Tocmai a apărut o noua generație de procesoare. Sunt 15 generații disponibile pe piață, ca să știm unde ne aflăm. Vă zic din start, dacă aveți o generație relativ nouă, nu cumpărați doar de dragul de a o face. De multe ori, vorbim de performanțe infime. De exemplu, între 13 și 14 procentele sunt de 4-5%. Extrem, extrem de puțină performanță. Nu este justificat să investiți.
Modelele sunt disponibile aici, atât pentru laptop, cât pentru desktop.
Cred ca observați asta datorita ultimelor articole destinate acesteia. Printre rânduri v-am mai inserat câteva sfaturi despre procesoarele Intel: care sunt diferențele dintre procesoarele cu I3, I5, I7 și I9, la ce este bine sa le folosim și nu numai.
Ierarhia o cunoaște toată lumea, avem I3 < I5 < I7. Corect, însă, de la Sandy Brigde, cei de la Intel s-au gândit sa scoată versiuni pentru fiecare in parte. E posibil ca un I3 Ice Lake sa fie mai bun ca un I5 Sandy Brigde. Sigur, unul beneficiază de tehnologia Turbo Boost, altul nu. Eu vreau să vă fac să înțelegeți ca trebuie întâi sa va uitați generația de procesor, apoi sa faceți comparații.
- Citește și articolul Diferența dintre AMD și Intel
- Citește și articolul Listă procesoare Intel – generația 12
- Citește și articolul Diferența între DDR4 și DDR5
Cum ziceam, în momentul de față suntem la generația a 15 a de procesoare. Intel a reușit să fie prima cu compatibilitate cu DDR4, cât și cu DDR5.
Dacă ar fi să facem comparații între generația Sandy Bridge, cea de-a 2 a, și de Ice Lake, aceleași procesoare, de același tip, vom observa un plus de performanță de până în 50%.
Ideea cu I3 are 3 nuclee, I5 are 5 nuclee sau I7 are 7 nuclee este total falsa.
Aceasta se face in funcție de numărul de nuclee, frecventa procesorului, mărimea cache-ului, dar si alte tehnologii precum Turbo Boost și Hyper-Threading(despre care va spuneam mai sus).
Diferențe dintre procesoarele I3, I5, I7 și I9, de la Intel
Înainte de a intra în pâine trebuie sa definim putin Intel Turbo Boost și Hyper-Threading.
Intel Turbo Boost
Tehnologia aceasta aduce performante inteligente procesoarelor, stiind sa interpreteze mult mai bine cu sarcini care folosesc un singur nucleu al procesorului sau dacă aplicațiile folosesc mai multe nuclee simultan. Este disponibila doar la procesoarele I5, I7 si I9. Aceasta optiune se activeaza atunci când sistemul de operare solicita performanta mai mare procesorului.
Daca folosim un program optimizat pentru single core, puterea procesorala se va duce in acea directie. Poza de mai jos va arata cum lucreaza Turbo Boost.
Intel Hyper-Threading
Cu aceasta tehnologie vom putea executa mai multe sarcini in același timp. Datorita Hyper Threading procesorul creează nuclee virtuale. Noile procesoare quad-core folosesc 4 nuclee pentru a le transforma in 8 sarcini, ideal pentru cei care au multe aplicații deschise, rulează programe de editare video, modelare 3d și nu numai.
Acum ca avem o idee despre ce înseamnă Hyper Threading si Intel Turbo Boost, cred ca trebuie sa mergem mai departe la comparațiile dintre I3, I5 si I7.
Înainte de acestea trebuie să menționăm că, pe piață mai avem Intel Celeron, Intel Pentium, procesoare mai slabe decât cele din seriile ce urmează.
Seria de procesoare I3
I3-urile au fost întotdeauna procesoarele de buget. De notat faptul ca au rămas singurele dual-core, spre deosebire de restul care sunt quad-core. Asa cum va spuneam si mai sus, au o serie de caracteristici limitate. In plus, acestea sunt cele mai ieftine dintre cele 3.
Acest tip de procesor nu beneficiază de tehnologia Turboboost, una dintre cele mai importante opțiuni. De obicei, are un cache scăzut de 3-4 MB.
Un avantaj al acestor procesoare este ca au consumul mic de energie, dar pierde la performanta.
Seria de procesoare I5
Când vorbim de I5, putem sa vorbim de procesoarele de mijloc. Din punctul meu de vedere sunt chiar de top. Le recomand pentru gaming, pentru cei care nu fac modelare 3d, nu deschid foarte multe masini virtuale si altele.
Acest procesor beneficiaza si de Turbo Boost.
Seria de procesoare I7
Procesoarele cu I7 sunt si dual core si quad core. Trebuie sa fim atenți la terminația pe care o are acesta. Modele care se termina in M sunt dual core, iar cele care se termina in QM sunt quad core. Am publicat un tabel AICI cu mai multe detalii. Beneficiază de tehnologii precum Turbo Boost, Hyper Threading, Virtualization, AE5 si multe altele.
Pe lângă seriile de care v-am amintit mai sus, între timp au mai apărut și alte modele. Cele ULV(Ultra Low Voltaje). Acestea au avantaje, dar și dezavantaje. Consumul de energie este mai mic, dar, totodată, sunt și mai puțin performante. Sigur, discuția se poate dezvolta, dacă ne raportăm la generații diferite de procesoare.
Seria de procesoare I9
Da, Intel a făcut-o și pe asta. Mai nou avem și procesoare I9. De fapt, pare a fi un rebranding pentru cele din seria Extreme, dar putem vorbi și de un competitor pentru AMD.
Altfel, ar fi util să analizați ambele oferte, ba chiar să puneți întrebări în comentarii. E posibil ca AMD să aibă variante mai ok în bugetul vostru.
cosma a zis
Imi zisese ca in loc de un hdd de 500 sau 1000 gb sa imi iau un ssd la 120 gb…aceeasi bani. Sau ar fi mai ok sa dau 2000 lei pe in sh ? Recomanzi vreo firma sau macar ideea? Vad ca intel e deja la a patra versiune…ms pt timpul acordat
Marius Cucu a zis
Unii numara Hasweel Refresh ca generatia 5. 🙂 Firma la ce te referi? Sa achizitionezi? Aproape toti sunt ok, doar ca la magazinele mici poti avea probleme cu garantia. La eMAG, evomag, flanco n-ar trebui sa ai probleme. Cel putin eu n-am auzit.
E foarte ok SSD-ul, dar daca vrei pentru jocuri sigur nu iti vor ajunge. Mai ales ca el trebuie sa stea 30-40% gol. Ca sa iti faci o idee despre SSD-uri poti citi aici.
Daca pastrezi hardul pe care il ai acum, mergi pe SSD, iar pe HDD-ul tau pui jocuri si ce mai ai tu nevoie.
cosma a zis
Intrebam si de varianta sh pentru pc uri. Cum o vezi ? Normal ca un pc nou il caut la magazinele mari. Pana si ele au probleme, nu vreau sa imi inchipui de cele mici.
Marius Cucu a zis
Depinde de cat de bun negociator esti. Eu merg pe principiul cu „garantie” sau, mai nou, cu testarea produsului pe 30 de zile asa cum este in online.
SH… poate merge ok, pot fi probleme ascunse…
Ion a zis
Salut. Am si eu o problema, nu-mi recunoaste tot RAM-ul pe 64 bit. Am aceasta placa de baza: GIGABYTE GA-B85M-DS3H. Sa fie din cauza ei? Pe ea scrie ca suporta 32 GB si imi recunoaste doar 7.90 GB ?
Memoria este Corsair XMS3 8GB DDR3 1600MHz CL11.
Marius Cucu a zis
E normal. Restul pana la 8 sunt ai placii video integrate de pe procesor. Aceeasi situatie este la toata lumea. Eu din 16 GB pot folosi doar 15,9.
Ion a zis
Uitati asa imi indica mie installed memory (ram) 8,00 Gb (7,90 GB USABLE)
Marius Cucu a zis
Asa indica si la mine. E normal. V-am explicat mai sus ca placa video integrata foloseste restul pana la 8 GB.
Ion a zis
Dar am placa video GeForce GTX 650 OC
Si un prieten a zis ca doar daca nu ai placa video ar trebui sa nu-mi recunoaste tot RAM-ul
Dar dar dumneavoastră aveti placa video dedicata ?
Marius Cucu a zis
Da, am dedicata.
ion a zis
Datimi un model de placa de baza care sa fie ok ?
Placa de baza GIGABYTE GA-H97-HD3 aceasta ar fi buna
Cristi a zis
Salutare. As.vrea sati zic ca am fos cu PC la servis si au cunstatat ca placa era defecta
As vrea sa mi dai niste sfaturi ce placa de baza sa mi iau in loc?
Si daca aceste modele ar fi ok
GIGABYTE GA-H97-HD3 sau Gigabyte Z97M-DS3H
Sau daca ai ceva mai bun in pret de 400 lei
Marius Cucu a zis
Mergi pe placa ASRock H97 PRO4.
SSD se poate pune pe oricare.
Cristi a zis
Sa se poate pune ssd pe acest gigabyte GA-H97-HD3?
Marius Cucu a zis
Sigur ca se poate. Dar eu as merge pe ASRock H97 PRO4. E si mai ieftina.
Cristi a zis
Dar ce zici Gigabyte Z97M-DS3H, e mai buna ca e z97 ?
Totusi nu sunt decis ce model sa iau si te rog sa nu fii suparat ca tiam cerut sa mi dai niste detalii intre cele 2 modele stiu ca articole de pe blogul dumneavoastra arata ca sunteti o persoana bine informata,tocmai de aceea as avea o problema care ma framanta vis-a-vis de placa de baza.
Marius Cucu a zis
Gigabyte-ul, pe segmentul asta nu au cele mai reusite modele. Tocmai de aceea va recomand AsRock. Gigabyte Z97M-DS3H in niciun caz, e micro ATX.
Cristi a zis
As vrea un alt model de ce mi ai propus si nu ASRock ?
Marius Cucu a zis
Mergi pe asus atunci. Modelul ASUS Z97-K il am la serviciu si se comporta ok.
Cristi a zis
ASUS e mai buna ca Gigabyte si ASRock te intreb ca vreau sa o comand?
Marius Cucu a zis
ASUS este ok.
Cristi a zis
Am primit placa ASUS dar a venit zgriata pe cipset 2 zgrieturi de circa 2 cm ar dauna la ceva
Marius Cucu a zis
Depinde cat de adanci sunt. Stiind ca este un produs nou si nu unul resigilat, l-as returna fara sa stau pe ganduri.
Cristi a zis
poti sami zici cum a putut veni zgriata te intreb sa vad poate e sensibila daca pui vreun cablu din greseala ar putea sa se intinple si mie deci e asa de sensibila?
Ion a zis
Dupa o zi de functionare perfecta dimineata nu mai vedea tastatura si mousu pe usb am pus un Windows 7 dar pe PS2 dar
tastatura si mousu tot nu la vede nici stick-urile totul pinada sa intre in Windows sa sting ledurile si asa ramin am pus si alta placa de memorie dar tot asa.
Ce poate fi a tinut doar o zi?
Marius Cucu a zis
Sa nu fie un conflict de drivere….
Ion a zis
Si cum as puta rezolva problema?
Driverele sunt de pe cd am incercat si de pe sait dar tot la fel
Salut ,as dori sa imi dai un sfat daca se poate ce sursa sr fi buna pentru un i7 4790 placa video gtx 650 oc.
Totusi nu sunt decis ce model sa iau si te rog sa mi dai citeva sfaturi.
Marius Cucu a zis
Eu as merge pe o sursa cu certificare bronze așa cum este Corsair CX500M sau ca Seasonic S12III-500.
Mihnea a zis
Salut. As vrea sa fac o comanda pentru un PC si te rog sa-mi dai un sfat legat de sistem : Am ales un procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz, Haswell,o Placa video Sapphire AMD Radeon R9 270 OC Dual-X si o Placa de baza Asus H81-GAMER, Socket 1150. Intrebarea ar fi urmatoarea : Este mai bine sa inlocuiesc procesorul I5 cu un I3, eventual Procesor Intel® Core™ i3-4360, 3.7GHz si placa video s-o inlocuiesc cu Placa video Asus AMD Radeon R9 280 OC si cu aceeasi placa de baza. S-ar misca mai bine cu prima varianta sau cu a doua? Sistemul il vreau pentru gaming, in special pentru jocurile aparute in ultimele luni. Merci anticipat !
Marius Cucu a zis
Eu as zice I5-ul si o placa video mai slabuta pentru moment, ca pe viitor in 2,3 ani cand vor aparea tehnologii noi sa poti face upgrade.
Totusi nu-mi place H81. Ce alte modele de placa de baza mai sunt in oferta magazinului de la care achizitionezi?
Mihnea a zis
Magazinul de la care cumpar este eMAG. Imi poti face o recomandare pentru o placa de baza tot la acelasi nivel de pret? Sau poti sa-mi dai niste repere ca sa vad eu ce as putea sa gasesc?
Marius Cucu a zis
Mergi pe AsRock. Este si mai ieftin fata de ce mi-ai aratat tu. Modelul ASRock B85 PRO4 e mai ok.
Ion a zis
Salut. As vrea sa te intreb si eu daca procesoarele fabricate in Costa Rica sunt mai bune ca cele fabricate in Malaysia ca am citit pe net ca ar fi ceva probleme cu cele facute in Malaysia?
Pe al meu scrie made in Malaysia ce zici ar fi adevarat?
Marius Cucu a zis
Eu zic să nu ne hazardăm cu astfel de afirmații. Toate sunt făcute automatizat, poate chiar și dacă le vor face pe vas, în Marea Egee sigur vor iesi modele ok.
costica a zis
i5 4460 e mai bun in gaming decat 4690k?apropo,se merita doar ptr. gaming i7 sau e de ajuns i5 doar pe full hd
Marius Cucu a zis
4690k e mai ok. Rămâi pe I5 pentru jocuri. E suficient.
Ion a zis
Salut. As vrea sa fac o comanda pentru o placa video si te rog sa-mi dai un sfat legat de ce model sa aleg bugetul ar fi pina in 900 lei
Am un i7 4790
Marius Cucu a zis
Îndreaptă-te spre un AMD ca R9 270 OC.
Ion a zis
Salut am in vedere un upgrade la placa video acum am GTX 650 OC si un procesor i7 4790
As dori sa mi dati niste modele de placi video din ultima generatie nVidia.
Bugetul ar fi 950 lei
– Gigabyte GeForce GTX760 2GB GDDR5 256-bit [OC version]
– GIGABYTE GeForce GTX 960 OC Mini-ITX 2GB DDR5 128-bit
Care ar fi mai buna?
Marius Cucu a zis
Este sensibil mai bună 960 GTX. Nu cu mult, cu câteva FPS-uri în plus.
Dar eu n-aș lua acel ITX, dacă tot dai un ban grămadă m-aș îndrepta spre una cu o răcire bună. Ca GTX 960 STRIX DirectCU OC.
ION a zis
Salut care din cele 3 placi este mai performanta si tu pe care ai merge?
Placa video Gainward GeForce GTX 670 Phantom 2GB DDR5 256-bit
Placa video ASUS GeForce GTX 760 DirectCU II OC 2GB DDR5 256-bit
Placa video ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC 2GB DDR5 128-bit
Marius Cucu a zis
Depinde la ce o vei folosi. Eu as merge intre 670 daca este pentru Premiere Pro si 960 dacă este pentru jocuri.
ION a zis
La ce te referi cind zici este pentru Premiere Pro
Eu o iau pentru jocuri
Marius Cucu a zis
Atunci mergi pe GTX 960 dacă vrei pentru jocuri. Se comporta mai ok in jocurile noi și nu numai.
Sunt anumite programe care nu s-au aliniat cu noul standard de la nVIDIA. Tocmai de aceea nu merită să ia o placă video ce nu știe să folosească acele optimizări ale programului.
ION a zis
Si te mai intreb vad ca la alte placi video barele de racire sunt din cupru la ASUS 960 nu stio din ce este facut dar din cite se vede sar pute sa fie din aluminiu
Asta te intreb sa nu am probleme in tim
Marius Cucu a zis
Stai liniștit. Răcirea DirectCU este foarte ok.
ION a zis
Placa video Gigabyte NVIDIA GEFORCE GTX 960 Windforce, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, Display Port
Marius Cucu a zis
Nu are atât de mult OC din fabrică. Ambele sunt ok, dar G-ul de la eMAG este cu puțin mai silențioasă. Tu decizi dacă merită să dai 50 de lei pentru câțiva dB.