Cumva, prin faptul că UE și SUA au avut interes în zona noastră, că s-au făcut pacte de țară ca să aderăm la NATO și UE, au fost cele mai bune lucruri pentru noi.
Am în imagine oamenii din ’90, de la revoluție, de la mineriade. Nu păreau sclipitori, din toate punctele de vedere ai analiza. Probabil că sunt și lucruri fragmentate, însă, nu faci „scandal” cu elitele. Poate doar să le dai un pic de gaz ca în 2018, să îi mai potolești un pic.
Tot zic că un pic de educație începe să apară, pe alocuri. În orașele mari nivelul de trai începe să fie mai bun, lucrurile se văd un pic mai bine, nu doar pe hârtie, ci și printr-o educație. Chiar și cea financiară arată câteva semne (via Andrei). Ce-i drept, suntem primele generații care trăim cu mai puține lipsuri. Acum bătălia este să epatăm cu cea mai nouă mașină. Da, am vecini cu valorile astea, care cred că investiția în 2 mașini de lux e chiar… investiție.
Revenind.
Acum câteva zile aveam treaba cu Șoșoacă. Ne amuzam că avem un nucleu de oameni, din diaspora, ce au rămas cumva în urmă și au votat amintiri. Sau poate că au vrut să aibă un refugiu pentru toate cele care se întâmplă, în mod curent, prin Europa.
De dimineață am văzut promisiunea propagandistului Simion. Bine, știam de planul lui pentru că era prin toate campaniile de display de pe internet, însă, n-am crezut că o poate extinde în felul ăsta. N-am crezut că o să joace cartea Dan Diaconescu și că atât de mulți oameni vor pune botul.
Să stai la coadă să dai o semnătură lui Georgică… să fii tu primul pe lista de înscriere pentru un apartament, e groasă!
Am urmărit materialul ăsta și omul poate să mintă cu atât de multă detașare, iar mulți pun botul.
Prea mulți!
Nu cred că poate ajunge în turul 2 asemenea măscărici, dar e atât de urât să vezi cum poate merge populismul și cât de mulți oameni slabi de înger avem în țară.
Nu degeaba avem Vax Populi.
Bobses a zis
Geme țara de idioți și imbecili.
Costin a zis
De unde rezulta ca cei ce-au introdus votul cenzitar pe la una mie opt sute ’64 aveau serioase cunostinte despre cei pomeniti de tine.
Mihai Stanila a zis
Marius, sunt multe de discutat aici. Preturile din piata sunt foarte mari, iar profiturile dezvoltatorilor sar de 50% per unitate la cei care lucreaza corect. Nivelul de calitate este de multe ori lasat de izbeliste pentru profituri care sa sara de 90 sau chiar 100%. Din pacate ISC-ul nu controleaza pe bune decat pe cei care refuza sa dea „atentia”. Toate blocurile arata bine pana la primul cutremur, dupa aia oricum nu mai conteaza. Cam asta e gandirea lor. Am discutat cu multe echipe de instalatori care au lucrat in blocurile noi. Concluzia: ramai in blocul vechi , mai ales daca e construit intre 1980 si 2000. Terenurile s-au scumpit, nu mai ai unde sa construiesti in Bucuresti desi primariile elibereaza aiurea autorizatii, dezvoltatorii se imprumuta la banci la dobanzi mari si vor haiducie nu profit normal de 10-25%, ci peste 80%. Majoritatea locuintelor se iau tot pe credit. Iar cand creditarea se va bloca, piata se va redresa si in loc de 90.000 eur pe 2 camere de 50 mp o sa il vezi iar la 50, maxim 60.000 eur, ca atata costa el de fapt cu tot cu marja dezvoltatorului. Si se vor ruga sa le vanda pentru ca altfel ii rup bancile. A, vrei tu super finisaje, ok, plateste-ti gresie de 1000 eur pe mp, dar apartamentele normale nu au un cost mai mare de 800 eur/mp. Pui 1000 eur/mp cu tot cu marja. Si acum o sa ma injure multi, insa stiu si ei ca asta e adevarul. Iar expertii din videoclip spun ca nu e ok, ca e neconcurential. Daca se poate face mai jos atunci pentru ei nu e ok, ca le afecteaza profiturile, insa asta e cealalta fata a unei povesti atat de plimbate de agenti imobiliari si dezvoltatori.
Marius Cucu a zis
Mai degrabă, aș lăsa prețurile astea și as face controale serioase, să fie calitate înainte de toate. Să poți să pui o școală lângă, să ai niște parcări, să ai niște condiții când te muți.
S-a văzut în pandemie ce înseamnă să intervină statul într-o piață liberă.
dam167 a zis
Tu ai face controalele? sau cine?
dam167 a zis
Spui multe acolo, dar nu e chiar așa. Da, finisajele sunt destul de prost făcute la clădirile noi – meseriași nu prea avem și na, se lucrează superficial. Structura de rezistență n-ar trebui să pună probleme dacă s-a respectat legislația – și n-ar trebui să dăm în paranoia că nu s-a respectat nimic, fără informații concrete. Blocurile mai vechi au și ele problemele lor și puține au fost întreținute. Nu e ușor să treci pe centrală sau să schimbi complet instalațiile blocului, ca să nu mai zic că în finisajele unui apartament poți băga ușor 20-30 de mii de euro. Iar la blocurile cu terasă… succes.
Orașele și împrejurimile s-au scumpit și se vor scumpi dacă continuă dezvoltarea. La dezvoltatori profiturile sunt de 30-40%, mai rar 50%, de asta își permit să mai țină de apartamente dacă nu se vând imediat. Prețurule n-au de ce să scadă de la 90 la 60 de mii, orașele se dezvoltă în continuare și lumea migrează spre ele, deci cerere va fi. De asta primăria „eliberează aiurea autorizații”, că trebuie să se construiască, cum spuneam, orașele se dezvoltă.
Cu cine și cu ce resurse să mai controleze ISC? ISC nu mai e ce era acum 20 de ani, adică un organ de control temut de toată lumea. Sunt multe alte lucruri pe care ar trebui să le rezolve până la a controla finisajele clădirilor noi, din păcate nu se mai găsesc nici oameni și nici bani pentru a susține o astfel de activitate.
Pavel Ionut a zis
Și se confirmă că trăim într-o bulă, alergi și dai impresia că trăiești într-o țară mai bună, până vezi astfel de gherle, până ieși pe stradă și vezi gunoaiele purtate de vânt și canalizările înfundate. România majoritară nu s-a dezlipit de comunism, așteaptă promisiuni electorale si speră să vina conducătorul suprem care sa le ofere locuință și serviciu
Doc a zis
Dacul liber e pomanagiu din fire,dai ceva de pomană,orice și pune rapid stampila pe tine.( Mai rămâne să apară Ceașcă și Leana cu suta lor de lei și să vezi câți l-ar vota acum)
Marius Cucu a zis
Tare mi-e că un 15% tot o să ia. În funcție de asta o să primească și destul bani de la buget partidul.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Prima dată am auzit de asta cu apartamentele și cu ratele la credite aici pe blog, într-o reclamă Google Adsense.:)
Erau niște bannere cu Simion. ?
Postolachi Dumitru a zis
Nu sunt fan Simuieon, nu sunt fan AUR, dar… după ce-am pierdut 12 minute din viață ca să urmăresc primul video… George Simion nu minte ci doar prezintă lucrurile într-un mod care-l avantajează.
Pentru că dacă stai să pui cap la cap toate costurile ajungi cam tot la prețurile din ziua de azi.
AUR doar visează că statul va putea oferi terenuri gratis, că va băga utilitățile statul așa cum este normal, că băncile vor deveni peste noapte generoase și vor oferi credite la toți săracii și așa se prea poate ca un apartament cu 2 camere să fie vândut cu 35.000 de euro.
Dar atenție: terenul costă, utilitățile costă… doar că AUR zice că nu se vor regăsi în prețul apartamentelor.
Nu o să vezi prea curând aceasta…
Marius Cucu a zis
Păi da, de propagandă pentru proști vorbim aici. Plus că se discută de imobile la porumb, nu pe centru.
Postolachi Dumitru a zis
Nici la porumb nu mai sunt terenuri disponibile în intravilan și noua legislație e mai puțin permisivă cu construcțiile de locuințe: dacă vrei aprobarea unui PUZ pentru locuințe trebuie să te asiguri că toate utilitățile sunt deja trase pe terenul respectiv.
Andrei a zis
de vreo 5 ani sunt implicat si in civism si politica, sa zic asa. La inceput eram frustrat ca oamenii nu inteleg lucruri simple si mereu voteaza acelasi rahat.
Cu timpul am inceput sa inteleg ca oamenii au nevoi minime si voteaza simplu, cu cine le da. Au trait prea multe dezamagiri sa astepte previziuni, eu vor azi o pensie mai buna sau un salariu mai bun si nu ii intereseaza ce va fi maine.
Din acest motiv PSD rupe si face mai rau decat Simion. Simion minte, dar atat. PSD ma indatoreaza pe mine sa mareasca pensia, sa nu mai impoziteze de la 3000 lei, sa bage taxe peste taxe doar sa nu taie de la bugetari, sa micsoreze pilonul 2 doar sa nu scada din procentul pensiei publice si tot asa.
Si mi-am dat seama ca noi suntem o bula mica de elitisti. Ne vedem superiori, castigam decent, ne permitem lucruri….avand toate astea ne permitem sa gandim mai presus decat stomacul, dar restul tarii nu e la fel.
Azi citeam ca daca ai 2k euro net, esti in primii 5.5% din angajati…wtf? Pai 2k net nu e wow, dar iti dai seama ce saracie e sub aia 5.5% daca 2k te pune in top?
Jupiter a zis
La Simion cred că s-a întâmplat următorul lucru. S-a văzut cu maxim 15% în sondaje şi probabil că au zis că n-au nimic de pierdut, joacă la rupere pe modelul Dan Diaconescu. La el este şi mai grav pentru că nu e prost şi are cine să-i dea sfaturi. Acolo jocul e pe locuri eligible la parlamentare.
În legătură cu casele. La noi s-a încercat sistemul Sparcasse cu BCR si Raiffeisen. Da, ratele sunt mai mari, dobânzile ok şi fixe dar e bine dacă ai deja ceva pus deoparte. Pe scurt în vreo 12 ani ai casa plătită şi nu dai de 3 ori banii înapoi, ci numai vreo 60-70 la sută mai mult. Plus că şi statul te ajută pe partea de economisire. Se poate, şi cum e afară, se poate şi cum a făcut Ceaușescu, dar nu se vrea. Dacă statul vrea, se face. Dacă nu, nu.
Cred că toți am avut momentul acela în tinerețe când am realizat că viața poate fi dură, şi trebuie să facem să ne fie bine. Acuma imaginează-ții pe cei blocați acolo, din vari motive. Si da, dacă ai un colectiv care are vreo 3 tineri care nu suportă ipocrizia şi compromisul, îi vor motiva şi pe ceilalți care au cap să-şi schimbe comportamentul. A trebuit să trec peste „echipa” şi HR-ul trimis de la București.
În fine, nici prea rău nu o să ne fie. Peştele de la cap se împute. Cumva politicienii ar trebui motivați să aibă o politică constructivă. Să merite mai mult pentru ei să facă mai mult bine decât să ne vândă pe 2 bani la FMI sau Banca Mondială sau baronilor locali.
Daniel Bis a zis
Nu ne mai facem bine, nici acum, nici in viitorul apropiat si nici in urmatorii 10-20 de ani.
De ce? Lipsa de cultura si educatie, prostia crasa, ineptie, incompetenta, hotie, coruptie … si lista poate continua la nesfarsit.
Ma gandeam ca generatia tanara o sa inlocuiasca generatia veche si … ma uit la tineret si imi vine sa fug din tara.
Pheno a zis
A avut cineva rabdare sa urmareasca vreo difuzare/interviu cu Simion, iar daca da, de ce? Probabil ca cine poate o astfel de contra-performanta, nu prea are timp de viata lui si viseaza cu ochii deschisi. Sa facem o comparatie temporala intre generatia de la lovitura de stat din ’89 si cea de azi. Cei din ’89 gandeau cu mintea lor fiindca chiar erau scoliti. Astia de azi sunt praf si folosesc A.I. in locul mintii proprii. O fi bine, o fi rau?