Tocmai a apărut o noua generație de procesoare. Sunt 15 generații disponibile pe piață, ca să știm unde ne aflăm. Vă zic din start, dacă aveți o generație relativ nouă, nu cumpărați doar de dragul de a o face. De multe ori, vorbim de performanțe infime. De exemplu, între 13 și 14 procentele sunt de 4-5%. Extrem, extrem de puțină performanță. Nu este justificat să investiți.
Modelele sunt disponibile aici, atât pentru laptop, cât pentru desktop.
Cred ca observați asta datorita ultimelor articole destinate acesteia. Printre rânduri v-am mai inserat câteva sfaturi despre procesoarele Intel: care sunt diferențele dintre procesoarele cu I3, I5, I7 și I9, la ce este bine sa le folosim și nu numai.
Ierarhia o cunoaște toată lumea, avem I3 < I5 < I7. Corect, însă, de la Sandy Brigde, cei de la Intel s-au gândit sa scoată versiuni pentru fiecare in parte. E posibil ca un I3 Ice Lake sa fie mai bun ca un I5 Sandy Brigde. Sigur, unul beneficiază de tehnologia Turbo Boost, altul nu. Eu vreau să vă fac să înțelegeți ca trebuie întâi sa va uitați generația de procesor, apoi sa faceți comparații.
- Citește și articolul Diferența dintre AMD și Intel
- Citește și articolul Listă procesoare Intel – generația 12
- Citește și articolul Diferența între DDR4 și DDR5
Cum ziceam, în momentul de față suntem la generația a 15 a de procesoare. Intel a reușit să fie prima cu compatibilitate cu DDR4, cât și cu DDR5.
Dacă ar fi să facem comparații între generația Sandy Bridge, cea de-a 2 a, și de Ice Lake, aceleași procesoare, de același tip, vom observa un plus de performanță de până în 50%.
Ideea cu I3 are 3 nuclee, I5 are 5 nuclee sau I7 are 7 nuclee este total falsa.
Aceasta se face in funcție de numărul de nuclee, frecventa procesorului, mărimea cache-ului, dar si alte tehnologii precum Turbo Boost și Hyper-Threading(despre care va spuneam mai sus).
Diferențe dintre procesoarele I3, I5, I7 și I9, de la Intel
Înainte de a intra în pâine trebuie sa definim putin Intel Turbo Boost și Hyper-Threading.
Intel Turbo Boost
Tehnologia aceasta aduce performante inteligente procesoarelor, stiind sa interpreteze mult mai bine cu sarcini care folosesc un singur nucleu al procesorului sau dacă aplicațiile folosesc mai multe nuclee simultan. Este disponibila doar la procesoarele I5, I7 si I9. Aceasta optiune se activeaza atunci când sistemul de operare solicita performanta mai mare procesorului.
Daca folosim un program optimizat pentru single core, puterea procesorala se va duce in acea directie. Poza de mai jos va arata cum lucreaza Turbo Boost.
Intel Hyper-Threading
Cu aceasta tehnologie vom putea executa mai multe sarcini in același timp. Datorita Hyper Threading procesorul creează nuclee virtuale. Noile procesoare quad-core folosesc 4 nuclee pentru a le transforma in 8 sarcini, ideal pentru cei care au multe aplicații deschise, rulează programe de editare video, modelare 3d și nu numai.
Acum ca avem o idee despre ce înseamnă Hyper Threading si Intel Turbo Boost, cred ca trebuie sa mergem mai departe la comparațiile dintre I3, I5 si I7.
Înainte de acestea trebuie să menționăm că, pe piață mai avem Intel Celeron, Intel Pentium, procesoare mai slabe decât cele din seriile ce urmează.
Seria de procesoare I3
I3-urile au fost întotdeauna procesoarele de buget. De notat faptul ca au rămas singurele dual-core, spre deosebire de restul care sunt quad-core. Asa cum va spuneam si mai sus, au o serie de caracteristici limitate. In plus, acestea sunt cele mai ieftine dintre cele 3.
Acest tip de procesor nu beneficiază de tehnologia Turboboost, una dintre cele mai importante opțiuni. De obicei, are un cache scăzut de 3-4 MB.
Un avantaj al acestor procesoare este ca au consumul mic de energie, dar pierde la performanta.
Seria de procesoare I5
Când vorbim de I5, putem sa vorbim de procesoarele de mijloc. Din punctul meu de vedere sunt chiar de top. Le recomand pentru gaming, pentru cei care nu fac modelare 3d, nu deschid foarte multe masini virtuale si altele.
Acest procesor beneficiaza si de Turbo Boost.
Seria de procesoare I7
Procesoarele cu I7 sunt si dual core si quad core. Trebuie sa fim atenți la terminația pe care o are acesta. Modele care se termina in M sunt dual core, iar cele care se termina in QM sunt quad core. Am publicat un tabel AICI cu mai multe detalii. Beneficiază de tehnologii precum Turbo Boost, Hyper Threading, Virtualization, AE5 si multe altele.
Pe lângă seriile de care v-am amintit mai sus, între timp au mai apărut și alte modele. Cele ULV(Ultra Low Voltaje). Acestea au avantaje, dar și dezavantaje. Consumul de energie este mai mic, dar, totodată, sunt și mai puțin performante. Sigur, discuția se poate dezvolta, dacă ne raportăm la generații diferite de procesoare.
Seria de procesoare I9
Da, Intel a făcut-o și pe asta. Mai nou avem și procesoare I9. De fapt, pare a fi un rebranding pentru cele din seria Extreme, dar putem vorbi și de un competitor pentru AMD.
Altfel, ar fi util să analizați ambele oferte, ba chiar să puneți întrebări în comentarii. E posibil ca AMD să aibă variante mai ok în bugetul vostru.
ION a zis
tu pe care ai merge si din cite vad ASUS are procesor mai puternic
Marius Cucu a zis
Exact asta am zis si eu în comentariile de mai sus. Toate datorită faptului că are OC din fabrică. Ambele sunt foarte ok.
ION a zis
Tu deci zici ca 960 OC ar fi mai ok cu aceasta racire răcirea
Marius Cucu a zis
Da
ION a zis
Salut tu zici ca 960 este mai buna in jocuri dar 760 are 256bit asta ar insemna ca in jocuri vede mai clar cea cu mai multi biti sau la ce vezi diferenta intre una cu multi biti si una cu mai putini sau la ce ajuta acei biti in plus
ION a zis
Am gasit la emag la resigilate Asus NVIDIA GeForce GTX 760 OC DirectCU II
Te rog daca vrei sa mi dai un raspuns ca este o decizie grea in privinta ce model sa aleg
Marius Cucu a zis
Ca performante sunt aproape identice, sensibil mai bună 960 GTX, în special pe rezoluții mari: FULL HD, 4k. Să zicem 3,4 FPS-uri în plus.
760 OC-ul resigilat arată și el bine și poate fi overclockată frumos pe viitor cu o sursă bună și răcire adecvată.
Eu mi-aș păstra alegerea către 960 GTX, asta dacă tu ești dispus să dai încă ceva lei în plus.
ION a zis
La ASUS 960 cica ventilatoarele ar porni cind ating o anumita temperatura dar la Gigabyte nu stiu te intreb ca zici ca ai la placa ta si daca ASUS ar fi mai zgomotoasa cu mult.
Cam ce diferenta ar fi intre asus 960 si gigabyte 960 la performanta cam cu cate procente una fata de cealalta?
Pot sati spun ca azi a ajuns placa video gigabyte gtx 960 si pot spune ca in circa 10 minute sa incins de nu puteam pune mina pe ia ce ar pute fi sau asa trebue sa fie nu sesizam acest lucru dar mirosea a incins
am luat o placa videi de la PC Garage resigilata Placa video GIGABYTE GeForce GTX 960 OC WindForce 2X 2GB DDR5 128-bit si am stat circa 10 minute pe net putin in Call of Duty Advanced Warfare si sa incins de nu putam sa tin mina pe ia ce ar pute fi sau asa trebue sa fie am sesizat acest lucru ca mirosea a incins
Marius Cucu a zis
960-ul trebuie să stea în 60 maxim 70 de grade. Nu știu cum verifici tu temperatura, dar dacă miroase a încins și a fost resigilată clar s-a întâmplat ceva.
Mai testeaz-o câteva zile, vezi cum se comportă și dacă nu dai retur fără să stai pe gânduri.
Cristi a zis
Salut,
Caut ajutor..vreau sa imi schimb placa video si sincer habar nu am ce sa imi iau
Doresc sa te intreb care este cea mai buna alegere pentru placa video
vreau sa o inlocuiesc pe cea veche GTX 650oc
Ce zici de gigabyte gtx 750 ti oc 2gb wind force
Bugetul ar fi 800 ron
Marius Cucu a zis
Eu zic ca n-are sens să schimbi cu 750TI. Diferențele sunt prea mici între plăci. Mai bine m-aș îndrepta spre R9 270 OC DirectCU II.
Cristi a zis
Poate as face un effort pina in 10 milioane
Marius Cucu a zis
Atunci bagă-te pe GTX 960 OC STRIX.
Cristi a zis
Placa video ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit
Marius Cucu a zis
E și mai bună reducerea.
Cristi a zis
Ai tu ceva mai bun in acest pret
Marius Cucu a zis
E best buy în banii ăștia. Chiar dacă specificațiile nu sunt să te atragă, dacă îți arunci un ochi pe review-uri o să vezi că bate versiunile precedente cu mult…
Cristi a zis
Vad ca are tot 128 biti ca GTX 650oc
Marius Cucu a zis
Uite niște teste cu ea aici.
Cristi a zis
bate versiunile precedente gtx 760 sau 660 sau tot aceleasi performante
Cristi a zis
Mai convins sa iau ASUS GTX 960 dar te mai intreb ceva se incalzeste mai tare ca gtx 650 si vad ca esti documentat dami niste lincuri cu temperature la gtx 760 660 960
Marius Cucu a zis
Nici nu se încălzește, nici nu consumă atât de mult. Uite un tabel aici.
costica a zis
dispun de 4000 ron.ce system ptr. gaming pot face?te dandesti la o config.te rog?numai unitatea fara alte periferice.am inteles ca din vara iar schimba intelul socketul.vreau sa ma tina 3-4 ani pe high-ultra
Marius Cucu a zis
Intel schimbă mereu socket-ul(aproape în fiecare vară). Nu înseamnă că aduce ceva nou. AMD a rămas în urmă, iar ăștia scot doar procesoare cu 4,5 procente mai bune…
Monitor ai deja? FULL HD rezoluție?
costica a zis
am monitor 1920-1080 si in curand voi lua un asus 2560-1440 16:9.doresc sa ma tina 4 ani si sa mearga pe ultra-high tot.4000 ron numai ptr.pc.merci
Marius Cucu a zis
Salut costica, ti-am făcut o configurație în articolul de aici. Discutăm acolo eventualele modificări ale acesteia.
razvan a zis
vad ca esti documentat dami niste lincuri cu temperature pentru ASUS Radeon R9 290X DirectCU II 4GB DDR5 512-bit si cit consuma daca cosuma mai mult ca GTX 960
Marius Cucu a zis
E imposibil sa consume mai mult. Ajunge pana la 380W fara alte componente, pe cand 960 GTX nu trece de 150W.
razvan a zis
Am luat aceasta placa, am o carcasa Zalman z1 cu 2 ventilatoare si in Far Cry 4 temperatura se ridica la 70C, in camera este 25C
Dar este si cam zgomotoasa la cele 70 C temperatura o masor cu GPU-Z poate stii tu un alt program mai bun
Marius Cucu a zis
Ce placă video spui că ai? Mi-ai dat un link cu articolul…
razvan a zis
Placa video ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit
Marius Cucu a zis
Ar trebui să stea în ~70 de grade. Poate că la vară va mai urca un pic…
Cât despre zgomot… plăcile video high end nu sunt silențioase…
razvan a zis
La ce te referi cand zici high end si gigabyte este mai silentioasa ca asusu
Dami te rog niste modele de placi video care sa fie mai silențioase la acelasi pret cu ASUS GeForce GTX 960.
Marius Cucu a zis
Uite aici grafic cu cât de silențioase sunt plăcile 960 GTX. Diferențele sunt mici, prea mici ca să le iei în seamă. Ce placă video ai avut înainte de era atât de silențioasă?!
razvan a zis
Placă video care am avuto înainte era GIGABYTE GTX 650 OC
Tu ce zici sa ramin cu ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit
sau sa-i dau retur si sa iau una din generatia mai veche, adica 760 GTX. Apropo, vad ca 760 are 256bit
razvan a zis
La Placa video ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit pot sai fac OC
Marius Cucu a zis
Evident.
razvan a zis
Am luat aceasta placa ASUS GeForce GTX 960 STRIX si dupa 2 saptamini de utilizare perfect acum cind pornesc ventilatoarele se aude un tiuit la ea ce ar putea fi ?
Marius Cucu a zis
Coil noise. Mai multe detalii aici.
Din păcate nu prea ai ce să faci, dacă te deranjează și încă ești în perioada de retur(dacă ai luat-o online), returneaz-o.
Dacă ai luat-o direct din magazin poți încerca la garanție deși nu este un defect… ci un disconfort.
razvan a zis
Dar cum in 15 zile era totul ok si dupa aia a aparut aceasta problema eu zic ca ar fi din cauza temperaturi de 65 c numi imaginezi ce sa intinplat
Marius Cucu a zis
Problema asta poate apărea și după un an de zile. La orice placă video, la orice sursă de alimentare.
Dragos a zis
Placa video ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit cica ar fi de 2 ori ai puternica ca placa video GIGABYTE GeForce GTX 750 Ti OC WindForce 2X 2GB DDR5 128-bit este adevarat?
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă este cu 50% mai puternică, dar sigur e mult mai ok față de 750 TI. Eu aș merge, însă, pe GTX 960 OC. Varianta DirectCU nu este chiar reușită din punct de vedere al coil whine-ului.
Dragos a zis
Te referi la Strix? nu este chiar reușită sau la alt model
Marius Cucu a zis
La acest model mă refer. Mulți s-au plâns. Acum depinde de norocul pe care îl ai. Performanțele sunt foarte bune pe această placă, dar unii consideră deranjant coil noise-ul.
Dragos a zis
Cu cat ar fi mai performant asus de cat gigabyte ma refer la modelu 960 .
Marius Cucu a zis
Diferențele de performanță sunt mici între ele.