Dacă tot a avut feedback articolul acesta m-am lovit și de întrebări precum: „cum să instalez Windows 10?!”, „faci și tu o procedură de instalare pentru Windows 10”. Indiferent dacă este laptop sau este PC instalarea este identică, procedura este aceeași.
Mi s-au părut niște lucruri banale, trebuie doar să citești instrucțiunile, iar dacă sunt probleme sau erori să citești mesajul acela de eroare. Da, de cele mai multe ori, răspunsul la eroare este chiar în fața ta. Dacă nu, pe Google sigur vei găsi un prost care a mai avut acea eroare.
Articolul acesta va fi tot despre Windows 10, despre instalarea lui. Am uitat de DVD RW de mulți ani de zile, avem stick-uri de mare viteză, instalăm Windows-ul în câteva minute de pe stick. Și pe 10 instalarea e chiar mai rapidă. Despre beneficii am tot vorbit. Dacă urmăriți tagul Windows 10 veți găsi lucruri foarte tari despre noul sistem de operare de la Microsoft.
Așadar, lucruri banale pentru unii, lucruri dificile pentru alții.
Înainte de a începe avem niște cerințe
Cerințele de sistem sunt cam aceleași. Windows-ul este un pic mai optimizat față de Windows 8.1, de 7 nici nu mai discutăm pentru că ușor, ușor va deveni noul XP.
Sfatul meu este să nu instalați pe hardware foarte vechi Windows 10 pentru că, oricât de bine optimizat ar fi sistemul de operare, tot veți avea o componentă ce o să vă facă probleme. Ba cu sunetul, ba cu alte erori. Apoi veți spune că sistemul de operare este prost. Eu, de 1 an de zile am avut prea puține erori pentru a fi luate în seamă. Și, de-a lungul timpului, le-am scris pe blog.
- Procesor: 1 Ghz
- RAM: 1 GB pentru 32 de biți și 2 GB pentru 64 de biți
- Stocare: minim 32 de GB
- Placă video: directx 9 sau mai mult
- Rezoluție: minim 800×600
Pe lângă cerințele hardware aveți nevoie de ceva răbdare și un stick de minim 4 GB. Cu cât mai rapid, cu atât mai bine.
Poate te interesează și:
- Obține licențe foarte ieftine pentru Windows 10
- Descărcă toate imaginile oficiale pentru Windows
- Diferența între Windows 10 și Windows 11
- Cum instalezi Windows 11?
Instalarea Windows-ului după ce am achiziționat un laptop cu FreeDos, Endless OS, etc
Am văzut că lumea este speriată de acest sistem de operare. Nu vă speriați de acesta pentru că nu aveți de ce. Este un sistem de operare pe care îl veți șterge și veți instala, cel mai probabil, Windows 10.
Nu aveți nimic special de făcut ca să instalați. E aceeași procedură:
- creare stick bootabil
- bootare
- instalare propriu zisă
Stick bootabil cu Windows 10
Apoi avem nevoie de o imagine cu Windows 10. Acum este disponibilă versiunea de la Microsoft. Gratuit, direct de la sursă. Link aici.(folosiți butonul de jos: Descărcați instrumentul acum și o să vă descarce MediaCreationTool.exe)
Avem foarte multe programe ce fac stick-ul bootabil, nu doar cel de la Microsoft. Rufus este cel mai cunoscut și nu prea a dat greș. Dacă aveți probleme cu el puteți să încercați varianta cu linia de comandă. Manuală. Eu cu varianta de aici am lucrat mult timp și nu a dat greș niciodată.
Link-ul pentru Rufus este aici.
Pur și simplu selectați imaginea cu Windows 10 și dați Start. În câteva minute, în funcție de calculator și stick, acesta va deveni bootabil, cu Windows 10, adică îl veți putea folosi la instalarea sistemului de operare.
O altă variantă, propusă de Microsoft, pentru crearea stick-ului bootabil este cu ajutorul MediaCreationTool.
De aici începe distracția pentru că voi va trebui să umblați în BIOS pentru a pune prioritar stick-ul.
În funcție de BIOS lucrurile pot fi un pic diferite. De ceva timp avem și BIOS-uri total schimbate, pe care putem folosi mouse-ul. Design-ul este diferit.
Tot în funcție de PC sau laptop pentru a schimba prioritățile hardurilor și pentru a nu mai intra în BIOS puteți să apăsați tastele F2 sau F8, F9, F10. De cele mai multe ori, în partea de jos a ecranului, imediat după ce pornește calculator, va fi afișată tasta de prioritate.
Dacă nu, vom intra în BIOS și vom căuta USB Storage Devices. Aceasta se găsește la Boot. Cel puțin, în cazul meu, pe BIOS de la Phoenix. Atenție pentru cei cu BIOS nou, aceștia trebuie să seteze la Boot list options: Legacy. Voi încerca să pozez display-ul și să vă dau exact opțiunile. Dacă aveți un alt BIOS față de ce am eu, mă puteți ajuta să complez articolul cu poze sugestive.
Instalarea propriu zisă a sistemului de operare Windows 10
După acești 2 pași treaba este simplă. În mod normal veți rezolva treaba cu Next, Next, atenția sporită ar trebui să o aveți în momentul în care faceți/ refaceți partițiile hardului.
Eu am SSD pe care țin doar sistemul de operare, dar dacă nu aveți un hard separat pentru el, o partiție de 100 GB este arhisuficientă. Luați în considerare și fișierele temporare de pe internet, dar și documentele sau salvările pentru jocuri ce se salvează tot în C. Instalarea pe SSD nu diferă deloc cu cea pe HDD. De fapt, diferă: aștepți mai mult dacă folosești un hard disk și nu instalezi pe SSD:).
Pentru a nu lungi foarte mult articolul am decis să pun pozele în galerii. Mă voi opri doar la cele care sunt importante și trebuie aduse anumite precizări.
După ce faceți pașii din pozele de mai sus o să vă apară o poză ca cea de mai jos:
Aici trebuie să vedeți ce procedură alegeți: upgrade sau custom. Eu am folosit o singură dată, în trecut, varianta upgrade. Probabil că s-au schimbat lucrurile între timp, dar instalarea vreau să o fac pe „curat” așa că eu am ales custom.
Pasul de mai jos ne arată partițiile din calculator. La mine este doar una pentru că am folosit Virtualbox pentru a face capturile de ecran și n-am alocat decât 32 de GB. Voi, probabil, aveți mai multe partiții, dar și șanse mai multe pentru a vă pierde datele. Mare grijă ce partiție faceți și ce ștergeți.
Ar trebui să aveți și câteva partiții mici: de 100 MB pentru Windows 7 și în jur de 300 de MB pentru Windows 8.1. Este un mic cache al sistemului de operare, eu îl șterg la fiecare reinstalare. Această partiție va fi refăcută, automat, de noua instalare a Windows-ului.
După acest pas, dacă totul este în regulă și nu veți primi vreun mesaj de eroare, instalarea va porni imediat după ce veți da Next.
La mine durează între 4 și 6 minute toată procedura, depinde de stick-ul pe care îl folosesc. La final o să vă apară exact ca în poza de mai jos. În cele 10 secunde eu prefer să scot stick-ul din USB pentru că, altfel, voi risca să repornesc instalarea sistemului de operare.
După aceea vom avea pașii de configurare a Windows-ului: OneDrive, contul de Insider, setări privind locația, reclamă la Cortana.
Dacă vreți să vă faceți cont de Insider puteți să îl faceți înainte sau direct din interfața albastră, cea din pozele de mai sus. Trebuie să aveți conectat calculatorul la internet și să completați formularul din poza de mai jos:
Apoi, după toate setările acestea, puteți să așteptați ca sistemul de operare Windows 10 să facă ultimele setări. Eu recomand ca sistemului să i se facă actualizările de riguare, mai ales că, în momentul de față vorbim de o versiune aproape finală. Orice update poate să însemne un bug rezolvat.
Eu, cu versiunea descărcată astăzi de pe site-ul oficial, am avut de descărcat ceva update-uri. Pe lângă update-uri, pentru cei care sunt curioși și au mai intrebat prin comentarii, Windows 10 instalează majoritatea driverelor pentru calculatorul vostru. Poate cele prea vechi să nu fie recunoscute, în rest, n-ar trebui să aveți nicio bătaie de cap.
Iar dacă luați în calcul că sistemul de operare vine la pachet cu un antivirus mic, cu atât mai mult trebuie să faceți actualizările.
Mulți știu deja procedura, dar sunt și destui care întreabă procedura pas cu pas. Iată mai sus. Sper să fie de folos.
Părerea mea este că nu. Trebuie să fim atenți la procedură și să nu cumva să ștergem datele de pe alte hard disk-uri sau SSD-uri. În rest, nu ar trebui să fie nicio problemă.
Eu zic că e ok MediaCreationTool. E foarte rapid totul, știi că imaginea vine direct de la Microsoft, au servere ok și se descarcă super rapid. Nu văd de ce ați încerca cu alternative.
Nu trebuie pus nimic special, trebuie să fie setată bootarea pe UEFI.
În general, nu ar trebui să fie nicio problemă. Procedura este aceeași, poate doar driverele să le luați din altă parte.
Bogdan Epureanu a zis
Banal, ai dreptate, dar cand te gandeseti cati platesc inca pe cineva sa vina sa le (re)instaleze windowsul, eu zic ca e un articol cat se poate de util (si de complet).
Marius Cucu a zis
Am învățat că întotdeauna este loc de precizări. Sigur am omis ceva, sigur cineva va avea și o eroare pe care nu va reuși să o managerieze. Tocmai de aceea încerc să ajut cu cât pot și cât mă pricep.
Nimeni nu are resurse nelimtate.
Signori Gianmario a zis
Problema e ca sora mea, de exemplu, a primit acum 10 ani un PC ultimul racnet:Intel Pentium Duo, Intel Graphics, dar nu stiu modelul (eu aveam 8 ani cand s.a intamplat). Normal PC ul avea Win Vista. Se arsese placa video si l-am dus la Uncle Sam din Rm Valcea. Cand l-am luat inapoi ghici ce… Au schimbat BIOS-ul, nu numai placa video. Au bagat Windows 7 Ultimate pe un PC cu 4 GB RAM… dar adevarata problema e sistemul de operare pe care mi-l instalasera. Eu, chit ca am numai 14 ani abia impliniti aleg sa instalez SO singur, exersand pe Virtual Box.
P.S.: Uncle Sam e singurul magazin si service din oras pe care il stiu,orasul fiind mic… Asa ca service-ul nu e intotdeauna alegerea potrivita.
bogdan a zis
1 ! Matematica nu e punctul tau forte 8+10=18 si nu 14 !
2 ! Ce au facut ei in Service este cel mai bun lucru posibil ! W 7×64 Ultimate este cea mai buna optiune pt ce ai si cel mai bun OS existent la ora actuala !
3 ! Daca vrei ram mai mare il deschizi si adaugi ! Ca tot te pricepi !
ice4you a zis
Din nefericire romanul nu intelege faptul ca pentru toti trebuie sa existe o pita de mancat! Si cei daca platesc pe cineva sa le reinstaleze sistemul de operare daca isi permit asta iar ei muncesc altceva pentru banii pe care ii primesc?! Nu sunt de acord ca toate trebuie sa le facem singuri … de aici incolo daca nu stii ce faci poti sa pui in cap o masina care costa cateva zeci de milioane pentru ca reinstalarea aia nu inseamna doar sa pui sistemul de operare si aia e, un profesionist care ia bani pentru asta va instala si ultimi driveri necesari, va optimiza sistemul pentru cerintele utilizatorului, va face update’urile necesare, va salva datele, le va ordona, va instala aplicatiile necesare celui care plateste pentru asta, va securiza acel PC si asa mai departe. De aici incolo se va vedea diferenta dintre o masina instalata ca la carte si una empiric in baza tutorialelor „dupa” net!
Marius, felicitari mai ales pentru rabdarea avuta, postul de mai sus este doar o replica si nu o critica la adresa postului tau! 🙂
Nicky a zis
Salut. Vreau sa-mi dai niste sfaturi pentru un laptop .
Am achizitionat un laptopmodelul ie. Asus K751L are 2 Hdd unul de 1TB. si unul de 24 ssd. Intrebarea mea ie ca instalez Windows 8.1 si imi spune ca ie spatiu insuficient spune ca I-mi trebuie undeva peste 30 de Gb. intrebarea ie ce pot face in cazul asta. va multumesc amticipat.
Marius Cucu a zis
Sigur ai făcut procedura de instalare corect? Poți să îmi dai un print cu disk management? Să văd exact partițiile?
Florinel a zis
Salut! Eu am Asus X550JK-XX116D, am windows 8 PRO x64 . Nu-mi deschide unele jocuri zicandu-mi ca nu au rezolutia optima sau ca nu pot fii rulate pe pc-ul meu. Imi mai greu unele aplicatii. Ma puteti ajuta?
Marius Cucu a zis
Driverul pentru placa video este instalat? Update-ul la Windows este activ?!
Florinel a zis
Da, iar la windows mi s-a facut update de vre-o 6 ori intr-o luna.
Cornel a zis
Am Win 7 cu licenta pe un Laptop DELL i5, adică destul de performant. Când am vrut sa fac rezervare pentru noul Win 10, mi s-a comunicat că BIOS-ul nu este acceptat. Pe alt calculator mult mai vechi, tot cu licenta win 7, nu am nici o problema. Care să fie cauza ?
Marius Cucu a zis
Rezervarea… mă lasă rece. Eu am instalat pe 29 Windows 10 și pe 1 primesc mesaj că aș putea face upgrade la noul sistem de operare. Pe bune?! Adică eu instalez de câteva zile și tot nu vezi că e instalat?!
Ia bagă în run linia: schtasks.exe /Run /TN „\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser”
După aceea(10 minute) ar trebui să ți se deschidă o fereastră cu componentele compatibile cu Windows 10.
Cornel a zis
Toate progrămelele utilizate îmi spun să fac upgrade la bios. Nașpa. Un „specialist” mi-a prăjit o placă de bază așa.
Marius Cucu a zis
Upgrade-ul la BIOS îl faci în momentul în care scrie clar pe forumul de suport al lor că rezolvă bugurile din Windows 10. În rest, nu cred că este o rezolvare update-ul, mai ales dacă este un pic mai veche versiunea de pe site-ul producătorului.
dobrota mihai a zis
Tot ce s-a aratat este forte util, dar nu s-a facut nici o referire la instalarea feesh
Marius Cucu a zis
Care instalare feesh? La ce te referi?
sergiu a zis
salut Marius as avea o intrebare ,am descarcat windows 10 si imi trebe cheie de activare ,unde pot gasi una pe gratis?
Marius Cucu a zis
Poți obține foarte ieftin, în jur de 20€, „gratuit”… te descurci singur.
popa vasile a zis
bn vreau si eu o instalare undes 10 la leptop asus
Vasile a zis
Din ce oras esti?!
cosmin a zis
Salut, am schimbat HDD-ul de la un laptop la care am facut o imagine al windows-ului de pe HDD-ul vechi(acesta avand o partitie ascunsa cu windows 7 preinstalat). Cand am facut imaginea pe noul HDD, partitia ascunsa nu s-a facut pe noul HDD.
Acum doresc sa trec la windows 10 de la windows 7 si de fiecare data primesc un raspuns ca nu poate scrie in partitia ascunsa. Cum se poate face instalarea fara sa caute acea partitie?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Nu m-am mai intâlnit cu așa ceva, dar poți să-mi dai mesajul de eroare și ce îți arată în disk management.
stefan a zis
Salut, am cumparat acest laptop Lenovo IdeaPad Y50-70 i5-4210H 1TB+8GB 8GB GTX860 4GB FullHD
Am instalat windows 8.1 si 10,driverele is la zi, am instalat fifa si assasin creed, imi sacadeaza in ambele. Este setata ca default placa nvidia si tot imi sacadeaza, cu tot cu detaliile la low.
Unde este buba? Ce imi scapa?
Marius Cucu a zis
Te joci cu el pe alimentare sau pe baterie?
Ana a zis
Buna , mi-am cumparat un Asus FreeDOS de curand si mi-am facut un stik bootabil cu Win 10.La instalare la partitii imi apare eroarea „Windows nu se poate instala pe aceasta unitate .Imposibil de instalat Windows pe acest disc.Discul selectat are o tabela de partitii MBR.In sisteme EFI ,Windows se poate instala numai pe discuri GPT.” Ai un sfat?
Marius Cucu a zis
Bună Ana, bănuiesc că eroare o primești la pasul acesta, nu?
Ai formatat înainte partiția?
Marius a zis
Salut! La acest pas primesc si eu un mesaj: „Windows nu se poate instala pe aceasta unitate .Imposibil de instalat Windows pe acest disc.Discul selectat are o tabela de partitii MBR.In sisteme EFI ,Windows se poate instala numai pe discuri GPT.”
Iar pe bunonul de next nu pot da click.. ma puteti ajuta, va rog?
Marius Cucu a zis
Formatează hardul în GPT.
Marius a zis
Îmi poti spune cum pot face asta pas cu pas te rog?
Ana a zis
Da , la acel pas .Nu am formatat.Pe ecarn imi apareau 3 partitii,de sistem , una principala si una nealocata.
Marius Cucu a zis
Păi, dacă este instalare nouă, fără alte date pe el, șterge toate partițiile, crează una de 100-150 de GB și dăi bice instalării. Restul nealocat îl vei face din Windows, din Disk Management.
Ana a zis
Multumesc mult,Marius!
Ginette a zis
Buna Marius, am cumparat un Asus. E nou, fara nimic pe el. Am cumparat si Windows 10, dar nu-mi porneste cd-ul.Am pe ecran doar C:\>_ si atat. Nu stiu ce sa fac si nu inteleg de ce nu-mi porneste automat cd-ul. L-am oprit, repornit, degeaba. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi întră în boot manager și fă-l să booteze. Tasta ar trebui să fie F8 sau F10 sau chiar F12. De acolo pui ca Primary Boot DVD-ul și ar trebui să pornească instalarea.
Dacă nu, mai simplu, folosești stick-ul și pașii din articol.
Sandu a zis
Salut,am niste intrebari in legatura cu SSD.
Ce trebuie facut sa instalez windowsul pe un SSD?
Am inteles ca un SSD nu se formateaza.
Am un SSD nou nout,pentru prima data cand instalez sistemul pe SSD,trebuie cumva pregatit in vreun fel sau se instaleaza normal ca pe un Hdd?
Si daca se instaleaza normal,dupa catva timp daca vreau sa reinstalez windowsul de la zero cum procedez?dau format la SSD cum se face in cazul Hdd-urilor? si las sa decurca instalarea normal?
Astept un raspuns,multumesc!
Marius Cucu a zis
Salut. Uită de bârfele de pe internet. Se instalează normal, ca pe HDD.
Un singur sfat am: Windows 8.1 sau Windows 10 ca să scapi de grija optimizatului. Windows 10 știe el care e treaba cu SSD-ul. Îl recunoaște, îl „perie” și-l optimizează singur.
Câteva chestii de luat în seamă ai aici sau aici.
iulian a zis
Salut, vreau sa instalez un windows 10 pe un desktop nou ….se instaleza de pe stick dar cand se restarteaza se blocheaza. …Parca are probleme la boot-area de pe hdd, banuiesc ca e o setare din bios. ..Desi ordinea de boot e hdd si apoi celelalte. ( inclusive Ubuntu. ..Desi am sters partitiile le-am formatat si am creat altele…ubuntu inca imi apare in bios )
Marius Cucu a zis
Ai șters chiar toate partițiile? N-are ce setare să fie în BIOS legată de Linux sau Windows. Singurul care te poate deranja ar fi UEFI vs LEGACY.
Iulian a zis
Am sters tot. …am creat altele,nu stiu ce e Uefi-ul dar problema era ca nu boota de pe Hdd….dupa restart se bloca pe sigla W 10 …oricum l-am dust inapoi la flanco. ..dupa ce s-auto scarpinat in cap o juma* de zi toti expertii mi-au dat altul nou…cica are assus o protectie in bios care trebuie dezactivata. Si la asta nou au putut sa o dezactiveze..in fine, s-a rezolvat. Merci pt. raspuns
Marius Cucu a zis
Tare ciudat. Am testat și eu câteva modele noi, de la Asus, și n-au fost probleme. Chiar m-ai făcut curios. 🙂
Bine că s-a rezolvat… indirect.
ice4you a zis
„Protectia” aia din „BIOS” aka UEFI era trecerea din modul UEFI boot in modul CSM Boot, pe care daca nu o gaseai activa in UEFI aveai nevoie de o updatare de BIOS/UEFI la o varianta OS FREE. Cam asta era tot.
Laura a zis
Buna. Am cumparat un Acer. Desi in reclama spune ca are sistem de operare Linux, nu este cred nici pre-instalat. Cand am deschis laptopul im scrie Linpus Linux Lite. Ideea e ca vreau sa instalez un Win 10 pe el. Doream sa bag Win 7, dar nu ia mai mic de Win 8. Am intrat in bios si acolo nu scrie direct USB Flash . Am inteles ca pentru stick sa aleg Usb HDD. Biosul e ciudat. Mai am un laptop HP, dar care are un bios ca lumea. Mi-a permis sa instalez Win de pe orice care e bootabil, fie CD, fie stick. In Boot Pririty imi apar UEFI si Legacy. Am incercat sa schim din Uefi in Legacy, dar imi zice ca Microsoft sugereaza folosirea UEFI pentru instalarea Win 8 sau mai sus. Pe care sa aleg? Si daca pentru imaginea ISO a win 10 downloadat de pe Microsoft imi trebuie licenta?
Marius Cucu a zis
Licență va trebui după 30 de zile. Dar la instalare poți da SKIP când cere licența.
Legacy ar trebuit să pui atunci când pui Windows 7. În rest, mergi pe UEFI.
marcel a zis
salut
am instalat Windows 10 dar la sfarsit când se restarteaza buteaza din nou dupa stickul usb si intra iar in ecranul de instalare .
când instalam windowsul pe alte calculatoare dupa restart ma punea sa apar orice tasta daca voiam sa buteze dupa stick …dvd …cd etc sau il lasai asa si intra in Windows ….
Marius Cucu a zis
Păi nu ai cele 10 secunde timp în care poți scoate stick-ul?
marcel a zis
ba da stiu ca pot scoate stickul dar nu credeam ca e normal sa fac asta ….adica daca instalam dupa dvd …nu scoateam repede dvd ul când se restarta…..
am vazut in diferite tutoriale pe youtube ca dupa restart lor le intra normal in Windows si nimeni nu zicea nimic de scos stickul de asta am intrebat
Marius Cucu a zis
Scoate atunci stick-ul și n-o să-ți mai intre în buclă, la reinstalare. 🙂
gabriel a zis
salut
am un asus x556u free dos.
nu merge instalat windows
in bios nu are optiune de boot si usb-ul
ce pot face ?
Marius Cucu a zis
Încearcă un update de bios.
andrei a zis
Sa instalezi windows 10 pe 16gb e imposibil, tinand cont ca un folder windows se duce la peste 50 gb dupa o scurta perioada de utilizare. presupun ca totusi win se instaleaza pe hdd si ssd e doar pt „paginare”. e doar o parere, astept si alte pareri, ca mi am luat acest laptop si nu stiu unde sa l instalez. daca ar fi ca ssd sa fie pt OS ar trebui sa inlocuiesc ssd-ul original cu unul de minim 128 gb
viorel a zis
am facut o reinstalare de windows 7 64 biti home premium ,keya de licenta e ok ,e cea de pe spatele laptopului a fost recunoscuta,dar cu toate astea nu isi face update . am incercat cu tot ce am gasit pe pagina celor de la microsoft dar nimic . ce poate fi oare ??
Marius Cucu a zis
De obicei, problema este de la serverele Microsoft. Mai lasă-l câteva zile și o să pornească el. Dacă nu pornește urmează tutorialul acesta.
alex a zis
salut, pe dvd pot sa fac ?
Marius Cucu a zis
Sigur că da.
George i a zis
Missing operating sistem , imi apare acest mesaj dupa instalare win 10 , am schimbat deja 2 hdrive , am facut peste 10 install uri , merge cca 1-2 ore apoi apare mesajul , mai exact dupa restart apare acest mesaj . Va rog dati un sfat . Va multumesc
Marius a zis
Sall , mi-am comandat un Asus x556ub de pe Pc Garaje si ma chinui de doua zile sa instalez un windows. Dupa ce primele trei coloane sunt bifate la instalarea windowsului, imi apare o casuta cu un text, ii dau ok si se blocheaza.Dupa ce in restartez, procesul o ia de la capat. P.S. Nici Pouchpad-ul nu functioneaza. VA ROG SA-MI DATI O SUGESTIE CE-AS PUTEA SA FAC.
Ana a zis
Salut,mi-am cumparat cu calculator de 3 saptamani mai mult pt copii mei.Monitorul este LCD Dell de 22″iar unitatea lenovo are memorie de 4 Gb si un hdd de 1Tb si nu ma prea pricep la calculatoare.S-au jucat copii pe calculator si nu mai merge sunetul decat ff incet si am intrat la volum si era la maxim,i-am dat si update driver si restart si tot nu merge si acuma am intrat setari si pe urma update and security pe urma recovery si am dat reset this PC si pe urma am dat remove everything si acuma nu se mai porneste deloc calculatorul i-mi apare pe ecran think center pe urma system is starting si To intrerupt normal startup press enter: si se opreste si iar scrie asa.Te rog spune-mi ce sa fac ca sa mearga.
Predoi Marius a zis
Bună ziua. Spui că avem nevoie de o partiție de 100 GB pentru instalarea Windows 10.Cam de cât as avea nevoie dacă nu instalez jocuri.
Și dacă am nevoie de antivirus pe Windows 10.Multumesc.
Marius Cucu a zis
Salut.
Windows-ul, în sine se duce pe la 30 de GB, cu tot cu update-uri. Analizează și tu ce programe instalezi, dacă instalezi acolo ceva în plus. Mai lasă un 2-30% pentru pagefile și aia e.
Eu țin actualizările pornite și folosesc Windows Defender cu succes. Dacă nu, poți alege unul din lista aceasta.
Predoi Marius a zis
Mulțumesc
Marius a zis
Noob question: daca instalez windows 10 „gratuit” din linkul microsoft pus de tine, are nevoie de activare dupa 30 de zile? mai exact, am nevoie de licenta sau inca e gratuit? banuies ca sfaturi de hackuit nu o sa-mi dai 🙂 . Multumesc
Marius Cucu a zis
30 de zile doar. S-a dus treaba cu gratuitul din vară.
Hackuit… mult zis. Găsești și pe Google ce ai nevoie legat de activare. 🙂
Marius a zis
Multumesc !