Scriu articolul ăsta la mai bine de o săptămână de când am început toată nebunia cu renovatul apartamentului. Va fi dedicat strict instalației electrice pentru că ea m-a durut cel mai tare.
Cei care sunt cititori fideli ai blogului știu că am reușit să îmi iau un apartament vechi, de prin 86: 2 camere, în jur de 50-55 mp .
Era un bloc comunist cu instalație pe aluminiu și eram extrem de indecis dacă să o fac de la 0, din mai multe considerente. Nu știu dacă voi rămâne în casa asta până la bătrânețe pentru că am făcut ceva greșeli la alegerea ei. Voi vedea pe parcurs dacă voi putea rezolva.
Revenind la instalația electrică. Am vrut să fac asta tocmai pentru că avem din ce în ce mai multe electrocasnice, din ce în ce mai mulți consumatori în casă. Nu am vrut nici să am o instalație electrică aparentă, ci am vrut să am ceva așa cum trebuie, integrat!
La prima vedere:
- calculator + accesorii
- mașină de spălat
- mașină de spălat vase
- aer condiționat
- hotă
- cuptor electric
- frigider
E drept, nu știu în ce măsură voi folosi eu pe toate cele de mai sus. Nu sunt genul care să fie pasionat de mâncare, dar am zis că voi învăța un minim necesar. Poate consoarta. 🙂
Așadar, din discuții cu toți cei care s-au mai mișcat prin apartament am ajuns la concluzia că trebuie să fac instalația de la 0.
În momentul de față am 3 circuite ce pleacă spre electrocasnicele din bucătărie. Am pus siguranțe de 16A și cablu de 2.5.
Dacă țin bine minte, pentru cea cu consumatori mai mari am 20-25A. În niciun caz peste 30A așa cum am mai auzit. Pentru mașina de spălat a plecat cu alt circuit și am ajuns, în total, pe la 7 circuite separate.
Sigur că se putea face rețeaua și mai bine, am făcut și un pic de improvizații, nu e chiar ca la carte, dar… eu-s mulțumit de cum a ieșit acolo. Unii aleg să aplice instalația direct pe perete, noi am reușit prin traseele vechi.
Ideea este că, dacă porniți cu un apartament de la 0 este bine să faceți modificările astea. Ca idee, costurile cu materialele nu cred că au trecut de 700 de lei. Eu estimez că am pus în jur de 400. Poate când voi scoate extrasul bancar voi putea estima mai bine…
Mâna de lucru, cu toate prizele și modificările pe care le-am făcut m-au dus 2500 de lei. Nu am stat să negociez nimic deși era loc… pentru că am fost mulțumit de lucrare. Astea erau prețuri de 2017. Între timp, am mai făcut un necesar în 2022, ce-i drept pentru un spațiu mai mare și nevoi mai multe. 3000 de lei numai materialele. Puteți urmări și aici cât costă toate nebuniile.
Cât despre deranj, orice schimbare de instalație electrică se face cu dărâmături. Culmea, omul era un bătrânel care a făcut instalația electrică pe aluminiu la blocurile din zonă… când s-au construit prin 80 și ceva. Ideea e că s-a dus la fix, a știut unde-s buclele, se ducea la fix pe doze.
O recomandare venită după ce mi-am dat seama că n-am pus prize modulare. Luați așa ceva, sunt mult mai ok, mult mai comod de folosit față de cele clasice. Dați un ban, dar calitatea e diferită. Eu am apucat să rămân pe clasic și îmi pare rău.
În primul rând, totul ar trebui să fie făcut cu un profesionist alături. Logica mea îmi zice că problemele, în general, apar la instalațiile vechi, comuniste. Totuși, ar trebui puși la muncă toți consumatorii din casă: mașini de spălat, mașini de spălat vase, frigidere, becuri, dar nici atunci nu poți vedea legăturile proaste. De exemplu, cele de la firele slăbite de la doze, etc.
Mi-amintesc că nu am reușit să facem traseul și efectiv am „împușcat” un fir cu bormașina. Am luat curentul până la siguranța de pe scară. Aveți grijă cu astfel de lucruri pentru că va fi foarte greu să trageți alt cablu după ce ați terminat treaba.
Andrei a zis
Ești sufletul petrecerii, te iubesc toți vecinii 🙂
Instalația trebuie făcută, cea de aluminiu cedează repede iar astăzi noi legam de cea veche cu fire noi de cupru, cupru topește aluminiul și mai repede.
Dar nu mi-ai spus ce greșeli ai făcut și de ce ai vrea sa îl dai?
Marius Cucu a zis
Păi cam plâng vecinii. Acum încercăm să schimbăm și instalația de apă pe coloană.
Malin a zis
Doar la romani se fac treburile astea cu daramaturi, mai ales in blocurile comuniste si de asta exista deja legenda aia urbana cu vecinul cu bormasina.
Oamenii cu cap impusca doi iepuri dintr-o lovitura.
Anuleaza instalatia veche in pereti, trag profil de aluminiu peste toti peretii, pun vata de sticla si trag instalatia electrica noua, apoi pun peste rigips, zugravesc in culoarea dorita si gata.
Rezultatul?
Din punct de vedere al muncii si derajului vorbim cam de jumate din timpul necesar daramaturilor si deranj minim, chiar si in ceea ce-i priveste pe vecini.
Din punct de vedere al eficientei ai rezolvat o problema cat mai elegant si in cel mai scurt timp posibil si pe deasupra ai un apartament izolat termic pe interior ceea ce inseamna ca daca ai centrala putin iti pasa de faptul ca vecinul de langa nu locuieste iarna fiindca n-o sa mai ai pereti reci.
Da stiu, in contextul dat ti se reduce spatiul locativ cu vreo 2cm pe fiecare perete, halal dezavantaj mai ales cand locuiesti intr-o cutie de chibrituri…
Marius Cucu a zis
La mine s-a reușit schimbarea lor fără prea multe daune. Bine, am vrut eu după să îmi mai trag niște prize și cablurile de net.
Malin a zis
Pe aici, in cladirile noi, pana si faianta se pune peste profil de aluminiu si rigips ca sa nu trebuiasca sa ajungi pe la vecinu cu bormasina ca sa inlocuiesti un cot de teava ce a crapat si sa poti s-o inlocuiesti peste 4 ani cu aia verde ca asta-i demodata.
Tencuiala e de mult istorie, chiar si pe exterior unde se merge tot pe profile de aluminiu, vata de sticla si apoi placi de marmura, granit sau alte dinastea.
Marius Cucu a zis
La noi se fac guri de aerisire pentru asta.
ice4you a zis
Maline – cam aia am facut si eu: am lasat ce era in pereti sa fie acolo, am tras alta noua pozata pe perete, rigips peste si aia a fost tot. 😀
Alex a zis
Romanii sa piarda 2cm din spatiu? Vai de plm… E blasfemie. Nu ai vazut ca din contra, ei sparg balcoane pt 2mp sau chiar le construiesc de la zero desi stau la bloc?
emilia a zis
Intrebari foarte profane:
-vata de sticla este inflamabila in cazul unei defectiuni electrice, incendiu?
-blocul nu are si un trunchi comun al instalatiei care ramine pe loc in chiar si in cazul schimbarii instalatiei de apartament
Ma preocupa pt ca apartamentul pe care il am in vedere nu mai are caldura si fiecare are un sistem diferit de incalzire pe curent!
WzzCoin a zis
„Oamenii cu cap impusca doi iepuri dintr-o lovitura.
Anuleaza instalatia veche in pereti, trag profil de aluminiu peste toti peretii, pun vata de sticla si trag instalatia electrica noua, apoi pun peste rigips, zugravesc in culoarea dorita si gata.”
si de aici tu pierzi doar 2cm? Eu ma indoiesc! Si plus de asta, gandeste-te ca sunt apartamente de 50mp care au dormitor, sufragerie, baie, bucatarie, hol si eventual vreo debara. Asa ca eu zic ca conteaza destul de mult placarea cu rigips. Daca plachezi o camera de 50mp, intradevar e insesizabil
Marius Cucu a zis
Meh, chiar 2 debarale. În fine, fiecare alege să își pună și coarne în casă dacă nu deranjează pe restul sau… nu afectează structura construcției. 🙂
ice4you a zis
Se aude, se aude … fa tu treaba buna acolo, ca gandurile alea cu … „nu stiu daca stau pana la batranete” … sunt doar acum pana te vezi asezat, ca odata cu trecerea timpului ca orice lucru temporar o sa devina unul permanent, mai ales cand te gandesti prin ce cosmar ai trecut. 😀 Asa a fost si la mine, nu am fost absolut deloc multumit de casa si mai ales zona unde am luat’o (fortat de imprejurari) dar am mers pe ideea ca in maxim 5 ani plec de acolo si imi iau altundeva … daca ma intrebi azi (dupa 9 ani), iti pot raspunde ca nu stiu ce aveam atunci in cap, da acum totul e perfect. :)))
Deci fa treaba buna … lasa alte ganduri. 😀
Marius Cucu a zis
Nu, nu mă gândesc să mă mut la ceva mai mare. Vreau să investesc în zona asta cât mai sunt bănuți disponibili. Pe termen lung, n-aș vrea să țin banii la saltea.
ice4you a zis
Nu’i vorba de mai mare, ii vorba ca, cu toate neajunsurile ce le vezi acum, in timp o sa te obisnuiesti si odata asezat nu ne ta mai muti ca mereu o sa ai in minte chinul prin care treci acum. Si eu dupa 3 ani de constructii (aproape de la 0) nu m’as mai apuca azi de altecva nici omorat …
Gabriel a zis
F bine ca ai inlocuit totul ! Instalatia pe cupru e sfanta ! Si cea pe aluminiu este buna , dar la consum mai mare se topeste mai usor … In caz ca se inadeste cuprul cu aluminiul se produce oxidare intre cele 2 metale , dar acum se folosesc niste riglete ce se gasesc la electrice , astfel incat cei 2 conductori sa nu aiba contact direct. In ceea ce priveste cablurile trase pe sub rigips…fiecare cu preferinta lui …plus ca mai pierzi niste cm pe fiecare latura . Tot prin zid e mai sigur , zic eu . Cand e apart mai vechi , razi zugraveala pana la beton si dai alta noua , curata , sa iti fie drag sa stai in casa ! Iar in ceea ce priveste deranjul cu bormasina… asta este ! Ce repari instalatia electrica in fiecare zi ?! O faci acum si 30-40 de ani nu mai ai probleme !Numai bine , sanatate ! 🙂
Gabriel a zis
PS.Daca vecinii spun ca si anume tevile de la coloana de apa trebuie inlocuita , e f bine ca exista intelegere sa le schimbati ! Costul nu o sa fie mare pt ca trebuie sa contribuie fiecare .Plus ca acum cu tevile astea de PPR instalatia rezista zeci de ani ! E mai prost daca ingheata coloana ca poate sa plezneasca , dar vb aia se schimba bucata pleznita , numai vointa sa fie ! Succes la reparatii ! 🙂
Marius Cucu a zis
Sunt ceva probleme la mine.
Gabriel a zis
Atunci trebuiesc rezolvate … ! Asa e la bloc , stai la ” gramada ” , vb aia nu trebuie sa faci nimanui neajunsuri . Mai repari una -alta …! Nu mai vb cate sunt de reparat cand stai la casa !!! :)))
Marius Cucu a zis
În fine, am rezolvat problema cu instalația. Mi-au zis că e oke. De acum ne ocupăm și de zugrăvit. Mai am de găsit niște uși mișto și… gata.
cerevel a zis
Yce4You nu stii cand si unde te loveste. Eu am trait aproape toata viata la bloc si la batranete m-a apucat dorul sa stau la casa pe pamant si nu imi pare rau desi si aici am probleme cu vecinii, desigur la alta scara.
Cat priveste schimbarea coloanelor trebuie musai sa le schimbe toti cei care stau deasupra ta altfel este munca in zadar. Varianta cu izolarea la interior desi este buna pt confort termic este proasta pt „respiratia” peretilor. Asta impreuna cu geamuri termopan bine facute inseamna umiditate mare si in final igrasie.
ice4you a zis
Desi am si una si alta, prefer de departe casa, unde dealtfel si stau in cea mai mare parte a timpului. Deci … sanse sa ma mai mult altundeva sunt aproape de 0 … da na, stii cum e … nu stii ce Altzaimar te mai loveste. :)))
Alin a zis
Pentru refacerea instalației electrice (înlocuirea celei vechi din aluminiu cu cea din cupru) ați avut nevoie aviz/aprobare de construire/desființare de la primarie (urbanism/DGUAT)?
Marius Cucu a zis
Oficial, s-ar putea sa fie nevoie. Neoficial, am avut vecini buni. Atât timp cât am păstrat traseele… ?
Alin a zis
Mulțumesc frumos!
Fanel a zis
Salutare!
Cand aveti nevoie de un electrician adevarat si cu bun simt din Ph,va recomand dragi Prieteni pe Ciprian Telefon: 0765011403 Sanatate
Marius Cucu a zis
Eu nici nu mai țin minte cum îl cheamă pe nenea ăsta, dar eu am fost tare mulțumit. Bine de notat și nr-ul domnului pentru viitor. 🙂
Mihai Andronescu a zis
Bună ziua,
Vă rog să-mi dati și mie nr de tel al domnului batranel care v-a ajutat cu instalația electrica, sunt în aceeași situație ca și dvs.
Mulțumesc anticipat!
Mihai Andronescu
Andrei Dumitru a zis
Buna ziua!
Si eu va rog acelasi lucru, ati putea sa ne oferiti numarul de telefon al dansului? Trec printr-o problema asemanatoare.
O seara frumoasa,
Andrei
Marius Cucu a zis
Am făcut numărul public: 0765011403. Eu îl am trecut Gălbău în agendă. Nu mai știu numele mic al dânsului.
Gaby a zis
Buna seara avem nevoie sa stim va rugam frumos, daca e obligatoriu sa avem ? proiectul instalației electrice pt inlocuirea instalatiei vechi?? Iar daca da, unde trebuie sa ne adresăm, cam cat durează si cat ne-ar costa pt un apartament vechi de prin 1976, 2 camere de 51 mp? Va mulțumim anticipat!
Marius Cucu a zis
In teorie, trebuie. In practică, daca nu te reclamă nimeni…
Alexandra Birtar a zis
Buna,
Cum stiu ce instalatie este intr-un apartament?
Ne vom muta intr-un apartament nou, fostii proprietari au spus ca instalatia e din cupru, insa cum se poate verifica?
Multumesc,
Alexandra.
Marius Cucu a zis
Chemat un electrician acolo sau, dacă nu, oprit curentul în casă și desfăcut o priză sau un întrerupător ca să se vadă dacă este cupru sau aluminiu.
Alexandra Birtar a zis
Multumesc frumos!
Pheno a zis
Verificarea instalatiei electrice se face in doze, fiindca acolo se afla manunchiurile de cabluri si se poate vedea daca sunt din aluminiu sau cupru. Mai nou, marii mesteri mari, calfe si zidari, pacalesc clientii, inlocuind chiar in prize/intrerupatoare cablurile din aluminiu cu cele de cupru (scurte cat sa nu fie vizibile la un control de rutina).
Pato Basil a zis
Mai am putin si ajung si eu la punctul asta.
Marius Cucu a zis
Între timp, s-a mai făcut o instalație la o casă, urmează și un alt apartament, deși sper eu să fie nou și să nu fie nevoie decât de modificări punctuale.
dragos a zis
ar fi posibil sa fie pescuit circuitul vechi din aluminiu cu circuit nou din cupru astfel incat sa nu mai fie nevoie peretele sa fie spart ?
Marius Cucu a zis
Se poate lega, dar care mai e sensul schimbatului de instalație doar pe jumătate?
Cristodor Diana a zis
Problema e că firmele autorizate pentru lucrări electrice rezidențial chiar dacă refac legăturile electrice între aluminiu și cupru (de exemplu ca să pui un frigider cu congelator în priză) nu îți garantează lucrarea. Nici dacă schimbi doza de aparat sau de derivație. 🫣