Înainte de toate, ne bazăm pe consum, așadar tot ce mișcă te îndeamnă să consumi, să schimbi produsele, să cumperi hardware nou. Cu cât e mai tehnologizat, cu atât sunt șanse tot mai mari ca în câțiva ani să schimbi produsul. Cumva e un ciclu ca moda. Te fac cumva să schimbi produsul.
E clar, daca vorbim de laptopuri, eu unul am ținut maxim 6-7 ani unul. După 7 ani de zile estetic arăta oribil, în condițiile în care am schimbat o dată tastatura și mai apoi carcasa. Dar a fost prin multe birouri și ghiozdane. În plus, eu nu sunt genul care să aibă grijă foarte mare de obiecte. Reușesc să zgârii orice prind.
Software-ul
Alături de firmware-ul laptopurilor cred că sunt vinovate, în mare parte, de upgrade. E drept, oamenii aleg prost laptopurile, de foarte multe ori, dar chiar și așa, băieții care fac software au grijă să nu le lase să trăiască tot mai mult.
Avem acum nevoie de 8K? 4K pentru laptop?
Pe dispozitive așa de mici, nu. Eh, băieții bagă tare acum pe codecuri și, practic, dacă vorbim de generație mai veche de a 13 a de la Intel și a 7 a de la AMD, o să se încingă în anii următori pentru că n-o să folosească instrucțiunile de pe noile procesoare. Evident, vor optimiza procesul pentru noile generații.
Bine, oarecum înțeleg pentru că aceeași discuție este și cu codul. Lucrezi mai ușor, mai eficient cu cod mai nou, probabil că așa se întâmplă și cu băieții de la alte aplicații. De exemplu, acum când am rescris tema nici n-am mai luat în considerare versiunile mai vechi de Internet Explorer.
Apoi intervine discuția clasică privind sistemul de operare și felul în care întreține fiecare calculatorul. Totuși, mi se pare că Microsoft a mai tras frâna, au apărut SSD-uri foarte rapide și nu mai sunt atât de multe degete întinse spre Windows.
Hardware-ul
Tindem spre gadgeturi ce-se vor a fi minimaliste. Subțiri, ultrabook-uri. Avem pretenția ca acestea să nu se încălzească, dar răcirea n-are unde să fie introdusă, dacă vrei performanță maximă.
De asta noile plăci de la NVIDIA ocupă 3 sloturi. Sunt performante, au nevoie de răcire. Pe laptop ori ai modele mari, ori stai cu caloriferul pe lângă tine. E ok, dacă vrei task-uri simple, poți lua unul subțire, poate chiar alb.
Mentenanța
Lucruri clasice precum:
Ar trebui să rezolve problemele de răcire. Totuși, n-aș insista cu schimbatul pastei fără motiv. La an, la 2 ani, cred că e suficient.
Dacă nu rezolvă înseamnă că ori au fost probleme încă de la început cu laptopul, fie acum, fiind vechi, opțiunile noi fac ca procesorul și placa video sa fie în load, automat și ventilatoarele au probleme.
Cam astea au fost ideile mele. Sunt curios să văd dacă mai aveți și alte sugestii.
Nu poți spune că oamenii aleg prost laptopurile când există n modele și trebuie să cunoști multe lucruri ca să identifici compromisurile. Chiar și la Dell sau Lenovo trebuie să cauți componentele în parte și să vezi ce probleme pot avea cu driverele. Nu ți se pare aiurea să vinzi un laptop aproape nou că nu merge ca lumea cu un proiector? probleme de driver apropo, și da, AMD. Oamenii văd laptopuri de 2500 de lei, se gândesc că ar trebui totuși să meargă, dar nu merg ca lumea.
Schimbatul pastei termoconductoare nu face minuni, în general coboară temperatura cu câteva grade – nici nu merită efortul. Iar să faci asta la 2 ani iarăși mi se pare aiurea, consider că ăla e un laptop prost dacă trebuie să fac asta așa des.
În rest e lipsă de optimizare și hard și soft. Plăcile noi de la nVidia nici nu le duci cu bateria, e normal că dacă bagi atâta curent în ele n-ai ce să le faci într-un laptop. Iar la soft, se vede la Luma Fusion că se poate face editare video pe un iPad fără să se topească, deci posibilități sunt.
Soluția pe moment, dacă vreun un laptop puternic, e să scoți untul din el și apoi să iei altul după vreo 3-4 ani. Sau duci greul cu un desktop și complementar folosești un ultrabook.
Ba cred că poți. Românul vrea ieftin, vrea și bun, vrea și subțire. Nu vrea compromisuri, apoi o să plângă din cauza asta. Acolo am vrut să ajung.