Ori îmbătrânesc, ori călătoresc prea mult. Cred că se întâmplă ambele, de fapt, pentru că am fost în Praga pentru a 2 a oară. Eu ținteam mereu locații noi, dar iată! Ce-i drept, e a 2 a oară cu aparatul foto și 50mm și încă regret mișcarea.
Ce-i drept, prima dată a fost acum câțiva ani și experiența a fost cu mașina. Doamne, ce mă bucur că nu mai fac alegerile de roadtrip, ci mă pun frumos cu fundul în avion și zic du-mă!
Siguuur, sigur, doar că au apărut și circumstanțe noi: se schimbă ora de plecare cu 3-4 ore, la întoarcere mai întâmpini și ceva probleme organizatorice, dar cumva se rezolvă mult mai simplu decât cu mașina.
În Praga am avut la teste iPhone 16, am avut Pixel 9 și Motorola Edge 50 Neo. Vor veni recenzii.
Duceam Praga undeva în top 5 locuri văzute din Europa. Eram la început pe atunci și îmi plăcea orice. Acum, văd un pattern și parcă Praga este și ea acolo, dar nu chiar pe podium. Este clar un dezavantaj pentru că acum am prins orașul plouat și noi aveam cumva treabă la marginea orașului.
Dar de data asta am experimentat destul de multe lucruri cu ghid, fie și prin ploaie, iar experiența a fost diferită.
Pe de altă parte, nu m-ar mira să văd taxe și pe principalele lor poduri sau taxe de turist. Pur și simplu nu am văzut atât de multă lume niciodată acolo.
Cum ajungi în Praga cu avionul?
Nu mai sunt zboruri directe prea multe. E un singur zbor de la Tarom, așa că Wizz și BlueAir au dispărut față de ce știam în trecut. Atunci am fost cu mașina, dar au fost amici care au zburat direct în Praga.
Eu ca să ajung la Otopeni fără să fac prea multe scheme trebuie să am zbor după 6.30. Mi-am făcut lecțiile și am luat bilete la zborul de 8.30 de la LOT cu escală prin Varșovia.
Sunt zboruri de navetiști, așa că rar se întâmplă situații ciudate. Doar că LOT a zis că schimbă zborul de la 8.30 la 5.30. Trezit la 3, căutat mașină, s-a schimbat total abordarea. Genial, vă zic!
Escalele au rămas oarecum la fel, iar în Varșovia abia dacă am reușit să luăm un sandviș până la următoarea îmbarcare.
E posibil să vă bazați mai mult pe Austrian decât pe LOT, dar nu vreau să cad și eu în extrema celor care hulesc Wizz Air. Sunt multe necunoscute la zborurile de avion.
Ca prețuri, este absolut normal să fie mai scump față de prima ieșire a mea. A fost și diferită, ne-am așezat unde am crezut, fără pic de research, pur și simplu oboseam și serveam ceva. Cât despre mâncarea în aeroport, Otopeni poate fi destul de ușor egalat de Varșovia. Sau invers. Adică nu m-aș scandaliza de prețuri că și prin alte părți e fix același rahat scump.
Transport în comun
Noi am folosit metroul și Bolt pe alocuri, ori sfântul pas. Undeva la 2-3 km de zona centrală, așa că am folosit picioarele din dotare pentru a venea și un pic din zona mai puțin turistică.
Însă, am pozat mai jos să vedeți cât de simplă e harta metroului. Sunt metrouri noi, destul de simplu de folosit, pe modelul București. Doar că totul nou acolo.
Ce e interesant e faptul că au preluat și ei ideile din Austria, din Germania. Nu ai bariere la metrou, validezi singur cartelele. Civilizație! Ca prețuri, undeva sub 6 lei o călătorie la metrou de 30 de minute. Se poate plăti cu cardul, dar de la tonomate, nu direct ca la noi. Veți valida ulterior călătoria.
Ah, iar de la aeroport spre cazare am dat undeva la 15 euro pe transfer la Bolt. Cel mai probabil ieșeam mult mai bine și mai rapid cu transportul în comun, dar am avut o organizare de milioane.
Cazare
Cazarea a fost un pic cam departe, la marginea orașului. Hotelul se numea Panorama Hotel, dar probabil că el a fost acolo înainte de mulți zgârie-nori din zonă. Deși mic dejunul și experiența per total au fost OK, nu aș recomanda hotelul. Pozele sunt supraestimate, la fel și curățenia. Deh, eu nu sunt pretențios, dar ce apare pe Booking nu are nicio legătură cu realitatea. Eu râdeam că suntem la hotel Doina. Un hotel fain pe vremea cealaltă, nu acum.
Mâncare
De principiu, fiind încă o bifare de Praga ne-am orientat destul spre mâncarea lor. Deși am stat 3 zile pline în Praga nu am putut profita de tot timpul. Pe de altă parte, a fost și mâncarea de la hotel care mai „păcălea un pic situația”.
Însă, s-a testat destul de multă bere locală (de la IPA la orice la halbă – n-am ținut minte denumiri), iar ce-am mâncat din oraș, pe cont propriu… am nimerit mai mult tâmpenii. Am căutat să mănânc gulaș, însă n-am găsit nimic wow, doar suprapreț și prost la gust, am comandat cârnați și am primit crenvurști de la Ikea vânduți la 50 de lei bucata. Măcar erau mai lungi și aveam view. Ditamai țeapa turistică. Erau asumate, nu a fost nimic informat: obosea piciorul, ne așezam.
Ce mi-a plăcut și am uitat să fac poză… colac secuiesc, dar umplut cu înghețată. Am găsit, între timp, poză la prețuri. Cred că am plătit maxim 30 de lei pe unul direct din zona turistică, un pic mai scump și mai greu față de cel mâncat în Budapesta. La noi nu se face așa de bun, nu este umplut cu nimic.
Mediteran Restaurant Residence
Ploua un pic, hop în interior!
Aici am nimerit pentru că… ploua și era nevoia de toaletă. Nimic spectaculos, prețuri relativ mari și mă bucur că n-am stat pentru mai mult de-o cafea.
Însă, am avut o experiență faină cu un tur organizat. Nu am mai mers la nimereală, ci la pont, la un soi de tur de bere, ca mai apoi să ne ducă și într-o cârciumă mai locală. Nimic foarte turistic și tocmai prietenos, însă cu mâncarea foarte bună. Acel sos cu crochete era pur și simplu senzațional. A fost bătaie pe el și țin minte că a fost câștigător ca top 5 mâncăruri din Praga pentru ultimii 2 ani la ceva concurs.
Mi-ar fi greu să vă recomand ceva pentru că am gustat din toate. Vă recomand, în schimb, locația.
Cum ne-am descurcat cu banii?
Data trecută țin minte că am schimbat cash și fiecare avea „porția” lui de bani. Acum nu am schimbat niciun leu în coroane, ne-am descurcat exclusiv cu cardul.
Am folosit Salt și Revolut. Întâi Revolut până m-am prins de multicurrency, apoi Salt pentru că era weekend și Revolut nu mai avea un curs valutar bun.
În principiu, tips-ul era în jur de 10%. Unii veneau și îți cereau agresiv, alții doar te întrebau.
Apropo, e deja al 3 lea oraș în care văd toaletele acestea: am văzut în Amsterdam, am văzut în Bologna, acum și în Praga. Mâine poimâine o să fie scandal că sunt și în București.
Praga rămâne faină și trebuie bifată măcar o dată. N-am mai fost eu în stare să duc și un pic din viața de noapte, însă orașul e viu. Data trecută am bifat Kutna Hora și a fost o experiență faină. Ne-am deplasat mai simplu atunci pentru că eram cu mașina. Dacă eram convins că o să mai fie o zi fără nori și ploaie poate am fi vizitat și ceva în exteriorul orașului.
- Mai sunt poze de adăugat, dar rezolv în timp și treaba asta + locațiile cu mâncarea
Alextje a zis
Pare mai fain decât Gent.
Marius Cucu a zis
E capitală, e normal să fie mai animat. Aici, cel puțin, te poți plimba seara fără probleme, ai restaurante peste tot, dar mâncarea e tot în direcția germană, însă fiind și Ungaria acolo au mai adoptat una alta și e mult mai simplu față de Belgia.
E diferit.