Se fac mai bine de 18 ani de zile de când umblu în zona de online. În toată perioada asta de timp m-am mutat la diferite firme de hosting. Întâi pentru serverele de Counter-Strike, apoi pentru bloguri și site-urile prietenilor. N-am trecut niciodată în partea serviciilor dedicate pentru că nu a fost nișa care să îmi placă.
Totuși, am testat, de-a lungul timpului, câteva firme de găzduire a site-urilor. Unii m-au rugat și mi-au dat pachete pe câteva luni sau ani, de la alții am cumpărat.
Mereu am căutat să merg pe variante optime pentru ceea ce am eu nevoie. La început am ales hosting shared. Am avut toate motivele să fac asta. Site-urile mele nu aveau atât de mulți vizitatori, iar eu mă chinuiam să am un raport calitate preț decent.
Așadar, am avut multe situații în care am scris despre cât trafic îmi suporta blogul la acea dată.
De exemplu, tocmai am terminat un contract pe care îl aveam pe 3 ani de zile cu cei de la Chroot. De Black Friday m-am trezit cu un spike pentru o găzduire de 1 euro. A rezistat eroic.
Nu mai sunt adeptul conturilor shared. Prefer să am controlul direct, să îmi automatizez cât se poate de mult totul la VPS. Nu înseamnă că îmi iau cel mai bun VPS. Nici vorbă. Îmi calculez cât se poate de mult resursele. Sigur, asta înseamnă mai mult timp pe care îl dedic administrării.
Pentru că mi-am format câteva idei despre ce ar trebui să conțină o găzduire cât se poate de ok am zis că e bine să împărtășesc și cu voi câteva idei. V-am zis, din start, că nu sunt administrator de sistem, așadar, dacă aveți ceva mai multe cunoștințe decât mine și vreți să le spuneți și altora avem secțiunea de comentarii. Dacă e ceva de completat vom adăuga și în articol și vom evidenția aportul vostru.
Top 10 cele mai cunoscute firme de găzduire
Topul este realizat pur și simplu aleatoriu, am putea să îi zicem, mai degrabă, o listă de firme.
- Romarg.ro
- Cyber_folks
- Clausweb.ro
- Hostvision.ro
- Hostico.ro
- Chroot.ro
- Gazduire.ro
- Hosterion.ro
- xServers
Câteva lucruri la care să fii atent când îți iei hosting web
Vorbim, evident, despre găzduirea shared. Consider că dacă îți iei un VPS deja înțelegi cum stă treaba cu resursele, ai o bază.
Găzduirea shared este atât pentru cei tehnici, cât și pentru cei atehnici. Nu total. Dacă ești total necunoscut de domeniul online găsește un băiat care să-ți administreze totul.
Totuși, domeniile și găzduirile să fie la tine, să ai controlul tu, nu el pentru că au fost tot felul de situații.
Overselling – mai multe site-uri găzduite pe acea platformă
Când vorbim de shared vorbim de împărțeală. Se ia un server web și se alocă resurse pentru fiecare client. În teorie se estimează că acei X clienți vor consuma Y resurse și că serverul nu ajunge să termine resursele.
De fapt și de drept, fiind o piață dictată de cel mai mic preț pentru webhosting discuția se îndreaptă spre overselling.
În plus, când vorbim de shared hosting nu putem vorbim de resurse împărțite pentru fiecare. Dacă un alt site de pe acea găzduire mănâncă resursele… și ție o să îți funcționeze mai prost.
Așadar, mai toți fac asta. Numărăm pe degete firmele care pun limitări de resurse. Altfel, foarte puțini se duc la astfel de firme pentru că aleg prețul cel mai mic, dar și din cauza faptului că pot primi notificări ce te anunță că nu mai ai resurse.
Entry Process
În cPanel aveți, pe lateral stânga, o coloană cu multe date despre găzduirea web. Nu trebuie să vă intereseze foarte mult chiar toate valorile. Trebuie să aveți grijă să nu le depăsiți. Multe probleme apar de la entry processes. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Cu cât e mai ieftin cu atât aveți mai puține.
Sunt situații în care aveți 20, 50 sau chiar 100. Pe conturile business pot fi și mai multe.
Spațiul de stocare
N-aș zice că e cel mai important. Trebuie să aveți suficient spațiu pentru blogul vostru. Pentru că am mai discutat despre acest aspect și cu alte ocazii vă las un link aici.
Ideea este că n-ar trebui să fie spațiul singurul criteriu.
Uptime și peering
E ok să aveți un uptime cât se poate de ok. Eu când iau ceva hosting mă interesez să știu că e totul în regulă. Dau următoarele comenzi în Command Prompt.
- tracert mariuscucu.ro
- ping mariuscucu.ro
Acolo văd dacă e cât de cât ok. Dacă e hosting extern e normal să fie ceva mai slabe rezultatele, dar nu influențează atât de mult 30 de ms-uri vs 5 ms-uri pe care le aveți în țară.
Cred că aici un factor important ar trebui să fie și „preferința” Google. Practic, din 2021 vorbim despre CLS și Google ne vrea tot mai rapizi. Putem să includem și teste spre gtmetrix sau pingdom tools sau chiar Page Speed Insights din webmaster tools. Dacă Google vrea site-uri rapide trebuie să alegem și hosting rapid. Evident, cu corecțiile de rigoare.
Mai nou, am obiceiul de a pune și un GeekBench pe server, ca să văd cam tot ce poate duce. Sigur, treaba asta o pot face la VPS-uri, nu la găzduiri mici, ieftine.
Backup
Să aveți siguranța că îl fac extern. Oricum ar fi ok să îl aveți și voi în calculator și pe cloud-ul vostru.
De exemplu, am scris aici despre un manager ce are și un backup pe lună gratuit. Ar fi ok să știți că mai face cineva un backup și pentru voi.
Eventual, chiar 2 să fie. Sondajele de la unele firme de hosting arată că sub 1% dintre clienți fac backup. Între timp, eu mi-am făcut propriul server de backup pentru a fi liniștit. Ba chiar am reușit să îmi fac Rsync, iar la orice oră îmi pică serverul pot să îl mut rapid în altă parte.
Research despre firma de hosting
În general, mai toată lumea are probleme cu firma de hosting. Fiecare om se plânge. Nimeni nu laudă. Așa suntem noi, românii! Ne plângem și atât, nu am învățat că trebuie să apreciem pe unii și pe alții. Dacă cineva o face crede că e reclamă și cum ar fi să câștige cineva bani din munca lui?!
Așadar, aruncați un ochi pe bloguri, pe forumuri pentru experiențe. Vedeți ca cele negative să nu fie mai multe decât cele pozitive. Atunci e clar că sunt probleme acolo.
Emblematic este Namebox. Băieții, foștii Acip Hosting au avut probleme cu serverele și au pierdut foarte multe date: magazine online, bloguri, etc. Mulți au pierdut bani mulți din cauza unui hosting. Culmea, nu era tocmai ieftin. Alții pe listă au fost și webfactor.
Suport tehnic
Este oarecum irelevant să discutăm despre suportul tehnic. Vreau să întăresc asta și din punctul de vedere al omului din spate, care are de-a face cu tot felul de oameni, pe care trebuie să îi filtreze.
Totuși, e extrem de important să oferi feedback clientului, să știe în ce direcție alege să meargă. Sunt convins că mai toate problemele apar de la clienți și de la configurările acestora, dar avem de-a face și cu limitări ale planurilor de găzduire.
Sunt persoane care caută suport tehnic la telefon. Mie mi se face pielea de găină când mă gândesc la asta.
Ieftin este relativ. Dar cred că găsim deja un top 10 de firme ce pot să satisfacă orice dorință a fiecărei persoane la început de drum.
Da, din punctul ăsta de vedere cred că ar trebui să optimizăm tema pe cât se poate de mult, iar mai apoi să ne gândim să dăm foarte mulți bani pe hosting.
FARANUME a zis
UN SERVER STABIL CARE OFERA 2 CORE 2 RAMI SAU MAI MULTI LA PACHET RESELLER SAU GAZDUIRE WEB PLUS PROTECTIE DDOS CE RECOMANDATI?
Alex a zis
O firma care nu este in lista de mai sus si cu care am colaborat multi ani namebox.ro
Am folosit serviciile multor provideri de hosting din Romania dar pana acum de ei am fost cel mai multumit.
Marius Cucu a zis
Da, ei sunt ăia care acum câțiva ani au fost rebranduiți de la acip hosting și nu numai, ori de câte ori au făcut o boacănă. Cea mai recentă a fost când au pierdut datele a foarte multor oameni din online, magazine, că n-au știut să-și facă backup când le-a picat tot. N-aș recomanda nimănui namebox. Un webfactor mai mic.
Grande Bogdan a zis
Despre cei de la găzduire.com.ro nu prea am auzit de bine pe internetul acesta mare. Eu îţi recomand mxhost eu am reseller de la ei . Au ceva probleme la trimiterea de emailuri că nu se trimit la timp ajung la destinatar sau destinatari după 1 oră, 5 ore sau după 2 zile în rest sunt bunicei… Cam greu răspunde la tichete dar totuşi nu prea au multe probleme şi nu dau ţepe ca alte firme.
Marius Cucu a zis
Într-adevăr. Am rămas la ei doar cu găzduirea de domenii. Administrarea de DNS o fac la DigitalOcean. Momentan, e totul ok.
Cât despre comunicarea cu ei a fost ok. Nu știu cum se descurcă pe probleme mai grele pentru că nu ne-am intersectat așa de mult. Am știut să îmi rezolv singur problemele.
faranue a zis
UN SERVER STABIL CARE OFERA 2 CORE 2 RAMI SAU MAI MULTI LA PACHET RESELLER SAU GAZDUIRE WEB PLUS PROTECTIE DDOS CE RECOMANDATI
Marius a zis
Salut, eu am avut gazduire la webfactor dar nu-i recomand deloc, am avut multe probleme + ultima un downtime de 1 saptamana…. au avut ei ceva probleme mai grave.
Marius Cucu a zis
Am auzit că au Q7.
vasile a zis
Manelisti!
Marius Cucu a zis
Ai zis bine maneliști. Parcă aveau 2.
vasile a zis
As fi zis altfel, da dupa aia o puneam de secesiune :)))))))) oricum alde Q7, Touareg sunt perimate, acum tre sa ai masina electrica daca vrei sa te incadrezi la categorie 😉
Gabriel Pintilie a zis
Eu am de la Hostico si Hostmgs , si nu am chiar deloc probleme.
Acuma fiecare are plangerea lui, nimeni nu va fi satisfacut.
Bafta!
Claudiu a zis
Am trecut si eu prin mai multe companii de gazduire, insa cea pe care o pot recomanda cu incredere este hostriver.ro, au o echipa super faina ce raspunde repede la tickete si nu am avut niciodata surprize neplacute, oricum trebuie acordata mare atentie atunci cand alegi o companie de gazduire, dat fiind faptul a ce sa intamplat in ultimul an se confirma ca poti ramane fara site daca nu alegi cum trebuie.
Mars a zis
a folosit cineva… ro.easyhost.com
(planul: Garage PRIME?
Marius Cucu a zis
Eu unul nu, dar mi se pare cam mic pentru entyr processes. În rest, easyhost sunt foarte ok.
Marius Porcolean a zis
Am eu la EasyHost de vreo 7 ani, dar un tip de contract mai vechi (shared hosting). Platesc vreo 5 EUR pe luna si am nelimitat domenii (concret am vreo 10 site-uri acolo, din care vreo 3 WordPress). Variantele noi vad ca sunt mai scumpe, dar referitor la EasyHost in sine, doar de bine. Sunt foarte rapizi la tichete de orice fel si, in general, nu prea am avut nevoie de mare lucru, pentru ca totul a mers bine. Nu degeaba au pe eMag client.
Cristi a zis
Salutare,
Cine are experiente cu romarg.ro ?
Merci!
Marius Cucu a zis
Eu am avut experiențe relativ ok cu ei. Poți căuta articole p-aici.
vasile a zis
Astia nu sunt cu Plus?! 😉
Marius Cucu a zis
Sunt și cu + și cu -. În vară termin cu ei 🙂
florin cobzac a zis
eu am avut experiente foarte neplacute cu romarg, inclusiv una de azi prin care mi-au crescut tariful cu 60% fara nici macar sa ma notifice.
Marius Cucu a zis
Păi dacă aveai cPanel e posibil să fie din cauză că nu își mai pot susține costurile. Au ridicat foarte mult costurile licenței și foarte multe găzduiri vor fi nevoite să treacă pe alternativă sau să ridice prețul.
Adrian a zis
Am doua websiteuri si au fost cazate prima data la hostgator. In ultimii 3 ani le am gazduite la NS1 in Bulgaria si sunt foarte multumit. Le platesc pe trei luni inainte (se poate plati si lunar), costa 10 Leva/luna (cam 25 de lei), baietii de la suport te ajuta cu orice si foarte rapid. Eu unul sunt foarte multumit.
Maria a zis
Buna!
Stiu ca este vorba despre gazduire web, dar as vrea sa va intreb daca stiti ceva despre serviciile acestora: https://www.hetnix.com/dedicated-servers
Avem mai multe chestii pe care vrem sa le gazduim si ne-am gandit la un plan dedicat.
Multumeeesc!
Marius Cucu a zis
Nu am auzit de ei, din păcate, am mai întrebat în stânga în dreapta. 🙂
Adrian Codreanu a zis
Contabo e mai ieftin gasesti multe reviews online, pro si contra.
Mihai a zis
Recunosc că n-am folosit decât Cloud-Center. În opinia mea, oferă un serviciu bun.
Adrian Codreanu a zis
Folosesc WordordPress
#Shared:
1. Namebox.ro, pachet WP – ok nu au Inode limit, dar se putea mai bine.
2. Romarg, EntryPlus si StartPlus, sunt foarte OK nu au Inode limit, perfecti pt siteuri de prezentare.
3. HostX – are Inode Limit, dar e ok pt site-uri de prezentare. Folosesc L1 SSD, L2 SSD si WordPress PRO 1 SSD, care nu are Inode Limit, insa pt siteuri cu multe articole, Magazine cu mii de produse nu prea face fata.
4. Xservers – SSD 80GB, cam stricti, au multe filtre de firewall care pot bloca userii, inclusiv pe tine, nu recomand pt siteuri cu trafic mare, de stiri de exemplu, au Inode limit.
5. Chroot – BusinessPro – foarte multumit, nu au Inode Limit, au multe entry process fata de restul, dar mai slab la ram si cpu. Un WP cu plugin de cache face fata la 2000-3000 de vizitatori / minut.
6. Hostinger – nu imi prea place panoul lor de control, mai ales partea de file manager dar merge pt un site de prezentare.
7. Gazduire.ro – Professional SSD – este ok, testatun magazin pe OpenCart, dar cu trafic relativ mic.
8. Hostico – ieftin si bun pt siteuri de prezentare, nu au Inode limit.
#Pentru VPS
1. Contabo.com VPS 700 – site de stiri cu baza de date foarte mare. Sunt ok pana acuma, foarte ieftini, dar e fara management, insa iti poti configura un WebMin+LAMP cand faci comanda..
2. webland.ro – sunt scumpi pt ca au VPS managed, cu un panou de control, suport foarte bun.
––
Nu am incercat oferta de la namecheap.com/wordpress/ care arata bine, dar nu are suport pt email.
Ideea este ca pentru siteuri de prezentare se pot folosi pachetele de hosting mai ieftine, dar daca aveti siteuri de stiri, magazine cu multe produse si baza de date mare folositi VPS!
Trebuie tinut cont si de email, daca firma care are siteul foloseste intens mailul prin IMAP, va avea nevoie de mai mult spatiu de stocare si e posibil ca pachetele cu 5-10GB sa nu fie suficiente, chiar daca un site de prezentare in WP are 250mb..
Cristian Pana a zis
Din experienta, discutii pe chat, e-mail-uri, permisiuni (gen htaccess, exec), ping, viteza, etc…recomand doar:
– hostico
– chroot
– spatiul
Ordinea nu conteaza, insa am facut-o in functie de ping.
Andrei a zis
Iti recomand cu drag sa-i incerci pe cei de la https://b3hosting.ro.
Sunt o firma romaneasca cu care eu am interactionat prima oara acum 3 luni (am auzit de ei pe facebook) si am zis sa-i incerc. Am primit si o luna cadou (din ce am inteles acum au o oferta cu 3 luni cadou – imi pare rau ca nu am prins oferta asta) si chiar sunt foarte multumit de serviciile lor. Site-ul se misca foarte bine, nu am avut nicio problema pana acum si suportul e foarte atent la detalii. Asta e doar experienta mea!
Marius Cucu a zis
Firma e mult prea la început, m-aș mira să nu fie ceva reselleri. Nu mi-aș lăsa site-urile în mâna lor, cu siguranță n-au foarte multă experiență.
Andrei a zis
Salutare si multumesc de raspuns. Nu sunt reselleri. Au chiar datacenter-ul lor in Pipera. Am fost acum cateva zile sa imi colochez un server la ei si sunt chiar ok oamenii. Au o firma noua adevarat (eu de aceea i-am si incercat), dar tipii cu care am vorbit par profesionisti. Sunt deschis insa si la alte sugestii daca ai 🙂
Marius Cucu a zis
Cred că fiecare alege ce dorește, probleme sunt și vor fi oriunde, așa că nu îmi permit să fac recomandări, dar probleme, în general, apar la firmele foarte noi.
Sunt 2 variante: ori omul/ oamenii au plecat dintr-o firmă mare și încearcă business-ul lor, ori copii care încearcă marea cu sarea.
Dacă nimerești a 2 a variantă, ai toate șansele să ți-o iei grav. Și să stai să te despăgubească o cifră de afaceri de câteva zeci de mii de lei pe 2019, în caz de probleme… meh.
Alin a zis
La momentul actual sunt foarte multe firme de hosting pe piața, am detinut soluții de Gazduire web și câteva domenii web la câtiva din liderii de pe piața, cum ar fi: Gazduire.ro, Gazduire.net, Cren.ro, mxhost.ro, hostico.ro. Dar cel mai mult recomand hosterion.ro. Suport și ajutor când ai nevoie.
Valentin a zis
Salut Marius,
Vad ca testezi, sau ai testat multe variante de hosting. Si eu sunt in cautare, poate ma ajuti cu niste variante. Ce ma intereseaza in linii mari:
– sa nu fie din Romania, nu mai am incredere….
– vreau la caracteristici, ca importanta in ordinea urmatoare: viteza, costuri, uptime, simplu de configurat
– ip dedicat
– n-as vrea VPS, e mai greu de configurat si de intretinut (gresesc?). Tu ce panel folosesti pe VPS-uri? (cPanel iese din discutie, e scump)
PS: siteul meu are momentan cam 500 unici pe zi…
Ms
Marius Cucu a zis
Păi dacă te adresezi românilor eu zic că e ok să mergi pe ceva din România. Eu de asta țin p-asta, la Chroot. Variante ai destule și în țară, dar în principiu depinde și de nivelul tău de cunoștințe. Îmi vin în minte și Hostico, Mxhost, Newhost, Romarg. Pe aici am „bântuit”.
Eu nu folosesc panou de administrare, nici nu știu dacă are WordOps. Mi-am automatizat niște chestii acolo și chiar mi-e ușor să migrez în caz de probleme.
La 500 unici poți să stai cu un shared dacă ai tema optimizată.
Valentin a zis
Chiar conteaza asa mult locatia incat sa merg pe Romania?
Ma uitam pe la Hostinger > Gazduire Cloud > Startup (locatie UK).
Recomanzi Chroot? De aici as putea alege pachetul Business Pro
Ms
Marius Cucu a zis
Eu m-am orientat mereu spre țară deși Google începe să țipe la teste că vrea ping mai bun din afară.
Hostinger n-am testat, nu știu cum e cu uptime-ul.
Blogul e acum la Chroot, dar pe un VPS luat de BF acum 3-4 ani, btw, urmează BF la Chroot, cu siguranță vor fi oferte pe 29, de Black Friday-ul adevărat, așadar eu aș mai aștepta cu pachetul ăla.
Mi se pare un pic cam mult pentru 500 de unici, poate doar să gândești la perspectiva unui spike/ viral. 🙂
Cristian a zis
Pentru un site in limba engleza (.com) care as dori sa aiba o acoperie globala, ce solutie pentru gazduire ar fi cea mai indicata?
Marius Cucu a zis
Dacă e în engleză, un hosting în afara țării eu zic că e mult mai indicat. Variante sunt multe, începutul poate fi pe shared, apoi pas cu pas crescute resursele, dacă e nevoie de mai mult.