Se fac mai bine de 18 ani de zile de când umblu în zona de online. În toată perioada asta de timp m-am mutat la diferite firme de hosting. Întâi pentru serverele de Counter-Strike, apoi pentru bloguri și site-urile prietenilor. N-am trecut niciodată în partea serviciilor dedicate pentru că nu a fost nișa care să îmi placă.
Totuși, am testat, de-a lungul timpului, câteva firme de găzduire a site-urilor. Unii m-au rugat și mi-au dat pachete pe câteva luni sau ani, de la alții am cumpărat.
Mereu am căutat să merg pe variante optime pentru ceea ce am eu nevoie. La început am ales hosting shared. Am avut toate motivele să fac asta. Site-urile mele nu aveau atât de mulți vizitatori, iar eu mă chinuiam să am un raport calitate preț decent.
Așadar, am avut multe situații în care am scris despre cât trafic îmi suporta blogul la acea dată.
De exemplu, tocmai am terminat un contract pe care îl aveam pe 3 ani de zile cu cei de la Chroot. De Black Friday m-am trezit cu un spike pentru o găzduire de 1 euro. A rezistat eroic.
Nu mai sunt adeptul conturilor shared. Prefer să am controlul direct, să îmi automatizez cât se poate de mult totul la VPS. Nu înseamnă că îmi iau cel mai bun VPS. Nici vorbă. Îmi calculez cât se poate de mult resursele. Sigur, asta înseamnă mai mult timp pe care îl dedic administrării.
Pentru că mi-am format câteva idei despre ce ar trebui să conțină o găzduire cât se poate de ok am zis că e bine să împărtășesc și cu voi câteva idei. V-am zis, din start, că nu sunt administrator de sistem, așadar, dacă aveți ceva mai multe cunoștințe decât mine și vreți să le spuneți și altora avem secțiunea de comentarii. Dacă e ceva de completat vom adăuga și în articol și vom evidenția aportul vostru.
Top 10 cele mai cunoscute firme de găzduire
Topul este realizat pur și simplu aleatoriu, am putea să îi zicem, mai degrabă, o listă de firme.
- Romarg.ro
- Cyber_folks
- Clausweb.ro
- Hostvision.ro
- Hostico.ro
- Chroot.ro
- Gazduire.ro
- Hosterion.ro
- xServers
Câteva lucruri la care să fii atent când îți iei hosting web
Vorbim, evident, despre găzduirea shared. Consider că dacă îți iei un VPS deja înțelegi cum stă treaba cu resursele, ai o bază.
Găzduirea shared este atât pentru cei tehnici, cât și pentru cei atehnici. Nu total. Dacă ești total necunoscut de domeniul online găsește un băiat care să-ți administreze totul.
Totuși, domeniile și găzduirile să fie la tine, să ai controlul tu, nu el pentru că au fost tot felul de situații.
Overselling – mai multe site-uri găzduite pe acea platformă
Când vorbim de shared vorbim de împărțeală. Se ia un server web și se alocă resurse pentru fiecare client. În teorie se estimează că acei X clienți vor consuma Y resurse și că serverul nu ajunge să termine resursele.
De fapt și de drept, fiind o piață dictată de cel mai mic preț pentru webhosting discuția se îndreaptă spre overselling.
În plus, când vorbim de shared hosting nu putem vorbim de resurse împărțite pentru fiecare. Dacă un alt site de pe acea găzduire mănâncă resursele… și ție o să îți funcționeze mai prost.
Așadar, mai toți fac asta. Numărăm pe degete firmele care pun limitări de resurse. Altfel, foarte puțini se duc la astfel de firme pentru că aleg prețul cel mai mic, dar și din cauza faptului că pot primi notificări ce te anunță că nu mai ai resurse.
Entry Process
În cPanel aveți, pe lateral stânga, o coloană cu multe date despre găzduirea web. Nu trebuie să vă intereseze foarte mult chiar toate valorile. Trebuie să aveți grijă să nu le depăsiți. Multe probleme apar de la entry processes. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Cu cât e mai ieftin cu atât aveți mai puține.
Sunt situații în care aveți 20, 50 sau chiar 100. Pe conturile business pot fi și mai multe.
Spațiul de stocare
N-aș zice că e cel mai important. Trebuie să aveți suficient spațiu pentru blogul vostru. Pentru că am mai discutat despre acest aspect și cu alte ocazii vă las un link aici.
Ideea este că n-ar trebui să fie spațiul singurul criteriu.
Uptime și peering
E ok să aveți un uptime cât se poate de ok. Eu când iau ceva hosting mă interesez să știu că e totul în regulă. Dau următoarele comenzi în Command Prompt.
- tracert mariuscucu.ro
- ping mariuscucu.ro
Acolo văd dacă e cât de cât ok. Dacă e hosting extern e normal să fie ceva mai slabe rezultatele, dar nu influențează atât de mult 30 de ms-uri vs 5 ms-uri pe care le aveți în țară.
Cred că aici un factor important ar trebui să fie și „preferința” Google. Practic, din 2021 vorbim despre CLS și Google ne vrea tot mai rapizi. Putem să includem și teste spre gtmetrix sau pingdom tools sau chiar Page Speed Insights din webmaster tools. Dacă Google vrea site-uri rapide trebuie să alegem și hosting rapid. Evident, cu corecțiile de rigoare.
Mai nou, am obiceiul de a pune și un GeekBench pe server, ca să văd cam tot ce poate duce. Sigur, treaba asta o pot face la VPS-uri, nu la găzduiri mici, ieftine.
Backup
Să aveți siguranța că îl fac extern. Oricum ar fi ok să îl aveți și voi în calculator și pe cloud-ul vostru.
De exemplu, am scris aici despre un manager ce are și un backup pe lună gratuit. Ar fi ok să știți că mai face cineva un backup și pentru voi.
Eventual, chiar 2 să fie. Sondajele de la unele firme de hosting arată că sub 1% dintre clienți fac backup. Între timp, eu mi-am făcut propriul server de backup pentru a fi liniștit. Ba chiar am reușit să îmi fac Rsync, iar la orice oră îmi pică serverul pot să îl mut rapid în altă parte.
Research despre firma de hosting
În general, mai toată lumea are probleme cu firma de hosting. Fiecare om se plânge. Nimeni nu laudă. Așa suntem noi, românii! Ne plângem și atât, nu am învățat că trebuie să apreciem pe unii și pe alții. Dacă cineva o face crede că e reclamă și cum ar fi să câștige cineva bani din munca lui?!
Așadar, aruncați un ochi pe bloguri, pe forumuri pentru experiențe. Vedeți ca cele negative să nu fie mai multe decât cele pozitive. Atunci e clar că sunt probleme acolo.
Emblematic este Namebox. Băieții, foștii Acip Hosting au avut probleme cu serverele și au pierdut foarte multe date: magazine online, bloguri, etc. Mulți au pierdut bani mulți din cauza unui hosting. Culmea, nu era tocmai ieftin. Alții pe listă au fost și webfactor.
Suport tehnic
Este oarecum irelevant să discutăm despre suportul tehnic. Vreau să întăresc asta și din punctul de vedere al omului din spate, care are de-a face cu tot felul de oameni, pe care trebuie să îi filtreze.
Totuși, e extrem de important să oferi feedback clientului, să știe în ce direcție alege să meargă. Sunt convins că mai toate problemele apar de la clienți și de la configurările acestora, dar avem de-a face și cu limitări ale planurilor de găzduire.
Sunt persoane care caută suport tehnic la telefon. Mie mi se face pielea de găină când mă gândesc la asta.
Ieftin este relativ. Dar cred că găsim deja un top 10 de firme ce pot să satisfacă orice dorință a fiecărei persoane la început de drum.
Da, din punctul ăsta de vedere cred că ar trebui să optimizăm tema pe cât se poate de mult, iar mai apoi să ne gândim să dăm foarte mulți bani pe hosting.
Marius Agavriloaie a zis
Salut. Daca ai nevoie de o gazduire ieftina trimite-mi un email si iti recomand de unde am eu…. e prieten cel care are serverele in Bucuresti asa ca pot vorbi sa iti ofere un pret mai bun
Marius Cucu a zis
Am omis ca vreau sa platesc prin paypal. Am vazut ca sunt cativa care nu au implementat asa ceva.
Stefan a zis
Îți recomand cu încredere mxhost, servere cu SSD, stabilitate, uptime și tot ce vrei. Îs clientul lor de ani buni plus că am mulți clienți care și-au hostat site-urile la ei dar nimeni nu se plânge.
Nevi a zis
eu lucrez cu Claus de cativa ani buni si n-am avut niciodata probleme
Mars a zis
nu recomand Claus, merge prost!
Alex a zis
@Nevi, ce inseamna „n-am avut probleme”? Ma intereseaza suportul tehnic. Eu toate site-urile/blogurile ii am pe Edomenii. Pentru urmatorul site ma gandesc sa trec si pe la Claus.
Marius Cucu a zis
Eu n-am avut cele mai ok experiențe cu claus. Bine, e vorba de ceva ani de zile, probabil s-au mai schimbat lucrurile un pic.
Pato Basil a zis
eu folosesc serviciile celor de la brainhost dar nu sunt sigur ca ti se potrivesc.
Marius Cucu a zis
Brainhost sunt ok, dar nu au addon domain…O sa incerc sa-i contactez. Mai ales ca sunt din Ploiesti.:)
Pato Basil a zis
eu deja am mai bine de un an jumate, iar la vara sau la toamna cand va fi, imi voi reinoi intelegerea pentru al treilea an 😀
Gabriel Ursan a zis
Am doua conturi pe namebox.ro pentru doi beneficieri si totul e ok. Mentionez ca sunt conturi ieftine (cele mai ieftine) de hosting SSD.
N-am fost atent sa vad daca au implementata plata prin PayPal, dar merita sa arunci un ochi si la ei.
Marius Cucu a zis
Pana la urma am ales namebox. Am discutat cu acestia in privat pentru ceea ce doresc eu si mi-au facut o oferta customizata. Probabil ca astazi batem si palma:)
Gabriel Ursan a zis
Ma bucur ca am fost „cumva” de folos :).
Marius Cucu a zis
eh, pana la urma am luat tot de la newhost. Nu a fost rea oferta lor, dar am ales pe cei de care eram sigur ca sunt ok :).
amiralul a zis
la despregazduire am avut si eu si am fost multumit. am trecut pe host pe server privat asa ca ma pot lauda cu cel mai ieftin host :))
FARANUME a zis
SALUT PUTEM DISCUTA?
Daniela a zis
Ar mai fi Krond din Romania. Din afara GOdaddy si Hostgator. De la astia doi am avut eu.
Marius Cucu a zis
La krond am avut 🙂 Nu sunt straluciti. In plus, sunt zeci de site-uri hostate acolo. In plus, nu ofera ip dedicat…
Pietonu a zis
Nu stiu ce sa zic , eu folosesc un host gratuit si pana in momentul de fata o duc bine , nu am avut decat o probleme cu un plugin ( 000webhost)
Havrince Daniel a zis
In plus, eu folosesc experthost.
Mihai Nemes a zis
Iti recomand cu incredere webfactor, namebox sau experthost.
Alege orice altceva in afara de despregazduire!
Marius Cucu a zis
Pana la urma tot cu newhost am batut palma pe inca un an de zile. Pe langa VPS-ul pe care il am, am achizitionat si o gazduire shared cu ip dedicat.
In banii astia sunt cei mai buni de pe piata.
Havrince Daniel a zis
Numai expertii folosesc experthost. Nu ai fata sa intri in clubul nostru.
Marius Cucu a zis
corect. am reales newhost. gazduire profesionala, nu experta! 😀
Ciprian Pardău a zis
Eu folosesc Webfactor si Host Weby pentru siteurile mele. Recomand ambele firme cu caldura. De la ambele am primit suport la orice ora, au implementata plata (si) prin paypal.
Mihalcea Valentin a zis
Pentru blog-ul tau iti recomand pachetul de blogger de la brainhost.ro eu il am si sunt din ianuarie in al2-lea an. Nu recomand despregazduire, nu te lasa tentat de preturile mici.
dirtman a zis
eu am la domainscan. sunt multumit. merge bine.
probabil daca voi avea ceva mai multe vizite sa ma mut pe un vps..untill that..ramana aici
Costinel a zis
Iti recomand hostingul celor de la ch-center. sunt client la ei de mai bine de 2 ani de zile si nu ma plang. poti citi pe blogul meu despre ei.
Octavian a zis
Recomand cu incredere godaddy.com
Marius Cucu a zis
Da, ii folosesc dar pentru domenii, nu pentru gazduire. Din moment ce site-urile sunt in romana, vreau ca hostingul sa fie din Romania.
claudiu a zis
Eu ii recomand pe cei de la hostvision. De la ei am hosting si sunt foarte multumit. Pe langa ei am auzit de bine despre 1 and 1.
O alta recomandare, orice in afara de cei de la despregazduire!
daniel a zis
eu folosesc ifastnet.com de 2 ani merge super si pretul e bun
Cojo a zis
Încearcă şi http://www.abonet.ro . Eu am planul business dar putin customizat pe nevoile mele. Trimite-le un mail si cere o oferta personalizata. Scrie-le ca recomandarea a venit din partea cojo.ro
Iulia a zis
Eu folosesc hostvision de ceva timp si sunt foarte multumita de serviciile lor! Va recomand firma cu incredere.
Marius Cucu a zis
Pachete normale sau cu SSD?
Darius a zis
Ce parere ai de xservers?
Marius Cucu a zis
Depinde de ce site ai. Au downtime-uri dacă nu ai site-ul optimizat.
Beni a zis
Despre Găzduire.com.ro va pot spune sigur ca fura din spatiul de stocare ingrozitor de mult. M-am apucat la un moment dat sa fac curatenie si desi stersesem peste 1GB de date lor nu le aparea nimic ca fiind sters si ramasesem cu accesul blocat la site-uri.
De asemenea atitudinea celor de la suport a fost ingrozitoare, batandu-si joc intr-un mod extrem de grosolan de clienti.
Nu-l recomand deloc.
Madalin a zis
Ce host mi-ati recomanda pentru un site al unei pensiuni ?
Marius Cucu a zis
Dacă este de prezentare nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Ceva ieftin, cu SSD, de la o firmă mare.