2021 a venit cu liberalizarea completă a pieței de energie electrică. Au apărut tot mai mulți operatori și e tot mai greu să alegi o ofertă.
Sunt convins că lucrurile se vor așeza în 1-2 ani de zile și că nu mulți vor rezista pe piață. Dar, momentan, este haos. Este și normal.
Eu aparțin de zona Munteniei și, aparent, tarifele sunt printre cele mai mari pe aici.
Contractul, de când m-am mutat, l-am făcut pe piața liberă. Sunt aproape 3 ani de atunci și-am rămas tot la Electrica. Era birocrație mai mare atunci așa că nu mi-am bătut capul să alerg. Am mai vrut să profit de lockdown și să fac o migrare, dar diferențele erau foarte mici.
Apartamentul alor mei și casele de la țară sunt pe reglementat. Sunt sume extrem de mici, de ordinul 20-30 de lei adunat, asta pentru că nu stă nimeni p-acolo.
Inițial, voiam să migrez la DIGI și tocmai faptul că toate cele 4 facturi le plătesc din același cont m-au făcut să rămân la ei. A fost și-o perioadă în care nu puteam să plătesc cu Direct Debit la BT și bătaia de cap m-a dat înapoi.
Voi pe unde ați migrat?! Oferte bune în altă parte? Între timp, am schițat articolul ăsta cu oferta de la majoritatea operatorilor, iar eu m-am mutat la Hidroelectrica. Dacă aveți și alte oferte ar fi utile în comentarii.
Legea privind schimbarea furnizorului este aici.
Liberalizarea pieței este pentru cei care furnizează(ne taxează energia electrică, dacă vreți). Acesta alege să cumpere energie regenerabilă sau nu pentru noi.
Nu, contorul se schimbă la 10 ani de zile sau în funcție de durata de viață a acelui contor.
Da, aveți libertate totală pentru migrarea de la un furnizor la altul.
Andy a zis
Sunt de 2 ani la rcs si de un an a inceput sa creasca factura.Nici eu nu stiu cum sa procedez,la cine sa ma mut iar oferta nu am primit de la ei.Consumul sare de 180kw pe luna,iar la ultima factura,imi iese un 0,78 lei/kw,ceea ce cred ca e mult!
Marius Cucu a zis
Pai preturile au crescut peste tot. Era de așteptat. 🙂
Alexandru a zis
Hidroelectrica
Costel a zis
Marius si eu cred astfel , vor dispare monopolurile de pe piata si va apare oferta reală. Si campania asta disperată a lor, de a atrage clienti cu sprijinul ordinar din partea unei prese mediocre si manipulatoare spune multe .Sti cum spune orbul ,, vom vedea,,!
Marius Cucu a zis
De văzut dacă o să fie asta. Dar cât timp nu se ocupă ei de infrastructură… tot nu e o liberalizare 100%.
Pato Basil a zis
Nici n-ai cum… Gândește că sunt 73 de oferte de la vreo 25 de companii…cum ar fi la mine pe scara blocului fiecare apartament da avem furnizori diferiți. Vine fiecare cu infrastructura proprie? Că la internet și cablu?
Cătălin a zis
La început au preturi mici ca să te convingă să te muți la ei după aceea au ei grija sa recupereze !
MAGDA LIA a zis
Nu-i asa! Eu am plecat de la Enel, cu ani in urma. Dupa ce m-am mutat cu totul la EON, contractele erau incheiate, am primit 2 oferte TRAZNET, atit pe EE (energie electrica) cit si pe GN (gaze naturale), ca sa folosim prescurtarile din domeniu. Ofertele erau cele cu 6-8 luni in urma. Mi-au oferit un contract pe UN AN pt. EE si un contract pe 2 ANI pt. GN. Am revenit la ENEL. Cind a expirat contractul de EE, oferta cu care au venit a fost cu, CU, ATENTIE : 93% mai MARE!!!! Am trecut imediat la alt furnizor. Daca esti fraier si inghiti broastele pe care ti le servesc ei, asta e! Daca nu deschizi MINTEA, deschizi PORTOFELUL!
Pato Basil a zis
Voi aștepta până de Paști, fără să mă mut nicăieri.
Marius Cucu a zis
Ce se întâmplă de Paște? 🙂
Pato Basil a zis
Poate apar oferte. Acum, cum am scris și pe blog de doua zile, nu mi se pare o afacere, plus că nu sunt foarte transparenți.
Preturile cresc oricum! Prin cartel sau nu, ce liberalizare?
Marius Cucu a zis
Păi prețul variază în funcție de piață, doar că e neglijabil față de factura finală, restul sunt taxe, certificate verzi. Ca la benzină, ca la țigări.
Pato Basil a zis
Pentru 2% prefer sa nu mișc un pai. Plus că m-am uitat pe oferte și nu am înțeles nimic…
Marius Cucu a zis
Păi ai pe ANRE comparator de prețuri.
ice4you a zis
Preturile din comparatorul ala contin pretul brut pe kilowat si cam atat. De restul te descurci tu daca esti curios, sau afli dupa aia in facturi.
Gabriel Broască a zis
Hidroelectrica. Plec de la Digi Energy. Ca observație:calculul corect la consum se face pentru un an de zile, pentru a vedea cât mai clar diferența în bani. Și alegeți contract pe perioada nedeterminata. Nimic nu va va împiedică de a aplica apoi la alt furnizor
Marius Cucu a zis
Bine, cred că înainte de un sfat cu nedeterminat ar trebui citit cu atenție contractul. Mă aștept să pună tot felul de despăgubiri în primă fază.
Costel a zis
Problema cu nedeterminat este periculoasă, poti deveni client captiv , si pt a scăpa de ei cine stie ce clauze sunt si te încurcă mai rau , mai bine pe perioada minima .
ice4you a zis
Daca beneficiezi de vreo „promotie” poti sa fi sigur ca sunt pe undeva, prin contract!
Marius Cucu a zis
Exact. Cum a găsit Digi treaba cu instalarea pe fibră ca sa îți ia banii in contract, probabil că vor găsi și ăștia pe energie. Bine, treaba e că nu prea au ce instala, nu e treaba lor.
ice4you a zis
Pai da, dar platesc niste taxe de transport/distributie/mentenanta/stalp/dracu/lacu de care ar fi bine sa afli inainte sa semnezi ceva „promotional”! 😀
Marius Cucu a zis
Exact, asta am și subliniat mai sus. 🙂
LIA MAGDA a zis
Nu-i asa! Fibra optica costa foarte mult, de aceea este costul mai ridicat. Dar CALITATEA serviciilor este fara cusur, fata de simplul cablu.Eu stau la casa si pe strada noastra Romtelecom-ul, singurul furnizor, nu a investit nimic 20 de ani pt. ca, la case, nu sunt prea multi abonati (intr-un bloc sunt multi locatari, posibili abonati, deci investitia se recupereaza curind). Emisia era atit de proasta incit am trecut la DIGI. FIBRA OPTICA. VIS!!! DIGI a venit direct cu fibra optica. Are pretul cel mai mic si calitatea cea mai buna. In provincie DIGI xchiar a investit acolo unde Romtelecom-ul isi batea joc de abonati, avind monopolul, pina la un moment dat.
Nu poti compara aceasta politica comerciala cu cea a FURNIZORILOR de ENERGIE (EE si GN) care sunt inregimentati in MAFIA EUROPEANA si LOCALA a ENERGIEI.
Marius Cucu a zis
Lia, să nu ne îmbătăm cu apă rece. E ok, suntem mult mai bine decât mulți alții, dar deja se discută despre infrastructură de 10 ori mai rapidă. Noi nu mai suntem în topuri de internet, nu mai prindem top 10. Pe internet începe să fie monopol, dacă nu vor veni jucători noi pe piață, tare mi-e că DIGI și Vodafone ne vor scutura de performanță pe termen mediu. 🙂
LIA MAGDA a zis
E un subiect prea amplu. Eu am vrut sa scot in evidenta ca, in timp ce DIGI a INVESTIT ăștia cu furnizarea energiei sunt niste hoti si escroci inregimentati intr-o MAFIE MONDIALA. Din exterior „ne preseaza” sa liberalizam preturile la energie si, ce sa vezi, energia din Romania, o tara SARACA, are cel mai mare pret iar firmele STRAINE de pe piata romaneasca au CELE MAI MARI PROFITURI, comparativ cu tarile in care sunt ele prezente.
Marius Cucu a zis
Am înțeles foarte bine ce ai zis, dar e piață liberă, cerere și ofertă. Sau mai degrabă, piață în dezvoltare. Odată ce ne vom dezvolta ca țară, ca mentalitate, ca orice, lucrurile se vor mai schimba. Acum e haos pe energie, am citit acum că se cumpără firme mai mici, un fel de anii 2000 ai internetului, dacă tot am adus în discuție. 🙂
Alex a zis
Marius, aici imi doresc sa intru in discutie ?
In care topuri nu mai suntem la Internet?
Marius Cucu a zis
Eram în top 3, acum suntem undeva pe 10-12.
vasile a zis
Tu te raportezi la Economica… pff!
Marius Cucu a zis
Nu chiar, dar ei au dat link spre studiu.
vasile a zis
Pai si tu nu cunosti situatia din Romania, iti pare corect?!
Bogdan I a zis
Cu Digi nu prea ai dreptate ! Deja de aproape 2 decenii investesc in infrastructura imens! Unde ai mai vazut tu in Ro sau oriunde in Europa sa traga cineva fibra optica pana in ultimele catune ce nu au nici sosea asfaltata nici alte utilitati decat energie electrica ? Si sa aiba tarife pt TV+internet Gigabit de 25 Ron/luna ? Nu se poate compara cu mizeria de Vodafone la nici o oferta !
Costin a zis
Babaieti, in comparatorul ANRE, penultima rubrica din tabel se cheama ‘Selectie furnizori pentru comparatie’.
Alegi unul care pare mai ok si-l compari cu oricare altul.
Plecind de la presupunerea ca taxele de transport/acciza ar putea fi identice, lesne se poate aprecia cea mai buna oferta.
Si, asa cum zicea cineva mai sus, contract doar pe un singur an, mai vedem dupa aia.
Rosca Mircea a zis
Compara Hidroelectrica cu RDS si vezi ca situatia se prezinta exact pe dos.Desi Hidroelectrica este pe pozitia 2 iar RDS-ul undeva mult mai jos(in lista), este cu 23% mai eftin . Pe mine comparatorul nu ma ajuta cu nimic.
Alexandru a zis
Concret….
Screenshot ceva, mai bine.
Andy a zis
Pana la urma nu se poate compara nicaieri pretul cu tot cu taxe incluse? N-as vrea sa mai treaca si luna asta si sa raman tot la rcs,unde deja mi se pare scump,iar fiecare ora de ascultat muzica sau vazut un film,inseamna 1kw pentru mine!
Marius Cucu a zis
Doar ce estimează ANRE și trebuie simulat la fiecare în parte.
vasile a zis
Sunt diferente mici intre toti, la pretul final, cu TVA, accize, cogenerare, certificate verzi, 5 maxim 10 bani, nu merita deranjul.
Daca privesti doar pretul unitar fara TVA la energia activa, e teapa si te pacalesti!
Eu sunt la Electrica Furnizare si am acum 0.66lei/kwh, pret final, cine da ma putin?! 😀
P.S. Atentie ca multi specifica cu litere mici ca pretul ramane fix doar pana la scadenta facturi curente 😉
Pheno a zis
De fapt nu se schimba nimic cu nimic in afara de numele „companiei” de distributie si pretul per companie. Cand or veni 30 de oferte in care sunt incluse cate 30 de trasee noi pentru cabluri, contoare noi, puncte de distributie proprii „companiilor”, deci cand va veni energia electrica de la Dunare prin centrale nucleare, atomice, pe pacura, gaz, cabuni, eoliene, foto-voltaice, solare, etc. (adica tot traseul de la colectare, transformare si pana in casa abonatului), abia atunci putem alege corect (ce-am scris acum nu se va intampla niciodata fiindca toti folosesc aceeasi infrastructura veche sub alt nume). Practic platim diferenta in plus sau minus doar pentru niste nume mai turcesti, grecesti, italiene, austriece, romanesti, etc., ale aceluiasi distribuitor. E aceeasi Marie cu mai multe palarii. Deci nu va grabiti si nu va agitati prea tare fiindca nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma in favoarea lor (nu a noastra)
Marius Cucu a zis
Oarecum, sunt 3-4 componente ale prețului, s-a liberalizat doar una. 🙂
Saulea Claudiu a zis
Sunt client,deocamdata,la e-ON si nu inteleg mare lucru privind aceasta liberalizare. Totusi va intreb, cati electricieni au in curtea lor aceste societati aparute recent ?.
Marius Cucu a zis
Nu au nevoie. Nu intervin ei.
vasile a zis
Bravo, buna intrebare! Deci cine intervine totusi?!?✌
Saulea Claudiu a zis
Care ar fi furnizorul de energie mai serios ?
Marius Cucu a zis
Păi cred că cei mari vor rămâne pe piață fără probleme. Chiar și așa, dacă unul falimentează vor fi suficiente opțiuni pe piață și, în teorie, ne-am putea muta instant.
Andy a zis
Am sunat la Rcs la care sunt,si de la 80 bani pe kw,mi-au facut oferta de 68 bani cu taxe cu tot.O sa mai cer vreo 2-3 oferte pana ma decid.Totusi,observ ca multa lume avea impresia ca vor fi diferente mari si ca 10 bani pe kw,nu merita deranjul! La un calcul de 200kw pe luna,economisesti 20 de lei,adica 240 de lei intr-un an,adica aproape 2 luni de plata!Ce nu mai ia lumea in calcul,e ca fara contract,sau „deranj”,factura creste luna de luna,cu putin,sau dupa toata liberalizarea asta,cu mai mult,dar creste!
Dan a zis
Ca sa intelegeti cum functioneaza piata de energie electrica in Romania (si nu, nu ca sa va fure, ci dimpotriva, pt a elimina monopolurile istorice, asa cum de altfel e in toata lumea):
– PRODUCATORII produc energia electrica (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentrale, proprietarii de eoliene, fotovoltaice etc) si o vand FURNIZORILOR pe pietele angro de energie electrica (OPCOM, BRM) sau direct, prin contracte bilaterale;
– FURNIZORII vand energia en-detail consumatorilor de energie electrica (persoane fizice si persoane juridice). Componenta din factura pt furnizare se numeste „PRET FURNIZARE ENERGIE ACTIVA”. Sunt zeci, daca nu chiar sute de societati cu licente de furnizare in tara: Eon, Enel, Tinmar, Met, OMV Petrom, etc. Gasiti lista actualizata pe site-ul ANRE.
– TRANSELECTRICA este transportatorul de energie electrica din Romania, prin reteaua caruia energia electrica este transportata de la producator la statiile de transformare ale distribuitorului din zona dvs. Tarifele din factura de energie electrica pe care le incaseaza Transelectrica sunt: tarifele de transport TG si TL si tariful pt serviciul de sistem. Stiti stalpii maaaari, metalici, de energie electrica care traverseaza munti si vai? Ei, cel mai probabil apartin Transelectrica (daca sunt de transport, si nu de distributie).
– DISTRIBUITORII sunt cei care preiau energia de la transportator, o trec prin statiile de transformare si apoi prin reteaua din/dintre localitati, ca sa ajunga la voi acasa. Tarifele de energie din factura de energie electrica pe care le incaseaza distribuitorii sunt: tarif distributie Inalta Tensiune, tarif distributie Medie Tensiune, tarif distributie Joasa Tensiune si pret energie reactiva (pe care o introduceti voi in reteaua de distributie si dezechilibrati sistemul). Sunt 8 distribuitori de energie in Romania, cate unul aferent fiecarei regiuni de distributie. In regiunea Moldova, distribuitorul este Delgaz Grid SA.
– alte tarife incasate de stat: tarif cogenerare (pt programele de sustinere a producatorilor de energie prin cogenerare), certificate verzi (pt programele de sustinere a producatorilor de energie verde), acciza, TVA.
Reteaua, contorul, nu apartin E.on Energie Romania SA, ci Delgaz Grid SA (sigur ca ele apartin aceluiasi grup, dar au functiuni separate, unul e furnizor, altul e distribuitor).
E.on Energie e un furnizor din zecile de furnizori din Romania. Absolut nimeni nu va obliga sa il alegeti sau sa continuati cu el, cum nimeni nu va obliga sa renuntati la el. Sunteti liberi sa faceti ce vreti, pana la urma pretul de FURNIZARE al energiei electrice al energiei electrice face diferenta in factura. Toate celelate componente din factura raman la fel (ele sunt schimbate usor cam o data pe an, de catre ANRE).
Andy a zis
Raman la fel? Daca nu ma insel,am aruncat o privire pe aceste taxe si ele difera putin,dar difera,chiar comparand Eon cu Restart Energy,pe saitul lor.Apropo de Restart Energy,mi-au trimis oferta cu un pret de 250 lei MWh,dar in limita a 1000Kw pe an! :)))) I-am intrebat daca e o gluma,ca astia-i consum in maxim 6 luni!