Discuția despre emigrarea în Belgia trebuia începută de mult timp. Culmea, am amici foarte buni ce au plecat de mult timp acolo și cred că putem avea informații bune direct de la sursă. După ce am vizitat Belgia, ca turist, am idei mixte despre o eventuală mutare în Belgia. Pe mine mă deranjează foarte mult vremea de acolo, efectiv este vremea din Londra: plouă, plouă și iar plouă.
Din punctul meu de vedere, chiar nu este o soluție. Totuși, vorbesc cu persoane care sunt de 10 ani acolo și s-au adaptat. Le este mai bine în Belgia, s-au obișnuit cu vremea aceea, e altceva. Ce bine că suntem diferiți ca oameni!
În plus, trebuie să știți că Belgia este împărțită în două: în partea franceză și cea flamandă. Ca nivel de trai aș zice că tot ce trece de Bruxelles și ajunge la Oostende este mult mai interesant. Dar cu cât este mai turistic, cu atât o să observați că o să aveți costuri de trai mult mai mari.
Citește și: Cartelă de internet în Belgia
Avantaje și dezavantaje pentru a locui în Belgia pe termen lung
Avantaje:
- Sistem de asigurare sociala solid: Belgia oferă un sistem de asigurare sociala puternic, inclusiv asigurări de sănătate si pensii. Pe lângă asta, sistemul este bine pus la punct, este reglementat totul până la virgulă. De la sistemul de reciclare până la felul în care obții o chirie.
- Nivel ridicat de trai: Belgia se afla printre tarile cu unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume.
- Educație de calitate: Belgia are o educație de inaltă calitate si o mulțime de universități renumite. Așadar, o să fie OK pentru cei mici.
- Diversitate culturala: Belgia este o tara multiculturala, cu oameni din toate colturile lumii.
Dezavantaje:
- Costuri ridicate de viață: Belgia poate fi o tara costisitoare, cu preturi ridicate pentru chirii si mâncare. De ieșit în oraș cu atât mai mult.
- Limbile oficiale ale Belgiei sunt franceza sau flamandă, ceea ce poate fi o bariera pentru cei care nu vorbesc aceste limbi.
- Proces de integrare dificil: Integrarea in societatea belgiana poate fi dificila pentru unii emigranti, in special pentru cei care provin din culturi diferite.
- Taxare ridicată: Belgia are una dintre cele mai înalte taxări din Europa, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unii emigranți, măcar până se pun pe picioare.
Eu aș pune un minus în dreptul Belgiei chiar și mâncarea. Este scump să mănânci sănătos în Belgia, iar opțiunile nu sunt tocmai cele mai bune. Trebuie adaptare și în zona asta, chiar dacă, pe alocuri sunt destul de multe magazine românești, ce te mai ajută. Bine, poți să imporți din țară fără probleme în zilele noastre.
Ceea ce nu vedeți zis peste tot este faptul că, pe alocuri, lucrurile sunt scăpate de sub control. În partea franceză lucrurile sunt destul de nesigure, chiar și în Bruxelles sunt zone precum Midi ce nu sunt tocmai OK pentru oameni. Citiți câteva ziare din Belgia să vedeți ce probleme sunt prin zonele acelea. Oamenii își dau în cap, la propriu. La fel am pățit și în Namur.
Sunt curios să văd și experiențele celor care sunt deja acolo, nu doar pentru noi cei care am fost în trecere. Cum e sistemul de învățământ, cum vi se par reglementările și poate chiar ar fi util să ne povestiți în ce zonă stați. Chiar ar fi fain să ajungem un forum pentru romanii plecați în Belgia.
Vă adaug și 2 materiale video ca să vedeți și alte păreri.
Costin a zis
Razboaiele viitorului au inceput cu mult timp in urma.
Vezi povestea cu hackerii rusi care au intrat in serverele sistemului energetic al Ukrainei si i-au lasat fara curent pe bietii amariti. Spitale, maternitati, azile…industria nici nu mai conteaza.
Intr-un fel, la scara mult mai mica, s-a reeditat extinctia prin infometare din ani ’32-’33.
Daca nu stii despre ce-i vorba, vezi aici:
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/marea-foamete-din-ucraina-1932-1933-genocid-impotriva-propriului-popor
Marius Cucu a zis
Bine, ăsta e războiul tehnologic de care era evident că nu vom scăpa, dar când vorbim de drone de atac cu inteligență artificială pe acolo… parcă e altă treabă.
Mălin a zis
Metodele de care vorbești tu sunt eficiente și se vor aplica doar acolo unde civilizația e suficient de înapoiată pentru așa ceva. Între toți ceilalți, războiul se duce deja la nivel economic, social și tehnologic.
Sorin a zis
Războaiele viitorului vor fi din… telecomandă !