Săptămâna aceasta am avut câteva probleme la blog. Cel putin pe timp de noapte pentru ca cei de a Newhost au mutat serverele in alta parte. A fost totul anunțat, știam ca vor cădea blogurile, asa ca nu am ce sa le reproșez.
Dar pentru ca nu am doar o găzduire, pe langa VPS-ul de la blogul acesta, mai am si 2 conturi shared. Unul tot la Newhost si mai nou, unul la Simplenet, găzduire pe SSD.
Tot am bătut eu apa in piua pentru SSD-uri, am zis ca trebuie sa încerc si o găzduire, chiar dacă e ea shared si nu un VPS. Momentan nu are rost sa-mi achiziționez asa ceva pentru ca nu as consuma resursele si oricum nu am atât de mulți utilizatori activi încât sa imi facă probleme configurația actuala.
Găzduire optimizata pentru WordPress?
Cred ca sunt singurii de pe piață care oferă așa ceva. Cel puțin eu nu am găsit alții. Mai știți?
Intr-o piață cu zeci, sute de astfel de firme, trebuia sa vina si ceva premium. O găzduire optimizata pentru WordPress, cu servicii premium, pentru cei care vor viteza, calitate si au nevoie si de suport tehnic pentru blog.
Calitatea serviciilor si uptime-ul sunt garantate de Romarg, probabil cel mai bun furnizor de astfel de servicii.
Nu am găzduirea de foarte mult timp la ei, însă imi place ce vad, mai ales rapiditatea cu care se încarcă site-ul, fără a avea pluginuri de cache si fel de fel de chestii pe care le puneam înainte.
Dupa ce am pus blogul acolo, am primit un mail prin care eram înștiințat ca pot beneficia de una din temele gratuite ale lor. Pentru ca pe site-ul acela aveam tema twentyeleven am ales una bazata pe Generis Framework. O tema simpla si utila.
Experienta mea cu Simplenet
Chiar dacă este prematur sa vorbesc despre ei, pot spune ca merita un astfel de serviciu, chiar dacă, evident, comoditatea se plătește. Am primit sfaturi de optimizare ale blogului, am dezbătut performantele unor pluginuri, dacă merita sau nu instalat. Evident ca ei au avut câștig de cauza, mi-au oferit argumente „mai rapide”, convingându-mă sa folosesc WordPress SEO si câteva funcții din Jetpack, alternative la codurile pe care le foloseam eu pe alte bloguri.
Chiar si aici am trecut de pe All in One Seo pe WordPress Seo pentru ca are cateva functii care ii lipseau acestuia.
Practic, pot spune ca un audit pentru un blog costa 3E. Nu e rau deloc, mai ales ca nu este facut de un indian.
Eu zic ca dacă vor menține serviciile sus, vor avea sanse mari sa se mentina pe piață. Sunt curios, însă, ce se va întâmpla in momentul în care vor avea foarte multi clienți, vor mai răspunde oamenilor atât de prompt? Se vor ocupa tot cu același interes de persoanele care au nevoie de suport tehnic, mai ales pentru lucruri mărunte?!
Mi-ar placea sa fie pachetele un pic diversificate, clientii sa isi poata face pachetul de gazduire singuri, daca tin bine minte cei de la Namebox au o astfel de optiune, iti poti face pachetul in functie de nevoi.
Pe ce servere te gazduiesc Simplenet?
- folosesc servere performante CloudLinux OS, LiteSpeed webserver, hardisk-uri SSD, server MySQL Percona, izolare perfecta a clientilor)
- 99,99% uptime
- suport tehnic de calitate oferit de un specialist WordPress
- optimizare gratuita pentru WordPress
- teme gratuite pentru WordPress care costă destul de mult
- poti testa serviciile oferite de Simplenet pentru 30 de zile fara niciun cost
Pe langa acest lucru ar fi bine si introducerea unor optiuni de plata pentru gazduire. Unii nu au incredere in plata cu cardul, prefera Paypal sau alte metode mai rapide.
Alexandru Ionut a zis
Cu ce iese în evidență WordPress SEO față de All In ONE?
PS: succes la examene.
Marius Cucu a zis
Codul e mai curat. Mi-a aratat ca performantele Google XML Sitemap si All in One Seo sunt mai proaste decat ale WP Seo, in plus, are chestii de share pe care le foloseam la SEO Ultimate, dar acesta are functii scrise pentru platforme vechi, lucru confirmat chiar si de dezvoltatori.
Bucur a zis
Nu-i nimic daca nu vei mai avea timp chiar asa important este sa iei examenele presupun ca la asta te-ai referit…
D-Petre a zis
Pare interesant si e foarte bine ca avem de unde alege. Eu am trecut la NAMEBOX si deocamdata sunt multumit.
Marius Cucu a zis
Si eu am fost la un pas sa ma mut la Namebox, chiar am negociat cu ei, dar… oferta de la newhost a fost mai buna. Dar raport calitate pret sunt buni si cei prezentati in articol.
Stefan a zis
Pare interesant, dar nu-i văd un viitor prea lung. Un serviciu aproape similar a murit anul trecut în România, era Blogway-ul celor de la Hostway. Românii încă nu sunt pregătiți pentru așa ceva sau pur și simplu consideră că nu au nevoie…
Marius Cucu a zis
E o diferenta. Blogway era o platforma de blogging, acestia ofera gazduire, dar si suport tehnic. Oricand poti pleca la o alta firma, daca nu iti convine. Poate ca pierzi suportul tehnic, dar ai acces la baza de date, la domeniu si la orice lucru al site-ului tau.
Cristian L. S. a zis
@Marius Cucu, poate nu vrei să-ti bați capul cu plugin-uri de cache și etc-uri, dar pentru o încărcare mai rapidă a blogului îți recomand neapărat un plugin de compresie (Better WordPress Minify sau WP HTTP Compression). Nu pentru tine și performanța serverului, ci pentru servirea mai rapidă către conexiunile mai slabe (mediul rural).
Marius Cucu a zis
Poate cei care viziteaza din alte tari, la noi s-au dezvoltat destul de mult… poate ca nu descarca cu 10 MB/s, dar 0.5-1 MB/s tot au… E bine sa fie paginile statice, dar mai bine o gazduire pe SSD…
Am folosit in trecut WP Super Cache si Total Cache, ambele au dat rateuri la un moment dat…
Cristian L. S. a zis
Una e compresia, alta e cache-ul. Cu compresia câștigă în viteză chiar și cei care au conexiuni de 100 MB/s, chiar dacă nu-i vizibil. Fă următorul test: activează compresia apoi fă un test pe http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ sau cu pingdom tools
Marius Cucu a zis
Aceste pluginuri includ si asta…
Cristian L. S. a zis
@Marius Cucu, nu înțeleg ce vrei să mă convingi… Că SSD e mai bun? Știu asta! Am serverul pe SSD de 1,5 ani! Dar având server pe SSD, sau găzduire, sau ce vrei tu pe SSD, nu înseamnă că e gata, ai rezolvat problema. Dar mă rog. O privire în codul sursă al blogului meu ți-ar putea oferi niște piste interesante. Dar îți sugerez să faci și niște teste comparative.
Și că tot veni vorba de sfaturi și văd că te pricepi la „cod sursă curat”, ce-ar fi să scoți banner-ul de 720 din top, atunci când site-ul e accesat de pe dispozitivele mobile? Că altfel ai degeaba responsive design…
Marius Cucu a zis
Calm, inteleg ca ai comentat la 4 dimineata si, probabil, ti-este somn. Nu am zis nicaieri ca ma pricep la asa ceva, doar ca imi place sa invat cat mai multe lucruri. De la x, y, de pe internet, de oriunde.
Spre deosebire de multi altii eu nu folosesc telefonul pe post de browser, nu-l suport, asa ca n-am testat cum se vede pe telefon si daca se vede bine.
Cristian L. S. a zis
Calm am fost. Eu îți vorbesc de compresie (gzip, etc.) și tu mă iei cu „și W3TC are”. Ți-am recomandat să folosești chestia aia deoarece am considerat că îți poate fi de ajutor, dar tu încercai să mă convingi, ca de obicei, că vorbesc prostii și că nu-i necesar. Ba este, și am să-ți explic de ce:
1. Cache-ul, cel puțin pe baza de date, e bun pentru ca fiecare vizitator să nu genereze cereri inutile către BD, care se traduce în consum de resurse CPU & RAM, printre altele.
2. Ce face cache-ul ?!? Ex: tu accesezi un site, ai descărcat logo-ul, printre altele, de pe SSD, însă nu-l descarci încă o dată la a doua pagină afișată.
3. Compresia HTTP (gzip, tar) în loc ca eu, de pe telefon, când îți accesez blogul, să descarc un css + html + php de 100 KB, descarc 20 KB.
4. Minify – iti ia toate CCS-urile si js-urile și le unește. Astfel, dacă ai pe blog 5 CSS-uri, acestea vor deveni 1. Dacă ai 5 JS-uri, vor deveni 1. Mai mult, are si funcție de compresie, în sensul că elimină comentariile, spațiile goale și comentariile din CSS, PHP, HTTP, etc., pentru a le face mai compacte și ocupa în acest fel mai puțin spațiu pe SSD + reducerea cantității de date descărcate de vizitatori.
Concluzia: Degeaba ai SSD dacă ai consum ridicat de resurse datorită cererilor inutile făcute către serverul Apache + BD. Se încarcă site-ul mai bine de pe SSD?!? Da, însă se poate și mai bine și revin, facem teste dacă dorești.
Referitor la banner, chiar e enervant. Bagi după indicațiile rezoluției care te interesează. De exemplu, după:
@media screen and (max-width:960px)
pui cu hidden {display:none;}
div-ul în care ai bannerul. Simplu!
Eu nu lucrez la TV, sunt senior web developer, așa că te asigur că nu bat câmpii.
Gabriel Ursan a zis
Experiențe neplăcute cu Romarg pentru un client, dar probabil a fost ceva punctual că nu degeaba sunt un brand în hosting.
În rest, eu folosesc NameBox pe SSD și merge brici, iar suportul tehnic e de aur. Și da, cei de la NameBox știu și WordPress și optimizări pentru WordPress și mai ales securitate pentru WordPress. Nu am nici o treabă cu ei în mod personal, dar NameBox mi-a plăcut, îmi place și folosesc. Și așa cum scriam într-un articol de la mine de pe blog, dacă ceva îmi place voi vorbi despre asta. Dacă ceva nu îmi place, voi vorbi despre asta.
Dan a zis
Eu as vrea sa apelez la noul serviciu de hosting al romtelecom. Au preturi foarte bune insa nu stiu ca viteza, uptime etc cum sunt.
Marius Cucu a zis
Am un coleg care n-a avut experiente prea ok cu Romtelecom. Daca o sa cauti si pe internet, la fel gasesti pareri pro si contra. Oricum, trebuie sa fii persoana juridica…
Catalin a zis
Eu de multa vreme m-a sictirit de firmele de hosting romanesti. Asa ca am apelat la Blogger, e al Google-ului, e gratuit… nu ma costa sume enorme si se misca relativ bine. Deci.. Mai bine moca si relativ bun, decat scump si relativ la fel de bun.
Laurențiu Trofoșilă a zis
Am aruncat și eu o privire pe oferta lor. Pare foarte OK și cred că au identificat o nișă grozavă.
Vladko a zis
Momentan am hostat blogul pe blogger si nu cred ca am sa fac schimbari in viitoarul apropiat(deoarece sunt la inceput). Insa daca o sa mearga treaba cu siguranta am sa trec pe wordpress + hosting platit. Cei de la namebox mi se pare ca au o oferta foarte buna asa de start.
Alex a zis
De BrainHost ce stii? As vrea sa ma mut la ei cu mai multe bloguri..
sau.. ce-mi recomanzi la un pret asemanator?
Marius Cucu a zis
Astia sunt baietii de la Opticnet. Stiu ca anul trecut au fost sparti. Asadar, securitatea nu e un punct forte pentru ei. Cred ca sunt alte solutii mai bune 🙂
Iulian Grecu a zis
Da, au fost afectate toate domeniile ce erau hostate la ei, atac de la turci, dar de atunci securitatea lor este mai mult decât puternică, gândește-te că acum nu îți mai crează WordPress-ul un folder automat cu o nouă lună din an, trebuie să fugi tu în cPanel sau FTP să creezi în uploads folderul cu luna respectivă + alte chestii de genul. Eu îi folosesc din decembrie 2011 și au fost două downtime-uri de maxim 1 oră + celebrul atac din primăvară, ”bătălia cu turcii”.
Marius Cucu a zis
Eu la serviciu am lucrat cu internetul lor vreo 3 ani de zile. Nu era extraordinar ca uptime. Sunt curios daca si la webhosting se prezinta la fel…
Iulian Grecu a zis
Nu-l pun pe primul loc în .RO (din ce am testat, și sunt peste 10 firme, RO, repet). Pe primul loc aș pune CH-Center (de 3 ani, fără probleme!) și NewHost (de 2 ani, fără probleme), pe locul al doilea aș pune BrainHost.
Ah, uite că mi-am și adus aminte acum, legat de BrainHost. Anul trecut prin iunie-iulie, pe pachetul Blogger Brain, cel de 10 Euro/an am avut trafic de 115k unici! Și, surpriză! A ținut, nu știu cum dar a ținut, asta până au observat băieții și mi-au șters tot de pe FTP, fără să anunțe…
Faza mișto este că pentru cei 10E/an își oferă IP dedicat, doar un domeniu hostat și n-ai treabă cu el. Dacă ai proiecte noi și vrei să mai diversifici un pic IP-urile, eu îți plătesc cei 10 euro pe un pachet, iar după un an de zile, după ce ai tras niște concluzii și consideră că merită, aștept bănuții înapoi. Ce zici, te bagi?
vlad a zis
Eu folosesc 1and1.com (nu au servere in romania) dar sunt super multumit de ei. Raspund repede la intrebari si nu prea am avut probleme cu ei. In incercat Dreamhost (recomanda de WordPress)…dezastru. Am incercat sa pun mai multe siteuri, nici unu nu merge ca lumea…super lagg….naspa rau. Nu recomand.
In Romania folosesc clausweb. Il am de 6 luni, pare super in regula.
bogdan a zis
eu sunt la MxHost de vreo 3 ani de zile si merge ca uns
Andrei Sebastian a zis
Dupa cum ai citit la mine pe blog eu lucrez tot cu Namebox dar nu pot nega ca nu sunt tentat si de cei care i-ai prezentat tu mai sus 😉
Marius Cucu a zis
@Iulian, Newhost sunt ok pana la un moment. Pe VPS-ul de la ei am cam avut probleme in ultima vreme, pe shared n-a fost atat de rau. Oricum, sper ca s-au rezolvat, dar…sunt cei mai ieftini asa ca nu am pretentii.
Multumesc de oferta, insa, momentan ma descurc cu ce am.
stefan a zis
o sa incerc si eu serviciile lor…..cateva sute de firme de gazduire zici?…sunt mult mai multe .
Marius Cucu a zis
Atatea am vazut pe blog la d-petre. Evident ca sunt mai multe, sa nu mai vorbim si de cele de pe international… Totusi, cele mai importante de la noi sunt cele din lista lui.
D-Petre a zis
In acea lista sunt peste o suta de firme pe .ro. N-am avut intentia sa le contabilizez si pe cele din international ca ma apuca, cel putin, anul 2020 pana terminam 🙂
Tim a zis
Better WordPress Minify l-am pus pe blog, works like a charm. Sunt pe un vds pe ssd olandez si nu puteam instala wp super cache neam… Acum arunc un ochi pe firma, am nevoie de un vps pe ssd pt un blog, hm interesanta prezentare.
Anderi a zis
Eu folosesc host normal. Nu ma complic cu altcv.
Dany a zis
M-ai pus pe ganduri cu gazduirea asta speciala pentru wordpress, un blog nu negesita cine stie ce resurse, dar in functie de trafic .. un host okey trebuie neaparat
Gazduire a zis
Insa daca o sa mearga treaba cu siguranta am sa trec pe wordpress + hosting platit.
Flaviu a zis
La fel, Namebox, de mai bine de 3 ani. Cred ca am avut cea mai buna colaborare ori de cate ori a fost nevoie sa le cer un sfat pe partea de hosting.
Am primit raspuns pe ticket chiar si noaptea la ora 3 in mai putin de 10 minute.
Exista foarte multe firme de hosting, toate au texte frumoase pe site, toate se lauda ca ofera cele mai buna servicii, insa in final ramanem cu cei mai buni daca vrem ca site-urile noastre sa se miste bine si sa fie sigure.
Ii recomand pe cei de la NAMEBOX, pentru orice proiect.
Marius Cucu a zis
Eh, namebox au picat mult de când au pierdut datele de la jumătate din clienți.
Coffee a zis
Recomand si eu Simplenet.