În ultima vreme am tot discutat despre codecul DTS și am vrut să extind un pic discuția, de fapt, cred că trebuie un pic să tragem o linie pentru că lucrurile nu sunt deloc ok pentru compania americană numită și Digital Theater Systems. Au intrat pe piață prin 1993 și au ajuns să facă sunetul mai bun pe televizoare. Lupta se dă, evident, pentru surround, sunetul să fie cât mai bun, cât mai realist, să imite soundbar-urile și spațialitatea sunetului din sălile de cinema.
Schimbări majore au fost aduse în 2016 pentru DTS pentru că s-a vândut compania către cei de la Xperi Corporation.
De ce este important să știm lucrurile acestea?
- CUPRINS
- Dolby
- DTS
- Parcurgem forumul?
Pentru că în acea perioadă lucrurile au început să nu mai fie chiar atât de ok pentru televizoare. Ca să înțelegem, când citim specificațiile de marketing ale oricărui producător vedem:
- Dolby Atmos, Dolby Vision
- HDR10, HDR10+
- Filmmaking Mode
- android
Toate aceste opțiuni înseamnă parteneriate și licențe de folosire cu anumite firme și cotizații, evident.
Nu poți să folosești DTS dacă nu ai licență pentru acel televizor, la fel și Filmmaking Mode.
Da, într-un final, toți vor să colaboreze, să îmbunătățească experiența utilizatorului, să aibă filme ok, dar fiecare lucrează pe bani.
În sunt tot mai puține televizoare ce folosesc DTS. Foarte mulți au trecut pe Dolby Atmos și Dolby Vision, cumva, dacă vrem să speculăm, pentru a promova serviciile de streaming.
Nu știu dacă este un lucru bun, dar cu siguranță foarte multe filme ce le vedeam la calitate mult mai bună, de pe unitățile de stocare clasice: hard disk, stick, nu au sunet. Filmele ar trebui convertite sau cumva încercat să se facă bypass.
Probleme mari sunt și în momentul în care adăugați un soundbar.
Așadar, dacă știți că veți urmări foarte multe materiale de pe stick orientați-vă spre un televizor care încă mai are DTS. Altfel, veți fi ca într-un război între America și China, servicii Google și Huawei. Veți pierde timpul cu workaround-uri.
- DTS Virtual:X – creează o imersiune audio chiar si in cazul sistemelor de sunet cu mai puține canale (l-am văzut la televizoarele Philips)
Care este diferența între DTS și Dolby?
În primul rând, vorbim de sisteme de licențere diferete și de companii diferite.
Pe lângă acest aspect avem:
Dolby
- Dolby Digital: 5.1 max pe canal la 640 kilobits pe secundă (la DVD-uri)
- Dolby Digital Plus: 7.1 max la 1.7 megabits pe secundă (la serviciile de streaming)
- Dolby TrueHD: 7.1 la18 megabits pe secondă (“lossless” disponibil pe Blu-ray)
DTS
- DTS Digital Surround: 5.1 max pe canal la 1.5 megabits pe secundă
- DTS-HD High Resolution: 7.1 max pe canal la 6megabits pe secundă
- DTS-HD Master Audio: 7.1 max pe canal la 24.5megabits pe secundă
Pe hârtie, comparând cifrele DTS iese mai bine. Totuși, vorbim de 2 tehnologii proprietare și diferite. Problema se pune strict în zona de licențiere, dacă mă întrebați pe mine.
Nu, și bypass-ul este dezactivat, din păcate.
Avem o singură „putere”. Putem să convertim materialele într-un codec care nu are nevoie de DTS. Programe ca acesta sunt multe. Unul accesibil ar fi: MKV2AC3. Din păcate, nu este o operațiune tocmai simplă, mai ales pentru materiale lungi.
gedy a zis
Mie nu merge sunetul…
Alin a zis
Da, probabil că nu ai DTS la televizor, alta explicatie nu e.
adi a zis
Am tot incercat sa fac bypass la un TV Panasonic si nu reusesc de nicio culoare. Am cautat si pe forumuri si nimic nu gasesc ok.