În 1997, cand a venit GSM-ul in Romania, m-am angajat la Dialog, actualul Orange, ca Regional Sales Manager. Aveam biroul la Bacau si in doi ani, impreuna cu echipa mea, am construit reteaua de peste 120 de distribuitori Dialog in orasele din Moldova cu acoperire GSM. Mergeam des la Bucuresti si am inceput sa vad ca pasul urmator, in cariera mea, sa fie un job in capitala. In 2000 am avut sansa asta si in urmatorii 19 ani am avut job-uri si firme in Bucuresti, locuind in Baneasa, Dristor si Otopeni.
M-am bucurat, in acest timp, de tot ceea ce a oferit capitala: oportunitati de networking si de business, evenimente culturale, artistice – concerte cu trupele mari care au venit in Romania acelor ani, restaurante faine, terasele de pe Herastrau, viata trepidanta a marelui oras, atat ziua, cat si cea de noapte, prin cluburile din Centrul Vechi si nu numai. Desigur ca, in aceeasi capitala, am „beneficiat” si de aspectele neplacute: de la oroarea din trafic – timp, poluare, fara parcari suficiente (mai ales in ultimii ani), la incrancenarea oamenilor si, cateodata, la competitivitatea lor dusa la absurd si pana la gazele lacrimogene pe care le-am primit in Piata Victoriei in august 2018.
Am facut aceasta introducere ca sa arat ca-i inteleg pe cei (mai tineri) care, mutandu-se in Spania, vor sa traiasca intr-un oras mare: Madrid, sau Valencia sau altele la fel. Stiu ca, in functie de caracterul, dorintele si circumstantele fiecaruia, orasele mari ofera mai multe oportunitati, atat pentru dezvoltarea profesionala cat si pentru „ living la vida loca”. Pe de alta parte, in functie de alte criterii, tot personale, altii aleg sa traiasca in orase mai mici sau chiar in suburbii ale acestora.
Asta si pentru ca „viata la tara” aici, in Spania, este la cu totul alt nivel decat in Romania. Aici ma refer la cartierele (urbanizacion, cum se numesc ele, aici) de pe langa orase, unde sunt doar case, de la cele insiruite, cu o curte mica si piscina comuna, pana la case pe terenuri de 2500-3000mp, cu palmieri in curte si piscina proprie.Pentru noi, cu copii mici, la scoala primara, sa locuim in Elche s-a dovedit a fi cea mai buna solutie: nu este un oras atat de mare si de aglomerat cum e Valencia si nu trebuie sa-i ducem (si sa-i aducem) zilnic, cu masina, la/de la scoala – cum ar trebui sa facem daca am locui intr-un oras mai mare sau intr-un cartier de pe langa oras.
Elche, pe de alta parte, este un oras destul de mare (250.000 locuitori) si bine dezvoltat, atat industrial, economic, cat si social si cultural – si mai ales natural: aici avem cei mai multi palmieri din Europa! Avem doua universitati, una publica si una privata, scolile si liceele stau foarte bine, atat in clasamentul regional cat si in cel national, oportunitatile pentru activitati extra scolare (sau extra job) sunt super diverse – atat pentru copii cat si pentru adulti.Vremea in Elche este calda tot timpul anului, temperaturile medii (ziua) sunt 15-17 grade in lunile de iarna (nov-feb) si 25-30 grade in lunile de vara. Media anuala a zilelor cu precipitatii-ploi este de 34, adica mai putin de 1 zi pe luna – in lunile de vara e posibil sa nu ploua deloc, iar in cele de primavara sa avem 4-5 zile cu ploaie.
Din Elche poti ajunge usor la mare, in 20-30 min si poti alege intre cele 7-8 plaje, cele mai apropiate, unde te poti bucura de soare aproape tot timpul anului. Google imi aduce aminte, din cand in cand: uite ce faceai anul trecut sau acum 2-3 ani, pe timpul asta si imi arata poze din iernile trecute (dec – feb, de ex), unde-i vad pe copiii mei la plaja, in weekend-urile cand mergeam la mare – mare bucurie, atat pentru ei, cat si pentru noi.
Am scris cele de mai sus pentru ca, dintre cei care m-au contactat, cerandu-mi ghidul cu pasii pentru pregatirea mutarii in Spania, unii nu stiu ce sa aleaga: orase mari sau mai mici, la mare sau nu. Desigur ca eu recomand Elche, care este un oras viu tot timpul anului, spre deosebire de cele de la mare, orase mai mici si statiuni turistice, care in timpul lunilor de iarna sunt aproape pustii, iar vara e super aglomerat si plin de turisti de toate culorile.
Elche este destul de mare, municipalitatea include si statiunile de la mare: Arenales del Sol si La Marina, dar orasul in sine are 7-8 km de la est la vest, pe care poti sa-i parcurgi in max 20 min cu bicicleta sau in 10 min, cu masina, drum care te scoate pe autostrada, ca sa ocolesti orasul.
Popa Elena a zis
Buna! Am descoperit recent articolul tău despre Elche…te rog, ai putea sa ne oferi mai multe detalii? Suntem un cuplu căsătorit cu un copil de un an si jumătate si ne tentează sa ne mutam un Spania, după niște ani petrecuți in Londra. Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Bună, este un guest post scris de un amic. Încerc să dau de el și să îl întreb mai multe. Dacă ai o listă de întrebări, o să încerc să îi transmit.
Elena a zis
Ar fi minunat dacă ne-ar putea ajuta cu orice informație! Job, apartament de inchiriat/locuit, obtinere NIE, înscriere gradinita…
Marius Cucu a zis
Până dau eu de el să răspundă poate te ajută vlogurile astea:
știu că sunt un pic diferite pentru că e vorba de Tenerife, dar ideea rămâne.
Popa Elena a zis
Buna, din nou! In masura in care timpul ti-a permis, ai putut sa il contactezi pe amicul tău?
ENIKO POHL a zis
Buna. Este de mare ajutor blogul tau. Dorim sa alegem Elche ca oras unde sa ne traim varsta a doua. Ai putea te rog sa imi trimiti ghidul mentionat de tine? Ne-ar ajuta foarte mult orice informatie legata de mutare. Multumesc frumos
Daniela a zis
Noi am facut mutarea spre Elche acum cativa ani buni. Cred ca ar fi utile niste sfaturi.
Orice alegi, să mergi să vezi intr-o perioada extra-sezon. Pentru ca atunci vezi realitatea locului. Eventual, luat un Airbnb pe o luna inainte de a face mutarea.
Noi am ales Elche pentru ca nu este nici mare, nici mic, nu este turistic, are 2 universități, multe scoli (=> mulți copii), este la 15-20 km de mare și cam la fel de munte.
Dar mai sunt o mulțime de orașe minunate in Spania: Gandia, Huelva. Totul este sa va faceti bine research-ul. Bine ar fi sa luati in considerare ca orice oras de coasta are, implicit, multi turisti vara si mai putini iarna. Poate ca nu vreti sa va mutati undeva unde e zgomot intr-o jumatate de an si liniste in cealalta jumatate.
ENIKO POHL a zis
In primul rand, multumesc frumos pentru raspuns!
Elche, Ghandia, Huelva aceste orase mai mici cum au piata muncii? Avem sanse de a ne gasi joburi, avand in vedere rata somajului destul de crescuta din Spania?
Am citit ca in Elche s-au inchis destul de multe manufacturi de incaltamine. Opinia dvs. care este?
Multumesc frumos!
Petre a zis
Buna! Cum se prezinta Elche d.p.d.v. al calitatii aerului?Exista poluare in afara de traficul auto? Banuiesc ca nu se ard noaptea gunoaie/deseuri ca in Romania …
Marius Cucu a zis
Salut Petre, e izolată treaba asta și în România. Sunt câteva zone în care chiar se întâmplă, suntem un pic de sat fără câini, dar nu aș generaliza.
Popa Elena a zis
Bună, Daniela! Cu siguranță suntem mai mulți cei interesați sa emigram din România spre Elche. Dar dincolo de vremea superba, prețul apartamentelor de pe site-urile de specialitate mici, mâncarea gustoasă, te rugam ofera-ne informații pertinente despre traiul de acolo de zi cu zi. Cum gasim un job fără sa fim vorbitori de lb spaniola, ne descurcam dintr-un singur salariu dacă avem în întreținere și un copil mic (pana în 2 ani)? Mulțumesc!
Daniela a zis
Probleme sunt aici, inflatie este, ratele au crescut, inclusiv dobanzile de pe la 1% spre aproape 4% si estimarea lor este ca ajungem pe la 5% cat de curand.
Raportat la Romania nu stiu ce sa va zic, depinde din ce punct plecati. Contextul e diferit de la fiecare in parte.
Stefanescu Liliana a zis
Buna Daniela,
Si pe noi ne intereseaza mutarea in Spania.Suntem doar noi doi, nu avem copii, eu am 45 ani si sotul 48 de ani.Lucram in vanzari aici in Romania, stiu ca fiecare tara are problemele ei, dincolo de frumusetea pe care o vezi prin ochii turistului, insa noi luam in calcul mutarea in aceasta tara pentru calitatea vietii.
Nu ne intereseaza sa facem avere, nu avem copii si cel mai important pentru noi este sa gasim ceva joburi platite binisor, din care sa putem traii normal.
Rugamintea mea ar fi sa ne ajuti cu cateva informatii, insemnanad cat ar insemna un castig care sa-ti asigure un trai obisnuit, in afara de chirie si daca se gasesc ceva joburi.
Multumim anticipat.