Tocmai a apărut o noua generație de procesoare. Sunt 14 generații disponibile pe piață, ca să știm unde ne aflăm. Vă zic din start, dacă aveți o generație relativ nouă, nu cumpărați doar de dragul de a o face. De multe ori, vorbim de performanțe infime. De exemplu, între 13 și 14 procentele sunt de 4-5%. Extrem, extrem de puțină performanță. Nu este justificat să investiți.
Modelele sunt disponibile aici, atât pentru laptop, cât pentru desktop.
Cred ca observați asta datorita ultimelor articole destinate acesteia. Printre rânduri v-am mai inserat câteva sfaturi despre procesoarele Intel: care sunt diferențele dintre procesoarele cu I3, I5, I7 și I9, la ce este bine sa le folosim și nu numai.
Ierarhia o cunoaște toată lumea, avem I3 < I5 < I7. Corect, însă, de la Sandy Brigde, cei de la Intel s-au gândit sa scoată versiuni pentru fiecare in parte. E posibil ca un I3 Ice Lake sa fie mai bun ca un I5 Sandy Brigde. Sigur, unul beneficiază de tehnologia Turbo Boost, altul nu. Eu vreau să vă fac să înțelegeți ca trebuie întâi sa va uitați generația de procesor, apoi sa faceți comparații.
- Citește și articolul Diferența dintre AMD și Intel
- Citește și articolul Listă procesoare Intel – generația 12
- Citește și articolul Diferența între DDR4 și DDR5
Cum ziceam, în momentul de față suntem la generația a 14 a de procesoare. Intel a reușit să fie prima cu compatibilitate cu DDR4, cât și cu DDR5.
Dacă ar fi să facem comparații între generația Sandy Bridge, cea de-a 2 a, și de Ice Lake, aceleași procesoare, de același tip, vom observa un plus de performanță de până în 50%.
Ideea cu I3 are 3 nuclee, I5 are 5 nuclee sau I7 are 7 nuclee este total falsa.
Aceasta se face in funcție de numărul de nuclee, frecventa procesorului, mărimea cache-ului, dar si alte tehnologii precum Turbo Boost și Hyper-Threading(despre care va spuneam mai sus).
Diferențe dintre procesoarele I3, I5, I7 și I9, de la Intel
Înainte de a intra în pâine trebuie sa definim putin Intel Turbo Boost și Hyper-Threading.
Intel Turbo Boost
Tehnologia aceasta aduce performante inteligente procesoarelor, stiind sa interpreteze mult mai bine cu sarcini care folosesc un singur nucleu al procesorului sau dacă aplicațiile folosesc mai multe nuclee simultan. Este disponibila doar la procesoarele I5, I7 si I9. Aceasta optiune se activeaza atunci când sistemul de operare solicita performanta mai mare procesorului.
Daca folosim un program optimizat pentru single core, puterea procesorala se va duce in acea directie. Poza de mai jos va arata cum lucreaza Turbo Boost.
Intel Hyper-Threading
Cu aceasta tehnologie vom putea executa mai multe sarcini in același timp. Datorita Hyper Threading procesorul creează nuclee virtuale. Noile procesoare quad-core folosesc 4 nuclee pentru a le transforma in 8 sarcini, ideal pentru cei care au multe aplicații deschise, rulează programe de editare video, modelare 3d și nu numai.
Acum ca avem o idee despre ce înseamnă Hyper Threading si Intel Turbo Boost, cred ca trebuie sa mergem mai departe la comparațiile dintre I3, I5 si I7.
Înainte de acestea trebuie să menționăm că, pe piață mai avem Intel Celeron, Intel Pentium, procesoare mai slabe decât cele din seriile ce urmează.
Seria de procesoare I3
I3-urile au fost întotdeauna procesoarele de buget. De notat faptul ca au rămas singurele dual-core, spre deosebire de restul care sunt quad-core. Asa cum va spuneam si mai sus, au o serie de caracteristici limitate. In plus, acestea sunt cele mai ieftine dintre cele 3.
Acest tip de procesor nu beneficiază de tehnologia Turboboost, una dintre cele mai importante opțiuni. De obicei, are un cache scăzut de 3-4 MB.
Un avantaj al acestor procesoare este ca au consumul mic de energie, dar pierde la performanta.
Seria de procesoare I5
Când vorbim de I5, putem sa vorbim de procesoarele de mijloc. Din punctul meu de vedere sunt chiar de top. Le recomand pentru gaming, pentru cei care nu fac modelare 3d, nu deschid foarte multe masini virtuale si altele.
Acest procesor beneficiaza si de Turbo Boost.
Seria de procesoare I7
Procesoarele cu I7 sunt si dual core si quad core. Trebuie sa fim atenți la terminația pe care o are acesta. Modele care se termina in M sunt dual core, iar cele care se termina in QM sunt quad core. Am publicat un tabel AICI cu mai multe detalii. Beneficiază de tehnologii precum Turbo Boost, Hyper Threading, Virtualization, AE5 si multe altele.
Pe lângă seriile de care v-am amintit mai sus, între timp au mai apărut și alte modele. Cele ULV(Ultra Low Voltaje). Acestea au avantaje, dar și dezavantaje. Consumul de energie este mai mic, dar, totodată, sunt și mai puțin performante. Sigur, discuția se poate dezvolta, dacă ne raportăm la generații diferite de procesoare.
Seria de procesoare I9
Da, Intel a făcut-o și pe asta. Mai nou avem și procesoare I9. De fapt, pare a fi un rebranding pentru cele din seria Extreme, dar putem vorbi și de un competitor pentru AMD.
Altfel, ar fi util să analizați ambele oferte, ba chiar să puneți întrebări în comentarii. E posibil ca AMD să aibă variante mai ok în bugetul vostru.
ClaudiuCojocar a zis
Salut. Poti sa ma ajuti cu o parere pentru acest laptop? (raport calitate pret + configuratie)
Laptop DELL Inspiron 15 3511, Intel Core i5-1135G7 pana la 4.2GHz, 15.6″ Full HD, 16GB, SSD 512GB, Intel Iris Xe Graphics, Ubuntu, argintiu
Laptopul ar urma as fie folosit pentru pachetul office, softuri eazy de conta, player video (jocuri mai putin si nici procesare/ modelare grafica)
Multumesc!
Marius Cucu a zis
E foarte OK pentru utilizarea clasică.
ClaudiuCojocar a zis
Multumesc mult. Spor in ceea ce faci!
Constantin a zis
Am nevoie de un desktop pentru Doamna care tine contabilitarea , inchie balante lunate , bilanturile si se ocupa si de resursele umane la o fima de productie cu 70 de angajati . Ce calculatai i -mi recomandati , cu i3 sau i5 ? Muktumer
Marius Cucu a zis
Un I3 e mai mult ca suficient. Dar să fie nou și să aibă SSD.