Cand mergi in explorare si nu stii mare lucru despre ce este acolo parca este o experienta sa faci orice…
Asa s-a intamplat si cu Durres. Era cumva in plan inca de acasa, iar transferul pe Google Maps era 10 euro. Adica 1000 de leki. Enorm. Ar fi fost 40 de euro dus intors pentru 2 persoane.
De fapt si de drept, cum va spuneam in articolul despre Tirana, nu erau afișate si autobuzele locale. Așa ca Google Maps iți facea mereu transferul spre aeroport unde… preturile sunt mai mari, evident.
Cum ajungi din Tirana spre Durres?
Trebuie să ajungeți la terminalul din afara orașului. Sunt mai multe rute care vă duc în zona de nord a orașului: Terminal Nord. 2 autobuze pleacă exact de pe străduța de lângă autobuzul care v-a transferat de la aeroport. E suficient să ziceți: Durres sau bus to Durres, iar cineva o să vă ghideze.
Sunt și multe stații intermediare, se poate lua autobuzul și de pe drum, dar deh, nouă ne-a fost mai simplu așa. Uitați aici și pin-ul de pe Google.
Odată ce am ieșit spre terminalul local, cumva la 5km de centrul orașului am reușit să ne descurcăm cu 180 de lek de persoană. Adică undeva la 1.80 euro.
Plecarea spre Durres a fost prima din serie așa că a fost o aventura sa ne descurcăm. Dar albanezii daca te vad nedumerit efectiv te întreabă și te ajută. Super amicali!
Pe de altă parte, dacă aveam un program exact și bine stabilit de acasă, Durres putea să fie doar o oprire, asta pentru că totul trece prin zona aceea, singurul lor drum cu aproape 2 benzi este pe acolo.
Acesta este pin-ul de la Google din terminalul din Durres.
Durres nu este un loc pe care să îl vezi in decembrie. Aproape totul este pustiu, pare jumătate părăsit, un sfert închis și restul alge. E normal, nu sunt decat 3 turiști în perioada asta, dar și așa este contrast puternic între opulenta, acolo unde este fain aranjat și o dărâmătură. E ok pentru daytrip, dar a fost strict o explorare pentru viitor. Nimic sensational.
Acolo am luat primul contact cu buncărele, Albania fiind țara cu cele mai multe buncăre, una la zece persoane a gândit un conducător de-al lor. Cât de prost poți să-ți alegi un conducător de-a lungul istoriei?! Au avut și ei Șoșoaca și George Simion al lor cu multăăă minte!
Activități de iarnă nu sunt acolo, am dat din greșeală de un amfiteatru roman, dar nu părea că se poate vizita și nu era în condiții foarte bune.
Am explorat pe cât de mult am putut zona în căutarea unor plaje wow. Nu pentru a face plajă, ci pentru a vedea la fața locului că merită pentru vară. Nu am văzut nimic senzațional acolo.
Din punctul de vedere al mâncării am reușit să găsim și ceva local: grătar de porc cu salată grecească. Cu ceva alcool cred că am ajuns la 10 euro pentru fiecare, iar porțiile au fost pe săturate. E cam aceeași mâncare ca în toată zona, n-am observat nimic diferit.
S-a plătit cash, iar albanezul preferă cash în marea majoritate a timpului. Partea bună este că dacă n-ai lek poți să dai euro, mai ales că paritatea a fost ușoară: aproape 1 euro la 100 de lek.
Partea bună a Durres-ului este că poziționat foarte bine, undeva la 40 de minute de aeroport. Pe timpul verii ar trebui să o țineți direct spre Durres, dacă vreți direct plajă. Totuși, multă lume recomandă Dhermi pentru plajă. Veți merge în aceeași direcție, dar o să vă mai ia încă 3 ore până acolo. Asta cu mașina.
Dacă vă duceți într-un soi de citybreak în Albania de iarnă eu zic că nu e cazul să vizitați Durres. O să fiți dezamăgiți.
Adaugă un comentariu