Am un laptop Asus la teste și are ecran OLED. Testez și eu asta după un an de la apariție și am văzut câteva lucruri utile pe acolo care cred că trebuie să fie luate în considerare dacă vă gândiți la un ecran OLED pentru laptop.
Treaba e relativ valabilă și pe la monitoare, televizoare și orice alt ecran OLED. Am scris câteva idei și în recenzia despre laptop, dar cred că e bine să fie și un pic la îndemână pentru toată lumea. În plus, când astfel de dispozitive ajung la prețuri mici te aștepți ca oameni neinițiați și foarte puțin documentați să înceapă să aibă acces la tehnologie. E păcat să facă scandal că o tehnologie anume e de rahat, dar ei nu citesc manualul sau recomandările.
Uite așa, când vine vorba de televizoare OLED, eu merg pe anul 3 și nu simt nicio urmă de burn in pe modelul pe care îl am în casă. Când am scris despre asta am văzut că sunt și persoane care foloseau televizorul pe post de monitor și, la fel, nu au fost probleme. Ușor, ușor, însă apar și monitoare dedicate, cu tehnologia OLED, semn că industria a rezolvat din probleme.
Protecțiile pe care trebuie să le activăm dacă avem un laptop cu OLED
- opțiune pentru pixel shift
- opțiune pentru pixel refresh
- opțiune de ascundere bară de start – inactivă by default
- opțiune pentru ca bara de start să aibă transparență
Ideea de bază este că ar fi mai bine să nu aveți lucruri statice pentru foarte mult timp pe display. Din ce văd în meniul celor de la Asus avem intervenții pentru bara de start, să o facă transparentă și să folosească, probabil, aceeași tehnologie care se aplică și la televizoare privind ștampila și sigla de la posturile TV, dar și o curățare de pixeli din când în când.
Pheno a zis
Am TV LG 40UH630V din 2016 (nu e OLED). Nu l-am oprit niciodata (doar daca a fost pana de curent prin cartier). Asta nu inseamna ca a stat vreodata in standby. Il folosesc pe post de veioza noaptea, televizor sau monitor ziua. N-am avut niciodata vreo problema. Ar fi penibil sa apara burn la un OLED. Asta se mai intampla la tuburile CRT. Niciodata n-am avut efect de burn pe niciun panel aparut dupa era CRT. Recunosc ca monitorul ACER V243HL e mai batran (2012) si intra in standby cand dau shutdown desktop-ului. Nici cu el n-am avut vreo problema desi are minim 14-18 ore de functionare neintrerupta pe zi. Poate ca sunt eu mai norocos la gadgeturi, echipamente electrice, electronice, electrocasnice. Deocamdata nu se simte nevoia vreunei schimbari la TV-uri, monitoare, desktop-uri. Am uitat sa specific ca fumez ca un turc in aceeasi camera cu echipamentele enumerate de mine mai sus si la curatenia generala (mentenanta si intretinerea echipamentelor), n-am intalnit surprize suplimentare.
Marius Cucu a zis
LED urile sunt construite pe altă tehnologie, apare mai greu burn in. Pe OLED sunt mult mai multe șanse.
Pheno a zis
Sa inteleg ca tehnologia OLED este inferioara LED-ului? Adica vorbim de evolutia involutiei? N-ar trebui sa fie invers?
Marius Cucu a zis
Orice tehnologie are plusuri și minusuri. Pe OLED există probabilitatea de a avea burn in, în timp ce pe LED calitatea imaginii nu e așa de bună. Pe OLED ai consum mai mare, în timp ce pe LED consumul de energie s-a tot diminuat.
Nici la OLED nu e problemă că îl folosești mult, ci strict cu retenția, imaginea statică.
Pheno a zis
Da, asa e, cu imagine statica stiu ca exista sanse sa apara burn in. Totusi ca sa dai de patru ori mai mult (asta e cea mai ieftina varianta) pana la de zece ori mai mult pe un OLED vs. LED, n-ar trebui sa existe niciun fel de probleme tehnice, de fiabilitate, indiferent de modul de lucru, fiindca altfel, nu se justifica nici investitia, nici tehnologia. Mai concret, vad multe minusuri contra putine plusuri la OLED-uri, in comparatie cu LED-urile. Ma refer la consum energetic. Nu mi-as schimba ACER-ul meu care consuma 17watt la 24 inch full HD, pe un OLED cu consum peste 100watt chiar daca e UHD 4 sau 8k(n-am vazut diagonala normala de monitor OLED de 24-28 inch) de la 40 inch in sus, fara numar…, ca si cum toti utilizatorii de TV sau monitoare ar locui prin palate, castele, muzee, etc. Mi-a trebuit mult timp sa ma hotarasc sa-mi cumpar TV LG 40UH630V fiindca era printre putinele de 40 inch si 4k. Totusi locuiesc intr-o garsoniera de 24 mp cu tot cu hol, baie si bucatarie (fara balcon). N-am decat 4 televizoare cu diagonale descrescande de la 40, 28, 26 pana la 24 inch (toate functioneaza incontinuu, fiecare pe postul lui) si doua monitoare pentru desktop-uri. Daca mi-as permite, mi-as cumpara un TV LG OLED de 42-48 inch, dar preturile mi se par exagerate pentru ce pot oferi ele.
Marius Cucu a zis
Păi cele de 42′ abia au apărut. E normal ca o tehnologie nouă să fie și mai scumpă. Display-uri mici, de laptop, prea puțini fac cu OLED. Când o să fie concurență o să fie și preț mai mic.
ionică a zis
„Ideea de bază este că ar fi mai bine să nu aveți lucruri statice pentru foarte mult timp pe display.”
Ideea ar fi să nu mai lucrăm deloc să nu stricăm ecranul. Asus …
Vasi a zis
Deci tot mai bine de mine cu plasma mea veche de 10+ ani de 32 inch. Nici un pixel mort, claritate excelentă Full HD. Degajă ceva căldură, dar prinde bine iarna (ha-ha).
Iulian a zis
O intrebare de outsider…daca imi cumpar un OLED mai am nevoie de ochelarii de protectie contra luminii albastre pe care ii folosesc pentru telefon si laptop?
Marius Cucu a zis
Sigur că da. Se face marketing că lumina albastră e mai redusă, așa și este, tot mai ramane acolo ceva emisie.
Marius a zis
Salutare,
Îmi cer scuze dacă nu postez unde trebuie.
Doresc să cumpăr un laptop dar mă pricep prea puțin și nu ma pot decide.
Dacă m-ați putea sfătui ce să aleg între:
– ASUS Vivobook S 15 K3502ZA 15.6″ Laptop – Intel® Core™ i5, 512 GB SSD
ȘI
– LENOVO IdeaPad 3i 15.6″ Laptop – Intel® Core™ i7, 512 GB SSD
Laptopul îl folosesc pentru navigare internet, email, youtube, filme și Euro Truck Simulator2.
Dacă îmi puteți da un răspuns, vă mulțumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Lasă-mi link, dacă poți, cu ambele modele.
Marius a zis
Salut, acestea sunt linkurile:
https://www.currys.co.uk/products/asus-vivobook-s-15-k3502za-15.6-laptop-intel-core-i5-512-gb-ssd-grey-10240522.html
https://www.currys.co.uk/products/lenovo-ideapad-3i-15.6-laptop-intel-core-i7-512-gb-ssd-blue-10242277.html
Vasi a zis
Configurația arată bine cu excepția plăcii video. Cel mai sigur caută un model care să conțină deja o placă video AMD sau GeForce de minim 2 GB.
Vasi a zis
Atenție, dacă am identificat bine cele modele, nici una nu are placă video bună pentru Euro Truck. Ai nevoie să scrie acolo în descriere la placa video un AMD sau Ge Force 2,4-6 GB.
Marius a zis
Salut, mulțumesc pentru răspuns.
S-ar merita eventual să schimb placa video dacă aș cumpăra unul din aceste laptopuri?
Marius Cucu a zis
Placa video a unui laptop se schimbă greu sau mai deloc. Pleacă de la premisa cu un laptop OK din prima. Asta dacă vrei să te și joci. Dacă vrei pentru utilizare simplă, browser, aplicații simple nu e cazul de placă video bună.
Marius a zis
Salut, am verificat chiar acum ce variante am cu placile video recomandate de voi.
Din păcate prețul s-a dublat și nu mă încadrez.
Îmi puteți spune care din cele două variante de mai sus, ar fi totuși cea mai indicată și de ce?
https://www.currys.co.uk/computing/laptops/laptops?prefn1=searchFilter17&prefv1=NVIDIA%20MX%7CNVIDIA%20RTX%20Studio&srule=Price%20(Low%20to%20High)&start=0&sz=20
Am gasit acest Acer, dar sincer nu mai merg pe Acer, nu îmi mai place.
https://www.currys.co.uk/products/asus-vivobook-pro-16x-n7600pc-16-laptop-intel-core-i7-512-gb-ssd-silver-10234435.html
Acesta era ce mi-ați indicat voi, dar din păcate, așa cum spus, nu mă încadrez.
Mulțumesc anticipat.
Vasi a zis
ASUS Vivo e mai puternic, atât la procesor cât și la placa video dar și un gram mai mare la monitor. Vezi și ăsta sau ceva apropiat de el https://emag.ro/laptop-gaming-acer-nitro-5-an515-57-cu-procesor-intelr-coretm-i5-11400h-pana-la-4-50-ghz-15-6-full-hd-ips-144hz-16gb-512gb-ssd-nvidiar-geforce-gtxtm-1650-4gb-no-os-black-nh-qekex-009/pd/DM7KLZMBM/
Marius a zis
Mulțumesc pentru răspuns.
Cred că până la urmă voi alege Asus.
Toate cele bune tuturor.
Vasi a zis
Sănătate și mult succes.
Marius a zis
Doamne-ajută, mulțumesc asemenea.