Tocmai a apărut o noua generație de procesoare. Sunt 15 generații disponibile pe piață, ca să știm unde ne aflăm. Vă zic din start, dacă aveți o generație relativ nouă, nu cumpărați doar de dragul de a o face. De multe ori, vorbim de performanțe infime. De exemplu, între 13 și 14 procentele sunt de 4-5%. Extrem, extrem de puțină performanță. Nu este justificat să investiți.
Modelele sunt disponibile aici, atât pentru laptop, cât pentru desktop.
Cred ca observați asta datorita ultimelor articole destinate acesteia. Printre rânduri v-am mai inserat câteva sfaturi despre procesoarele Intel: care sunt diferențele dintre procesoarele cu I3, I5, I7 și I9, la ce este bine sa le folosim și nu numai.
Ierarhia o cunoaște toată lumea, avem I3 < I5 < I7. Corect, însă, de la Sandy Brigde, cei de la Intel s-au gândit sa scoată versiuni pentru fiecare in parte. E posibil ca un I3 Ice Lake sa fie mai bun ca un I5 Sandy Brigde. Sigur, unul beneficiază de tehnologia Turbo Boost, altul nu. Eu vreau să vă fac să înțelegeți ca trebuie întâi sa va uitați generația de procesor, apoi sa faceți comparații.
- Citește și articolul Diferența dintre AMD și Intel
- Citește și articolul Listă procesoare Intel – generația 12
- Citește și articolul Diferența între DDR4 și DDR5
Cum ziceam, în momentul de față suntem la generația a 15 a de procesoare. Intel a reușit să fie prima cu compatibilitate cu DDR4, cât și cu DDR5.
Dacă ar fi să facem comparații între generația Sandy Bridge, cea de-a 2 a, și de Ice Lake, aceleași procesoare, de același tip, vom observa un plus de performanță de până în 50%.
Ideea cu I3 are 3 nuclee, I5 are 5 nuclee sau I7 are 7 nuclee este total falsa.
Aceasta se face in funcție de numărul de nuclee, frecventa procesorului, mărimea cache-ului, dar si alte tehnologii precum Turbo Boost și Hyper-Threading(despre care va spuneam mai sus).
Diferențe dintre procesoarele I3, I5, I7 și I9, de la Intel
Înainte de a intra în pâine trebuie sa definim putin Intel Turbo Boost și Hyper-Threading.
Intel Turbo Boost
Tehnologia aceasta aduce performante inteligente procesoarelor, stiind sa interpreteze mult mai bine cu sarcini care folosesc un singur nucleu al procesorului sau dacă aplicațiile folosesc mai multe nuclee simultan. Este disponibila doar la procesoarele I5, I7 si I9. Aceasta optiune se activeaza atunci când sistemul de operare solicita performanta mai mare procesorului.
Daca folosim un program optimizat pentru single core, puterea procesorala se va duce in acea directie. Poza de mai jos va arata cum lucreaza Turbo Boost.
Intel Hyper-Threading
Cu aceasta tehnologie vom putea executa mai multe sarcini in același timp. Datorita Hyper Threading procesorul creează nuclee virtuale. Noile procesoare quad-core folosesc 4 nuclee pentru a le transforma in 8 sarcini, ideal pentru cei care au multe aplicații deschise, rulează programe de editare video, modelare 3d și nu numai.
Acum ca avem o idee despre ce înseamnă Hyper Threading si Intel Turbo Boost, cred ca trebuie sa mergem mai departe la comparațiile dintre I3, I5 si I7.
Înainte de acestea trebuie să menționăm că, pe piață mai avem Intel Celeron, Intel Pentium, procesoare mai slabe decât cele din seriile ce urmează.
Seria de procesoare I3
I3-urile au fost întotdeauna procesoarele de buget. De notat faptul ca au rămas singurele dual-core, spre deosebire de restul care sunt quad-core. Asa cum va spuneam si mai sus, au o serie de caracteristici limitate. In plus, acestea sunt cele mai ieftine dintre cele 3.
Acest tip de procesor nu beneficiază de tehnologia Turboboost, una dintre cele mai importante opțiuni. De obicei, are un cache scăzut de 3-4 MB.
Un avantaj al acestor procesoare este ca au consumul mic de energie, dar pierde la performanta.
Seria de procesoare I5
Când vorbim de I5, putem sa vorbim de procesoarele de mijloc. Din punctul meu de vedere sunt chiar de top. Le recomand pentru gaming, pentru cei care nu fac modelare 3d, nu deschid foarte multe masini virtuale si altele.
Acest procesor beneficiaza si de Turbo Boost.
Seria de procesoare I7
Procesoarele cu I7 sunt si dual core si quad core. Trebuie sa fim atenți la terminația pe care o are acesta. Modele care se termina in M sunt dual core, iar cele care se termina in QM sunt quad core. Am publicat un tabel AICI cu mai multe detalii. Beneficiază de tehnologii precum Turbo Boost, Hyper Threading, Virtualization, AE5 si multe altele.
Pe lângă seriile de care v-am amintit mai sus, între timp au mai apărut și alte modele. Cele ULV(Ultra Low Voltaje). Acestea au avantaje, dar și dezavantaje. Consumul de energie este mai mic, dar, totodată, sunt și mai puțin performante. Sigur, discuția se poate dezvolta, dacă ne raportăm la generații diferite de procesoare.
Seria de procesoare I9
Da, Intel a făcut-o și pe asta. Mai nou avem și procesoare I9. De fapt, pare a fi un rebranding pentru cele din seria Extreme, dar putem vorbi și de un competitor pentru AMD.
Altfel, ar fi util să analizați ambele oferte, ba chiar să puneți întrebări în comentarii. E posibil ca AMD să aibă variante mai ok în bugetul vostru.
Marius Cucu a zis
La prețul ăsta, ținând cont că este un SSD, un procesor de nouă generație, eu cred că este cea mai bună variantă. E de luat.
Valeriu George a zis
Multumesc mult pentru ajutor! Toate cele bune!
Max a zis
salutare, am nevoie de opinia dvs. privitor la acest model HP 15-AY101NS, i5-7200U, 8GB RAM, 1TB and R5 graphics.
Merita sau nu?
Marius Cucu a zis
Chiar în seara asta mă uitam la el. Este chiar ok.
Max a zis
Multumesc mult!
Andrei Cioineag a zis
De la ce vine DU-ul de la procesoarele Intel Core? De exemplu: procesor Intel Core I5-6198DU de la ASUS X541UA-XO032D.
Marius Cucu a zis
Dacă va fi folosit la utilizarea de zi cu zi este ok. Dacă va fi folosit pentru jocuri sau… altceva… nu este ok.
Interesant este faptul că nu știam de seria asta de procesoare cu DU. O să mă interesez mai mult despre aceasta.
Andrei Cioineag a zis
Laptop Lenovo IdeaPad 110-15IBR cu procesor Intel Pentium N3710 1.6GHz, 15.6″, 4GB, 1TB, DVD-RW, Intel HD Graphics, Microsoft Windows 10 Home, Black
Vreau o parere despre acest laptop. Mentionez ca va fi folosit de un elev pe profil de informatica.
Marius Cucu a zis
Pentru utilizarea de zi cu zi este foarte ok.
madalin a zis
Salut vreau sa cumpar acest laptop, imi poti spune daca e bun pentru editare video.
Core i5 (I5-4260U)
4 gb ram ddr3 3 1600
intel hd graphics 5000
ssd 120gb
Marius Cucu a zis
Nu. Nu ai ce să faci cu așa ceva pentru editare. Ce vrei să editezi?
madalin a zis
filmari pentru nunta. cu adobe premiere pro.
acum m-am decis sa nu il cumpar pe acel laptop descris mai sus vreau sa cumpar acest laptop
Procesor INTEL CORE I7-2720QM
Memorie RAM 8GB DDR3 1600Mhz Dual Channel (o sa duc memoria la 16GB)
Intel HD 2048 MB
Nvidia GeForce GT using Nvidia Optimus Tehnology MEMORIE DEDICATA 3GB -128Bits
HDD- SSD Samsung SATA 3- 6GB/s 128 GB
imi poti spune daca pe acesta va merge
Marius Cucu a zis
Nu prea ai ce face cu 16 GB în premiere pro. Maxim 10 GB te duci. Oricum, probabil că ai 4+4 GB RAM pentru modelul acela. A 2 a generație de procesoare de la Intel este destul de caldă. Eu aș lua desktop dacă bugetul este mic și nu este nevoie de portabilitate. Vei fi multtttttt mai mulțumit.
madalin a zis
Nu am spatiu pentru desktop. Te mai deranjez o data am mai gasit un model imi poti zice care e mai bun din cel de mai sus si modelul pe care il descriu acum. Este un alienware m17x r4.
i7-3720qm
placa video dedicata Nvidia gtx 660m integrata intel hd 4000
16gb rami 1600 dual chanel.
Iti multumesc frumos! Esti de mare ajutor.
Marius Cucu a zis
Este mai ok. Mergi pe acesta.
Ciprian a zis
Salut.
Am un fx8350 pe o placă de bază asuu m5a99x evo , cu o placă video xfx 7970 Be, ce imi poți recomanda pentru upgrade?
Marius Cucu a zis
Păi pentru AMD nu prea poți urca mai mult de atât.
Mihai a zis
Bună,
1) M-ar interesa o analiză / părere globală, ref. la acest produs : ASUS 17.3″ N751JK, FHD IPS, Procesor Intel® Core™ i7-4710HQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), 8GB, 1TB 7200RPM, GeForce GTX 850M 4GB, Win 8.1 Pro.
2) Cât consumă procesorul pe 22 nm ?
3) Gratuit, se poate face upgrade la Windows 10 (care ?) / 64 bit ?
4) Din p.d.v. al tău, ce componente își aduc aportul pt. a rezulta o greutate de 3,4 Kg ? (cu 0,7-0,8 Kg, mai mult decât altele, asemănătoare)
5) Camera web „HD” = ? Mp
Sper să nu te supere modul meu de abordare și-ți mulțumesc anticipat pt. amabilitate, răbdare și disponibilitatea de a-mi răspunde la toate întrebările.
BLOGUL tău = foarte bun și de mare ajutor.
SUCCES !
Marius Cucu a zis
Salut. E greu pentru că este mare si pentru că are hardware puternic, are nevoie de răcire ok. Nu are de ce să nu funcționeze cu Windows 10. Camera web, pe Asus nu e tocmai ok, probabil este 720p.
Vasile a zis
Cati bani vrei sa dai pe el, banuiesc ca e la mana a doua?!
Beatrix a zis
Salut, as vrea sa îmi spui daca merge gta 5 pe i3?
Marius Cucu a zis
I3 ce?
Catalin a zis
Salut, as vrea sa imi iau un processor i5 si o placa de baza , buget pana in ~1000 lei.
Eu m-am tot uitat pe siteuri si m-am oprit la combinatia asta:
Procesor Intel Haswell Refresh, Core i5 4460 3.2GHz box
Placa de baza ASUS H81M-K
dar am gasit si procesoarele astea care sunt de generatie mai noua si la pret aproximativ asemanator;
i5-6600k vs i5-6500
aici te rog sa ma sfatuiesti tu ce variatan sa aleg daca ai timp. Multumesc
Marius Cucu a zis
Evident că cele Skylake sunt mai performante, dar ca să îl pui în valoare ai nevoie de o placă de bază Z și un cooler. Procesorul acela vine din fabrică fără răcire. Așadar, abia cu 15-1600 de lei cred că poți face setup-ul pe care îl dorești.
Catain a zis
La unul din anunturi, la pretul de 850 lei era cu tot cu cooler. In cazul acesta as mai avea nevoie de placa de baza , pe la ce pret gasesc sau da-mi ceva linkuri cu variante de placi de baza sa stiu dupa care sa ma uit. Multumesc
MDY a zis
Salutare Marius ! Sunt sigura ca ai avut parte de tot felul de intrebari pe acest forum dar intrebarea mea de astazi o sa fie un pic ciudata 🙂 Spune-mi te rog ce fel de pc ar trebui sa imi fac ca sa imi mearga bine Splitcam pe mai multe site-uri? Deci este vorba de videochat 🙂 Pc-ul meu in momentul in care vreau sa stau live pe doua site-uri sau chiar mai multe se misca foarte urat. are lag imaginea , se blocheaza iar asta nu imi face un favor in fata clientilor. undeva pe un site scria ceva de genul ca: minim i3…6gb ram…etc. As vrea sa aleg de la un i7 in sus , ssd , 6-8gb ram…etc deci recomanda-mi asa te rog: Placa de baza? Procesor? Ram? SSD? Sursa? si ce mai sti tu ca este nevoie. Bugetul ar fi intre 3000-4000 Ron. Astept raspuns. Multumesc !
Marius Cucu a zis
Salut. Depinde de site-uri, depinde de ce codecuri folosesc. Streamul 4k este decodat foarte bine de noile generații de procesoare de la Kaby Lake.
Vrei să mergi pe PC sau pe laptop?
MDY a zis
Vreau PC Marius. Tu doar recomanda-mi tot ce trebuie sa cumpăr ca să fie un PC complet.
Marius Cucu a zis
Nu mi-ai spus nimic de monitor. Va fi inclus în preț? În același buget?
MDY a zis
Fara monitor. O să folosesc un led TV sau un Smart de 101 diagonala.
Robert Antonescu a zis
Salut!
Esti foarte tare ca stai sa raspunzi la atatea intrebari.
Am un Macbook Pro mid 2012, 2,5 GHz Intel Core i5, cu SSD de 256Gb, 16Gb RAM (a avut 8, dar i-am pus eu 16) si Intel HD Graphics 4000 1536 MB.
Am upgradat RAM-ul pentru ca am nevoie de performante mai bune pentru editare video, dar tot nu face fata cum am nevoie, mai ales la randari sau exporturi.
Intrebarea mea e daca ar fi eficient sa investesc in el sa-i schimb procesor / placa grafica sau ar trebui sa ma gandesc la o configuratie noua, de la 0.
Marturisesc ca nici nu stiu de unde sa incep sa caut sa ma informez. In momentul asta nu stiu daca laptopul suporta i7 sau o placa grafica mai puternica.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Păi sunt câteva lipsuri. Prima întrebare ar fi: ce codecuri folosești? Ce tip de fișiere randezi? DSLR? AVCHD? MOV? FULL HD? 4K?
Ai instalat versiunea Pro de la Quicktime?
Folosești Final Cut sau Premiere Pro?
Robert Antonescu a zis
Premiere Pro.
Full HD.
Export h264, fisiere cu dimensiuni pana in 1Gb.
N-am Pro de la Quicktime.
Multam.
Marius Cucu a zis
Placă grafică nu poți să adaugi pe modelul acela, iar procesorul n-ar fi suficient.
Ca o recomandare: Mac Pro sau alternativă pe Windows pentru viteze mai ok.
Ioan a zis
Felicitari Marius. Esti un profesor excelent. Tot ce ai scris mi-a folosit si am inteles. Mult noroc si succes in viata.
Marius Cucu a zis
Mulțumesc frumos de aprecieri. Sănătate să fie, pe restul le facem. 🙂
DAVE a zis
HDD Seagate BarraCuda 1TB 7200RPM SATA3 64MB st1000dm010
Placa de baza MSI H110M PRO-VD Socket 1151 h110m_pro_vd
Carcasa Segotep Racing fara sursa Neagra racing
Procesor Intel Core i5-6600K 3.5GHz Socket 1151 Box bx80662i56600k
Sursa Modulara Inter-Tech Energon 650W CM eps-650cm
Placa video Gigabyte GeForce GTX 1050Ti OC 4GB GDDR5 128bit GV-N105TOC-4GD
Ce parere aveti?
Marius Cucu a zis
Sistemul este destul de dezechilibrat. Compatibile sunt, dar trebuie fa©ute schimbări. Înțeleg că ai buget de 3000 de lei, nu?
Vrei să faci overclock de ai pus cel mai bun I5?
Dave a zis
Da bugetul e de 30 . Nu prea ma pricep . Nu vreau sa’i fac overclock . Ce imi puteți recomanda in bugetul asta ?
Marius Cucu a zis
1. Nu ai nevoie de sursa aceea. E modulară, e oke, dar asta este mai performantă. Sigur, nu e modulară, dar e de calitate.
Ca procesor, alege Intel 6400. E foarte ok atât timp cât nu faci overclock.
Ca placă de bază, un ATX este mai ok. Am pusu una cu VRM decent. Ai ASUS H170M-PLUS.
Din calculele mele ești tot p-acolo cu bugetul, dar știi că ai luat ceva echilibrat. Ah, pe procesorul ăsta nu merită să iei cooler aftermarket, așa că dacă mai ai puțin buget te poți orienta spre 1060 GTX. Măcar varianta de 3 GB.
Trandafir Florin a zis
Salut! Am si eu doua intrebari scurte.Am un laptop cu un procesor I7 – 3630 QM si un descktop cu un procesor I5 – 4440.As dori sa stiu ce generatie sunt fiecare.Multumesc!
Marius Cucu a zis
3 pe desktop, 4 pe laptop. Ivy și Haswell.
Dave a zis
Prima cifra reprezintă generația
Laurentiu a zis
Pe pc ul meu am o placa de baza Gigabyte H55UD3H socket 1156 cu un procesor intel i3 550 3.2 Ghz (prima generatie cred) HDD Toshiba 1Tb. 4Gb ram DDR3 1333 si o placa video Gforce GT440 2Gb 128 bits. Ma gandesc sa inlocuiesc placa de baza si procesorul cu ceva de la Amd ca sunt mai accesibili la pret. Tu ce ma sfatuiesti? Mai merita sa investesc in calc asta. Multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Eu, în prima fază, aș investi în placa video. Aș pune ceva mai actual. Un SSD… apoi aș schimba platforma cu ceva nou.
Amd și Intel lansează în curând platforme noi… așa că… va merita upgrade-ul spre DDR4. 🙂
Laurentiu a zis
Multumesc frumos pentru raspuns . O saptamana cat mai usoara
Sorin a zis
Salut,
Vreau o configuratie pentru un desktop gaming care sa fie buna spre foarte buna – in acest moment si, sa-mi permita ca peste 2/3 ani sa fac upgrade cu componente noi si sa-l aduc la nivel foarte bun. Bugetul intre 4500 – 7500 lei. Multumesc
Marius Cucu a zis
Cu monitor sau fără?
Dana a zis
Salut.
As vrea sa imi cumpar un laptop bunicel, pe care sa pot face urmatoarele: vizionat filme (sunet bun), windows incorporat, i5 daca se poate, si memorie suficienta. Il voi folosi si pentru stocarea fisierelor cu care lucrez, doresc sa ii pot instala si photo shop si navigare pe internet-lucrez de acasa.
Buget 1500-2000.
Multumesc !
Marius Cucu a zis
Ce zici de ASUS X556UQ-DM479D?
Andrei a zis
Lenovo YOGA 720 33,78cm (13,3 Zoll Full HD IPS Touch) Slim Convertible Notebook (Intel Core i7-7500U, 8GB RAM, 256GB SSD, Intel HD Grafik 620, Windows 10 Home) silber
O parere, te rog? Este si varianta cu Intel core I5-7200U. E diferenata mare intre cele doua?
Hornet Monica Ioana a zis
Ce parere aveti despre acest laptop? Fiul meu vrea sa il foloseasca pentru jocuri.
Laptop ASUS X556UQ-DM479T cu procesor Intel® Core™ i5-7200U 2.50GHz, Kaby Lake™, 15.6″, Full HD, 8GB, 1TB, DVD-RW, nVIDIA GeForce 940MX 2GB, Microsoft Windows 10 Home, Dark Brown
Marius Cucu a zis
Nu este chiar tocmai pentru jocuri. E, oarecum, la jumătate. Eu i-aș recomanda PC pentru jocuri.
Monica a zis
Mulțumesc!
Nemeth Cristian a zis
Salut,am un pc de configuratia urmatoare :procesor i3 2100,Placa de baza GA-H67A-UD3H-B3,2x2Gb Ram Corsair,Placa Video Ati Radeon 9400GT 1Gb,sursa de 750w.Intrebare pentru navigare internet,filme Full HD pe TV la ce as putea face uprade inafara de rami?Procesor I5?Precizez ca in momentul de fata pe win 7 64 bit are laguri.
Marius Cucu a zis
Poți adăuga un SSD și n-ar trebui să mai ai probleme. 🙂 Uite aici câteva recomandări.
Teo a zis
Buna Marius. Am tot cautat pe net detalii dar n-am gasit. Sper sa ma poti ajuta.
Procesoarele Intel ( i3, i5, i7 ) de generatia a 3-a stii cumva ce conexiune SATA au? SATA3 sau SATA2?
Marius Cucu a zis
Depinde de placa de bază. Ce model este?
Compatibilitate este între cele 2 oricum.
ANDREI a zis
Salut vreau sa imi iau un leptop. Buget 2200. Nu ma joc prea mult am ps. Recomada.mi te rog un leptop bun la toate.
ce spui de cele doua
Acer Aspire E5-575G-598K
Asus VivoBook Max X541UJ-DM017
Marius Cucu a zis
Acer-ul e decent.
ANDREI a zis
Mi.ai raspuns greu dar si eu am ales tot acer.ul, merge foarte bine l.am luat de pe cel.ro cu cadou 4gb ram.
Marius Cucu a zis
Mă bucur că ai făcut alegerea asta. Nu am fost în țară în perioada aceea și mi-a fost mai greu să fiu foarte activ.
Teodor a zis
Salut,
In legatura cu procesorul. Nu stiu pe ce varianta sa merg pe un i7 6700k sau pe un procesor i5. Nu sunt un mare gamer dar vreau sa nu am probleme urmatorii 2-3 ani. Pe ce imi recomanzi sa merg?
Marius Cucu a zis
Dacă nu faci overclock, nu ai ce căuta cu K. Nu știu dacă știi… dar deja a apărut i9. Bine, momentan, un rebrand, dar faptul că AMD a început să conteze. Așa că e posibil ca în 2,3 ani jocurile să ceară mai mult de un I5.
Momentan, jocurile nu au nevoie atât de mult de procesoare puternice, ci mai mult de o placă video puternică.
ionica a zis
salut am un sony vaio 81212m cu un i5 520m si am gasit un laptop acer e5 573 cu un i5 5257u se merita sa il schimb? cu mentiunea ca acerul e pe usb 3.0
Marius Cucu a zis
Diferența de performanță este cu puțin mai mare față de primul, dar calitatea nu se justifică, acer nu e ok față de sony.
Madalin a zis
Salut!
Am si eu o nelamurire in legatura cu procesoarele kaby lake, mai bine spus cu placile de baza compatibile. Care dintre placile de baza sunt compatibile direct, fara update de bios(cele cu 2, ex h2, b2, z2)?
Si la cele care necesita update de bios, cum il realizez avand in vedere ca si procesorul si placa sunt noi?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Salut. Cele cu 2 sunt fără update de BIOS. Cele cu 1 sunt din generația Skylake și au nevoie de update. Ca să faci update de BIOS ai nevoie de procesor compatibil din generația Skylake, ca mai apoi să pui procesorul tău.
Madalin a zis
Deci ar trebui sa apelez la un service pc pentru asamblarea componentelor. Banuiesc ca ei detin skylake pentru asemenea interventii.
Multumesc pentru informatii
Marius Cucu a zis
Posibil. Sau poți lua direct model compatibil cu Kaby Lake.
Stefan a zis
Buna seara. Ce parere aveti de acest calculator? Eventual cu o alta placa video. As avea nevoie pentru editare foto si video, eventual si putin gaming.
Sistem Fujitsu Siemens Tower
Intel® Core™ i7-3770 Processor 8M Cache, up to 3.90 GHz
Memorie 4 GB DDR3
HDD 500 GB S-ata
Dvd-rw
Placa Video dedicata Pci expres 1 GB din seria GT
Tower
Brand : Fujitsu Siemens
Marius Cucu a zis
Pentru FULL HD se poate edita destul de ok cu el. Îi trebuie o placă video decentă, dar mai mult ca sigur are nevoie și de sursă nouă. Procesorul face față, mai adaugi ceva RAM schimbi sursa și placa video și e actual. 🙂
Stefan a zis
Multumesc