Am mai povestit pe blog despre investiții și discuțiile au fost destul de ample, de multe ori… și în contradictoriu. Mi se pare normal și mi se pare că asta înseamnă evoluție. Că reușim să vedem și lucrurile bune, cât și lucrurile rele.
Ei bine, am început cu fondurile mutuale, de fapt, am nimerit chiar anul ăla în care a fost pandemia și totul a fost prost pe toate piețele.
Dar și aici pot fi probleme, mai ales în situații grele pe întreaga planetă.
Ce este un ETF?
O definiție simplă ar fi: niște oameni reușesc să urmărească niște companii, să văndă și să cumpere cât se poate de avantajos. Pentru un procent anual stabilit de fiecare în parte sau de… concurență. În mare, în afară piața e mult mai OK decât a noastră, dar și la noi a apărut concurența și lucrurile sunt mai bune.
Ca să traduc și mai bine: unii fac bani înmulțindu-vă banii voștri. Sau ai mei că și eu am. Partea mai puțin frumoasă este că ei iau comision și dacă voi sunteți pe minus. Partea bună este că, cel puțin, de când investesc eu, doar în pandemie văd pe grafic un -20%. Dar câte pandemii vor fi? Dar crize? Nu știm. În fapt, ăsta e unul dintre riscuri.
Ei bine, eu investesc de un an și citesc de vreo 3 ani. Investițiile mele nu sunt speculative, așa cum am mai zis, ci încerc să merg pe teren cât mai simplu atât pentru mine, cât și pentru investiții. Eu vreau bani pasivi pentru viitor. Acum îi produc din alte părți, dar vreau să îi rotunjesc aici. Atât. Cât se poate de conservator.
Sunt mai multe ETF-uri pe piață și toată lumea o să vă îndemne să vă documentați. Că deh, e o lege care interzice să dai sfaturi de investiții.
Ce fac eu?
În România avem 2 ETF-uri mari și late. Aceste 2 ETF-uri sunt pe o piață mică. Ghici ce, când a venit concurența instant cel vechi a scăzut comisioanele. Asta apropo de competiție.
De ce nu investesc în acțiuni individuale?
Ei bine, nu mă pricep. Ce am investit de unul singur am pierdut. Nici nu am făcut mare lucru, sume de ordinul sutelor de lei, dar alegerile mele au fost… pe pierdere. E drept, nu m-am documentat prea mult și implicit nici n-am câștigat. Repet, fac banii din altceva, aici doar fac un profit minim și trec de inflație. După cum arată ultimele calcule, cu banii pe care i-am dat pe ultimul apartament am un randament cât o chirie. Fără bătăi de cap. Dar deh, n-am ce „imobil” să vând.
Pe de altă parte, sunt unii care au dublat banii mizând pe un OMV sau pe altele.
Cum faceți investițiile?
Păi pe bursă, adică vă trebuie un broker. Sunt mulți brokeri autorizați pe piață, dar eu folosesc Tradeville. La un moment dat, aveau cele mai mici comisioane, dar acum au mai apărut pe piață și alții:
- BT Trade
- Investim
- Goldring
Și mai sunt, la o căutare pe Google îi găsiți pe toți.
În ultima vreme, Tradeville a introdus niște praguri pentru comisioanele lor. Bine, la ETF-uri comisioanele de platformă sunt mici și sunt one time only.
Așadar, eu investesc în Patria Bet, dar mai este și ETF-ul celor de la Investimental.
Ideea ETF-ului să fie cât mai aproape de indicele BET. Avem mai mulți indici pe piață, iar cele mai importante companii sunt pe BET. 20 de companii la noi, în afară sunt ETF-uri care acoperă mult mai multe. Acolo trebuie documentare mai multă, eu am ales să bag momentan în unul cu prezență foarte mare în lume: VWCE pe Interactive Brokers.
Cât de siguri sunt banii?
Este o investiție. Bursa nu este păcănea decât dacă alegi tu să faci asta. Eu sunt pe creștere și am ales ca banii ăștia să nu existe pentru mine pentru următorii 20 de ani și să îi folosesc la pensie. Practic, acum pun undeva la 80% din venituri, așa că mă consider sărac. Bine, am mix între titluri de stat si ETF-uri.
Ca de exemplu, în săptămâna în care a fost roșu pe burse aveam 4000 de euro pe minus pe toate platformele. De pe-o zi pe alta.
Cum trebuie să investiți?
Regula zice că lunar e bine să luați de o sumă. Ei bine, eu nu am venituri constante, așa că lunar la mine este relativ. Nici n-am cum să vă arăt un grafic cu o curbă uniformă pentru că la mine sunt „apăsări”. Am avut luni în care am pus în 2 ETF-uri zeci de mii, dar luni în care n-am băgat nimic.
Culmea, între timp, am citit și studii care zic că e bună metoda mea.
Meh, dar vine o corecție de 10-20% și te ia capul! Astăzi, portofoliul de pe BVB arată așa. Mai am și partea conservatoare în Fidelis, până aproape de 50K. Oamenii din domeniu numesc Fidelis „cash”.
Un alt calcul pe care îl fac, deși nu e unul avansat și corect. Uitați poza de la Redoo de aici. El are cost mediu de 16 lei pentru ETF, iar eu am aproape 28 de lei. Sunt poze făcute la distanță de aproape 2 ani. Peste 10 ani ne vom uita altfel la costul acela de cumpărare.
Investiții pentru persoane mai în vârstă
Știu că sunt persoane aproape de pensie care citesc pe aici. Ei bine, varianta asta nu știu dacă se aplică la voi. Nu este o strategie pentru termen scurt: comisioane de platformă, ASF și tot ce înseamnă instabilitate nu știu dacă merge. Adică am văzut că investitorii aleg să facă lucrurile mai agresiv pentru cei care au 10 ani până la pensie și cei care au 30 de ani până la pensie. Dar e și mai avantajos pentru cei care investesc de la 20 de ani. Ba chiar se fac și conturi de investiții special pentru copii.
Așa, efectiv, se cumpără ETF Patria BET. E greu de făcut un tutorial pentru fiecare platformă în parte, eu m-am limitat la Tradeville. Suportul mi se pare foarte OK acolo, iar lumea zice că sunt comisioane mici. Eu n-am comparat cu alții, doar am citit pe forumuri, iar acolo am luat pentru prima dată titluri de stat în euro.
Nu știu cum să fac materialul acesta să fie mai simplu de parcurs, cert este că eu recomand treaba asta. Adică pur și simplu de 3 ani de când sunt acolo, creșteri există. Da, în capturile mele de ecran variațiile sunt mici asta pentru că sumele foarte mari au fost mutate în ETF-uri pe măsură ce mi-au expirat titlurile de stat. Plus că e captura pusă fix după corecția aceea.
Ideea este că eu nu mă gândesc că voi folosi prea curând banii ăștia, îi văd ca un supliment pentru pensie. De banii ăștia n-o să mă ating în următorii 20 de ani de zile, ba chiar cât sunt în câmpul muncii o să mai adaug.
Andrei a zis
Iti recomand ca in fiecare articol de genul asta sa pui si link la un calculator..eu am pus in cateva. De ce? Acolo omul se poate juca (orientativ) cu orice suma si orice randament.
Chiar si cu randament de 5% este bine pe termen lung. Multi zic „5%? Bag 10k si fac 500 euro pe an? Nu e bun”
5% pe 20 de ani si dobanda compusa deja arata altfel.