Nu am vrut să insist pe treaba cu virusul pentru că au fost tot felul de polemici. În plus, au tot venit mesaje în contradictoriu de peste tot. Iar eu nu sunt în grupa de risc, dar am foarte multe persoane pe lângă cărora le-aș fi putut da un virus care le-ar fi putut face foarte mult rău.
Citeam o știre recent cum că s-au făcut studii prin care 1/4 persoane vor fi auzit de amici care au avut sau au luat virusul. Asta în America, la noi… de unde studii?
Pe un grup restrâns cu oameni cu care am fost anul trecut s-au postat câteva poze din spital: Matei Balș. Selfie din salon, informații de la fața locului, cum s-ar zice.
Relatarea a fost ceva de genul: suntem ok, avem forme ușoare ale virusului, dar stați pe fază. Virusul nu se transmite foarte ușor, am fost în mașină spre sală cu persoane, am ieșit cu prietenii, toți sunt ok, iar cei mici n-au luat. Regulile de bază: spălat pe mâini și stați un pic la distanță și șansele de transmitere sunt mici. Ca tratament paracetamol, debridat și bromhexin pentru ei, pentru alții diferit, în funcție de istoric.
Pe de altă parte, povestea că un tip de 24 de ani a intrat la terapie intensivă după 5 zile. Era și el asimptomatic la internare. Partea mai puțin ok este că te poți reinfecta peste câteva luni, imunitatea nu ține pe viață.
Așadar, lucrurile depind de la om la om, poți să tragi lozul mic sau nu. Prin Prahova umblă bârfa că au fost chiar și preoți identificați. Slujbe, chestii. Frumos!
Nu cred că are rost să mai fac eu vreun îndemn, sunt destul de multe mesaje prin toate mediile despre asta. Sănătate!
Redoo a zis
Cat le-a dat Bilgheiț? Sau astia erau plătiți de Arahat și Tătaru?
Marius Cucu a zis
Am auzit că le-au plătit chiria și ceva bonuri de masă. Alții au case undeva la 2 metri. Cred că sunt de lux.
vasile a zis
Virozele respiratorii sunt in general de rahat, mai ales alea vara cand apar si complicatii si o zice un om patit.
In 2017, in iulie am stat 10 zile in spital cand lucram in Croatia, in Zagreb, o zi mi-au dat si o masca cu tub in salon. Nu am fost singurul de acolo, aproape toti care lucram intr-o hala unde se faceau si probe la clima au avut diverse forme, eu am fost cel mai nasol. Eram si cel mai in varsta, conteaza cat esti de ramolit, starea fizica, etc.
In Galati cunosc persoane care au patit-o urat, oameni cu diverse probleme mici si medii
Nasii in Liege, au avut toti probleme, de la fica care lucreaza intr-un spital de stat chiar la primiri urgente. Nasii pensionari in varsta la 70 si un pic au scapat relativ usor fara ati, insa ginerele, ceva mai gras si cu job sedentar a ajuns la ati, nepoata de 12 ani nu a avut absolut nimic, iar fica ceva probleme ca o gripa usoara, fara complicatii severe.
Sanatate!
Costin a zis
Al naibii Bill Gate si parazitu’ de Soros, uite ce incearca sa ne bage pe git
Mihai Surdeanu a zis
Într-adevăr, există șansa să dezvolți o formă gravă și dacă ești tânăr și nu prezinți alte comorbidități. Totuși, în acest caz, probabilitatea e foarte mică. Cred că toată lumea este de acord că grupa principală de risc e 50+ ani + comorbidități asociate.
Acum, am auzit niște chestii interesante, de la cineva care are o soră în Paris – medic din prima linie: se pare că fumatul reduce riscul dezvoltării unei forme grave. Și motivul ar fi faptul că oamenii aceștia au un sistem imunitar care reacționează cumva mai repede în momentul în care virusul e în organism și plămânul (principalul organ atacat de acest virus) este mai protejat. Sunt multe supoziții. Nimic oficial.
Sunt convins că în următorii 1-2 ani, cercetarea ne va ajuta enorm și vom desluși tainele acestui virus. Problema este ce facem până atunci.
Marius Cucu a zis
Adevărat, statistic așa e, dar daca te numeri printre cei cu probleme? 🙂
Marius Cucu a zis
A revenit cu o precizare, pe public:
„Am văzut un tânăr de 25 de ani, cu forme ușoare, după 7 zile în terapie intensiva pt ca i a scăzut saturația . Am văzut o doamna de 55 de ani cu probleme cardiace, respiratorii, nu a avut nici un fel de complicație. Am văzut tineri cu nevoie mare de oxigen, cu probleme respiratorii, dar pt ca au prins un loc în spital, în 2 zile s au pus pe picioare. Cum zicea doctorul, nu este un virus ucigaș pt o mare parte dintre noi, dar dacă nu vor fi locuri în spital, va fi crima. Poate fi evitat atât de simplu prin masca, distanta și spălat mâini. Tratamentul meu a fost cu arbidol, paracetamol, anticoagulante în burta și bromhexin pt tuse. Totul e ok în cazul meu.”
vasile a zis
Cetateanu’ e din Moldova, nu?!
Marius Cucu a zis
Nu, București. Oricum, e trist, au năvălit postacii și idioții pe ea ca a fost plătită pentru asta 🙂
vasile a zis
Am inteles, imi pare rau!
Ideea e ca medicamentul cu denumirea arbidol, din ce stiu, este folosit in fostul spatiu sovietic, la noi are alta denumire 😉
Marius Cucu a zis
Avea o foaie scrisă de medic, poate că era mai rusnac. Habar n-am. 🙂