Peste tot vedem multe generalizări legate de câte un spital sau altul. Experiența mea, dar și discuțiile vechi de pe aici au avut o concluzie: mai puțin privat, mai mult stat pentru intervenții mai complexe.
Înainte făceam efort să mă duc la București pentru orice analiză, de ceva timp, însă, e OK și pe local. Ce-i drept, treburi mai puțin pretențioase. Unde este loc de stat, merg la stat, unde-i o intervenție pe care n-o pot face la stat, merg la privat. Dar, principial, lucrurile importante le fac la București.
Îmi dau seama, însă, că nu toți sunt ca mine.
Cred că ține mai mult de încredere, de experiențele fiecăruia din familie. Citesc, însă, știrea asta despre spitale de rang inferior. Ca de exemplu, spitalul din Făurei.
Au fost tratați doar 2 pacienți pe zi acolo. Adică fix 1035 persoane în 2024. Mai mult, camera de gardă nu are medic de urgență și pacienții sunt transferați. Totuși, acolo sunt 104 persoane angajate. Ca o comparație proastă, parcă sunt pe aeroportul Băneasa. Era o întreagă desfășurare de forțe, iar acolo sunt 3 porți. Sigur, măcar acolo e predispoziție și vor veni contracte noi.
Spitalele, mai ales, de stat, sunt și lucruri sociale. La aeroport poți face business, dar viața unui om e mai importantă. Totuși, dacă statistica zice că oamenii abia dacă vin la spitalul ăla oare nu ar fi bună o comasare? Măcar la nivel de birocrație: că deh, ai nevoie de un contabil, un manager, o structură întreagă.
Da, oamenii ăia au excedent bugetar, adică n-au cheltuit banii alocați, dar, de exemplu, în Ploiești se fac concursuri peste concursuri că nu sunt medici pe posturi. Chiar am fost recent la dermatolog și doctorul stătea de 4 ani la cabinet(pensionară) pentru că nu se găsea om care să o înlocuiască.
Știrea de la Digi e scrisă de Cristina. Pe Facebook publică frecvent situații despre spitale. O situație este aceasta. Gradul de ocupare pentru spitalele orășenești este mic în unele locuri. Cum oare Găești are 0%? Ce se întâmplă acolo?! Greșeală?!
Personal, as merge si pentru analize tot la Bucuresti, insa din pacate este destul de greu. Concret merg doar pentru treburi mai serioase. Din pacate in provincie este greu tare sa dai de medici competenti. Ce am obrservat, din pacate, este ca multi dintre ei migreaza catre privat unde se perpetueaza aceeasi problema cu „spaga” ca si in spitale de stata. Despre atitudinea lor fata de pacienti nu mai are rost sa mai discut, chiar si la privat. Nu este de ajuns ca iti este oprit un anume procent din salariu pentru astfel de situatii si apoi esti nevoit sa mergi la privat unde mai faci inca o data plata pentru un servici care, teoretic, iti este asigurat de spital, sa mai dai si o mica atentie, este de-a dreptul halucinant.
NU cred ca o sa ne mai face bine.
Scude de lungimea comentariului dar, treaba asta este un subiect sensibil. 😀
Cred că mai contează și cum te prezinți. La prima operație a fost tare pentru mine, funcția mea pe vremea aia, în acte era: operator RTV. Așa e în nomenclator mai apropiat. Ăștia credeau că lucrez la RTV. Eram bibelou pentru ei.
Dar da, am observat și eu că, mai ales cu cei în vârstă, comportamentul e un pic diferit. Probabil au și ei niște preconcepții.
Șpagă nu mi s-a cerut, dar probabil și cele de mai sus. Asta strict din experiența mea directă. Când a fost de operații, taică-miu a fost operat de cancer, nici nu mai contau banii în momentul ăla.
Cât despre analize, când am văzut că sunt aceleași laboratoare am zis că e OK și local. Plus că am învățat o treabă tare de la dermatolog anul ăsta: „ia analizele ca fiind estimative, statistică mai avansată”, nu le lua ad litteram că nu au cum să fie perfecte.
Tot la Cristina pe Facebook:
CNAS și MS au finalizat planul de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate. Din informațiile mele, sunt două direcții majore:
1. Plata serviciilor medicale la valoarea reală și introducerea prevederii potrivit căreia, din fondurile alocate pentru servicii medicale, să fie acoperite și veniturile personalului.
2. Reorganizarea spitalelor care, în urma acestei măsuri, nu reușesc să se susțină financiar.
Pentru prima dată cheltuielile cu veniturile personalului medical depășesc sumele alocate pentru servicii medicale. Mai exact, statul are nevoie în 2025 de 15 miliarde de lei pentru servicii medicale și de peste 16 miliarde de lei pentru salarii.
Realizarea planului de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate a fost introdusă în ordonanța „trenuleț” de anul trecut, cu termen de implementare până la 30 iunie 2025.
CNAS a trimis ieri către MS un draft de memorandum, care mai poate suferi modificări, având în vedere că măsurile actuale au fost elaborate împreună cu fosta conducere a ministerului. Ulterior, ministerul trebuie să prezinte documentul în ședință de guvern.