Am început să scriu despre televizoare acum mulți ani de zile. Având un background de om care a lucrat cu imaginea mi-a plăcut să învăț tot mai multe despre tehnologie, despre culori și am încercat să evoluez pe toate planurile. Planurile astea au un numitor comun: imaginea.
De la imaginea afișată pe o cameră video până la imaginea redată de un televizor, de un laptop sau de un dispozitiv mobil a fost numai un pas.
În rândurile următoare vreau să aduc câteva clarificări pentru cei care nu știu ce înseamnă acronimele:
Așa cum vedeți mai sus le-am pus cu bulinuță pe fiecare în parte pentru a înțelege că toate cele de mai sus sunt tehnologii relativ diferite.
Ca să trecem mai departe trebuie să definim tehnologia LED. Când ne referim la LED, adică Light Emitting Diode putem să ne referim la o subdiviziune a LCD-ului. Putem spune că LED-ul este o îmbunătățire a tehnologiei LCD. Detalii despre LED-uri găsim aici.
Tehnologia OLED în schimb este o diferită. Prescurtarea vine de la Organic Light-Emitting Diode.
În practică, vorbim despre mai multe tipuri de OLED. Cele mai importante sunt:
- AMOLED
- PMOLED
De AMOLED cred că toată lumea care își achiziționează un telefon nou a auzit. Traducerea liberă este Active Matrix OLED. Cu alte cuvinte, AMOLED-ul folosește un TFT(un tranzistor mai mic) ce poate să închidă pixelii individual.
PMOLED-urile se mai numesc și Passive Matrix OLED adică display-ul este controlat secvențial.
Putem spune că sunt mult mai avantajate AMOLED-urile față de PMOLED-uri, adică fix televizoarele.
Mai multe detalii despre aceasta găsim aici.
Tehnologia miniLED
Ea este o subdiviziune a LCD-ului. Practic, o îmbunătățire a acestuia, așa cum vedem în poza de mai jos.
Practic, au ajuns să investească toți producătorii în LCD-uri dat fiind faptul că aceasta este cea mai ieftină tehnologie de pe piață.
Așadar, în loc să vorbim despre leduri foarte mari, aceștia au dezvoltat o soluție prin care ledurile sunt mult mai mici ca înainte. De aici avem și termenul de miniLED.
În felul ăsta încearcă să reducă efectul de blending și să închidă cât se poate de mult pe lângă LED-uri tocmai pentru a obține o imagine cât se poate de apropiată de OLED-uri.
Pentru marea masă de oameni această tehnologie va fi mai ieftin de implementat.
Tehnologia microLED
Când vorbim despre microLED putem spune că este cea mai nouă tehnologie disponibilă pe piață. Sigur, nu ai acces ca utilizator final, însă spre aceasta ne vom uita în viitorul apropiat.
Este relativ asemănătoare cu cea a OLED-urilor prin prisma faptului că poate să fie:
- folosită la ecrane flexibile
- curbate
Vorbim tot despre o tehnologie emisivă exact ca cea de la tehnologia OLED, în schimb aceasta folosește o structură de LED-uri anorganice.
Ca dimensiuni LED-urile sunt cele mai mici de pe piață. Nu avem o definire clară, însă, dacă miniLED-urile sunt undeva la 50 µm, microLED-urile pot ajunge până la 15 µm.
Se observă faptul că tehnologia este mult mai simplă la bază pe microLED-uri, fiind eliminate filtrele de culoare și toate tratamentele aduse pentru a se obține LCD-ul sau OLED-ul.
Totuși, tehnologia nu este disponibilă pe piață pentru că se caută soluții pentru a deveni mai ieftin de produs. Toate prototipurile de până acum sunt cu câte 5-6 zero-uri, de euro.
Așadar, cea mai bună tehnologie pentru televizoare, în momentul de față este cea a OLED-ului, cu toate problemele pe care le are și aceasta. Viitorul înseamnă îmbrăcarea în termeni de marketing a mai multor tehnologii: QLED-ul este acum introdus de către Samsung pe tehnologia OLED, iar miniLED-urile vor fi varianta cea ieftină pentru oamenii de rând. Sigur că cei din marketing vor profita și vor ambala totul ca fiind revoluționar, cel puțin pe partea de miniLED.
Adrian a zis
Interesant sau nu, microLED-urile pot fi produse mai ușor dacă sunt diagonale mai mari decât diagonale mai mici.
Din păcate, nu cred că vom vedea prea curând la lucru televizoare cu microLED. Eu zic că suntem mult mai aproape de OLED și QD-OLED decât de microLED-uri.
Marius Cucu a zis
Da și nu. Pot fi produse, dar sunt foarte scumpe. Nu rentează momentan. Să vedem ce promite miniLED.
Pheno a zis
In sfarsit m-am „luminat” si eu putin. M-ar fi interesat o comparatie intre tehnologiile actuale (OLED, QLED, miniLED, microLED)cu cele cu plasma. Stiu ca poate suna un pic cam desuet, dar tot ce-am aflat cu multi ani in urma despre „plasme” e ca aveau consum energetic mare si degajau caldura.
Marius Cucu a zis
Da, în plus de asta: se „consumau” și trebuia să le recondiționezi la un moment dat. Era o comparație recentă între un OLED și plasmă. Ține cont că imaginea redată de camera cu care filmează nu poate să redea realitatea. Și, dacă țin bine minte, de la Amsterdam, Vincent n-are o cameră foarte bună. Ceva Canon 6D parcă sau chiar mai jos.