Încă e caldă treaba cu webfactor, dar mă gândesc că este destul de greu pentru mulți. Se estimează a avea destul de mulți clienți. Se zice că problemele ar fi referitoare la niște facturi neplătite. Acum nu știu dacă e varianta asta cea corectă pentru că ieri au pornit câteva ore, câteva site-uri. Poate că e mai mult de atât. Habar n-am.
Dar nu neapărat despre ei vreau să vorbim în mod direct, ci despre domenii.
Eu, de vreo 2 ani de zile mi-am mutat DNS-urile de la firma de hosting. Înainte stăteam la GoDaddy sau Namecheap și puneam acolo IP-ul. Era mai simplu, dar mai ineficient în cazul unor probleme. Acum administrez totul de la DigitalOcean, chiar dacă nu toate sunt pe hosting-ul de acolo, iar o parte sunt pe la Cloudflare, pe managementul lor de DNS-uri.
În fine, întrebarea e alta: să zicem că eu iau domenii de la cea mai proastă firmă de găzduire și mâine se închide, fără anunț. Se mai poate intra în posesia domeniului? Care ar fi pașii? Faci reclamație la ICANN și te aștepți să fie bine dacă acolo nu mai ai acces?
S-a lovit cineva de asta? Cam cât ar dura, la o adică lucrurile acestea? Există și alte căi?
Eu unul, m-am lovit, de niște buguri la actualizări, odată ce am transferat niște domenii la tlh și, oarecum, în timp real, am reușit să schimb mailul. Dar au discutat cei de la hosting, eu n-am avut nicio legătură.
vasile a zis
Daca registrarul, nu este autoritatea in sine care administreaza domeniul si primul in cauza a murit subit, te adresezi autoritatii.
Sa zicem ca ai un domeniu .ro la un host care e si registrar autorizat, ai totul la ei, desigur o greseala, da bine… entuziasmul e mare cand pleci la drum si nu prea ei in calcul toate problemele, hostul dispare subit, atunci te adresezi la rotld care e autoritatea locala. Desigur trebuie sa ai date de contact valide, nume, adresa si ce e mai important un mail valid, extern domeniului ce a crapat, daca nu totul se va face prin posta sau personal cu acte care sa dovedeasca ca tu esti cel din spatele domeniului.
Asadar problema esentiala sunt datele de contact valide si de aceea e bine sa le actualizati periodic, indiferent pe unde aveti domeniile.
Fiecare terminatie de domeniu are o autoritate si nu e necesar sa ajungi la ICANN, poate doar in litigii de proprietate intelectuala dar si pentru asta exista WIPO
Marius Cucu a zis
Bun, unde găsim aceste autorități?
Eu am avut probleme pentru că aveam private la namecheap și, aparent, s-au pierdut datele mele la transfer.
vasile a zis
net si com sunt la VeriSign si org la Public Interest Registry, mai departe e treaba locala sau nebunie crunta dupa ce au aparut sute de terminatii noi gen .blog, .news, etc. uite aici o lista, poti ajunge la radacini cumva 😉
A si uitasem de internic.net
Marius Cucu a zis
Momentan, nu am probleme, dar chiar nu știam cum e treaba. Mai bine sa fim informați în caz de ceva. Bine, am niste credit la o firma fantoma și nu as vrea sa am situații ciudate daca mut pe acolo una alta.
vasile a zis
Iti urez nici sa nu ai, da e bine sa fii precaut, sa inregistrezi domenii la registrari cu traditie sa verifici intradevar daca sunt acreditati, local sau international in lincurile de mai sus, sa ai mail extern domeniului valid, adresa de contact valida, eventual dns-uri externe hostului, cloudflare sa zicem, inca ofera destule optiuni free si e rapid si backup local daca vrei sa nu muncesti degeaba, zilnic sau saptamanal functie de cat de activ esti, nu mai zic daca ai o afacere sau esti mare vedeta gen Cabral :))), deja trebuie sa stai cu ochii pe host permanent sa ai chiar un host de rezerva pregatit permanent la zi pentru situatii… desigur e complicat!
Marius Cucu a zis
Avem DNS-uri externe: digitalocean și chroot. Momentan, nu știu de capul lor, sunt amestecate pe acolo. Cloudfire n-am pus pe nicăieri, deși mulți mi-au zis. Redundanță pentru DNS mi-a povestit câte ceva Mălin, încă nu avem așa ceva, vedem ce facem. Backup local există, cât și în cloud pentru tot făcut săptămânal, lunar pe PC/ laptop.