7 ani au trecut de când am montat aerul condiționat. Am luat o chinezărie de la Star-Light, una dintre primele variante. Aș lua Gree acum fără doar și poate. Sau chiar și Vortex. Are sor-mea 3 Vortex care funcționează bine ca în prima zi.
Ei bine, eu n-am fost atât de norocos și culmea, n-a fost chiar ieftin. Adică țin minte că nu l-am luat nici pe cel mai scump, dar nici pe cel mai ieftin. Totuși, cui am recomandat ulterior Gree… l-a lăudat. Asta pentru că mai apoi am aflat că au lucrat cu Daikin și abia după aceea au început să îl promoveze și pe la televizor.
Aerul condiționat îl am în bucătărie. Nu mă întrebați de ce, dar așa s-a gândit configurația atunci, atât s-a putut. Ei bine, de când se gătește mai mult… nu mai e atât de romantic de pornit aerul condiționat. Miroase.
Am un spray luat acum ceva ani de pe Altex ce-și face treaba cât de cât. Eu îl curăț, îi curăț și filtrele, dar mirosul nu pot să-l scot. Reapare după câteva zile. Idei?
Iar cel care mi-a curățat aerul condiționat prima dată parcă nu face nimic diferit față de ce fac eu. Poate că are altă substanță, nu știu.
Negru Ionut a zis
Recomand un set de curatare special pentru asa ceva:
https://emag.ro/spray-dezinfectant-pentru-aer-conditionat-si-clima-auto-chemstal-climasan-plus-spray-400-ml-clisanplus0400/pd/D4818KBBM/
si
https://emag.ro/detergent-chemstal-climanet-plus-spray-600-ml-pentru-curatarea-instalatiei-de-aer-conditionat-clinetplus0600/pd/D197SRBBM/
Ar fi indicat sa fie curatat aparatul de 2 ori pe an si la nevoie in functie de zona (daca este mult praf/trafic/etc.)
Eu am un set de acest gen si ajunge 2 ani pentru 2 aparate (deci cam 4 curatari).
Ar fi indicat sa fie curatat din cand in cand si aparatul exterior. Spalat cu apa (nu sub presiune).
Dan a zis
M-am uitat la ce ai recomandat dar nu prea inteleg modul lor de folosire si nici descrierea lor nu prea zice multe. Primul face spuma unde dai cu el? al doilea cred ca se aplica pe filtru de la AC, unitatea interioara sau pe filtru de habitaclu de la masina?
Negru Ionut a zis
Prima data folosesti Climanet Plus (va face o spuma destul de mare, dar nu iti fa griji se usuca si dispare, posibil sa se scurga putin, dar stergi cu o carpa) si apoi Climasan Plus (acesta nu face spuma, are rol de dezinfectare).
Le folosesti direct pe partea fixa a AC-ului .. filtrele ce se demonteaza se pot spala sub apa rece/calduta si se monteaza cand sunt complet uscate.
Dupa operatiune, seteaza 15-30 min AC pe aer rece la maxim.
Aici un video cu cele 2 pentru aplicare:
Dan a zis
Multumesc de video
Costin a zis
Cea mai mare parte a mirosului neplacut provine din tavita colectoare (de-o aproximativa forma de V) de a apei de condens. Fiind in permanenta umeda, vara pe calduri permit dezvoltarea de colonii de bacterii si fungi. Si in furtunul de evacuare aferent.
Care in momentul descompunerii emana aceste mirosuri fetide.
De aceea recomand o curatare temeinica ce implica demontarea mastii frontale pentru o mai buna accesare a respectivei tavite. Care, daca permite geometria, la rindul ei poate fi demonatat pentru o mai buna igenizare.
Binenteles, asta nu exclude si curatarea condensatorului propriu-zis si a filtrelor.
Virgil Grecu a zis
Ma apuca rasul cand citesc unele metode de indepartare mirosuri. Ca sa te scapi de el indepartezi cauza. Se scoate masca, se scoate turbina si se spala temeinic cu solutii specializate atat turbina cat si locasul ei. Lamele evaporatorului trebuie bine igienizate si ele. Eu le-am curatat prin puverizarea solutiilor cu un aspirator. Grosul mizeriei organice s-a fixat la mine in interiorul turbinei ventilatorului.