Tocmai a apărut o noua generație de procesoare. Sunt 15 generații disponibile pe piață, ca să știm unde ne aflăm. Vă zic din start, dacă aveți o generație relativ nouă, nu cumpărați doar de dragul de a o face. De multe ori, vorbim de performanțe infime. De exemplu, între 13 și 14 procentele sunt de 4-5%. Extrem, extrem de puțină performanță. Nu este justificat să investiți.
Modelele sunt disponibile aici, atât pentru laptop, cât pentru desktop.
Cred ca observați asta datorita ultimelor articole destinate acesteia. Printre rânduri v-am mai inserat câteva sfaturi despre procesoarele Intel: care sunt diferențele dintre procesoarele cu I3, I5, I7 și I9, la ce este bine sa le folosim și nu numai.
Ierarhia o cunoaște toată lumea, avem I3 < I5 < I7. Corect, însă, de la Sandy Brigde, cei de la Intel s-au gândit sa scoată versiuni pentru fiecare in parte. E posibil ca un I3 Ice Lake sa fie mai bun ca un I5 Sandy Brigde. Sigur, unul beneficiază de tehnologia Turbo Boost, altul nu. Eu vreau să vă fac să înțelegeți ca trebuie întâi sa va uitați generația de procesor, apoi sa faceți comparații.
- Citește și articolul Diferența dintre AMD și Intel
- Citește și articolul Listă procesoare Intel – generația 12
- Citește și articolul Diferența între DDR4 și DDR5
Cum ziceam, în momentul de față suntem la generația a 15 a de procesoare. Intel a reușit să fie prima cu compatibilitate cu DDR4, cât și cu DDR5.
Dacă ar fi să facem comparații între generația Sandy Bridge, cea de-a 2 a, și de Ice Lake, aceleași procesoare, de același tip, vom observa un plus de performanță de până în 50%.
Ideea cu I3 are 3 nuclee, I5 are 5 nuclee sau I7 are 7 nuclee este total falsa.
Aceasta se face in funcție de numărul de nuclee, frecventa procesorului, mărimea cache-ului, dar si alte tehnologii precum Turbo Boost și Hyper-Threading(despre care va spuneam mai sus).
Diferențe dintre procesoarele I3, I5, I7 și I9, de la Intel
Înainte de a intra în pâine trebuie sa definim putin Intel Turbo Boost și Hyper-Threading.
Intel Turbo Boost
Tehnologia aceasta aduce performante inteligente procesoarelor, stiind sa interpreteze mult mai bine cu sarcini care folosesc un singur nucleu al procesorului sau dacă aplicațiile folosesc mai multe nuclee simultan. Este disponibila doar la procesoarele I5, I7 si I9. Aceasta optiune se activeaza atunci când sistemul de operare solicita performanta mai mare procesorului.
Daca folosim un program optimizat pentru single core, puterea procesorala se va duce in acea directie. Poza de mai jos va arata cum lucreaza Turbo Boost.
Intel Hyper-Threading
Cu aceasta tehnologie vom putea executa mai multe sarcini in același timp. Datorita Hyper Threading procesorul creează nuclee virtuale. Noile procesoare quad-core folosesc 4 nuclee pentru a le transforma in 8 sarcini, ideal pentru cei care au multe aplicații deschise, rulează programe de editare video, modelare 3d și nu numai.
Acum ca avem o idee despre ce înseamnă Hyper Threading si Intel Turbo Boost, cred ca trebuie sa mergem mai departe la comparațiile dintre I3, I5 si I7.
Înainte de acestea trebuie să menționăm că, pe piață mai avem Intel Celeron, Intel Pentium, procesoare mai slabe decât cele din seriile ce urmează.
Seria de procesoare I3
I3-urile au fost întotdeauna procesoarele de buget. De notat faptul ca au rămas singurele dual-core, spre deosebire de restul care sunt quad-core. Asa cum va spuneam si mai sus, au o serie de caracteristici limitate. In plus, acestea sunt cele mai ieftine dintre cele 3.
Acest tip de procesor nu beneficiază de tehnologia Turboboost, una dintre cele mai importante opțiuni. De obicei, are un cache scăzut de 3-4 MB.
Un avantaj al acestor procesoare este ca au consumul mic de energie, dar pierde la performanta.
Seria de procesoare I5
Când vorbim de I5, putem sa vorbim de procesoarele de mijloc. Din punctul meu de vedere sunt chiar de top. Le recomand pentru gaming, pentru cei care nu fac modelare 3d, nu deschid foarte multe masini virtuale si altele.
Acest procesor beneficiaza si de Turbo Boost.
Seria de procesoare I7
Procesoarele cu I7 sunt si dual core si quad core. Trebuie sa fim atenți la terminația pe care o are acesta. Modele care se termina in M sunt dual core, iar cele care se termina in QM sunt quad core. Am publicat un tabel AICI cu mai multe detalii. Beneficiază de tehnologii precum Turbo Boost, Hyper Threading, Virtualization, AE5 si multe altele.
Pe lângă seriile de care v-am amintit mai sus, între timp au mai apărut și alte modele. Cele ULV(Ultra Low Voltaje). Acestea au avantaje, dar și dezavantaje. Consumul de energie este mai mic, dar, totodată, sunt și mai puțin performante. Sigur, discuția se poate dezvolta, dacă ne raportăm la generații diferite de procesoare.
Seria de procesoare I9
Da, Intel a făcut-o și pe asta. Mai nou avem și procesoare I9. De fapt, pare a fi un rebranding pentru cele din seria Extreme, dar putem vorbi și de un competitor pentru AMD.
Altfel, ar fi util să analizați ambele oferte, ba chiar să puneți întrebări în comentarii. E posibil ca AMD să aibă variante mai ok în bugetul vostru.
Ovidiu a zis
Helo Marius!
Bun articolul tău, dar trebuie să te contrazic puțin: nu doar I3 este dual core. În fiecare generație de procesoare Intel există și I5 și I7 dual core.
Vezi pe ark.intel.com listele complete de procesoare din fiecare generație.
Chiar și în generația a 7-a vei găsi: I5-7200U, I5-7260, I7-7500U, I7-7600U, care sunt doar câteva din multele I5 și I7 de ultimă generație, dar sunt… dual core!
Sufixul U este pentru procesoare de consum mic, folosite în general pentru laptop-uri și sisteme barebone.
Marius Cucu a zis
Într-adevăr. Va trebui actualizat un pic articolul cu informații. Legat de ULV-uri au mai fost discuții și aici și pe alte articole.
Mulțumesc frumos că ți-ai făcut timp de comentariu. 🙂
Emanuel a zis
Laptop Asus Vivobook X556UQ-DM480D Intel Core Kaby Lake i7-7500U 1TB 8GB nVidia GeForce 940MX 2GB FullHD Dark Brown X556UQ-DM480D
Sau
Laptop Asus VivoBook X556UQ-DM941D Intel Core Kaby Lake i5-7200U 1TB 4GB nVidia Geforce 940MX 2GB FullHD x556uq-dm941d
Pt jocuri ușoare gen Csgo , dar as vrea sa stiu daca merg si cele putin mai pretențioase
Il mai folosesc si pt facultate programe usoare .
Seriale/filme .
Mersi 🙂
Marius Cucu a zis
Ori I5, ori i7 diferențele sunt mici. Nu știu dacă se justifică diferența de bani. Cât despre jocuri… în CS GO în jur de 50-55 de FPS o să ai pe FULL HD. Asta când nu se va încălzi 🙂
Mihai a zis
Salut! Ajuta-ma te rog cu o problema. Sunt nehotarat intre cateva unitati de pc pentru gaming!
1. Sistem PC MYRIA Digital 15, Intel Core i5-7400 pana la 3.5GHz, 8GB, 1TB, NVIDIA GeForce GTX 1050 2GB, Ubuntu
2. Sistem IT Powered by ASUS MYRIA Digital V8, Intel® Core™ i5-6400 pana la 3.3GHz, 8GB, 1TB, nVIDIA GeForce GTX 950 2GB, Linux
3. Sistem Desktop Serioux Gamer RYZEN cu procesor AMD Ryzen 3 1300X, 3.5GHz, 8GB RAM, 1TB HDD, Radeon RX 560 Gaming OC 2GB GDDR5
4. Sistem Desktop Gaming Serioux Gamer cu procesor Intel Core™ i5-7400 3.0GHz Kaby Lake, 8GB DDR4, 1TB HDD, GeForce® GTX 1050 2GB GDDR5
5. Sistem desktop Powered by ASUS Whisper V2, cu procesor AMD Ryzen 5 1400 Quad Core 3.2 GHz, 8GB DDR4 2133 MHz, Asus GTX 1050 2GB DDR5, HDD 2TB, DVD-RW, Free DOS, Black
Astept raspunsul tau , si as dori un clasament al celor 4 unitati ! Doresc una pentru jocuri! Eu ,initial , ma orientasem catre Myria digital 13 . Astept parerea ta! Scuze ca sunt asa multe dar crede-ma ca sunt debusolat total! Iti multumesc si astept raspunsul tau!
Marius Cucu a zis
Scuze că abia am văzut mesajul. Sper că ai ales Ryzen-ul cu 560 RX 🙂
Ion Vasile 15 a zis
Buna seara, Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine sa fac o alegere corecta.Vreau sa cumpar un laptop care:
1. Sa nu fie zgomotos ( am un hp probook 4515s si parca e avion…)
2. Sa raspunda repede la comenzi(SSD)
3. Il va folosi pentru mici editari(de ex:descarcat filmulete de desene animate si pus melodie= videoclip)
4.vizionat filme seriale de pe internet( deci imagine buna)
5.va folosi Microsoft Office
6.sa fi ok niste ani de acum in colo
7.sa fie pina in 2000 lei.
8.si daca s-ar putea, sa profit de zilele astea de Black friday
Marius Cucu a zis
Un buget estimativ?
Florin a zis
Salut Marius.Scuza-ma ca te deranjez,doresc sa imi cumpar un leptop si nu stiu spre ce anume sa ma orientez:catre unul second hand,dar ceva mai performant,cu toate ca are garantie mica,sau catre unul nou cu performante mai slabe,dar cu garantie mai mare.Mentionez ca nu I’ll folosesc.decit pentru navigare pe internet,vizionat filme,editat si salvat poze,convorbiri telefonice.Imi poti recomanda unul intr-un buget de 1000 ron,care sa fie bun si peste 2,3 ani si la care eventual sa ai aduc ceva imbunatatiri ale performantelor.Iti multumesc anticipat pentru raspuns.O zii buna iti doresc.
Jan a zis
Salut . Ma ajuti pls sa aleg un produs dintre cele doua:
De folosit doresc sa navighez pe internet, youtube si vreau sa lucrez cu documente word excel, pdf.
Mersi anticipat de raspuns
Daniel Martinescu a zis
Salut,momentan am urmatorul PC IntelPentium G3240/8gbDDR3/ Gigabyte H81M/D2V/ GTX950 si as dori sa i fac un upgrade de procesor: IntelCore i5 vs IntelCore i7 socket 1150 .Folosim PC ul pentru jocuri,navigare internet si am dori sa stim daca merita sau nu acest upgrade de procesor? si spre care sa ma orientez. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Eu zic că merită să mergi pe maxim I5. Încă e de actualitate, chiar dacă placa de bază nu e tocmai wow.
Daniel Martinescu a zis
OK, mersi mult,oricum procesorul il cumpar second,nu vreau sa mai bag bani in platforma asta,jocurile rulate pe acest PC sunt de generatie veche si cu citiva zeci de euro sa mai trag de PC un pic.
Petrescu a zis
Cind am cumparat pc-ul am optat pentru o placa de baza h55m-d2h de la gygabite cu un processor i3 nou aparut la vremea respectiva;acum as vrea sa-i fac un upgrade cu i7 ;in cartea tehnica scrie ca suporta acest procesor …dar!…procesor i7 am gasit numai pentru socket 1155 iar la mine este socket 1156 ; intrebarea mea este -se potriveste i7 socket 1155 la -1156 care-l am eu?sau trebuie sa schimb placa de baza ?
multumesc anticipat pentru timpul tau liber acordat acestui subiect
Marius Cucu a zis
Nu se potrivește. Totuși, ce vei face cu PC-ul? De ce crezi că ai nevoie de I7?! 🙂
Satmar Vasile Maximilian a zis
Salut Marius,
ajuta-ma te rog cu un sfat…cea ma buna configuratie pentru programare Java, Java Script, BD, Python, C++, lucru in Autocad, 3D, astfel incat sa poata fi instalate si din cauza Os-ului.
Am incercat sa instalez Java pe Windows 10 si nu accepta win-ul.
Iau un laptop bun nou sau merg pe unul mai vechi ?
Marius Cucu a zis
Cum să nu meargă java instalat? Ce versiune de Windows ai avut?
M a zis
Win 10 pro
Marius Cucu a zis
Ce eroare îți dă? Ce versiune de java ai vrut să instalezi?
Daniel a zis
Salut Marius. Am citit despre tine pe site-ul tau si vad ca dai si sfaturi multora. Ca atare iti cer si eu un sfat in achizitia unui laptop pt birou. Il voi folosi pt programe si gestiuni hoteliere, deci cred ca maxim un i5 e ok. Acum, la tipul de procesor sunt nehotarat, generatie veche…pfff…multe cifre. Nu fac editari video sau grafica, doar programe MS, www si cele de gestiune hoteliera, plus f mult acces pe remote. Daca la rami si hdd sunt decis, ce-mi spui de procesor, la ce sa ma uit la un i5.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Hmm, un buget?
Dorel a zis
Buna ziua, as dori sa imi configurez un PC nou pentru editare AUDIO inregistari de pe disc de vinyl softul folosit este Sound Forge. Marimea unui fisier este de pana la 3Gb format .wav. Imi poti recomanda un procesor si ieftin si acceptabil pentru asta?. Momentan am i3-3220 si nu tin neaparat la Intel. Video e folosit ocazional pentru filme. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Salut. Pe lângă partea de procesare ți-ar trebui ceva pe partea de scriere. Ca să nu ai probleme de niciun fel ți-ar trebui un SSD.
Onet Dorel a zis
Ce procesor ar fi suficient?
Ca si memorii vor fi 2x4Gb, e suficient, asa am si acuma.
Marius Cucu a zis
Soundforge n-are nevoie de cine știe ce procesor. Chiar și pe versiunea 12 au specificații foarte mici. Totul este să îți faci treaba cât mai rapid. E doar calculator de înregistrări?
8 GB ar trebui să fie ok.
Onet Dorel a zis
Am SSD, ce inseamna pe partea de scriere?
Marius Cucu a zis
Soundforge salvează fișierul ăla în temporare, atât timp cât tragi sunetul. După ce a fost salvat, din temporar trece în versiunea finală. În tot timpul ăsta se face buffer. Dacă nu e ceva rapid s-ar putea să ai și erori la salvare. Dar dacă există SSD n-ar trebui să mai fie probleme.
Onet Dorel a zis
Da, pentru inregistrari, in rest nesemnificativ dpdv al efortului PC-ului. Multumesc pentru raspuns. Sa ai o zi buna!
Marius Cucu a zis
RAM-ul pe care îl ai este DDR3 sau DDR4?
Onet Dorel a zis
Acuma am DDR3, e impreuna cu i3-3220 si as dori un upgrade. E mare diferenta de performanta intre DDR3 si DDR4? Crezi ca G4560 ar fi suficient sau merg pe AMD Ryzen 3 1200? Costurile ar fi aproape egale la placa de baza echipata…
Marius Cucu a zis
Diferențele sunt foarte mici, în ideea în care nu te duci pe modele performante, ce lucrează la frecvențe mici. G4560 e ok atât timp cât pe single core se duce mai mult, dar nu e soluție de upgrade. Nu vor fi diferențe wow încât să justifice investiția.
Onet Dorel a zis
Multumesc, deci mai astept.
Marius Cucu a zis
Dacă există buget mai mare spre ceva I5 sau Ryzen 1600 da, dar dacă nu faci un efort până în zona asta nu merită să bagi banii.
Alina a zis
Buna,
Am nevoie de o unitate centrală pt contabilitate.
Un coleg mi-a recomandat ceva de genul :
I5 ultima generație 6 sau 7
Cu SSD
C sa fie pe SSD
+ HDD clasic + RAM
Bineînțeles ca aceste detalii nu sunt pe limba mea și nu știu ce sa caut și unde sa caut?!
Îmi puteți recomanda ceva de genul?
Buget 2000 lei.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă te încadrezi în bugetul ăsta, din păcate.
NADRAG a zis
Sistem IT ASUS K31CD-K-RO012D, Intel® Core™ i3-7100 3.9GHz, 4GB, 1TB, Intel® HD Graphics 630, Free Dos
COD PRODUS: CLCK31CDKRO012D DORESC O PARERE DESPRE ACEST SISTEM ; AVAND IN VEDERE CA SE DORESTE ACHIZITIONAREA PENTRU LUCRUL CU SOFTURI DE MUZICA COMPOZITIE SI INREGISTRARI ; MULTUMESC;
Alex a zis
Salut. Poti sa-mi dai si mie o parere cu privire la acest model de laptop ?
Lenovo IdeaPad 320-15ISK cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, 4GB, 1TB, DVD-RW, Intel HD Graphics, Microsoft Windows 10, Grey precizez ca nu il folosesc pentru gaming sau pentru editare video , etc …
lucrez putin in office si in utilizarea de zi cu zi .
Multmesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Am înțeles. E un pic cam vechi. Cu un minim de efort m-aș îndrepta spre Lenovo v330 ikb.
dani a zis
salut ! pentru a juca pes 2019 ce tip de procesor este mai bun? si placa video.
Marius Cucu a zis
Salut, depinde de cât de multe FPS-uri dorești să ai. 🙂
Eugen a zis
Salut Marius,
Te rog sa-mi spui daca pe un Lenovo G500, CPU 1005M, 1,9Ghz, pot pune o placa de retea 10/100/1000 sa poata fi compatibil cu ce livreaza RCS-RDS.
Pot schimba si procesorul cu un 2020M?Am inteles ca este maximul posibil permis de placa de baza.
Am inlocuit HDD 500 GB cu SSD 120 GB, si am adaugat 4 GB de RAM, pana acum.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Nu sunt sigur de procesor, nu mai țin minte ce era la prima generație, dacă s-a schimbat socket-ul sau nu. Totuși, eu n-aș mai investi în hardware-ul acela. Nu vor fi diferențe mari între seria 1 și seria a 2 a de procesoare.
Cât despre placa de rețea cred că găsești pe la chinezi ceva compatibil.
pal paul a zis
salut marius. de curand mi-am luat un all in one si vin echipat cu procesor i5-4570s cou 2,9 ghz….memorie 12gb ddr3….placa grafica intel hd graphics 4600…..si un ssd de 240 gb…as vrea sa stiu daca am facut o alagere buna si daca pot juca jocuri cu el……mersi mult
Marius Cucu a zis
Placa video este integrată. Cam greu să te joci pe așa ceva.
Ionel LIonel Lupu a zis
Buna!As dori sa stiu daca acest laptop este bun pentru programare: ASUS N580VD-FY696.
Marius Cucu a zis
Nu are de ce să nu fie ok. E echilibrat din toate punctele de vedere.
Carolina a zis
Buna ,Marius!As dori sa stiu modelul procesorului pentru un desktop pc cu urmatoarele caracteristici:
-procesor quad-core, min.8 GB RAM, HDD 500 GB, Interfata S-ATA, placa video 2GB VRAM.
Trebuie sa achizitionez o unitate pc si sunt singurele informatii pe care le detin.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi… și cum ai dori să te ajut dacă astea sunt informațiile? Ai acces la acest desktop?
Dacă da, instalează programul Speccy și poți afla componentele acestuia.
petre dafin a zis
Salutare,am o rugaminte la tine si anume spune-mi te rog pentru editare foto-video ar fi ok acest Laptop Gaming ASUS ROG Strix GL503VD-FY004, Intel® Core™ i7-7700HQ pana la 3.8GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, 1TB + 8GB cache, NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB, Free Dos ?
Daca nu, cefel de laptop imi recomanzi care sa nu ma coste mai mult de 4000 de lei,chiar daca depaseste un pic cu 100 sau 200 lei ,nu ar fi o problema.
Marius Cucu a zis
Sper că l-am identificat cum trebuie. Nu îmi place faptul că are SSH, nu e încet, dar nici wow. Din ce am testat eu, cele mai bune culori le are Asus pe laptopurile lor. Totuși, m-aș îndrepta spre seria 8 de hardware, adică spre MSI. E un pic mai scump decât bugetul tău, dar ai SSD pentru cache și sistem de operere, ai 1 TB pentru stocare, ai placa video ceva mai bună decât ceea ce ai propus tu, e ceva mai slim decât ASUS-ul(nu cu mult). Stiu că e diferența relativ mare, dar eu aș face un efort spre MSI. Eu am testat, de curând, modelele din generația a 7 a aici.
petre a zis
multumesc mult
mitu a zis
Salut am o placa de baza asus H81M-D soket LGA1150 cu procesor i3 4130 de 3,4 Gh si am cumparat un procesor i5 4460 de 3,2 Gh .
Intrebarea mea este de ce nu recunoaste placa de baza procesorul i5 de vreme ce este tot model pentru soket LGA1150. Ma puteti ajuta sa imi spuneti ce trebuie facut? Multumesc!
Marius Cucu a zis
Singurul care poate fi problematic ar fi BIOS-ul. Încearcă să faci update la ultima versiune. În rest, dacă nu funcționează… înseamnă că una dintre cele 2 componente e defectă.