Nu am folosit antivirus câțiva ani buni. Si nici n-as fi folosit dacă Windows n-ar fi venit cu antivirus integrat, care sa ne „apere” de virușii răutăcioși.
Nu ca as fi super om și as fi mai bun ca virușii, ci prin simplul fapt ca orice program am folosit, pe orice pagina suspecta as intra, întâi testez pe un mediu virtual.
Ce este o mașină virtuala?
O mașina virtuala este o aplicație care te ajuta sa instalezi mai multe sisteme de operare, într-un mediu virtual, fără a-ti afecta performanta calculatorului sau integritatea fișierelor din calculator.
Citește și: Virtualbox vs VMWARE
De ce este recomandat sa folosim o mașină virtuala?
- putem instala orice fel de sistem de operare, practic putem sa avem un număr nelimitat de sisteme de operare.
- putem testa orice program compatibil cu sistemul de operare, chiar sa ne „jucam” cu viruși pentru ca nu au cum sa pătrundă in sistemul vostru de operare.
- folosirea de programe TRIAL pe o perioada nedeterminata folosindu-ne de funcția Snapshot
Sigur că, varianta mai complexă ar fi ca aceste sisteme de operare să fie instalate în dual boot. Despre acestea am scris aici.
Cum funcționează aceste mașini virtuale?
Doua astfel de mașini virtuale sunt Virtualbox si VMWare. Ambele sunt folosite la scara larga de către entuziaști.
Instalarea acestor doua programe este relativ simpla. Nu vom da decât câteva NEXT-uri. Apoi va trebui sa introducem arhiva/ fișierul ISO/ fișierul DMG cu sistemul de operare pe care dorim sa-l instalam. Procedura este identica cu cea de la instalarea oricărui sistem de operare. Este evident ca pentru acestea vom avea nevoie si de licență.
Din păcate, sistemele de operare instalate intr-un mediu virtual nu vor rula la fel de bine ca un sistem instalat pe „curat”, depindem foarte mult de hardurile pe care le avem, ce tip de virtualizare alegem, dar si daca procesorul pe care il avem suporta virtualizare.
Virtualbox pentru Windows
Probabil cel mai răspândit program de virtualizare, cel puțin eu il folosesc de cativa ani de zile.
Pe calculatorul desktop in afara de Windows 11, am si Windows 8, Windows 7 si Ubuntu instalate. Pentru toate acestea am realizat backup-uri, numite generic in Virtualbox, Snapshot. Practic aceasta este o imagine a sistemului de operare, careia ii putem da Restore in câteva secunde.
De exemplu, daca eu ma virusez in Windows 11 sau fac vreo boacănă, pot in câteva clipe sa „reinstalez” sistemul de operare instant daca pun imaginea fără sa-mi afecteze celelalte sisteme de operare instalate. La fel de bine pot avea mai multe „poze” ale sistemului si le pot manevra după bunul plac.
De unde stie VirtualBox ce drivere sa foloseasca?
După ce s-a terminat instalarea in modul virtual al oricărui sistem de operare suportat de Virtualbox, trebuie sa instalam si un pachet de drivere numit Virtualbox Guest Additions.
Este foarte important acest pachet pentru ca vom putea beneficia de drivere pentru placa video, mouse, USB-uri si multe altele.
Procedura este asemănătoare si pentru VMWare, diferă doar numele acestuia. Pentru VMware avem vmware-tools, drivere ce se instalează asemănător.
Care este diferenta dintre WMware si VirtualBox?
Nu as putea sa zic ca unul este mai bun decât celălalt, insa mi se pare VirtualBox mai user-friendly. Dar depinde de fiecare in parte si cu ce program de virtualizare s-a obișnuit.
Ambele sunt compatibile cu toate sistemele de operare cunoscute: Windows, Linux, Mac OS X. Daca sunteți fanii programelor, fanii testelor, chiar si disperaților de filme porno le recomand sa instaleze un sistem de operare intr-o mașină virtuala, in felul asta nu se vor mai virusa atât de ușor.
Bineînțeles, ca sa rulați mai multe sisteme de operare aveți nevoie de un calculator puternic. Eu am 8 GB RAM si tot mi se pare putin cat deschid Windows Xp si Ubuntu in virtual.
Voi folositi virtualizare, ati testat VMware sau VirtualBox? Pe Windows sau pe Linux?
Da, evident. Se poate instala nu numai într-o mașină virtuală, cât și în dualboot.
Claudiu a zis
Am un prieten care sta pe windows, cu Ubuntu pe WMware, doar pentru ca are ceva aplicatie care merge numai pe linux si o foloseste des.
E o chestie foarte faina virtualizarea asta, numai ca iti trebuie un calculator destul de performant ca sa poti rula in permanente 2 sisteme de operare, unul implicit si unul pe vmware.
Cristi I. a zis
Eu zic ca este foarte bine sa ai doua sisteme de operare instalate in cazul in care se intampla ceva cu unul dintre ele.
Marius Cucu a zis
Depinde. Dacă folosești două sisteme de operare în virtualbox sau în vmware și se strică unul nu este nicio problemă, însă dacă folosești dual boot este posibil să ai ceva probleme.
Marcel a zis
VirtualBox folosesc pe Windows , am folosit si pe Linux si parerea mea este ca se descurca mai bine ca wmware.
Marius Cucu a zis
Părerile sunt împărțite. Fiecare folosește mașina cu care s-a obișnuit.
Ion a zis
Pentru pc Dell optiplex Gx 270 pentum 4 se poate instala sistemul de operare Windows 7? Nu mă pricep la pc va rog dati_mi un răspuns?
Marius Cucu a zis
Ce configurație are acest dell?
Valetin a zis
Am incercat si eu tot felul de programe, parca unul dintre ele era dual boot,sincer sa fiu nu mi-a iesit.
M-am enervat am sters tot si am luat-o de la capat.
Prima data am instalat windows 7, am facut 3 partiti, dupa ce am instalat frumosul sistem de operare windows 7, pur si simplu am instalat ubuntu pe una din cele 3, lasant in pace partia pe care am instalat windows 7 si a mers fara nici o problema.
In partia C am instalat win7 si in D ubuntu, daca intru in ubuntu pot vedea fisierele partiei C cat si D pe cand daca accesez win7 nu pot vedea partia D, vi se intampla si voua?
Marius Cucu a zis
Pai noi discutam de Virtualbox, adica programe de virtualizare.
Tu ai instalat direct pe hard. E normal sa nu poti sa vezi partitia D pentru ca Windows nu recunoaste ext4 din Ubuntu, dar poti cauta pe google programe care „vad” partitiile de acest gen.
Andrei a zis
Am test virtuabox pt windows 7 si ubuntu si pot spune ca a mers ok desi am 6bg ram si i5 second gen, am un prieten care cu I7 sandy si 16 gb rami si-a facut 6 masini virtuale .. a mers dupa 1 luna s-a ars CPU… naspa rau !
Bucur a zis
iti trebuie rami seriosi ca sa poti folosi mai mult de un sistem de operare…cel putin 4gb de ram zic eu,bun articolul foarte informativ…
Marius Cucu a zis
Are balta peste, am 8 GB si pe desktop si pe laptop 😀
Costin a zis
Putin off topic. Mai sus s-a mentionat salvarea unui sistem de operare prin
crearea unei ‘poze’, adica a unei clone.
Deoarece anul trecu m-am cam fript cu utilitarul din windoze 10, bietul de el n-a mai recunoscut propria-i creatie :(, m-am hotarit sa folosesc un soft dedicat pentru asta. Deci, cam ce program ma sfatuiti sa folosesc, unul care sa creeze o imagine bootabila de pe care sa pot repune pe C: toata salata ?
Am citit cite ceva despre Acronis True Image, Paragon plus altele.
Care ar fi cel mai eficient dar totodata si mai ‘user friendly’ ?
Marius Cucu a zis
În trecut foloseam CloneZilla. Nu știu cum a mai evoluat de la XP încoace, dar… era ok înainte.
Eu dacă țin SO pe SSD și instalez programele pe el, dar proiectele în alte părți nici nu mă doare de clonare. În 10-15 minute configurez programele și aia e.
Costin a zis
Pai tot pe SSD tin si eu S.O. la care mai adaug un Adobe Audition + ceva editoare de texte, Office 2010 + niscai playere.
Teoretic nici eu n-as avea nevoie de clona doar ca peird cam o ora pina ce se instaleaza toate driver-ele win-uli de pe un dvd. Adica ilegal de mult.
I-am pus imaginea pe un stick dar dupa primul restart nu mai continua singur nici mort, doar manual.
Asa ca am facut o copie de rezerva a dvd-ului original si-o frec pe aia.
Deja au inceput sa ma lase nervii de asta am cerut o parere.
Dupa multe studii cred c-am sa merg pe un N. Ghost 15. E mediu extern win si cam toata lumea il lauda.
Apropos, CloneZilla nu era pentru linux?
andrei a zis
Salut,
as dori sa ma adresez administratorului acestui site in cele ce urmeaza.
Sper ca nu gresesc dar am observat ca este destul de greu de gasit pe internet un tutorial step by step pentru a instala windows 7, 8 sau 10 pe un sistem Free dos. Si ca sa nu mai zic de modalitatea prin care putem face un stick bootabil.
Crezi ca ne poti ajuta, pe cei pe care ii intereseaza ?
Mie mi se pare un subiect interesant si pentru cei care nu sunt conectati la tot ce inseamna IT, ar fi foarte util ca si celelalte subiecte abordate pe acest site.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Free dos nu influențează cu nimic instalarea sistemului de operare. Pur și simplu formatezi, trebuie să ajungi în pasul în care trebuie să ștergi partiția cu free dos.
Un articol este aici, pas cu pas.
Instalarea Windows 7 este mai greoaie pe sistemele cu Skylake, Kaby Lake sau AMD-urile noi din cauza UEFI. Pe 10 n-ar trebui să întâmpini problemele de care aminteam mai sus.
Ștergerea FREE DOS se face în pasul acesta.
andrei a zis
Multumesc pentru informatii, insa am sa incerc cu windows 7 prima data, functiile din win10 sunt functii pe care nu le folosesc, si sunt foarte obisnuit cu win7.
Ce probleme pot intampina cand instalez win7 pe skylake ?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Blogurile cu https, adică SSL activat nu vor funcționa în curând. La fel, orice magazin online care are implementat lucrul acesta. Ușor, ușor, se face trecerea la 8.1 sau 10 cu sau fără voia noastră. Probabil că, în timp, nu vei mai putea actualiza Chrome/ Firefox, așa cum se întâmplă acum cu XP-ul.
Ai ceva buguri pentru USB 3.0. Dacă este laptop este posibil să nu ai drivere disponibile.
Ca să faci instalarea trebuie să te joci cu Legacy din BIOS. Nu pot să-ți zic pas cu pas pentru că diferă de la versiune de BIOS la versiune de BIOS.
andrei a zis
Practic singura varianta care sa nu imi dea batai de cap este win10, ceea ce nu vreau si in plus am vazut ca pe site-ul producatorului de laptop driverele nu sunt disponibile decat pentru win10 neputand sa selectez alt OS.
Lucky me.
Multumesc inca o data!
Marius Cucu a zis
Eu am uniformizat toate calculatoarele pe aceeași variantă. E mai optimizat pentru hardware nou, să știi. Totul ține de obișnuință. Dacă mai ai întrebări sau probleme despre Windows 10 poate reușim să le rezolvăm. Mai sunt câteva tutoriale pe blog referitoare la Windows 10.
Husdup Florin a zis
Folosesc VMWare vSphere la munca pentru ca avem ESXi-uri, insa pentru virtualizare pa masina locala am trecut la HyperV pe Windows si VirtualBox pe Linux Mint.
Ovidiu a zis
Salut!Am inteles ca folosesti masina virtuala si daca se poate as vrea sa ma ajuti si pe mine cu cateva chestii:am instalat si eu si vmware si virtualbox.ideea e ca imi merge reteaua doar cand dau cate un search in google,dar nu ma lasa sa intru in pagini.Nu stiu de ce .Cand incerc sa intru pe o pagina imi spune ca nu am conexiune…a doua problema,cum pot instala drivere in xp ul ce l am pe vmware sau virtualbox?
Marius Cucu a zis
Ai instalat Guest addition în virtualbox?