Pentru ca rețeaua mea de bloguri începe să solicite destul de multe resurse am zis ca este cazul sa trec de pe cont shared pe VPS. Pasul următor a fost să caut cel mai bun VPS pentru mine. Nu este cine știe ce, dar știu că am IP-ul meu, știu ca îmi gestionez singur resursele și ca am acces total la tot ce fac.
În plus, vreau să folosesc un VPS pentru mai multe, inclusiv pentru a-mi transfera fișierele video, de acasă la serviciu. Cu alte cuvinte, un VPS în România este ceea ce trebuie. Între timp, am făcut un pas și acolo și am luat un NAS, e un pic mai bine pentru backup, pentru fișiere. Altă mâncare de pește. Evoluție!
Așa ca un VPS cu un SDD de 20 GB mi s-a părut cel mai bun lucru. Am căutat oferte, în prima faza am luat host de la despregazduire.ro, varianta cea mai ieftina mi-era de ajuns. Am configurat eu in prima faza, site-urile mergeau mai prost decât la vechiul hosting așa că am cerut banii înapoi.
Am închiriat un VPS de la gazduire.net și totul a mers ca pe roate până în momentul în care am dorit să am mai multe resurse.
Configurația este asemănătoare cu cea anterioară, diferă tipul de virtualizare de la OpenVZ la XEN (consumul de resurse este diferit), iar peering-ul este direct cu ceea ce am eu nevoie.
Cel mai bun VPS în 2024?
Între timp, am reușit să ajung la mai multe VPS-uri, așa că am zis să dezvolt discuția în rândurile următoare. Cumva piața s-a așezat și la noi, deși tot apar multe firme noi. Avem și noi alternative la ceea ce este în afară.
Chroot
E găzduirea care mi s-a părut cea mai bună pentru România la acel moment. Serverul lor este pe RedHat și oferă KVM. Aveți oferta aici.
Sunt foarte mulțumit de ei, practic m-au salvat resursele lor de Black Friday și nu numai. Am migrat încă o dată pe un server nou pentru că au crescut cerințele. Pentru ~650 de lei cât dau pe an în momentul de față serverul zbârnâie. Nu mai am stres că rămân în fundul gol. Am avut ceva spike-uri de peste 10k pe blog și am stat să dezactivez din pluginuri, așa că am făcut un efort și am trecut pe server nou. Deh, plătesc un pic în plus că e server în România, dar am avut mereu suport tehnic la câteva minute distanță, la nevoie.
Între timp, am 16 GB de RAM și procesor cu 6 core-uri.
NAV.ro
Nu am doar la Chroot VPS, ci am migrat și la Newhost, mai nou le zice NAV. Au fost ceva probleme la început, dar am dat 2 tickete și s-a rezolvat cu uptime-ul. Acum monitorizez totul și nu sunt probleme.
Oferta lor e disponibilă aici.
Serverele lor nu sunt chiar pentru oricine, dar asta înseamnă calitate. 10 Gbps și tot ce ai nevoie. Au și ceva găzduire shared, în cloud, dar n-am testat.
Cloudify
I-am testat o bună perioadă de timp, au avut ceva probleme, dar acum pare că au rezolvat din ele. Au schimbat și interfața și au pus inclusiv Edge Load Balancer.
La început aveau prețuri de dumping, apoi au observat că nu pot rezista pe piață pe profit cu prețurile pe care le aveau. Au anunțat scumpiri.
În plus, nu îi vezi niciodată pregătiți să facă treabă, pe termen lung. Sunt foarte ok ca resurse, dar luați ca atare!
Oferta lor este aici.
Încă îi folosesc, au îmbunătățit un pic lucrurile, chiar și suportul tehnic, ca resurse cred că am ieșit mai bine la Chroot, dar stau cu 2 backup-uri externe de grija lor și monitorizare îndeaproape. Nu cred că sunt în top, dar ca găzduire secundară sunt OK pentru mine. Dar clar nu mă bazez pe ei!
Digitalocean
Cred că sunt printre cei mai cunoscuți, dacă vorbim de VPS-uri. Resursele sunt garantate, iar uptime-ul este aproape perfect. A fost o perioadă în care au dublat resursele fără ca noi să plătim ceva, iar multe firme de hosting au fost nevoite să joace și ele cartea aceasta.
Prețurile sunt disponibile aici. Au o promoție foarte tare pentru clienții noi.
Primiți 100$ credit în primele 60 de zile. Cred că serverele din Frankfurt/ Amsterdam au cel mai bun TTFB, poate chiar mai bun decât cele găzduite în România. Eu am serverul de 10 $ de la ei.
Aruba
A fost nebunie maximă cu cei de la Aruba. Nu sunt în România, e adevărat, dar fac treabă decentă. Pentru site-uri la început de drum este extrem de ok. Puteți face chiar server de backup la ei.
La 1 euro pe lună erau ceea ce trebuie. Din păcate, nu am prins server în altă țară atunci când am avut ocazia.
Între timp, nu mai găsești VPS la 1 euro la ei, ci undeva aproape de 3 euro cu tot cu TVA. Pentru cei care vor să diversifice site-urile, sunt mai mult ca OK. Nu mai am cont la ei, așa că nu mai știu cât de OK sunt.
IntoVPS
Mi-ați povestit acum mult timp de ei, știam și eu de aceștia pe forumuri. Cumva, sunt împărțiți în 2 tabere. Au atât Hosterion pentru cei care vor mai puține resurse și nu au cunoștințe atât de multe, dar au si IntoVPS pentru proiecte ceva mai „dificile”, pentru cei mai experimentați.
Oferta e disponibilă aici. Pe mine m-au câștigat prin faptul că au și servere în România.
Romarg
Cu toții am fost sceptici în privința lor. Eu am mai avut VPS cu 3 ani înainte cu ei și n-am avut nicio situație neplăcută cu ei. Sigur, nici nu i-am stresat atât de mult. Țin minte, însă, că un coleg avea tot la ei și a cerut ceva pe ticket. După 3 zile au răspuns…
Lumea spune că și-au revenit. Am plecat și de la ei, am scris aici despre acest lucru. A fost un downtime de vreo zi, iar ei nu știau de capul lor, nu erau în stare să comunice de ce au ținut picate serverele. La fel, dacă aveți actualizări despre ei sau chiar oferte noi, sunteți liberi să le lăsați în comentarii.
cyber_folks
Multă lume a avut treabă cu mxhost de-a lungul anilor. Eh, iată că au fost preluați de către cei de la R22 și încearcă să facă o firmă de hosting mai bună. Nu am multe detalii despre ei, dar o să încerc să mă interesez pe cât posibil, poate reușesc să am un server de la ei.
Văd că aceștia au ofertă interesantă pentru servere, mai ales pentru prima lună. Sunt la nivelul pieței, ca să zic așa. Nu știu însă cum se comportă serverul, însă sper să îmi spuneți voi experiența voastră în secțiunea de comentarii.
Din punctul de vedere al resurselor, da, eu pot zice că este ieftin. Totuși, trebuie să știi un pic mai multe lucruri despre servere decât pe un hosting shared. Dacă nu ne pricepem și alegem să ne administreze cineva găzduirea, cu siguranță nu va mai fi la fel de ieftin.
Sunt unele tehnologii care sunt împărțite, exact ca la shared hosting. Există și alte tehnologii care nu sunt împărțite, iar tu beneficiezi de toate resursele alocate.
Mai ales. Tu ești șeful, tu centrezi, tu dai cu capul. Este bine să îți faci frecvent backup la fișierele importante de pe VPS.
Mi-am automatizat totul la click. Fac migrare la nevoie, am backup-uri peste tot încât să nu pierd decât timp în cazul în care se întâmplă ceva. În rest, dacă vă știți pregătiți să stați să monitorizați tot ceea ce înseamnă un server, eu cred că este cea mai bună variantă. Chiar și un server cu management este o soluție. Plătiți mai mult, dar știți că ei vă fac treburile.
Cel mai bun VPS
VPS de afară
- Digitalocean
- Cloudways
VPS România
- Chroot
- IntoVPS
Am încercat să realizez unul dintre cele mai interesante ghiduri pentru a vă îndruma în alegerea corectă a serviciilor web. De asemenea, vă invit să discutăm în comentarii pe baza acestor lucruri. Chiar să recomandați, la rândul vostru, servicii de acest tip.
Wlog.Ro a zis
Salut,
Sunt novice sau mai bine spus afon in domeniul vps. As vrea sa incerc o luna vps de la Nav sau de la Sitebunker, dar nu-mi permit licenta cpanel si nici nu stiu sa configurez linux in comenzi. E tentant si la dedicatserver/ddoshosting insa am incercat o luna shared in 2021, dar nu raspundea nimeni la telefon, tickete, plus ca site-ul incarca greu. (tastez.ro pe care l-am lasat sa expire). Avem in Romania companie care te lasa sa testezi gratuit vps sau sa asigure suport tehnic (sa faca totul in locul meu? :)) )
Marius Cucu a zis
Nu ai nevoie de licențe, joacă-te cu Wordops până te prinzi de lucruri. Mai mult, poți să bagi virtual Linux în Windows și să faci docker și să te joci acolo până înveți bazele.
Există și VPS-uri cu administrare, dar sunt cam scumpe serviciile de administrare. Mult mai scumpe față de serverul normal.
Daniel a zis
nu stiu ce pachet ai luat insa ce pot sa spun este ca am gazduirea la dedicatserver si merge excelent (inca nu stiu sa fie vps cu storage NVME ) si peering foarte bun in Ro. mie imi raspund la tichete si la telefon ! chiar daca spune ca serviciul nu este managed !!
mihaidev-cloud a zis
Am avut vps de la romarg a fost super tare mai ales ca acolo nu te obliga sa platesti , poti folosi vpsul pana cand expira luna si nu esti obligat sa il platesti ca si cum ar fi o cartela prepaid pe care o reincarci cand vrei tu, mai ales cand am avut indoieli am sunat la ei de fiecare data si mi-au raspuns prompt si chiar ii recomand!
Alex a zis
Salut. O recomandare de VPS pentru un incepator? 4gb ram cred ca e suficient. Nu am mai folosit pana acum. Am nevoie doar pentru un program sa aiba acces la internet, si sa-l pot accesa cand nu sunt la PC. Atat. Merge doar pe Windows. Nu prea am inteles, care servere VPS au Windows. De exemplu varianta Romarg, cu 10 euro/luna, are Windows by default? https://www.romarg.ro/romania/server-vps/servere-vps.html
Marius Cucu a zis
Nu, nu. Sunt bazate pe Linux. Interesează-te dacă programul tău e compatibil cu Windows Server. Dar de ce nu iei un Raspberry PI 4 și pui Windows pe el?
alex a zis
Salut Marius. Mersi pentru confirmare. Dar acesta? – https://webteam.ro/vps-ieftin/ ( scrie si windows)
Cerinte program – Windows 7/8/10. Merge pe Windows Server?
Prima data cand aud de “Raspberry PI 4”, trebuie sa ma informez. Pentru ce e bun?
Ideea e ca vreau sa am acces si prin telefon la program sa verific ce face (este un program de trading), si nici nu vreau sa-mi las pc-ul pornit mereu. De exemplu daca sunt plecat din oras mai mult timp, de asta m-am gandit la un VPS. Telefonul il am mereu cu mine.
Caut din Romania, pentru ca am nevoie de IP romanesc sa aiba. Aici cum e treaba la un VPS, este IP unic, adica alocat doar mie, nu?
Marius Cucu a zis
E un mini PC pe care poți să îl ții online și consumă mai puțin decât un bec. 🙂 Poți să faci tot ce dorești cu el, automatizezi lucruri prin casă, servere web, VPS-uri, ce dorești tu. Aruncă-ți un ochi. Ar trebui să îi întrebi pe ei dacă oferă ceva mai mult decât linia de comandă pentru serverele pe Windows. N-am lucrat deloc cu ele, eu folosesc doar Linux pentru servere.
Pe Raspberry Pi 4 poți pune chiar și Windows 11.
alex a zis
Am mai vazut si la emag cu mini pC-uri. Cum te conectezi de la distanta la el? Care e cea mai buna metoda? Teamviewer, parca mi s-a parut mereu ca merge in reluare.
Am fost ocupat ultimele zile, o sa ma mai uit si cu VPS, eu vreau ceva care sa fie mereu online si daca sunt plecat si o luna. Fara sa am grija daca pica curentul etc. Ceva de genul – https://www.youtube.com/watch?v=GcM_ZqQmPe8
Rasberry pe olx e cam 600
Marius Cucu a zis
Teamviewer funcționează în funcție de cât de bună e conexiunea de internet. Cu cât ai interfață grafică, cu atât o să se încarce mai greu, indiferent de program. Soluția pentru curent picat este UPS. Dacă are stabilizator de tensiune nici nu îți mai ard electrocasnicele. 🙂 Variante de conectare ai multe, de la port forward, până la aplicații de genul teamviewer.
calin a zis
Daca mai gaseste undeva Rasp PI 4.
Marius Cucu a zis
Mda, am verificat și eu acum, nu e nimic pe la noi, iar pe OLX e super scump.
Silviu a zis
Ar fi drăguț să apară și Hetzner pe undeva prin listă, mai ales că are un raport foarte decent calitate/preț.
Marius Cucu a zis
Nu am lucrat cu ei deloc, dar dacă ai informații despre serverele lor, chiar ar fi utile.
Cristian a zis
Si eu am luat un server VPS la Romarg, cel de 5 euro/lună, dar m-au dezamăgit. M-au anuntat ca fac un upgrade extraordinar la procesor care ne va face fericiti pe toti abonatii. In realitate cei fericiti au ramas ei, pentru ca au facut economii la resurse. Personal, rumtime-ul aplicatiei pe care o rulez pe server in noua configuratie este cu 40% mai mare decât în vechea configurație. Deși i-am rugat să rezolve situația, mi-au dat cu flit, așa că mă voi reorienta cât de repede posibil…
Robert Haba a zis
In afara de Hosterion si Sitebunker nu stiu un provider din Romania cu harware bun top level.
Gabriel a zis
la ce te referi cand spui hardware bun ?bun pentru ce ?
cu stima,
Robert Haba a zis
Cand hostezi un website pe un xeon e5 v2 cu ddr2 sau 3, cu un hdd nu o sa mearga niciodata la fel de repede ca atunci cand hostezi pe un Epyc cu ddr4 si nvme.
Tine cont ca preturile sunt relativ la fel la companiile cu harware vechi
Gabriel a zis
ai si nu ai dreptate ? , daca e vorba de hosting conteaza mai mult:
1. Frecventa CPU nu daca este e5 sau epic ( cu cat este mai mare cu atat acesul pe DB este mai rapid )
2. Nr de clienti pe server , chiar daca ai epic si DDR4 cu 1000 de clienti va merge mai prost decat un e5 si DDR3 dar pe care sunt 200 de clienti.
3. NVMe este un avantaj( viteze mari de scriere la pachete mici 4k – hosting ) dar si un dezavantaj( nu se poate face RAID hardware – PCIe, ci doar unul sofware prin care pierzi cam 50% din viteza) – testat
– suntem singura firma din Romania care are un cluster NVMe ( storage extern din 4 servere cu NVMeOF) pentru redundanta
4. retea – conexiunea la internet, Protectia WAF si DDOS
Suntem sau am fost furnizorii de hardware si solutii TIC cam pentru toate firmele Romanesti mentionate prin acest forum.
cu stima,
Robert Haba a zis
# ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## #
# Yet-Another-Bench-Script #
# v2023-04-23 #
# https://github.com/masonr/yet-another-bench-script #
# ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ## #
Wed Jul 5 16:14:27 BST 2023
Basic System Information:
–––––––––––
Uptime : 14 days, 4 hours, 31 minutes
Processor : AMD Ryzen 9 7950X 16-Core Processor
CPU cores : 1 @ 4499.996 MHz
AES-NI : ✔ Enabled
VM-x/AMD-V : ✔ Enabled
RAM : 916.7 MiB
Swap : 1024.0 MiB
Disk : 14.4 GiB
Distro : Ubuntu 22.04.2 LTS
Kernel : 6.3.7-060307-generic
VM Type : KVM
IPv4/IPv6 : ✔ Online / ✔ Online
Stiu ce spui in legatura cu fregventa ?
Gabriel a zis
Vorbeam de AMD EPYC ( server/hosting ) nu de AMD Ryzen ( desktop/gaming ) ? nu comparam mere cu pere…..
Robert Haba a zis
Mai nou se baga si vps cu ryzen pentru hosting, ddr5 cu 5000+ fregventa si nvme gen 5 … eu hostez 2 siteuri pe 1 core si 1gb ram
Gabriel a zis
„1 core si 1gb ram” – te referi la VPS nu la webhosting => trebuie sa platesti licenta cPanel ….Litespeed…etc , nu mai esti in clasa shared webhosting.Nici nu mai esti in aceeasi categorie de pret….
Daca te referi la server cu ryzen pentru shared webhosting este ineficient ai doar 16 core – nu compara un TIR-20T cu o Tesla- 4 persoane 😉
Oricum discutia a pornit de la doua firme care nu indeplinesc conditiile „ddr5 cu 5000+ fregventa si nvme gen 5”
cu stima,