În 2023 mi-am dat seama că inclusiv creditele sunt bune. Da, sunt niște sechele din criza de prin 2008 care ne-au prins cu 2 credite simultan. Mașină și calculator pe vremea aia.
La nivelul ăla e clar că era o prostie, dar n-aveam pic de educație financiară pe vremea aceea, nu aveam viziunea de acum. Chiar și acum tot acumulez și îmi schimb părerile cât mai descopăr și experimentez câte ceva. Oricum, uitându-mă în urmă: eram desculți rău de tot.
Am avut o revelație zilele astea.
Long story short, anul trecut m-am întins mai mult decât mi-a fost plapuma. Pe de altă parte, am și produs. Dar am cheltuit mult, inclusiv din banii de taxe. Plus că 10% e diferit de 20%, trebuie să pui deoparte mai mulți bani ca să plătești starea de bine a lui Ciolacu.
Cât timp nu era inflație, eram atât de prost încât stăteam cu banii pe card. Nu făceam nimic, dar nimic cu ei. Am adunat o dată peste 20K de euro și nici măcar în depozite îi țineam. Un prost, vă zic. Mult, dar mult am pierdut, de-a lungul anilor.
Acum deschid mai des contul bancar, în mare pentru a mă uita și a mai plusa la bursă, deși încerc să îmi potolesc asta. Parcă e un soi de dependență. Revenind, că m-am dus departe! Pastilele pentru răceală își fac efectul.
Estimez că voi da mult lui Ciolacu anul ăsta ca taxe. Și vine factura, mai pui ceva deoparte, mai pui în fondul de siguranță, mai plătești un TVA, mai plătești utilități. D-astea.
Obișnuiam să îmi plătesc taxele primul. La început de an să fiu primul și să pun acolo în cont. Și când depuneam pentru fondul de siguranță văd că Salt are depozite pe 3 luni.
În 3 luni, fără să fac absolut nimic, doar să dau 3 tap-uri, din depozite pentru taxe aș scoate ~500 de lei. Dobândă la banii „blocați” pentru taxe.
Îmi stă mintea în loc, mi s-a dus părul departe de tot. Sigur, un antreprenor s-ar gândi: băi, până atunci sigur voi înmulți banii ăștia. Eu-s mai prost, doar prestez servicii.
Dar ca idee, de ce naibii mă îngrămădeam eu la începutul anului când limita este 27 mai?
Un trigger pentru asta a fost chiar un video văzut în trecut, dar nu eram în stare să fac legătura: orice factură întârziată la plată cu mai mult de 30 de zile înseamnă că tu creditezi cealaltă firmă, practic încasezi mai „puțin”.
La fel trebuie privit și din partea cealaltă. Rar plătesc după serviciile, chiar prefer să o fac anticipat… când, de fapt, trebuie la scadență. E un întreg circuit.
Stai liniștit că sunt și alții care plătesc taxe, impozite și facturi primii… eu pe 8 ianuarie 2025 eram cu plata la zi cu tot ceea ce înseamnă taxe și impozitele locale, iar facturile… uite, la Hidroelectrica ai 45 de zile să o plătești… eu o primesc în jur de 21 a fiecărei luni, seara pe la 19:00 și n-apuc să mă bag în pat până nu plătesc factura… e un pitic, dar e al meu 🙂
Astea-s valori mici, nu ai niciun câștig la cele clasice, de pe o lună pe alta.
Iarna consum 1.500 kW pentru că am încălzire electrică în pardoseală 100 mp… se adună ceva bănuți…
Păi și n-ai panouri? Nu se compensează?!
nu… oricum compensarea e ca p**a, bagi 4 kW și iei doar 1 kW înapoi…
Eu platesc taxele la firme cam cu 3 zile inainte de termenul limita.
Pentru taxele pe dividende am carduri de credit si le impart in 12 rate fara dobanda. Cum termin un plan de rate il incep pe celalalt 😂
Pe pf platesc la termenul maxim ca sa beneficiez de reducere, niciun moment mai devreme.
Hai că învăț chestii noi. Eu am prins oferta de BF și cu card de credit, dar nu l-am făcut. Care-i motivația? Și costurile?
Motivatia pentru taxele pe dividende platite cu card de credit in rate fara dobanda? E simplu. Rate fara dobanda. De ce sa cheltui 7920 lei x 2 taxe cand pot sa nu?
Ma costa 40 lei pe an cardul de credit.
Pe o firma am card de credit de la bcr. Platesc publicitate online, platesc achizitii mai mari si mi se impart si alea in rate fara dobanda. De ce sa nu beneficiez de ceva gratis?
Bun, o să fiu și eu atent la asta, deși mereu gândeam că trebuie să plătesc cu banii jos.
Și ai posibilitatea să rambursezi anticipat, să zicem?!
Da, poti inchide anticipat planul de rate – dar asta depinde de banca. La ing merge din aplicatie, la bcr trebuie sa suni, la garanti bank la fel, trebuie sunat.