Este o perioadă ciudată. O perioadă mai scumpă de dinainte de pandemie, însă era așteptată. Nu aveam consum, nu se pot face lucrurile perfecte de pe o zi pe alta. Cu toată incertitudinea, raportat la criza din 2008… n-a fost să fie. Citeam că atunci bursa a căzut cu 70-80% și abia prin 2014-2015 a ajuns pe la același nivel… În perioada asta am văzut fluctuații de 30% și pe termen relativ lung.
Văzusem recent o discuție despre evoluția salariilor de la noi. Am tot luat contact cu oameni de pe la noi și suntem români: ducem discuția spre salarii, despre cum o mai duci.
Da, scumpiri vedem cu toții că sunt, dar în orașele mari bani sunt. Cumva, s-a instalat și o pătură de zonă medie. Evident, nu ne comparăm cu vestul, dar ușor, ușor zic că lucrurile avansează și aici. Unele domenii ridică ștacheta.
Ca de exemplu, marketing-ul s-a plătit mereu bine, dar este și cel mai greu domeniu: poți ușor să cazi din vârf. Am auzit de poziție de conducere de 16000 de lei cu toate taxele plătite. Undeva la 30000 de lei cu toate bonusurile și facilitățile. Brut.
De IT nu cred că se mai poate pune problema. Salariile astea sunt la ordinea zilei: eu zic că faci 10000 destul de ușor în IT. Sau poate am eu contact cu oameni care au experiență.
În Project Management am auzit de salarii aproximativ asemănătoare. Cu cât e firma mai mare și ai mult de coordonat se poate și mai mult.
Eu nu mai gândesc la nivel de salariu de mult, ci la noi e zonă de beneficii. Mai nou, diversific și pe bursă, așa că mi-ar fi greu să trasez o linie exactă. Sunt multe surse de venit și fluctuează de la an la altul.
Așadar, ce salariu aveți? Sau că sunteți și cu firmă: venituri. O să cenzurez locul de muncă pentru că nu e relevant, dar ar fi mișto să vedem domeniul și zona geografică. Eu mă raportez la București, la Ploiești, la Cluj, la oameni care și au mai ieșit din țară cu jobul. Sunt convins că provincia stă mult mai prost…
Redoo a zis
Of Cucucle…Pai nu contează salariul, contează ce mai ai din el când a venit următorul salariu.
Marius Cucu a zis
Nu te-am întrebat cât pui pe Tradeville.
Andrei Bucur a zis
Cat it-stul ala, la Iasi salarizarile sunt bunicele daca ai ceva pe cv, oricum chiar si necalificat sunt tot msi putine de sub 2800 lei net, asta pt ca este un judet in plina dezvoltare…cel mai mare judet din tara.
Postolachi Dumitru a zis
2.800 net în IT… fugi bre de aici că și femeia de serviciu de la școală are salariu mai mare… dar ea intră la categoria bugetari…
motanes a zis
Dacă mai citești o dată vei vedea că nu e vorba de 2800 lei in IT… Andrei a zis că și un necalificat nu prea mai are sub 2800. Ori nu există necalificat în IT.
Postolachi Dumitru a zis
Scuze… abia mă trezisem… nu băusem cafeaua și am avut o pană de curent de peste 12 ore… iar eu sunt 100% pe electric… fără back-up 🙁 pur și simplu am crezut că nu văd bine… oricum sunt mulți oameni care se dau IT-iști și n-au nici o treabă cu domeniul…
Andrei Bucur a zis
@motanes vezi ca ai niste probleme grave la site, de pe pc da 503, la pagespeed ai fail la toate
Andrei Bucur a zis
It cat a zis cucu, 10.000 net
Ionut a zis
8000 lei net Iasi – webdev
Sorin a zis
9340 Net – Bucuresti
Adrian a zis
11000 net – SAP consultant (nu senior dar nici junior) – Tm
dam167 a zis
Mie nu mi se par relevante discuțiile la nivelul ăsta pentru că e important contextul, chiar și firma pentru care lucrezi. Am citit la zoso ceva similar unde au apărut unii cu 5-10 mii de euro pe lună. Bun, IT, dar unde, cum, cu ce, de ce. Aparent erau mulți oameni cu salarii așa mari, dar să fie 20-30, la nivel de București e puțin, că poate sunt niște vârfuri, iar media e la 20% din banii ăia. Ca să nu mai spun că unii nu menționau dacă e salariu sau bani încasați pe SRL, că nu e chiar același lucru.
Mie mi se pare interesantă media pe domenii, că așa ai un reper. Impresia mea e că salariile au mai crescut peste tot și îmi vine să spun că cineva cu o profesie care are la bază o facultate ar trebui să fie pe la minim 5 mii de lei net, dar cunosc pe mulți din construcții, învățământ care n-au ajuns încă acolo.
Marius Cucu a zis
Da, ideea mi-a plecat de la salariul ăla de 16000 de lei. Mi s-a părut destul, mai apoi am înțeles că ar fi pe PFA, la care se mai adaugă și taxele peste. Nu știu dacă la pragul de 24 de salarii sau mai mult. E decent.
Mai știu o persoană cu peste 20 000 angajat, dar… pe SRL. Ca Project Manager. Probabil că mai sunt oameni de genul.
Când ai peste 10 000 de mii de oameni la un concert în Cluj cu intrare de peste 100 de euro, când ai prin București intrări de 700-800 de lei pe un festival de weekend mă gândesc că nivelul de trai s-a îmbunătățit pe la noi și că ușor, ușor apare o pătură de mijloc.
dam167 a zis
Nu cred că sunt relevante evenimentele alea, concertele sunt pentru cei pasionați care fac alte compromisuri. Până la urmă o sută de euro sunt 2 mese destul de modeste la restaurant (sau una mai scumpă), eu aș spune că mai degrabă se vede în bunuri/imobiliare, chirii și turism.
Marius Cucu a zis
Sigur că și acolo se vede, dar un om cu minim pe economie nu cred că s-ar duce la genul ăsta de evenimente. Sau nu frecvent.
Daniel Bis a zis
Daca te refereai la mine (tot in IT si tot Project Manager + Programator + Consultant = All in One) … te rog sa iti faci update … scorul e de vreo 30.000 lei pe luna net pe SRL.
Daca mai pun si veniturile pasive din obligatiuni … ajung pe la 50.000 lei pe luna.
Dar cred ca o sa mai cresc preturile un pic spre 50% ca nu le-am mai actualizat de vreo 5 ani de zile si preturile au crescut mult in in acest interval, atat in domeniul IT cat si in general.
In plus am cereri noi (clienti veniti la recomandarea celor vechi) pe care trebuie sa le refuz pentru ca nu am timp si ma limitez la proiectele existente.
Si daca ma intrebati de ce nu angajez pe cineva … am incercat si asta si am renuntat pentru ca: slab pregatiti, nemotivati (nici macar de bani, parca credeau ca se angajeaza la „stat”), cer mult si ofera putin, pleaca imediat chiar si daca ii ofera cineva 100 Euro in plus … de ce sa imi pierd timpul sa ii trainuiesc pe gratis (de fapt pe timpul si banii mei)
Chiar nu imi fac griji ca o sa renunte cineva, chiar daca as cere dublu. Si chiar daca ar fi asa … are balta peste.
De ce sa muncesc mult pe bani putini cand pot sa muncesc putin pe bani multi?! … zic si eu, nu dau cu parul.
Astept cu „nerabdare” noile modificari fiscale ca sa stiu in ce tara ma mut „virtual” sau poate chiar fizic si definitiv.
Marius Cucu a zis
Noup, nu ești tu. Dar da, și persoana despre care vorbesc are un pic de know how pe programare. 🙂 Stai pe aici că încerc să vorbesc mai mult de investiții în perioada următoare. Să mai dăm pe brazdă oameni.
PS puține comentarii din 1600 de views, mă așteptam la mai mult.
dam167 a zis
Cum adică net pe SRL? te referi la banii pe care îi facturezi și încasezi?
Acum nu știu ce să zic, pentru mine va fi la fel (SRL fără angajați, deci impozit pe profit), tu presupun că plătești acum doar pentru dividende? Că așa da, i-ar conveni oricui, dar cât să țină treaba asta? Cei cu multe încasări (contabilii de exemplu) poate o duc mai bine cu impozitul pe încasare, dar dacă treci pe profit va trebui să ai multe cheltuieli – ceea ce după părerea mea poate fi mai greu decât pare.
N-ar trebui să fie așa o problemă mare dacă poți cere mai mult, adică cel puțin banii pe care îi vei da pe taxe.
Daniel Bis a zis
Net pe SRL inseamna incasarile fara TVA.
Restul de cheltuieli sunt fixe si neglijabile:
– 1% impozit pe Venit
– 1165 lei impozite pe salariu
– 500 lei contabilitatea/luna
Deocamdata neglijabile, dar daca ma forteaza pe impozit pe profit … se schimba foaia.
Propunere: „Daca veniturile obtinute de o microintreprindere depasesc 300.000 lei in cursul unui an si rata profitului net depășește 30%, atunci microîntreprinderea datorează impozit pe profit”
Deci daca lucrezi in domeniul serviciilor unde in general cheltuielile sunt mici si/sau fixe si unde 90% din incasari reprezinta profitul … atunci vine statul si te jumuleste.
Ramane de vazut, dar in acest caz o sa caut si alte solutii:
– fara salariu
– mai multe firme
– firma din alta tara paradisiaca
– cheltuieli la nivelul veniturilor pe investitii (imobiliare, terenuri, actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc)
Ei cred ca s-a intalnit hotu cu prostu … si ca vor aduce mai multe venituri la buget.
Rezultatul va fi tocmai invers … isi taie craca de sub picioare.
dam167 a zis
@Daniel Bis: Eu nu am nici o treabă cu banii tăi, dar în momentul de față un angajat în construcții (zic de construcții pentru că există scutiri serioase acum) cred că plătește din salariu cam la fel ca și tine, doar că salariul e de 3 ori mai mic.
Pe lângă asta, nu prea e normal să aibă fiecare român SRL-ul lui și nu, cheltuielile nu sunt tot timpul mici. Sunt mici la tine, că ești singur și ai doar salariu, dacă ai 20 de angajați și vreo 3 mașini poate nu mai sunt așa mici. Mă bucur că ai reușit să speculezi forma asta de lucru (serios, fără vreo ironie), dar ai un profit mare pe care nu-l reinvestești, statul nu vrea să ți-l fure, ci vrea să circule banii ăia.
Daniel Bis a zis
Exista diferente de salarii uriase in functie de domeniu, zona, functie si experienta.
Chiar si 2 salariati „identici” pot avea diferente mari la salariu in functie de firma unde e angajat, chiar si daca lucreaza in acelasi oras (uneori chiar si in aceeasi firma si pe aceeasi pozitie).
Totul tine de raportul cerere/oferta si „puterea” de negociere.
Acum serios nu cred ca te astepti ca un muncitor pe santier, chiar si calificat sa castige cat un (era sa zic un doctor, dar nu stiu ce sa zic) „intelectual”?
Nu ma intelege gresit, nu am nimic cu muncitorii de pe santiere si altii asemenea, dar consider ca munca cu „capu” (si nu ma refer la fotbalisti) ar trebui recompensata mai bine.
Nu pot sa imi desfasor activitatea fara un SRL, nu te ia nimeni in seama ca PF sau chiar PFA.
Cand ai 20 de angajati si 3 masini, ai si venituri mai mari, asa ca raportul cheltuieli/venituri va fi relativ la fel daca lucrezi in domeniul serviciilor.
Si nu am zis ca nu am reinvestit profitul: casa, masina, laptop, telefon, obligatiuni, etc
Esti naiv daca consideri ca „statul” nu vrea sa te fure.
La momentul de fata statul nu este decat un grup de „infractori” cu un singur scop: sa sifoneze banii publici catre afaceristi de „carton” care nu fac decat sa invarta niste foi pentru niste lucrari publice scumpe si de calitate proasta (pentru ca nu exista raspundere si garantie reala) prin intermediul altor firme carora le redistribuie aceste lucrari.
Practic ei nu au angajati si utilaje specializate pentru lucrarile respective, dar isi „atribuie” lucrari scumpe si apoi le dau mai departe la alte firme cu costuri mici.
O alta metoda este sa acumuleze datorii in special la stat prin neplata TVA, impozit pe profit si salarii … sifoneaza banii in alta parte (in special in tari pardisiace) si apoi falimenteaza firma … si apoi isi face alta.
Asa ca in opinia mea orice ban platit la stat se va duce in mare parte in buzunarul altora (domenii, vile, terenuri, masini, amante, vacante in zone exotice, etc) si mai putin in infrastructura, spitale, scoli, etc
Momentan scopul meu este sa platesc cat mai putini bani la stat in mod legal
Si ma gandesc serios sa imi mut activitatea in alta tara si poate chiar sa ma si mut acolo.
Marius Cucu a zis
Sunt în asentiment, mai ales că mai știu și lucruri de… aproape. Mai ales, mizerii multe care se fac. Eu, cum am mai zis, aleg să îmi pun ouăle în cât mai multe coșuri și să fie cumva independente de România. La primul declick să pun fundul în avion și să mă duc. Un pas este să îmi aleg tot mai mulți clienți străini. 🙂
dam167 a zis
N-am fost eu destul de clar. Prin construcții nu m-am referit la muncitori și șantiere, ci la ăia cu cap de la care avem pretenția să vină infrastructura. Un inginer cu experiență, la un operator de apă dintr-un oraș mare (nu știu de Apa Nova, zic de prin țară), care trebuie să se ocupe de investiții câștigă pe la 5 mii de lei net. Ăia de la proiectare poate mai puțin. Ăia de la Apele Române, care ar trebui să facă hărți de risc și ceva, orice, cu sistemele de apărare împotriva inundațiilor n-am nici măcar atât. Mi-e greu să cred că ăia de la ANIF câștigă și ei atâta, că n-am auzit pe nimeni să se înghesuie să se ducă acolo. Un arhitect șef într-un oraș mare probabil că ia spre 7-8 mii de lei, iar acolo trebuie să fie cineva cu experiență și viziune, că de-aia se dezvoltă orașele așa cum se dezvoltă. Și de bine ce e și de cât se fură și se învârte nu prea vrea nimeni la posturile alea. Un cadru didactic (facultate) care n-are toate diplomele posibile nu cred că se apropie de 7-8 mii de lei pe lună, iar ăsta trebuie să-i formeze pe ăia enumerați înainte.
Sunt curios cât crezi că câștigă inginerii care trebuie să modeleze toată rețeaua de termoficare a Bucureștiului – e un subiect la modă – pentru că nu, nu Nicușor proiectează sisteme termice. Știu că toți ăștia ar trebui plătiți mai bine dar vezi tu, aici nu e cerere și ofertă pentru că ăia muncesc pentru populație, nu-și vând serviciile cui dă mai mult, deci nu prea fac profit. Iar dacă crește costul cu ei (adică le dai bani mai mulți), de unde vin banii ăia?
Pe un alt blog e în discuție reabilitarea clădirilor cu risc seismic din București. Dacă primăria trebuie să finanțeze/subvenționeze lucrările alea, de unde vin banii ăia? Și nu, nu tot timpul există finanțări europene pentru așa ceva. Vor trebui construite spitale? din ce bani?
Povestea aia cu lucrările ai auzit-o și tu pe internet. Sunt convins că unii fac de-astea, dar alea sunt mărunte și pe bani puțini. De tunurile reale n-ai să auzi. Cât despre datorii, cred că putem fi de acord că ceva ca CFR e puțin probabil să nu continue să se afunde în datorii fără niște intervenții serioase – cu bani zic.
Până una alta statul face peticeală și mută banii unde arde cel mai tare. E la mintea cocoșului că subvenționarea în general e păguboasă și totși ne bazăm pe ea, nu crezi că la un moment dat e prea mare gaura? Mai aduci de la sănătate, de pe unde o fi să o astupi. Dar e mai simplu să ne fure cineva tot timpul. Dar hai să nu mai dăm bani la stat, că nu tot noi suntem statul, ci o entitate care sifonează.
Până una alta eu aș fi curios care sunt cotizațiile în alte țări, dar în valoare absolută, nu procente. E am impresia că la noi se strâng mult prea puțini bani la nivel de țară/cap de locuitor.
Marius Cucu a zis
Când s-a dat legea cu scutirile pentru construcții știu că un inginer proiectant a avut crescut salariul cu 1900 de lei. Acum probabil i s-a mai indexat, asta și pentru că are proiecte în afară, dar nici… nu am mai discutat de „indexări”. La privat proiecta.
Daniel Bis a zis
Cavalere … revino in timpurile moderne si lasa turnirurile, lancile si … scuturile
Marius Cucu a zis
:)) am corectat. Se mai întâmplă să faci autocorecție din tastatura laptopului.
Daniel Bis a zis
Sunt de acord ca salariile la stat nu sunt mari (desi un raport spunea ca salariile la stat sunt mai mari decat cele de la privat), dar in majoritatea cazurilor sunt prea mari pentru ceea ce fac si cum fac.
Adica nu fac mai nimic si atunci cand fac, fac prost si iti baga bete in roate.
Pot sa jur ca mai mult de 50% din banii publici sunt sifonati pe lucrari care nu sunt necesare, lucrari de calitate proasta si cu costuri mari, etc
Eu cred ca statul trebuie sa se reformeze radical:
– reducerea birocratiei si actelor necesare, infiintarea unui Birou/Ghiseu unic pentru orice problema
– inlocuirea personalului birocratic cu aplicatii online pentru depunere cereri si suport (ca uneori/deseori nu functioneaza prea bine), dar pastrand si un personal minim in locatie (si care sa ofere si suport online cand sunt liberi) pentru cei care nu se descurca online
– inchiderea companiilor cu pierderi si care nu au nici un viitor (daca nu pot fi vandute/privatizate/modernizate)
– taierea salariilor exorbitante si a pensiilor speciale, alegere pensie sau salariu (indiferent ca esti la stat sau privat, ori te pensionezi si nu mai desfasori activitate remunerata, ori muncesti si nu primesti pensie)
– licitatii lucrari transparente si cu garantii solide atat financiare cat si de timp. Eliminarea posibilitatii de subcontractare (in cazul in care lucrarea este mai complexa, pe mai multe domenii de activitate, ori se poate „sparge” in mai multe licitatii, ori furnizorii vor participa impreuna, fiecare pe domeniul lor)
– atragerea si stimularea productie (nu a comertului)
– etc etc etc si lista e lunga
Dar unde nu e dorinta, nu e nici putinta.
Eu sunt de acord sa platesc 25% din profitul meu taxe la stat, dar sa vad ca se duc unde trebuie si sunt folositi optim.
Si sa beneficiez si eu de ceva de pe urma lor:
– sa pot sa ma duc si eu la un spital de stat decent si nu sa platesc si la privat (+ contributii de Asigurari la Stat)
– sa nu mai platesc in fiecare an 1000 Euro pe reparatii la masina din cauza drumurilor
– sa pot sa trimit copilul la o scoala de stat decenta, curata si nu inghesuiti ca sardinele
– sa pot sa ies si sa circul in siguranta pe strada (trotuar) fara sa dea un drogat cu masina peste mine sau cu o ranga in cap
– sa nu fac slalom si sa calc in toti rahatii de la cainii ai caror „stapani” sunt niste imbecili si nesimtiti
– sa nu mai aud ca „merge si asa” sau „asta e”
– statul sa te ajute, sa iti ofere sprijin/consiliere, sa te trateze ca un partener, ca este si in interesul lui (daca tu castigi mai mult si el primeste taxe mai mari) nu sa iti traga un sut in *oaie
Vreau o tara ca afara, inclusiv taxe si amenzi.