CES este cu și despre inovații. Sau despre soluții care merită la un moment dat. Nu înseamnă că tot ceea ce este acolo va ajunge pe piață.
Ei bine, toți producătorii s-au luptat să prezinte lucruri tot mai interesante pe partea de laptopuri. Actualizări de hardware, serii noi.
Lenovo a lansat un laptop destul de scump din punctul meu de vedere, atât cu Windows, cât și cu android.
În fapt, este un convertibil, un laptop 2 în 1 ce se schimbă de pe android pe Windows. Nu îmi dau seama cât de bine se mișcă, dar Thinkbook au fost mereu serii interesante.
Pe de altă parte, cât de mare să fie piața pentru care te-ai bate pentru un laptop cu 2 sisteme de operare? De ce să pui și Android, dar și Windows?
Voi îi vedeți utilitatea?
Pheno a zis
Ar putea fi o explicatie. Cei care s-au nascut cu telefoanele in maini, nu au avut sansa sa foloseasca Windows, iar cei care folosesc Windows nu sunt prea entuziasmati de Android. Dupa parerea mea, un gadget cu doua sisteme de operare pare a fi conceput pentru familii tinere cu copii. Batranetul foloseste Windows, iar tineretul, Android. Apropos de sisteme de operare. Desktop-ul meu are trei partitii si niciun sistem de operare. Sistemul de operare Windows 11 Pro, l-am instalat pe memorie flash de 64 GB. Practic pot lua stik-ul cu Windows-ul 11 Pro, oriunde ma duc, il cupleza pe USB 3.0 pe orice desktop sau laptop si pot accesa respectiva unitate fara sa fiu nevoit sa instalez un sistem de operare pe acea unitate (care are deja un sistem de operare instalat). In acest fel pot trece de orice parola a unitatii respective si o pot utiliza ca pe o unitate proprie.
Daniel Bis a zis
Recomandarea mea este sa folosești un stick USB Type-C cu memorie SSD NVME, e mai rapid și mai fiabil + un adaptor la USB-A pentru cazuri când calculatorul respectiv nu are un astfel de port. E adevărat ca e mult mai scump … dar se amortizează din productivitate/timpul câștigat.
dam167 a zis
Și ai testat pe bune treaba asta cu stick-ul? că mie mi se pare că merge în teorie, în practică mai greu. În primul rând trebuie să fie un hardware nou, iar stick-ul să fie rapid și fiabil. În al doilea rând trebuie să n-ai nici un conflict cu hardware-ul pe care îl folosești (la softuri mă refer, că de aia vii cu un SO al tău). În al treilea rând, depinde ce vrei de la unitatea respectivă – sunt toate șansele să n-ai acces în rețea sau la perifericele din rețea (imprimante). Pentru ceva specific cum e accesul la internet sau a accesa alt hardware remote mai potrivit mi se pare Linux decât Windows.
Legat de ce e în articol, n-are legătură cu tinerii sau bătrânii, o tabletă cu Windows nu prea e utilizabilă, la fel un laptop cu Android.
Marius Cucu a zis
Am testat și eu, la un moment dat. Cred că pe Windows 10?! Sau 11 la început… nu mai țin minte exact. Da, era o variantă OK, dar când au venit nVME-urile n-a mai coincis viteza.
Pe Linux eu așa foloseam mereu, tot stick-uri de tip: „Go”.
Pheno a zis
Daca intrebarea e pentru mine, raspunsul este da, functioneaza pe orice fel de laptop/desktop indiferent de generatie, daca exista macar un port USB 2.0 sau 3.0.
Stik-urile pe care le-am cumparat si le folosesc pentru tot felul de testari sunt in cele doua link-uri:
https://emag.ro/memorie-usb-samsung-bar-plus-64gb-usb-3-1-muf-64be3-apc/pd/D9T67CMBM/?ref=fam#Argintiu
https://emag.ro/memorie-usb-samsung-bar-plus-128gb-usb-3-1-muf-128be4-apc/pd/DLT67CMBM/
ANDREIA a zis
Există aplicații doar pe Android dar la care simți nevoia unui ecran mare și/sau a unei tastaturi fizice. Adică un Android for PC. Mie mi se pare interesant.
dam167 a zis
Păi scopul e să ai cât mai multe chestii, nu? Cu cât un gadget face mai multe (chiar dacă prost), cu atât mai bine.
Are cumva sens ce au făcut, pentru că o tabletă cu Windows nu prea are sens – experiența e nasoală, bateria nu ține, ai nevoie de multe resurse etc. Așa că dacă tot vrei ca laptopul să poată fi tabletă, ăsta e compromisul. Laptopul e direct cu două sisteme (hardware), nu doar două SO. Eu nu văd o utilitate reală pentru că dacă ai nevoie de laptop și tabletă ai să iei două dispozitive pe care știi că te poți baza, în loc să te chinui cu ăsta – e destul să-ți facă figuri driverele și faci mai mult troubleshooting decât ce voiai sa faci.
Marius Cucu a zis
Aici mi-e și mie, la drivere. Am testat, la un moment dat, o chinezărie 2 în 1 și era jale. Bine, erau și alte vremuri, cred că era pe la Windows 8 și era împachetat cu ceva android.
Dar repet, acum integrarea din Windows e mult mai bună, nu-i văd rostul. Bine, pe vremea aceea se făcea switch la început, era un soi de dual boot. Acum nu știu cât de ușor trece de pe un sistem de operare pe altul.
dam167 a zis
Nu cred că e destul de bună integrarea, că Windows nu e optimizat pentru touch și nici nu ai destule aplicații în store.
Nu trece de pe un sistem de operare pe altul. Tableta (ecranul) e în display mode când e laptop, iar când îl detașezi rulează Android – nu e clar dacă trebuie pornit sau e în stanby, ca un telefon – și doar comută ecranul. Plus că e mai greu, că în loc de ecran ai o tabletă cu hardware și baterie.
Marius Cucu a zis
Mda, nu îmi dau seama cum e implementarea făcută. Cert e că am pus mâna pe câteva gadgeturi cu Windows 11 și touchscreen și nu mai e chiar atât de rău. Da, autonomia e imposibilă, dar meh, citeam niște știri că ar încerca să mai rezolve din ele.
Costin a zis
Daca chiar vrei un Android pe laptop cu Windoze, mai usor se poate folosi o varianta on the go de pe un stick bootabil.
finch a zis
Am un Lenovo Yoga Book prima generație, cu Windows. 4G integrat, cameră, tastatura touch, știți cum e. Are 600 grame, ecranul se pliază la 360 grade să devină tableta, autorotate imagine. Ei bine, au scos și varianta cu Android atunci, același hardware, identic. Doar că nu au integrat ambele OS-uri. Au fost încercări de instalare dual boot Android pe Windows și viceversa. Nu prea a mers. Daca avea ambele sisteme ar fi fost un best buy. Androidul clar rămînea in urma, dar windowsul se tot upgradeaza. Acum a ajuns la 22H2. Tableta din 2017.
Scopul a doua os-uri ar fi acela de a utiliza dispozitivul cu os-ul potrivit pentru fiecare activitate. Rețele sociale, mail, plăti, Android. Acces vpn la birou (mă rog, de urgență, nu productiv), Windows. Editare un pdf, semnătura, pare că merge pe android, nu pe Windows, doar că un ecran mare e mult mai bun. Fiind tableta, poți citi cărți, Android. O editare video minimală, transcodare, pare că Windows cu Handbrake merge mai bine decât pe Android. Sau poate invers, nu le știu pe toate, poate că o aplicație android utilizează mai bine procesorul. Streaming pe Android, clar. Un hibrid ar aduce ce e mai bun din ambele lumi într-un singur device.