Am scris un pic despre routere, de-a lungul timpului, dar cred că a venit vremea să fac un ghid care să vină și spre ajutorul celor care vor să investească într-un router bun.
De-a lungul timpului, am testat câteva routere, mai ok si mai puțin ok pentru nevoile mele. Și nevoile diferă de la om la om, de la capabilitatea acestuia de a folosi acel dispozitiv.
Problema pe care o văd, de când am tot testat routere, este că oamenii nu sunt suficienți de tehnici. Un router nu este o placă video, o instalezi și merge, nu este un televizor, îl conectezi și totul e ok, pot apărea lucruri neprevăzute, atât timp cât vorbim despre conexiune WiFi lucrurile pot fi ambigue. Mai mult, oamenii au criterii simple caută: cel mai bun router pentru Digi sau cel mai bun router pentru WiFi6. De altfel, este greu să găsești routere cu semnal puternic strict din specificații. Pentru că nu am văzut un ghid foarte bun până acum am zis că trebuie să merg în direcția în care ne ajutăm să obținem soluții la probleme. Nu cenzurăm recenzii ca anumite magazine, interesul este să avem informații utile despre produse.
Asta pentru că există mai multe componente implicate:
- router
- dispozitivul care primește semnal
- eventualele interferențe de pe traseu, acoperire
Până acum mi-am făcut câteva proiecte mici, dar nu știu dacă mă pot lăuda cu acestea: server web pe un router Asus și câteva mici lucruri pe care le-am „bricolat”.
Faptul că am avut acel mic server pe o infrastructură de genul m-a făcut să înțeleg cât de important este procesorul pentru un router, cât de bine este să ai un router performant. Cu cât sunt modele mai ieftine, cu atât va trebui să vă gândiți de 2 ori că acel router n-are o configurație bună sau că sunt limitări în setup.
- Citește și: Am testat router-ul wireless Synology RT6600AX
- Citește și: Cel mai ieftin sistem Mesh: Mercusys S12
Pe de altă parte, câți dintre voi ar face așa ceva pe un router, mai exact de ce n-ai lua un Raspberry PI sau ceva conex? Tot din experiență zic că lucrurile ar fi fost mai ok, dar la vremea aceea voiam să fac treabă cu ceea ce aveam, acum cu siguranță aș merge pe un PI 4 pentru un astfel de proiect.
Ce caută majoritatea oamenilor la un router?
Eu aș zice că sunt câteva lucruri:
- să fie cât mai ieftin
- să fie cu acoperire cât mai mare
- să fie cât mai ușor de configurat
Ce am experimentat eu cu routere ieftine
Eram impresionat de cifre și-am zis wow, ce tare este! Mai târziu aveam să aflu că DDNS-ul nu se actualizează, că sunt depășite limitele de transmitere a semnalului, că nu respectă normele europene. Știu că toți vrem ca un router să bată cât mai mult, dar nu este cea mai bună idee, pe termen lung. Nu sunt paranoic, știu că anumite frecvențe nu au problemă cu corpul uman, dar unele standarde au fost implementate pentru protejarea noastră. Dacă aveți de gând să luați direct din China gândiți-vă de 2 ori.
Din punctul meu de vedere, cea mai bună acoperire pentru un router wireless o veți face cu ajutorul unui sistem mesh. Sunt din ce în ce mai ieftine și puteți să acoperiți și suprafețe de până la 600 mp.
Cât de performant trebuie să fie un router?
Routerele foarte performante, de peste 1000 de lei vin cu anumite lucruri nescrise. Cu cât este mai performant, cu atât ai șansa să nimerești un model ce nu o să te ajute deloc la eficiența energetică sau la căldura disipată. Cu cât este mai performant un router, cu atât are nevoie de o răcire mai bună. Nu prea am văzut răcire activă pe un router pentru acasă, dar clar trebuie luate în considerare cele 2 aspecte importante:
- consum
- căldură
Însă, un astfel de router cred că nu este pentru toată lumea. Dacă unele sunt îndreptate spre zona profesională, altele sunt marketate pentru zona de gaming. Nu știu dacă este justificată investiția pentru titulatura de gaming. Sigur că da, performanțele vor conta, între un router de 200 de lei și unul de 1500 de lei sunt diferențe mari la timpul de răspuns, dar raportul calitate preț nu este în favoarea banilor dați.
Pentru a veni în sprijinul vostru m-am gândit că ar fi bine să recomand și modele mai interesante:
3 recomandări de router wireless
Router-ul este ca sursa calculatorului. De la acesta pleacă toate echipamentele ce sunt disponibile în casă. Pentru unii casă înseamnă 2 camere, pentru alții casă înseamnă 2-3 etaje. Sunt lucruri diferite de luat în considerare, așadar e bine să ne auzim în comentarii pentru a descoperi soluții utile. Poate că nu am eu cele mai bune soluții, dar dacă ajungem să ne cunoaștem și să relaționăm pe subiect cred că vom putea găsi informații utile.
TP Link Archer C6
- 4x LAN
- 2.4 GHz – 300 Mbps
- SPI firewall
Synology MR2200ac
- Tri-Band
- WiFi 2.4-5G: 400 + 867
- port USB 3.0
- 1x LAN
Asus RT-AX1800U
- Dual Band
- 4 x LAN
- port USB 2.0
- WiFi 2.4-5G: 300 + 800
Router bun pentru semnal în toată casa?
Este ciudat cum gândim noi. Căutăm routere cu semnal puternic, dar nu ne dăm seama că routerele ieftine, ce fac asta nu sunt chiar în regulă. Brandurile se folosesc de standarde, au grijă să respecte tot, pe când cele ieftine fac boost pe cât se poate.
Din punctul meu de vedere, ca să ai o acoperire foarte bună, în case mari, de peste 100 de metri, ai nevoie de sisteme mesh. Practic, e indicat să căutați un sistem mesh foarte bun, care să vă satisfacă nevoile.
Eu unul folosesc router clasic, de care am legat un sistem mesh pentru a avea acoperire completă în casă. Au evoluat atât de mult aceste sisteme mesh încât totul se face foarte ușor, la câteva click-uri distanță. Ba mai mult unii producători au și Call Center și vă ajută la nevoie.
Merită un router profesional?
Dacă te pricepi la asta, cu siguranță că merită. Sunt branduri mari ce fac routere foarte performante. Totuși, dacă nu îl vei folosi la capacitatea lui maximă s-ar putea să te încurce un router de genul. De foarte multe ori, sunt setări complexe de realizat pe care cele entry level nu le au neapărat. Pe de altă parte, cu siguranță vei câștiga la stabilitate, la viteză.
5 GHz sau 2.4 GHz?
Se discută chiar de 6GHz, ba chiar avem și routere Tri-band pe piață. Pe 5GHz niciodată nu am avut acoperire la fel de bună ca pe 2.4GHz. Eu sunt pe părere că vom trece la performanțe mult mai bune atunci când WiFI 6E sau chiar WiFI 7 vor fi pe piață cu foarte multe modele. Până atunci va trebui să muncim un pic cu ceea ce avem acum.
Pe măsură ce voi mai testa modele voi actualiza și în articol cu informații. De altfel, interacțiunea din secțiunea de comentarii o să ne ajute să completăm și informațiile din articol, așadar vă invit la discuții.
Sniperica a zis
E chiar util. Mulțumesc.
LOve a zis
Mulțumesc pentru ghid.
Viorel a zis
Nu am inteles foarte multe din subiect. Poate cineva sa recomande un router profesional? Trebuie sa duca pana la 100 de dispozitive care se conecteaza simultan: laptopuri, telefoane, imprimante. Toate trebuie sa functioneze la parametrii de maxima performanta! Multumesc si astept un raspuns documentat.
Marius Cucu a zis
Dispozitivele sunt în aceeași încăpere?