Cumva, vreau să cred că nu ajung un bătrân dus cu pluta, în derivă, ci o să trag cât pot de mine să fiu prezent și să nu fiu deconectat de la ceea ce vrea noua generație.
Cu siguranță, eu am avut trăiri diferite de ei și experiențe total diferite. Da, e o diferență imensă de mentalitate între mine, de 35+ și un puștan de 20 de ani, vă dați seama că ruptura este și mai mare între unul de 15 ani versus unul de 50 de ani. Mai are rost să încerci să te pui în pielea unui om de 70+?
De învățat lucruri noi sau, mai bine zis, să îi pui perspective diferite… cu atât mai mult. Pur și simplu, e diferit. Dar asta nu înseamnă că e greșit.
Pe vremea mea, școala era statică. În fapt, nu a fost pic de reformă, poate doar s-a mai adaptat un pic materia, dar cumva mă trag și eu din școala veche. Școala nouă este legată și de internet, de internetul celor mici.
Mai mult, ca un bătrân senil ce sunt, eram prin Italia și asistam la niște discuții de tineri. Tineri din Danemarca, aș zice că maxim 20 de ani să fi avut. Știți voi, noi vedem știrile acelea cu ei ca fiind depresivi. Firavi.
Nu mi s-a părut deloc așa, ci mi s-a părut că tinerii sunt destul de conectați la realitate și la treburile sociale. Ca o paranteză, vorbeam cu un coleg cameraman despre LGBT. A participat, din natura meseriei, la astfel de evenimente și a fost șocat de cât de mulți copii de 15-16 erau pe acolo. Poate că n-or fi fost pe invers, dar s-ar putea să vină cu altă mentalitate mai liberală.
Revenind la cei din Danemarca, mi-am amintit de ei când am urmărit podcastul ăsta. Bine, discuția are 2 ore, dar uite că s-au gândit să facă și o sinteză de 15 minute.
Acolo se vorbește despre educație în deplasare: 6 luni într-o locație, apoi 6 luni în altă locație și practic îmbină turismul și obiceiurile locale cu educația. Mi s-au aprins antenele și am zis: stai că parcă am auzit treaba asta de la băiatul din Danemarca. Bine, ei erau în tur european. Învățau câteva luni în Danemarca, iar acum erau în Veneția pentru alte experiențe.
Pare a fi un fel de Erasmus mai evoluat. Apropo, Erasmus ăsta e de la UE, se dau niște diurne pe acolo, dacă aveți copii s-ar putea să le facă bine.
Chiar și așa, educația lor e mult mai vizuală, mai palpabilă față de ceea ce făceam eu în anii 2000 în școală. Au și tehnologia aproape și chiar călătoriile sunt mai ieftine. Mie mi se pare că m-am dezvoltat enorm prin călătorii și am viziune mult mai extinsă asupra lucrurilor. OK, n-am văzut doar pietre și poate n-am înțeles neapărat totul despre istoria unei pietre, dar clar au fost multe lucruri care s-au adunat.
Gândiți-vă că ce vine din urmă are acces la tehnologie, s-au născut digital și primesc informația mult mai bine. OK, sistemul nostru de învățământ este în urma celor din Danemarca, de acord, dar din ce am mai fost pe la câte o prezentare lucrurile au evoluat. Evident că nu e perfect, dar e mai bine decât ce aveam noi.
Mai mult, luați și un alt exemplu: sunt mai prezenți în viața socială decât noi. Au fost aproape 800 de mii la vot, tineri de 18-24 de ani. La noi era jale pe vremuri, mereu eram arătați cu degetul. Și da, e posibil ca ei să aibă alte valori, noi să vrem ca politicul să ne ducă cu zăhărelul, poate ei au nevoie doar de un emoji. Sau poate doar să li se dea un pic de dreptate, să fie băgați în seamă. Habar n-am.
Maran a zis
Cu toată educația, cu toată deschiderea spre tineri, odată cu trecerea anilor toți devenim mai conservatori. Altfel, da, călătoriile deschid orizonturi, afli lucruri noi, te schimbă..
Marius Cucu a zis
Da, dar nu cred că o să votez vreodată cu conservatorii. Poate verzii. Ah, poate verzii ăștia vor fi noii conservatori când o să fiu eu la pensie.
Constantin a zis
Anul trecut când eram în Italia era mare scandal acolo că într-un liceu din Firenze s-au încăierat elevi care erau activiști politici de stânga cu alți elevi care erau activiști de dreapta. Și unii și alții membrii ai unor organizații de tineret al unor partide politice. Tinerii de acolo au o altă mentalitate, sunt mult mai implicați în viața socială și cea politică. Meloni, Salvini sau Schlein (lideră Partidului Democrat) sunt politicieni de meserie, au început viața politică încă din adolescență. Nu zic că sunt mult peste politicienii noștri, doar că s-su implicat devreme în politică.
Marius Cucu a zis
Uite că anul ăsta tinerii au votat destul de mult și la noi. Au fost oameni care au vorbit pe limba lor, s-au activat. Vedem dacă e o excepție sau dacă o să fie o obișnuință.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Diferență de mentalitate între generații este oricât ai încerca. Eu am 60 luna asta, fiul meu are 15, mama lui are 56.
Totuși, deși nu am încercat să-i impun ceva, spre deosebire de colegii lui, nu are Tiktok, nu ascultă manele.
Ascultă muzică clasică, rock, ascultă și muzică românească veche, vorbește pe Discord, a citit Divina Comedie, citește romane în engleză, cei mai buni prieteni ai lui sunt un tip din Portugalia de vârsta lui și un clinezo-spaniol din Paris, cu care se joacă și vorbesc online și când sunt în autobuz.
Engleza chiar este foarte utilă, mai ales pentru cei tineri, eu am făcut franceză și rusă.
Iolanda a zis
Da, mai aunt copiii ca al dumneavoastră. Felicitări!
Copiii imită. Ce văd în casă de mici vor face și ei. Odată ce intră pe acest făgaș este de înțeles să aibă acest comportament. Apoi, dacă este prieten cu părinții și se discută în casă tot felul de aspecte de viață cu exemple, cu consecințele anumitor acțiuni…rezultatele se văd.