Cum alegi cel mai bun laptop, asta e întrebarea clasică. De când mi-am luat laptopul acesta am avut posibilitatea să testez foarte multe variante. De atunci, mai merg pe la câte o lansare, vă mai povestesc noutăți despre tehnologie pe blog și pe Youtube, încerc să fiu la curent cu tot ceea ce se poate.
Probabil că mâine dacă as avea buget pentru un laptop, sigur as alege mult, mult mai bine. Mai informat!
Când zic „bine” este destul de subiectiv pentru că fiecare, înainte de a cumpăra un laptop, trebuie să știe ce are de făcut cu acesta și cât de mult îl pune să muncească.
Sunt persoane care lucrează cu modelare 3D, sunt persoane care fac grafică pe calculator, dar și persoane care aleg un laptop de gaming. Cea din urmă nu o recomand, laptopurile de gaming adevărate ajung la un cost foarte, foarte mare. Nu știu dacă merita investiția și dacă veți simți ca va jucați cu adevărat.
În momentul de față, ca în alte domenii, componentele s-au nișat, așa ca, dacă vreți sa va alegeți un laptop, trebuie sa treceți prin câteva filtre destul de importante.
Trebuie sa aveți mare atenție la configurația aleasa pentru că se pot modifica foarte, foarte puține lucruri la un laptop și acelea, de cele mai multe ori nesemnificative. Mai bine analizam puțin și investim cu cap, în loc să ne grăbim și să luam o porcărie pe care o vom regreta în perioada următoare.
Ceea ce mi se pare foarte important, față de momentele în care am scris acest ghid, este faptul că acum avem acces la mai toate brandurile de pe piață. În plus, sunt aproape 2000 de modele disponibile la vânzare. Nici nu visam acum câțiva ani, practic piața s-a maturizat, concurență există din plin.
Cum ziceam, am reușit să fac un canal de Youtube în care să vorbesc despre tehnologie. Deocamdată, mai puțin despre laptopuri, dar vreau să intru și pe nișa asta. M-ar ajuta enorm o abonare aici pentru a crește canalul și a putea primi cât mai multe produse la testare.
Există, în 2024 un context destul de ciudat referitor la inteligența artificială. Este integrată pe televizoare, este integrată pe telefoane, acum avem integrări și pentru laptopuri. Înțeleg că tehnologia trebuie să fie tot mai ușoară pentru utilizatorul de rând, însă pe partea de laptopuri încă avem libertate pentru a face lucrurile așa cum dorim. M-aș orienta un pic spre hardware performant, nu pe tehnici de marketing.
Stabilirea bugetului. Cum știm că alegem cel mai bun laptop?
Înainte de a începe orice fel de configurare, trebuie sa știm exact ce buget avem și dacă mai putem mari Putin bugetul dacă este strict necesar. Pățesc mereu lucrul acesta, îmi stabilesc un buget de 3000 de lei, de exemplu, apoi, la achiziție, observ ca am cheltuit chiar și dublu sumei. Ce-i drept, am avut niște vremuri tulburi, cu inflație, cu instabilitate, prețurile sunt un pic razna.
- Citește și: Am testat noul Asus Zenbook 14 cu ecran OLED: UX3405MA
- Citește și: Asus Vivobook S 15, primul laptop testat cu Snapdragon
Totuși, eu recomand să mergeți pe o premisă: calitate, nu cantitate. Mai ales, când vorbim despre un gadget scump, de care mă voi folosi câțiva ani de zile. Adică un telefon îl schimbi la 2 ani, laptopul când l-ai schimbat ultima dată? Mai plecați cu o premisă și anume că laptopul nu este PC și cu greu faci ceva modificări la acesta.
Pentru ce utilizezi laptopul mai mult?
Fiecare dintre noi are preferințe, unii ne jucam mai mult, alții se uita la filme sau poate îl folosesc pentru programe care nu necesită o putere mare de calcul, așa că lucrurile diferă, iar bugetul trebuie optimizat în funcție de fiecare persoană.
Cel mai bine ar fi sa va gândiți la aplicațiile care credeți ca va consuma foarte multe resurse și să faceți o estimare.
Dacă îl luați pentru jocuri, încercați o variantă dedicată. Chiar dacă unui calculator de tip desktop îi va trebui mai mult spațiu, mai multe cabluri în jurul biroului, întotdeauna voi recomanda sa va jucați pe calculator și nu pe laptop. Performanțele unui calculator nu se compară cu cele ale unui laptop, cu toate că acum avem răcire pe lichid și pe laptopuri, avem tot felul de briz briz-uri. Performanța brută nu este aceeași. Punct. Discuția este asemănătoare și dacă alegeți editarea video sau chiar modelarea 3D.
Editez video și foto destul de mult, iar diferențele sunt foarte mari intre un laptop și un calculatorul desktop. Plus avantajele unor monitoare mari, o răcire suplimentară. Avantaje, avantaje!
Brand
E greu să împaci pe toată lumea, probabil ca fiecare deja are preferințe. Unii poate au avut un laptop și au fost mulțumiți, așa ca mai mult ca sigur vor încerca același brand, alții poate au fost nemulțumiți și nu poți să ajungi la un numitor comun.
Avem pe piață foarte multe branduri ok:
- Acer
- Asus
- HP
- Lenovo
- Dell
- Toshiba
Pe acestea le-aș numi low end pentru că au modele destul de multe ieftine. Accesibile, dacă vreți. În categoria premium aș merge cu:
- Clevo
- MSI
- Dell Alienware
- Gigabyte
- Razer
cumva pe acestea de mai sus le-aș încadra în categoria de laptopuri nișate direct spre gaming.
Între timp, au intrat pe piață și chinezii cu modelele lor. La o primă căutare găsim:
- Huawei
- Xiaomi – nu mai văd prin magazine pe la noi, au doar tablete
În principiu, pentru utilizare și raport calitate preț, cred că nu sunt deloc rele cele propuse și de piața asiatică. Dar sunt pentru utilizare, pe anumite segmente, nu acoperă game întregi precum Lenovo sau Asus. De aceea atât Asus și Lenovo își împart podiumul la noi în piața locală.
Sigur, nu intram în discuții cu cei care preferă Apple și laptopurile lor. Acolo e un marketing imens pentru o configurație pe care o găsești la cel puțin jumătate de preț. Dar da, trebuie să recunoaștem că diferă calitatea materialelor, diferă sistemul de operare sau chiar optimizarea pentru sistemul de operare. Tocmai de aceea o comparație directă nu își are locul. Dar și așa variante precum Microsoft Surface, Asus Zenbook, Lenovo Yoga sau chiar LG Gram sunt variante de luat în considerare pe Windows.
Configurația hardware a laptopului
De aici începe bătaia de cap, dacă intre branduri discuția nu este atât de complicată, marketing-ul funcționează extraordinar de bine.
Mă refer la faptul ca foarte mulți rebranduiesc și, eventual pun 8 GB de RAM și schimba o cifra, apoi pun la vânzare componente ca fiind de noua generație. Înainte, știam o treabă: aveam 1-2 generații de procesoare la raft, acum avem și cu 5 generații în urmă. Faceți ochii mari!
Mare, mare grija pe produsele „de noua generație”. Învățați să comparați foarte bine specificațiile produselor ca altfel veți plăti mult pentru nimic.
Procesorul
Laptopurile pot avea 3 branduri de procesoare:
- AMD
- Intel
- seria M, bazată pe ARM, de la Apple și… Windows
Intel au fost lideri incontestabili până la apariția AMD Ryzen. Acum lucrurile s-au mai apropiat. Nu înseamnă că AMD e mai bun, ci că lupta există în momentul de față.
Suntem într-o perioadă de tranziție cu tot AI-ul despre care vă vorbeam la început, dar și prin faptul că TSMC a reușit să facă lucruri faine cu Apple, iar tehnologia ajunge ușor, ușor și pe Windows.
Mai mult, se întâmplă să lucreze la TDP diferit procesoarele și e din ce în ce mai complicată alegerea.
Ca idee:
Procesoare Intel
- Intel Celeron, Pentium – destinat calculatoarelor cu buget mic, nu veți reuși decât sa faceți strictul necesar, browser, filme, muzica, office)
- Intel I3 – clasa entry level a procesoarelor, fostele core2quad modificate puțin. Procesorul I3 este o soluție bună pentru cei care nu fac foarte multe lucruri pe un laptop.
- Intel I5/I7 – am ales sa le pun în aceeași categorie pentru ca diferențele de performanță dintre acestea sunt mici, de 10-15%. I7 pentru calculatoare sunt recomandate celor care vor sa facă overclock sau pentru cei care doresc sa facă editare video, însă dacă ne gândim la raportul calitate/pret pentru un laptop s-ar putea să nu merite investiția.
- Intel I9 – da, sunt o certitudine. Ele sunt rezultatul faptului că cei de la AMD au reînviat și oferă alternativă.
De la generația Haswell Refresh cei de la Intel au început să amestece procesoarele pentru laptop. Cred că ăsta este cel mai bun cuvânt. Inițial, neavând competiție foarte mare din partea celor de la AMD și-au permis să lanseze procesoarele ULV și procesoarele M. Le deosebim prin cifra de la denumirea procesorului.
Nu intru foarte mult în detalii tehnice, însă dacă sunteți curioși puteți arunca un ochi pe topul acesta.
Procesoare AMD
Încearcă să se alinieze cu tot ceea ce face Intel. Să concureze! Suntem la generația a 8 a.
Au 2 serii de procesoare: U și H. Modelele cu U sunt cele ULV și sunt 5 la număr. Au TDP de 15W. 8 nuclee și 16 fire de execuție. 🙂
Modelele cu H sunt 3 la număr. Acestea au TDP de 45W. Vor mai exista și modele cu terminația HS dacă producătorul va respecta anumite cerințe de răcire.
Lângă seriile de la AMD și Intel nu avem cum să nu amintim și de tot ceea ce face Apple. Este adevărat că prețul nu este mic și cumva este în contradicție cu ceea ce încercăm să obținem din articolul acesta. Pentru ei nu există raport calitate preț, însă trebuie să nu aducem în discuție și opțiunea de la Apple: procesoarele M3 bazate pe tehnologia ARM. Așadar, dacă sunteți dispuși să intrați în horă, cu siguranță veți obține performanțe foarte bune de la MacBook Pro.
Procesoare Snapdragon
Tot despre procesoare bazate pe ARM ne referim și aici. Ei bine, iată că avem Snapdragon de ceva timp și lucrează pentru noi. Lucrează la autonomie și performanțe destul de bune. Dacă vreți, un procesor Snapdragon ar trebui să fie luat în momentul în care vreți o autonomie foarte bună. Ori, e un pic mai complicat să discutăm despre compatibilitate 100%. Da, pașii sunt imenși în a rezolva mai toate problemele, însă cei mai puțini tehnici se vor lovi de ceva ziduri. E clar că direcția este bună, dar mai trebuie un pic de răbdare.
Deocamdată, am zis aici că n-aș recomanda un laptop bazat pe ARM unui om ce nu este tehnic. Să mai lăsăm un pic dezvoltatorii să pună la punct software-ul!
Placa video
Pentru aceasta componenta este o întreagă discuție, depinde foarte mult de ceea ce vrem sa facem cu dispozitivul, dacă avem nevoie de o placă video dedicată sau una integrată.
Un articol detaliat aveți aici.
Dacă aveți de gând sa folosiți pentru utilizare simplă, pentru ascultat muzică chiar nu aveți nevoie de o placa video dedicată, în schimb dacă vă gândiți să vă jucați și să folosiți programe cu cerințe mari, trebuie sa vă gândiți la ceva dedicat.
Ideea pe care vreau să o subliniez este să aveți grijă la răcire. Chiar dacă luați o placă video foarte bună, dacă aceasta, implicit laptopul, nu are o răcire ok poate scădea performanța cu 20-30%. Mai ales, dacă vorbim de alimentarea pe baterie.
La NVIDIA avem seria 4000 ce este deja pe laptopurile de top. M-am jucat cu multe modele din primele serii. Aveți aici un tag în care puteți vedea mai multe.
Interesant este că această serie se bazează pe Ray Tracing. Oarecum se schimbă perspectiva în jocuri.
Probabil că în viitorul apropiat vom avea un standard plăcile video de laptop pe 128 de biți cu 8 GB VRAM. Nu este rău deloc, le recomand pentru ca rezoluția ultraHD are nevoie de mult mai multa memorie pentru a manageria cantitatea de memorie primită.
NVIDIA Mobile | Memorie VRAM | Maq-Q TGP | Standard TGP |
---|---|---|---|
RTX 4090 | 8GB GDDR6 | 80W | 150W+ |
RTX 4080 | 8GB GDDR6 | 80W | 115W |
RTX 4070 | 8GB GDDR6 | 80W | 115W |
RTX 4060 | 6GB GDDR6 | 35W | 50W |
RTX 4050 | 4GB GDDR6 | 35W | 50W |
Ca modele entry level avem:
- MX450 – 16 nm, 64biți, 640 CUDA, 1354 MHz base clock cu boost la 1468 MHz, TDP 25W
- MX430 – 16 nm, 64biți, 384 CUDA, 1531 MHz base clock cu boost la 1594 MHz TDP 25W
Prețurile pentru aceste laptopuri sunt destul de mari. În general, sunt folosite acolo unde sunt laptopuri performante.
Memorie RAM
Prețul pentru o memorie RAM pentru laptop de 8 GB a scăzut foarte mult, așa ca nu avem de ce sa nu punem minim 16 GB unei configurații noi de laptop. Mi-am achiziționat, de curând, pentru laptopul meu memorie la preț foarte bun, am scris articol aici despre probleme ce pot apărea.
Recomand să alegeți variante pe DDR5. Atenție, totuși, că laptopurile foarte ieftine au totul integrat pe placa de bază și un singur slot de RAM. De principiu, modelele foarte ușoare au totul lipit pe placa de bază așa că s-ar putea să nu puteți îmbunătăți nimic ulterior.
Verificați să puteți face upgrade, la nevoie.
Stocare
Statistica spune că undeva la 95% dintre laptopuri se vând, în momentul de față cu SSD. HDD-ul, ca unitate de stocare primară a dispărut. Am testat și laptopuri ce aveau SSD-uri în RAID. Senzațional de rapide!
Sigur, SSD-uri găsim în mai multe variante:
- conector SATA
- conector M.2
- conector PCI Express
Cel mai rapid este cel din urmă, în plus tehnologia avansează foarte repede. La acesta chiar putem să punem în discuție și răcirea, dacă este asigurată corespunzător de modelul de laptop ales.
Conectorul SATA și M.2sunt limitate de portul SATA. Ăsta ar fi un sfat pentru cei care vor performanțe maxime pe platforme vechi.
Tastatura
Nu putem avea pretenții de la un laptop de buget ca tastatura să fie wow.
Unele modele de laptopuri sunt ieftine și din cauza faptului că s-a tăiat mult din experiența de utilizare a tastaturii. E drept, prea puțini țin cont de aceasta. De altfel, e greu să alegi din poze dacă nu citești recenzii pertinente.
Până în momentul în care nu am lucrat foarte mult cu o tastatură bună nu mi-am dat seama de cât de importantă este.
Așadar, dacă doriți o tastatură bună eu vă recomand laptopurile care fac tastaturi de gaming, poate cele de la SteelSeries.
Bateria
Dacă tot am adus în discuție bateria laptopului trebuie să știți că, cu greu vom găsi informații despre bateria unui laptop nou.
Magazinele nu ne dau astfel de informații, producătorii nu au niciun interes.
În funcție de performanțele unui laptop, în funcție de cât consumă toate componentele, o baterie poate fi de 2 celule sau chiar de 8 celule. Una de 2 nu este mai bună ca una cu mai multe, dar are șanse să țină mai mult(mă refer la ciclurile de încărcare descărcare).
De preferat ar fi să alegeți modele ce au baterie detașabilă. Sigur, se pot schimba și cele integrate, dar în service. Nu e așa ușor ca laptopurile cu baterie detașabilă.
Cât ține bateria laptopului?
Depinde. Depinde de cum îl folosiți, de activitățile pe care le faceți în acel moment, depinde de luminozitatea ecranului, depinde de componentele pe care le aveți în laptop, dacă sunt ULV, dacă aveți placă video integrată, dacă este folosită în acel moment și așa mai departe.
Toate acestea contează și influențează performanțele bateriei laptopului. Trebuie să precizez următoarele: performanțele unui laptop alimentat la priză este mai bună față de a unuia pe baterie. Fie că este unul de 1000 de lei, fie că este de câteva mii de lei. Pe baterie laptopul conservă energia, pe când pe alimentarea de la priză încearcă să „stoarcă” performanțele laptopului.
O altă precizare pe care doresc să o aduc: bateria este consumabilă. Așteptați-vă să se strice. La un an, la 2, la 5… se poate strica.
Partea bună este că autonomia începe să fie din ce în ce mai mare, asta pentru că se insistă tot mai mult pe dezvoltarea tehnologiei, așa cum se întâmplă și la telefoanele mobile.
Cum încărcăm laptopul?
Nu este chiar nou standardul USB Type C. Este una dintre cele mai bune invenții ce ne va face în câțiva ani să renunțăm la tot mai multe accesorii.
Sper ca în viitorul apropiat să putem discuta despre încărcarea tuturor modelelor cu acest port. Din păcate, nu putem discuta despre modelele performante, ci despre cele care se folosesc de placa video integrată și nu au nevoie de curent foarte mult. Vom găsi alimentare de acest gen la modelele mai ușoare.
Cu cât este mai performant un laptop, cu atât va avea nevoie de un încărcător mai mare. Așa cum este acesta pe care l-am testat aici, acum ceva timp. Sunt chiar situații în care ai nevoie și de 2 încărcătoare. Asta pentru a susține 500W-600W pentru cele mai noi plăci video de pe laptopuri.
Dimensiunile laptopului
Greu de dat cu părerea, fiecare alege ceea ce dorește, ceea ce crede ca are nevoie. Lucrurile au evoluat și pe partea de design, eu aș insista pe durabilitate, însă. Să ducă ceva ani de zile. Am un laptop de 15.6′ si este exact ce îmi trebuie. Design-ul este unul comun plăcut la atingere. Îmi place calea pe care au mers cei de la Lenovo cu cele mai noi laptopuri ale lor. Au design ok, au performanță. Au tot ce le trebuie. Mai mult, chiar și cele de 14′ sunt destul de OK pentru că s-au subțiat marginile tot mai mult.
În poza de mai jos aveți modele ceva mai groase, de gaming, atât de 17.3′, cât și de 15.6′.
Display
Trebuie să aveți grija și la ce tip de display alegeți, spre ce tehnologie vă orientați. Evoluția este și în domeniul ăsta, iar acum avem tehnologii exact ca la telefoane și televizoare. Sigur, nu punem egal între calitatea unui ecran de laptop versus a unui televizor pentru că vorbim principial de același lucru, dar există și diferențe.
Ideea este că cu cât panelul este mai bun, cu atât tu vei avea mult mai multe unghiuri de vizibilitate și nu vei avea probleme în caz ca îl vei tine la lumină puternică(soare, neon, etc). Este important să aveți un ecran luminos, care să consume cât mai puțin și să „se vadă” cât mai bine.
Avem 2 tehnologii mari:
- laptopuri cu ecran OLED
- laptopuri cu ecran LCD – de aici a deviat spre laptopuri cu ecran miniLED
Pentru că discuția despre display-uri s-a extins am adus completări ceva mai tehnice în articolul acesta.
Conectivitate
Aspectul acesta este ignorat de mulți. Sper să ne mișcăm cât mai mult în direcția în care nu vom avea nevoie decât de USB Type C, iar toate lucrurile să le facem de pe un singur port. Sau mai multe porturi de același fel.
Momentan, se vând laptopuri cu:
- laptop cu port HDMI
- laptop cu port USB
- laptop cu port Thunderbolt – Apple – chiar și ei au trecut la Type C
Pe lângă asta ar trebui să avem:
- Ieșire HDMI;
- Ieșire Mini DisplayPort;
- Intrare Audio
- Ieșire Audio;
- Intrare RJ-45 (mufa cablu LAN / Internet – minim gigabit);
- Cititor de carduri;
- Wireless – 10/100/1000 – minim standard WiFI
Standardele pentru WiFi sunt și ele importante, deși nu foarte multă lume pune prețul pe acestea. Fiind un conector destul de ieftin și tehnologia nu avansează atât de ușor mulți aleg să pună cea mai nouă versiune.
Dacă vreți să scăpați cât mai mult de cabluri e bine, totuși, să vă orientați spre un laptop compatibile cu noul standard.
La fel și pentru Bluetooth. Am ajuns la 5.0, dar aici sunt multe laptopuri care nu oferă așa ceva. Trebuie să aveți în vedere și acest aspect, dacă aveți nevoie de opțiune.
Marele avantaj, dacă pot spune așa, că se schimbă foarte ușor plăcuța de WiFi. Să zicem că aveți un model prost de la Intel, o plăcuță WiFi se poate achiziționa separat și înlocui în câteva minute.
În ultima vreme am testat modele cu:
- Realtek
- Killer
- Intel
Modul 5G
Încep să fie din ce în ce mai populare. Deocamdată, nu am testat așa ceva, dar cred că vom depinde și de operatori și de acoperire.
Touchscreen. Da sau nu?
Greu de decis. Nu cred că productivitatea începe aici. Da, cel mai bun laptop e cel în care ești productiv, nu contează unde și forma. Cred, însă, că cu greu vom găsi modele cu display mat și de calitate, dacă este cu suport tactil.
Sunt interesante pentru cei mici. Să fim serioși, ei stau cu touchscreen-ul în mână, nu mai stau cu tastatura.
Camera Web?
Am avut o pandemie și știm ce înseamnă să ai o cameră web bună pentru serviciu. Cumva, producătorii s-au îndreptat și în direcția asta, dar nu pot concura cu producătorii de telefoane mobile. Nu știu de ce ar investi atât de mult într-o cameră web. Aștept să îmi ziceți voi ce modele găsiți cu cameră web OK.
Sunet
Nu știu cât de important este pentru unii, dar există foarte multe persoane care au nevoie de un sunet bun, un sunet cât mai spațial pentru laptopul lor.
În general, modelele ieftine au lipsuri destul de multe la acest capitol. Este destul de greu să ai performanță din toate punctele de vedere.
Din ce am testat până acum cel mai echilibrat sunet l-am găsit pe seriile Asus ROG.
E drept că puteți să înlocuiți toată bătaia de cap cu o boxă wireless.
Geantă pentru laptop?
Sunt destul de multe oferte de laptopuri ce au lângă ele și o geantă dedicată. Totuși, avem și o gamă foarte largă de laptopuri ce nu au o geantă inclusă sau un rucsac. Dacă ar fi după mine aș alege ca ultima variantă geanta și m-aș axa întâi pe un hardware mai performant.
Un laptop îl poți achiziționa azi, dar mâine mai greu faci un update la procesor sau placa video.
Încărcător pentru laptop
Prea puțin contează pentru unii, dar am zis că e ok să discutăm și despre asta, mai ales dacă te deplasezi mult. În general, când bateria este mai mică avem un încărcător mai mic, mai mic decât o palmă.
Dacă avem un laptop mai nou, dar mai puternic, de cele mai multe ori acesta este mare, ajunge chiar și la 1.2 kg. Altfel, cele de călătorii pot ajunge să încapă într-o palmă. Sau să fie suplinite de încărcătorul cu mufă Type C.
Configurația software a laptopului
Avem situații în care un anumit software este optimizat pentru anumit hardware.
Sistemul de operare
Vorbim despre Windows 11. Atât.
Marea problemă este în momentul în care veți avea nevoie să rulați programe dependente de un anumit sistem de operare. Sigur, chiar și pentru acelea, eu aș zice ca sunt utile și mașinile virtuale. Aveți atâtea articole pe blog referitoare la asta.
Drivere
De când cu Windows 10 și Windows 11 nu mai sunt atât de multe probleme. Poate pentru unii care folosesc Linux, dar în general, driverele ce sunt transmise prin Windows Update n-ar trebui să facă probleme. Sunt mai vechi, dar bune.
Evident, nimeni nu te mai obligă să bagi Windows pentru jocuri, ai și opțiuni pe Linux, dar cine stă să învețe un sistem de operare nou?
Calibrarea display-ului de laptop
Am insistat pe display, pe rezoluția laptopului, dar nu am vorbit deloc despre calibrare. Lucrul ăsta este necesar atunci când lucrezi într-un domeniu mai tehnic sau chiar când ai probleme cu ochii.
Dacă stai mult la calculator vei observa că lumina albastră provocată de display este obositoare. Poți să îți iei ochelari de protecție, dar este bine să și calibrezi ceea ce îți afișează display-ul.
În Windows 11 avem o aplicație build in ce ar trebui să ne ajute un pic pentru contracararea luminii albastre. Sigur că nu se poate pune problema ca această opțiune să dea rezultate extraordinare, dar este un pas ce va fi disponibil la câteva click-uri distanță.
Pentru că lucrez și cu foto video, am ales să lucrez cu un calibrator semi profesional, încât culorile s-au îmbunătățit vizibil. Nu este tocmai ieftin, dar dacă există cunoștințe ce au asemenea gadget-uri de calibrat imaginea ar fi un lucru recomandat de mine. Diferențele sunt vizibile cu ochiul liber.
Sugestii de laptopuri bune
O să încerc să aleg câteva modele în funcție de buget. Vă dați seama că mi-e foarte greu să acopăr toate variantele de pe piață, așadar vă invit să discutam în comentarii cu subiect și predicat. Pe scurt, ar fi ok să precizați din start modelele la care vă gândiți și la ce-l veți utiliza în principiu(eventual programele obișnuite) pentru a reuși să dăm un răspuns cât mai la obiect.
Sunt peste 3000 de comentarii la articol ce vă pot răspunde la multe neclarități. Puteți începe să lecturați chiar de aici.
Cele mai bune laptopuri în jur de 3000 de lei
Asus VivoBook X1704VA
- Full HD
- Intel Core i5-1335U
- 16GB DDR4
- 1TB SSD
- Intel Iris Xe
- No OS
- Quiet Blue
Acer Aspire 5 A515-58M
- Intel® Core™ i7-1355U pana la 5.0 GHz
- 15.6″
- Full HD
- IPS
- 16GB DDR5
- 512GB SSD
- Intel® UHD Graphics
- No OS
- Iron
HP 250 G10
- FHD
- Procesor Intel® Core™ i5-1335U
- 16GB DDR4
- 512GB SSD
- Intel Iris Xe
- Free DOS
- Turbo Silver
Cele mai bune laptopuri în jur de 4000 de lei
Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL
- Intel Core i7-1165G7
- Full HD
- 16GB
- 512GB SSD
- Intel Iris Xe Graphics
- Free DOS
- Mineral Grey
ACER Nitro 5 AN515-45-R3HB
- AMD Ryzen 5 5600H
- 15.6″ Full HD
- 8GB
- SSD 256GB
- GeForce RTX 3060 6GB
- Free DOS
- Negru
MSI Katana 15 B13VEK
- procesor Intel® Core™ i7-13620H pana la 4.9 GHz
- Full HD
- IPS
- 144Hz
- 16GB
- 1TB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX™ 4050 6GB GDDR6
- Free DOS
- Black
M-am gândit să pun și câteva întrebări frecvente pe care le-am găsit în secțiunea de comentarii care să vă ajute să trageți o concluzie.
Din punctul meu de vedere, nu. Abia la 3000 de lei putem să discutăm de light gaming, la 2000 de lei nu vom lua decât pentru utilizare.
SSD-ul face diferența din toate punctele de vedere. Așadar, eu aș zice că ar trebui să ne orientăm spre SSD, dacă nu să găsim un model căruia îi putem atașa unul în viitorul apropiat. Partea bună este că tot mai multe modele sunt cu SSD, partea proastă este că sunt anumite modele cu SSD-uri foarte ieftine și slabe.
Da, cred că este o idee bună să luați garanție extinsă, mai ales dacă alegeți produse de la Apple. Oricum, tot ceea ce faceți acolo este obligatoriu să fie într-un service autorizat Apple. Așadar, garanția e chiar recomandată, cumva este mai ieftin pe termen lung.
Sunt un om căruia îi place să testeze. Vedeți și pe blog asta că am primit foarte multe lucruri în teste, de-a lungul timpului. La fel s-a întâmplat și cu câteva modele de laptopuri 2 în 1. Mi-au trecut câteva modele în mână, dar eu unul nu le consider competitive. Cel puțin, modelele foarte ieftine.
E drept, cele premium au touchscreen-ul interesant, au display foarte bun, dar configurația nu este un atu. Este posibil ca, în 2,3 ani să aveți nevoie de mai multă putere de calcul. Le recomand doar în ideea că știți exact ceea ce faceți cu acestea.
Practic, sunt o nișă la fel ca laptopul 2 în 1. Le apreciez mult mai mult pentru că se îndreaptă tot mai mult spre zona business. Și au tot mai mare autonomia. Sunt modele ce ajung și până aproape la 20 de ore de autonomie.
Da, modele de dimensiuni mici, dar… când ai nevoie de portabilitate nu te mai gândești că ești la fel de productiv ca pe un PC.
Nu vă așteptați de la aceste modele să fie extrem de performante și extrem de calde. Unde să înghesuie răcirea?
Depinde foarte mult de ce face laptopul acela, dar în principiu, poate să consume până la 300W. Cei mai mari consumatori sunt placa video și display-ul.
Cel mai bun Laptop
branduri Premium
- MSI
- Alienware
- Clevo
- Apple
branduri Low Cost
- Dell
- Asus
- Lenovo
- Acer
Pentru unii, cele de mai sus, sunt lucruri generale, însă foarte multi dintre noi nu știu cum sa își aleagă un laptop atât pentru jocuri, cât și pentru alte activități. Dacă aveți sugestii, dacă aveți nelămuriri sau poate chiar dacă vreți sa criticați un model sau altul, va invit sa participați la discuția de mai jos.
Marian Gabriel a zis
Salut! Sunt in căutare de un laptop. Îl voi folosi pentru filme, browsing, si poate light gaming. Buget 4000-4500 lei. Vreau ceva rezistent, sa ma tina ceva ani. Sunt navigator și îl voi lua mereu cu mine în voiaj. Cât timp sunt acasă îl voi folosi mai mult ca desktop pc. 2-3 variante de unde sa aleg ar fi ok. Mersi mult.
Marius Cucu a zis
Spune-mi câteva titluri de jocuri ca să îmi dau seama ce înseamnă light gaming pentru tine. 🙂
Marian Gabriel a zis
Sincer, pentru jocuri am un ps4.. Dar ca să nu car ambele după mine în voiaj, as prefera să pot juca Fifa, UFC, ceva single player.. Red Dead 2. Ca idee nu ma focuses pe gaming. Vreau ceva rezistent, materiale bune,baterie ok. M-aș orienta catre cele de gaming pentru performanță, dar nu știu cum stau pe rezistență și baterie. Asta este primul meu laptop..Pana acum am tras de un desktop de prin 2008 ??, filme și YouTube in mare parte. Nu vreau 2-1,touch sau alte chestii.
Laur a zis
HP Pavilion 17-cd2026nq cu procesor Intel® Core™ i5-11300H pana la 4.40 GHz, 17.3″, Full HD, 144Hz, 8GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 Ti 4GB, Free DOS, Shadow Black
sau
Asus ROG Strix G731GV Intel Core i7-9750H pana la 4.5 GHz
17.3″, Full HD, 144 Hz
16GB RAM
512GB SSD M.2 + SSD 256gb
Nvidia GeForce RTX 2060 6GB
Marius Cucu a zis
Asus-ul deja este foarte vechi, n-aș miza pe el.
Bianca a zis
Ce laptop îmi recomandați pentru facultate? Folosesc destul de mult programele Autocad, Matlab, Excel, Photoshop etc.
Livia a zis
Si eu as dori o recomandare la fel ca dumneavoastră pt o studenta la grafica,buget pana în 5000
Marius Cucu a zis
Buget?
Bianca a zis
2.500 lei
Rodica a zis
Ce laptop îmi recomandați pt birou , lucrez cu banci, fac declarații , aplicații , bugetul pina in 5500 – 6000. M-am gindit la un Apple
Marius Cucu a zis
Aplicațiile pe care le folosești au compatibilitate cu Mac OS X?
Elena Simona Crauciuc a zis
Bună ziua, va rog din suflet sa ma ajutați și pe mine în alegerea unui laptop. Am avut un Dell Latitude dar nu mai funcționează cum trebuie. Bugetul ar fi pana în 4000 lei. Sunt educatoare si mi ar trebui sa îmi pot pregăti activitățile de la gradi.. așadar, muzica, office, filme.
Va mulțumesc mult în avans!!!
Marius Cucu a zis
Acel Dell are SSD, din întâmplare? Sau nu mai este OK moral?!
Elena Simona Crauciuc a zis
Din păcate, nu. Are hdd….
Marius Cucu a zis
Daca nu este depasit moral si estetic eu zic ca il puteti imbunatati semnificativ cu un SSD. Ce model este?
Elena Simona Crauciuc a zis
Dell Latitude E6520.
Ionut a zis
Salut,
Ce părere aveți despre
Laptop Gaming MSI Alpha 17 B5EEK-025XRO, AMD Ryzen 7 5800H pana la 4.2GHz, 17.3″ Full HD, 16GB, SSD 1TB, AMD Radeon RX 6600M 8GB, Free DOS, negru
?
Webdesign. Editare grafica. Sau altceva care ar fi mai ok.
1000 euro pret max.
Mulțumesc
Marius Cucu a zis
E echilibrat, e ce trebuie!
Roxa a zis
Buna, am nevoie de sugestii, sunt in cautarea unui laptop pe care as vrea sa il folosesc (un timp mai indelungat) pentru vizionare filme, browsing (cu mai multe ferestre deschise in acelasi timp), office si Sims 4 (intentionez sa achizitionez si expansion pack-uri, nu doar jocul de baza). Sunt tentata sa ma orientez catre cele de gaming. Un buget de 3000-5000 lei ar fi suficient? Ar fi un plus daca as putea sa il iau cu mine ocazional, cand calatoresc, si sa nu am nevoie de o valiza doar pentru el.
Marius Cucu a zis
Buna Roxa, calator si eu aici. Daca esti calatoare de rucsac, asa cum imi place mie sa zic, un laptop de gaming o sa iti fie greu de carat in vacanta. Daca vei trece si la alte jocuri mai complicate s-ar putea sa fie nevoie de ceva mai perfomant, implicit in zona de gaming sau macar light gaming. Eu pentru vacante prefer lucrurile foarte, foarte usoare. Depinde de tine sa imi zici in ce zona vrei sa te duci. 🙂
Roxa a zis
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului, joc doar Sims 4, nu sunt pasionata de gaming, ma intereseaza sa nu sacadeze de 4747484 de ori in timpul jocului sau atunci cand deschid multe ferestre. Cred ca as putea face un compromis si sa nu il iau cu mine cand calatoresc, nu depind de laptop pentru job, din fericire.
Ferenc Dumitrascu a zis
Salut! Sunt in căutare de un laptop. Îl voi folosi pentru filme, browsing, softuri dedicate ca Autocad sau Tooldraft, CIMulator 3D. Buget 10000-11000 lei. Vreau ceva rezistent, sa ma tina ceva ani. Cât timp sunt la birou sau acasă îl voi folosi mai mult ca desktop pc. As dori sa aibe un display macar de 15″, un SSD de 1T si niste memorii RAM mai multe nu ar strica , acum folosesc unHP I7 16Gb Ram , 1T SSD. 2-3 variante m-ar ajuta. Meultumesc pentru raspunsuri.
Marius Cucu a zis
Cu CIMulator 3D nu am lucrat deloc, e consumator de resurse? Autocad 2D sau 3D? ca să îmi dau seama cât ne ducem. 🙂
Patriche Nicu a zis
Salut
Ce spuneți de acest laptop
Laptop Gaming ASUS TUF F15 FX507ZC cu procesor 12th Gen Intel® Core™ i7-12700H pana la 4.70 GHz, 15.6″, Full HD, IPS, 144Hz, 16GB, 512GB PCIe® 3.0 NVMe™ M.2 SSD, NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 4GB GDDR6, No S
Are un preț de 5400 lei
As vrea sa îl pot folosi și în editare video ,foto….mai mult pe foto
Mulțumesc
Marius Cucu a zis
Ce codecuri editezi, mai exact?
Patriche Nicu a zis
RAW în lightroom și CS
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Display-ul nu este unul pentru editare, dar dacă te iei după histogramă sigur o să faci treaba. E OK, nu e wow, ca să zic așa. Dar configurația e OK.
M-am uitat un pic și văd că ai un resigilat cam la același preț, dar cu 3050TI. E vorba de ASUS TUF F15 FX507ZE. Eu m-aș duce pe TI-ul ăsta, e diferență între cele 2 plăci video.
Patriche Nicu a zis
Mulțumesc mult de răspuns, nu ma pricep asa bine la configurarea unui laptop și de asta as dori niște păreri din partea cuiva mai bine pregătit, as fi mers și pe dell dar cred ca bugetul nu îmi permite. As putea urca pana in maxim 6000 lei.
Mulțumesc încă odată
Marius Cucu a zis
Atunci mergi pe varianta normală, nu resigilat.
Andreea a zis
Ce laptop recomanzi pentru școală(de exemplu pentru prezentări PowerPoint etc.)
Marius Cucu a zis
Un buget?
Florin Barbu a zis
Buna ziua.
In primul rind, felicitari pentru blogul dumneavostra. Este bine scris, la obiect, iar limbajul nu e sufocat de termeni ultra tehnici.
Intrebarea mea este legata de imbunatatirea/schimbarea laptopu-ului pe care il am acum, un DELL Inspiron 15 5000series, pe care l-am cumparat, nou, in 2017, parca. Are HDD, pentru ca la vremea aia nu stiam ce inseamna asta…De vreo 1 an 1 an jumatate a inceput sa „oboseasca”, adica se deschide greu, deseori si tot deseori accesez mai tot ce am nevoie-varii site-uri, paginile pe care scriu- cu mare intirziere.
Ce imi recomandati, sa cumpar alt laptop,cu SSD desigur, sau sa cumpar o unitate SSD externa, pe care sa o atasez la actualul meu laptop? (sorry, nu stiu daca am folosit bine denumirile astea si nici macar daca este posibila varianta asta…) Folosesc laptop-ul la cautare pe net, scris si vizionare filme, dar asta nu propriu zis pe laptop, ci il folosesc pentru desenele fiica’mii cu un cablu HDMI intre laptop si tv.
Sorry pentru ca am scris atit de mult.
Toate bune va doresc,
FlorinB
Marius Cucu a zis
La vremea aceea nu prea erau SSD-uri. Unitatea externă nu ajută atât de mult. Dacă încă mai e OK laptopul, estetic, moral, eu aș zice un SSD în locul hard disk-ului.
Georgiana P a zis
Buna ziua, suntem in cautarea unui laptop, nu avem, si am dorii ceva raport calitate pret ok, ca si buget maxim 3500 lei sau in jur de acest pret, care sa il folosim pentru uz casnic, sa se miste ok sa nu se blocheze sa aibe o memorie ok.Va multumesc!
Diana a zis
Bună,Marius! As dori o părere pentru “Laptop Gaming ASUS TUF F15 FX507ZC cu procesor 12th Gen Intel® Core™ i7-12700H pana la 4.70 GHz, 15.6″, Full HD, IPS, 144Hz, 8GB, 1TB PCIe® 3.0 NVMe™ M.2 SSD, NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 4GB GDDR6, No OS”. Îmi trebuie un laptop pentru facultate, design grafic, filme/seriale, dar care sa ruleze rapid (și fără probleme, programele de editare) și în caz de utilizare îndelungată, sa facă fata răcirea. Bugetul e în zona aceasta de 4000-5000 lei. Mersi mult!
Marius Cucu a zis
E foarte ok. Verifică, totuși, dacă te incadrezi la varianta cu 16 GB de RAM și eventual, 3050TI. Răcirea va face față la 3050 fără probleme.
Diana a zis
Buna, este foarte util acest articol, dar problema e ca inca ma simt pierduta in a face legatura dintre nevoile mele de la un laptop si acele functii pe care le are el, asa ca am decis sa te intreb daca ai vreo sugestie de laptop intr-un buget de 3000-4500 pentru perioada facultatii (il folosesc foarte mult la studiu, research, infografice, scris, Word, Canva, Illustrator si Photoshop in general si am mai mereu mai multe tab-uri deschise). Mi-as dori sa nu fie foarte greu pentru ca il port destul de mult cu mine. Ce parere ai?
Marius Cucu a zis
Păi dacă e doar pentru lucruri simple și ești obișnuită cu Apple ai putea să te orientezi și spre asta. Dacă nu, încercăm să căutăm alternative pe Windows. Ține cont și de adaptabilitatea ta, ca să zic așa.
Claudiu a zis
Ma numesc Claudiu, sunt la master inginerie structurala si am nevoie de putin ajutor din partea dvs, sa mi cumpar un laptop „bunut”, pentru a mi satisface nevoile facultatii. Am de instalat multe programe, cum ar fi: Autocad, Etabs, Axis, Matlab, Robot, etc si vreau sa ruleze bine. Imi puteti recomanda un laptop intre 4000-5000 de lei?
Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Scuze că am ratat comentariul. Dacă vrei și ceva mai OK pe termen lung este HP Gaming Victus 15-fa0008nq.
Andreea Larisa a zis
Bună! Ce recomandare aveți pentru un laptop folosit pentru facultate in mare parte ( office, web..)? Mi as dori ceva finuț, usor, undeva in jur de 2500-3000, care să nu se îngreuneze după 1-2 ani. Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Toate au SSD în perioada asta și sunt OK pentru viteză, în perioada asta. Eu aș zice că e OK ăsta.
Lucian Spahiu a zis
Buna ziua,
Ma ajutati va rog cu o parere pentru care laptop ati opta dintre cele doua pentru o utilizare office, muzica, filme fara jocuri.
Laptop Lenovo IdeaPad 3 16ABR8 cu procesor AMD Ryzen™ 5 7530U pana la 4.5 GHz, 16″, WUXGA, IPS, 16GB, 512GB SSD, AMD Radeon™ Graphics, No OS, Arctic Grey
Laptop ASUS Vivobook 15 K513EA cu procesor Intel® Core™ i5-1135G7 pana la 4.2 GHz, 15.6″, Full HD, OLED, 8GB, 512GB SSD, Intel® Iris® Xe Graphics, No OS, Indie Black
Rinja Sorin a zis
Salut. Superb articolul. Felicitari. Ma poti ajuta te rog cu un sfat? Doresc sa achizitionez un laptop pentru editare muzicala si ceva editare video. Folosesc Cubase, FL Studio, Adobe Audition, Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio. Folosesc si foarte mult WhatsApp, mai ales pentru a preda online. Am un buget de aprox. 10.000 lei. Poate ajunge si pana la 12.000 – 14.000 lei. Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Te vei muta mult cu laptopul? Ai folosit Apple până acum?
Rinja Sorin a zis
Da. Ma mut cu laptopul, nu va fi folosit doar acasa. M-am uitat si la Apple dar inca sunt indecis, nu stiu daca ma voi putea acomoda cu el. Vad ca este foarte folosit pentru productie muzicala.
Il voi folosi acasa si la servici. Si eu ma gandesc la un Apple dar nu stiu daca va rula toate programele cu care am lucrat pana acum.
Marius Cucu a zis
E strict de obișnuință, dar autonomie chiar vei avea cu Apple. Eu am rămas impresionat de ce poate face. Ca performanțe brute, genul ăsta de laptop stă mult mai bine. Adică te-ai încadra la un 4070 RTX, dar nu ești chiar atât de mobil cu el.
Elly a zis
As vrea sa mi iau un laptop pentru master (office would be the most important), dar totodata, mai ma joc metin 2. Nu stiu mai nimic de laptop-uri si am zis sa te intreb pe tine, daca poti sa mi dau un sfat, un ajutor.
Caut ceva pe la 1500 lei. Nimic fancy, doar sa se miste bine.
Multumesc si iertare de deranj!
Marius a zis
Iti recomand cu drag: Laptop LENOVO IdeaPad 1 15AMN7, AMD Ryzen 3 7320U pana la 4.1GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 256GB, AMD Radeon 610M Graphics, Free DOS, albastru, 1500 de lei, minus 400 de lei , la 1100 de lei, e direct ‘ chilipir ‘; e nou, beneficiaza de garantie; se preteaza pentru task-urile de la facultate si tind sa cred ca e ceea ce ai nevoie. ?
Marius Cucu a zis
Scuze că am ratat comentariul, probabil am vrut să răspund, dar am fost pe drumuri. E interesant cel prezentat de Marius, doar să ai în vedere că nu vei putea face actualizare la nimic, inclusiv memoria RAM e lipită pe placa de bază.
Cosmina a zis
Bună, foarte fain articolul.
Am si eu o întrebare dacă pot sa primesc o recomandare.
Caut un laptop pentru grafică. În mare parte o sa rulez programe de la Adobe (Photoshop, Illustrator), dar o să folosesc și programe 3D sculpting, cum e Maya. Am nevoie de ceva să nu explodeze când deschid toate programele astea și conectez și tableta grafică. Știu ca trebuie să aibe placa video dedicată, dar în rest sunt praf cu lucrurile astea tehnice.
Buget, dacă se poate până în 5000 de lei. 🙂
Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Cât de mobilă ești cu laptopul? Știu că nu este chiar în bugetul tău, dar dacă ai nevoie de mobilitate maximă poate te ajută un Apple.
Photoshop și Ilustrator s-ar putea face foarte, foarte bine și de acolo. Maya cât de mult faci?! Ce-i drept, pe Windows vei găsi lucruri mai performante în banii ăștia, dar nu la fel de mobil. Adică nu ești la priză nici nu ai performanță, dar nici autonomie foarte mare…
Cosmina a zis
Ma cam mut dintr-o parte în alta cand lucrez. De aia aș fi preferat laptop, nu Desktop PC. Dar o sa incerc sa vad un Apple.
Multumesc frumos. 🙂
Marius Cucu a zis
Am testat cam multe, în ultima vreme. Fac și eu editare video, nu foto, iar cu autonomia nu mă joc pe Windows așa cum mă joc pe Mac. 🙂 Adică am folosit și pe ăsta, de 3 ori mai rapid decât Mac-ul, însă pentru maxim 2 ore.
Cosmina a zis
Da, la job-ul primar folosesc si Mac pentru Adobe uneori. La baterie nu am ce comenta. Mai are lag-uri si se blocheaza, dar cel mai probabil pentru ca e o versiune antica de Macbook.
Super, o sa ma orientez spre un Mac. 🙂
Marius Cucu a zis
Cred că și Adobe este pretențios, ca să fiu plastic. Pentru Ilustrator n-am un substituent, dar eu am trecut în barca Davinci Resolve și Capture One și sunt cele mai bune decizii ale mele. Pe foto nu am găsit înlocuitor, dar mi-aș dori să trag pe dreapta și Photoshop-ul.
Mircea a zis
Salut, Marius
Vreau sa fac o achizitie de laptop, in principal pentru office/home/multimedia/navigare internet. Spune-mi, te rog frumos, parerea ta cu privire la aceste doua laptop-uri :
1. Laptop Lenovo ThinkPad E15 Gen 3 cu procesor AMD Ryzen™ 7 5700U pana la 4.30 GHz, 15.6”, Full HD, IPS, 16GB, 1TB SSD, AMD Radeon Graphics, No OS, Black ;
2. Laptop Acer Aspire 7 A715-43G cu procesor AMD Ryzen™ 7 5825U pana la 4.50 GHz, 15.6″, Full HD, IPS, 144Hz, 16GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050 4GB, NO OS, Charcoal Black
Ambele sunt pe emag iar preturile sunt foarte apropiate.
Daca ai alta sugestie in jurul bugetului celor doua laptopuri de mai sus (3.5K), sunt gata sa te ascult.
Multumesc mult.
Marius Cucu a zis
Nu știu de ce n-am văzut mesajul tău, ceva s-a întâmplat. Aș alege Lenovo, Acer nu sunt chiar wow pe termen lung.
George a zis
Buna ziua, ce laptop recomandati pentru programare Visual Studio, NetBeans si utilizare de masini virtuale. Buget pana in 5000, de prefereat cu autonomie mai ridicata. Ce parere aveti despre laptopurile Lenovo Yoga 7?
Marius Cucu a zis
Am testat un Yoga anul trecut. Sunt foarte bine construite, business. Autonomia era decentă, dar nu wow. Daca vrei autonomie mare, trebuie Apple…
Adela a zis
Buna,
Laptop HP 17-cp1012nq cu procesor AMD Ryzen™ 5 5625U pana la 4.30 GHz, 17.3″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, AMD Radeon Integrated Graphics, Windows 11 Home, Jet Black
Ar fi ok acest laptop?
Am un lenovo ideapad 520 dar pe care nu prea am reusit sa il folosesc de cand l-am luat, merge foarte lent si nu pot..
De la munca am lucrat destul de mult pe HP si imi place cum reactioneaza.
Am nevoie pentru net surfing, filme online si citit. Nu am jocuri sau alte aplicatii.
Mersi
Marius Cucu a zis
Păi de ce nu pui un SSD acelui Lenovo și cu restul de bani… călătorești!? 🙂
Adela a zis
Pentru ca as prefera sa nu il mai vad 🙂
Am ramas foarte dezamagita de el si banii dati, folosit maxim de 10 ori cand nu am avut alta alternativa, prefer sa il schimb cu totul si acesta sa il dau la cineva (posibil nepoata) sau sa il arunc.
Daca nu acel hp, imi recomanzi te rog un alt laptop pentru cele spuse, lenovo doar ca ultima varianta..
Marius Cucu a zis
HP-ul arată bine. Nu am ce să comentez despre el. Cred că l-am identificat OK ca fiind ăsta, nu?
Dar rămân la părerea mea că, dacă spui că este folosit de doar 10 ori poți să rogi pe cineva să îi adauge un SSD și va fi mult mai rapid. E clar că e vechi ca hardware având ceva ani, dar se poate rezolva cât să se mai lucreze de pe el. E drept că sunt câteva codecuri pe care nu le suportă by default, dar mai duce pentru utilizarea simplă.
Adela a zis
Ok,
O sa incerc sa il duc inainte la un service acesta. Multumesc pt raspuns!
Marius Cucu a zis
Scapi cu 100-200 de lei în loc de 2500 de lei 🙂