Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg să își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca să nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine în raport cu performanta oferită
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pentru răcire, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt dispozitiv. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau să transform acest articol în PC vs laptop sau alt dispozitiv inteligent, dar vreau să înțelegeți ca ne putem baza pe un PC și că este util în multe situații.
Cum aleg un sistem desktop? Ce trebuie să conțină un PC?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care îl alocă. Cele mai multe sunt platformele pentru jocuri, ceea ce mi se pare normal si mă bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere. OK, de acord, sunt destul de multe soluții în cloud în momentul de față, dar nu este chiar o soluție pe termen lung, ci mai degrabă una temporară.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
Apreciez persoanele ce aleg să își configureze un PC, nu să îl cumpere gata făcut, din supermarket, hypermarket, acolo unde sunt disponibile produse de calitate îndoielnică, în goana după profit, nu după calitate. Ăsta este avantajul unui PC pe componente: flexibilitatea.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie să știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2-3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești că fac ceva bine.
Procesor
Este inima calculatorului cum ar spune-o foarte multe persoane. Este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. În majoritatea situațiilor vom găsi procesoare cu placă video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici.
Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel și AMD pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Memoria RAM
Multe persoane confunda VRAM-ul plăcii video cu aceea al calculatorului. Total greșit! Sunt lucruri diferite. In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 32 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, pe cele noi ne vom raporta la DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 7000 MHz(de când cu DDR5 valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM GDDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR5. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului.
Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 3.0 sau 4.0 nu contează atât de mult. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. Nu vizibile.
In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveți aici câteva diferențe referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile între ele. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este cea mai nouă tehnologie pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Undeva prin 2024 se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă.
Sursa
Am lăsat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fara o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți caută pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Atenție la ce sursă alegeți pentru că noile sisteme trebuie făcute cu surse mai puternice, asta dacă doriți o placă video de top.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componentă, însă eu cred ca are si ea importanța ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine. Dacă doriți să puneți răcire pe apă discuția este mai există, în funcție de ceea ce doriți să faceți.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca idee generală: o placă video de 4000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Razvan a zis
E posibil cu un laptop de 25-30mil lei vechi sa poti juca la detalii mari jocurile noi aparute gen Far Cry Primal sau Rise of theTomb raider ?
Marius Cucu a zis
Tot ce este posibil. Sunt mulți factori de analizat, dar se poate. Despre ce model este vorba?!
Geo Iordache a zis
Salut yamasha ! Vreau sa te intreb daca orice piese se pot monta in unitate ???Eu am un pc mai vechi si vreau sa ii cumpar piese si nu stiu daca se potrives ????Imi poti recomnda si mie : (in paranteza o sa scriu pretul maxim pe care il voi da pe respectiva piesa ) placa video (400 ron) procesor as vrea i3 daca poti sa imi recomanzi unul mai bun ram(400 ron) o placa de baza(350 ron) un cooler la procesor (200 lei) hard disk tot pana in 400 ron . Daca as inlocui ar merge sa joc pe pc CS:GO sau Gta 5 (desi nu cred) macar cs go . Multumesc mult!!!
Cand am spus daca se pot monta in unitate ma refeream daca conteaza carcasa .?? Poate ca placa sau celelalte componente sa nu aiba loc
Marius Cucu a zis
Aproape orice componentă se poate monta. Nu prea ai făcut distribuția banilor prea ok. Hai să discutăm pe un buget și pe ce ai exact acum în calculator ca să vedem ce putem recupera.(dacă se poate face asta)
Geo Iordache a zis
procesor INTEL CORE 2 DUO 2.20 GIGA HERTZI
memorie ram 2046 mb
Sistem operativ 32 bits
Windows vista home premium
pc ul este hp compaq wf 1907w
A si bugetul maxim ar fi 1500 de lei dar daca nu este nevoie chiar de tot nu o sa schimb toate piesle1!!! multumesc mult
Marius Cucu a zis
Cred că vom rămâne cu HDD-ul și cu carcasa. Aveți posibilitatea să aflați ce sursă aveți? Poate reușim să o recuperăm…
gigi a zis
Salut .. am o placa de baza ASRock N68C-S UCC si vreau sa stiu ce pot adauga pe sa-mi fac up la pc … ty
Razvan a zis
Salutare.. am si eu o problema cu unitatea mea si anume ca … am cumparat un i7 3770k si acesta ruleaza ca un dual core .. in sensul ca l-am testat si ruleaza cu 100 fps si nu inteleg de ce pentru ca procesorul nu are nimic , nu e zgariat , nu are urme de uzura , nu are nimic iar componentele din unitate sunt bune ( 8gb de ram , 1tb hdd , nvidia gt 630 ) Am fost la niste specialisti si mi-au spus ca procesorul ruleaza asa pentru ca placa de baza este veche ..dar placa suporta i7 ..Va rog sa imi spuneti daca au dreptate si daca nu au sa imi spuneti ce trebuie sa fac , ce trebuie sa cumpar .
Marius Cucu a zis
Ce placă de bază aveți?
Alex a zis
Sunt compatibile?
Placa video GIGABYTE GeForce GTX TITAN X 12GB DDR5 384-bit
Procesor Intel Skylake, Core i7 6700K 4.0GHz box
Placa de baza GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 3
Memorie HyperX Fury Black 16GB DDR4 2133MHz CL14 Dual Channel Kit
SSD Kingston HyperX FURY 240GB SATA-III 2.5 inch
Hard disk WD Black 2TB SATA-III 7200 RPM 64MB WD2003FZEX
Sursa Corsair HXi Series HX1200i 1200W
Carcasa NZXT H440 Matte Black Red New Edition
Marius Cucu a zis
Sunt compatibile, dar nu prea înțeleg configurația. Este pentru jocuri? Ce cooler ați ales?!
Alex a zis
Nu am ales un cooler extern deoarece carcasa are 4 coolere incorporate,buid-ul l-am facut pentru gaming si streaming, Am ales o alta placa video tot titan doar ca are 3 coolere , placa video se numeste: Placa video GIGABYTE GeForce GTX TITAN X XTREME GAMING 12GB DDR5 384-bit .
Imi mai trebuie alt cooler extern pentru aceasta configuratie ?
Multumesc pentru ajutor.
Marius Cucu a zis
Da, trebuie unul pentru procesor.
Cosmin a zis
Salut
Vreau sa-mi fac un pc nou (pentru gaming) dar nu stiu ce componente sa iau si aici ma refer decat la Procesor,placa de baza si ram restul componentelor le am .In ceea ce priveste procesorul vreau un amd ce puteti sa-mi recomandati ?
Multumesc mult pentru ajutor.
Marius Cucu a zis
Păi ce componente ai în momentul de față?
Cosmin a zis
Am urmatoarele componente:
Sursa :Thermaltake 550 w
Placa video : r7 250x (o pot schimba pe parcurs pe asta).
Hdd :wd 1 TB
Tot ce mai am nevoie sunt cele 3 componente procesor ,ram si placa de baza insa nu am idee ce sa aleg.
Multumesc frumos de ajutor.
Marius Cucu a zis
Ce buget ai?
Cosmin a zis
In legătură cu bugetul maxim 2500 Ron.Astept sugestiile dumneavoastra.
Multumesc frumos.
Claudiu a zis
Salut
Vreau sa-mi fac un pc nou (pentru filme, dar si gaming, dar nu la modul ultimul „racnet” in materie de tehnologie sau cel mai rafinat mod de de a juca, ci sa pot juca in termeni rezonabili ultimile jocuri aparute – Mentionez ca am un monitor DELL IPS 19.5 inch cumparat de curand), deci nu sunt adeptul diagonalelor mari gen 23-27 inch, nu am nevoie).
Sistemul actual achizitionat in noiembrie 2006 arata cam asa:
– Intel Pentium 4 3Ghz, Ram 1 Giga, HDD SAMSUNG ~250 GB, placa de baza ASUS – nu mai stiu ce model, placa video ATI radeon x300/X550/X1050 (sau poate ama gresit eu), celelalte componente nu le mai retin. Cred ca nu are nici un sens sa incerc sa-l upgradez sau sa pastrez vreuna din componente. De aceea vreau achizitionarea unuia nou, pe componente pana in noiembrie – decembrie 2016 (poate am noroc si prind ceva reduceri de Black Friday).
Vreau sa pornesc in felul urmator:
1. Procesor: i5 4690 – aici sunt hotarat;
2. Placa de baza: aici am mai multe variante, functie de producatori:
a) ASUS H97-PRO sau H97-PRO GAMER -sunt nehotarat, dar inclin mai mult spre prima varianta;
b) GIGABYTE H97-D3H sau H97-HD3 sau H97-GAMING.
3. Memorie: 4 GB, dar nu stiu ce marca si de care tip e mai buna (am auzit doar de KINGSTON, CORSAIR, KINGMAX).
4. Placa video – aici nu stiu nici ce marca, nici ce tip (doar Gigabyte, si Asus stiu ca si marci). Ar merge sa raman doar cu placa video integrata in procesor?
5. Hard Disk – oscilez intre 2 variante, diferenta de pret de vreo 50 ron intre ele, dar ca si performanta nu prea imi dau seama:
a) HDD 500GB WD Caviar Black WD5003AZEX, sATA3, 7200rpm, 64MB;
b) HDD 500GB WD RE WD5003ABYZ, SATA3, 7200rpm, 64MB, Enterprise.
6. SSD – Aici nu ma pricep deloc. Nici nu stiu daca trebuie neaparat.
7. Unitate optica – nu stiu.
8. Card reader – nu stiu (probabil USB 2.0 CARD READER CF/SD/HC/XC/XD/MS/PRO -35 lei).
9. SURSE – nu stiu.
10. Carcasa – nu stiu.
11. Placa de retea – nu e cumva integrata in procesor sau in placa de baza? Nu stiu, zic si eu.
12. Placa de sunet – idem ca la pct. 11.
13. Altele care mai sunt necesare (ex. coolere, ventilatoare etc.)
Avand in vedere cele mai sus mentionate, te rog sa ma ajuti cu sfaturi, confirmari/infirmari, completari asupra a ceea ce am scris mai sus;
Multumesc mult pentru ajutor.
Marius Cucu a zis
Salut Claudiu. Păi Skylake e apărut de ceva timp, DDR4 la fel. Nu prea e „ultimul răcnet” 🙂
Claudiu a zis
Salut,
vroiam sa te intreb ce parere ai de componentele alese.
Daca sunt ok, sau alte variante.
Si le cele la care nu am scris variante, ce propui.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
ASUS H97-PRO împreună cu 4690 fac treabă ok.
Hai să stabilim un buget pentru a vedea exact până unde ne întindem.
Claudiu a zis
Bugetul ar fi de maxim 3000 ron.
Deci placa de ASUS H97-PRO e ok. (intre timp am vazut ca era si varianta ASUS H97-PLUS, dupa parerea ta care e mai buna? Pro are 128 MB BIOS, Plus are 64 MB BIOS. preturile sunt cam aceleasi pt cele 2 – PLUS si PRO).
Achizitia sistemului o planuiesc in noiembrie de „black friday” in speranta ca apuc reduceri de pret pt fiecare componenta.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Black Friday este cea mai mare minciună posibilă. Normal că sunt prețurile mai mici, dar sunt la nivel de septembrie. Perioada optimă de cumpărături este vara, când magazinele nu au vânzări.
Până în noiembrie mai apare incă o serie de procesoare de la Intel, dar și încă una de la AMD. E posibil să nu mai fie componentele acestea prin magazine… atunci. 🙂
Claudiu a zis
Ok.
Intre H97-PRO si H97-PLUS care e mai buna?
Si sa-mi spui te rog pentru celelalte componente ce recomanzi.
Multumesc!
Bugetul poate sa depaseasca si 3000, dar nu cu mult.
Cristina a zis
Salut!
As vrea sa-mi cumpar niste componente pentru un pc nou. Actualul calculator are 12 ani vechime :)) (oldies but goldies) si e cazul sa iau altul. Evident nu voi folosi „raritatile” la noul pc asa ca practic o iau de la zero. Bugetul e aprox. 2000ron, fara monitor si periferice. Pc-ul il voi folosi pt internet, muzica, filme hd, photoshop, corell, jocurile nu ma intereseaza. As vrea un Western Digital de 2 TB fiindca sunt o „consumatoare” de memorie. Nu ma prea pricep la componente si te rog daca poti sa-mi faci o configuratie. Mersi.
Marius Cucu a zis
Bună Cristina. Ai vreo preferință de magazin?
2TB, la 2000 de lei… e destul de mult. Hai să mizăm pe componente, nu pe consumabile.
Cristina a zis
nu am vreo preferinta anume pentru magazin. m-am gandit la 2 TB fiindca imi instalez multe programe si mereu raman fara memorie. dar poate 1 TB e de ajuns, nu stiu, vechiul meu PC avea 512 GB. cat despre buget, hai sa zic ca mai pot adauga vreo 300 lei. Dar in principiu ai dreptate, mai bine sa investesc in procesor si placa de baza. Mersi pt. sfat.
Marius Cucu a zis
Ideea este că un hard disk mai mare se poate adăuga în timp. Nici nu este recomandat să ai unul foarte mare pentru că este consumabilă și se pot pierde foarte ușor datele importante.
Eu prefer să îmi țin harduri de 1 TB sau chiar 500 GB acolo unde este cazul.
În plus, n-am reuși să-l scoatem atât de performant pe cât mi-aș dori.
Cristina a zis
Ok. Cu o configuratie m-ai putea ajuta atunci? Ms.
Marius Cucu a zis
Sigur că da. Ți-am desenat ceva bazat pe Skylake și DDR4. Nu am pus o placă video foarte performantă din moment ce nu te joci și, oricum, la un moment dat, peste câțiva ani, o poți schimba foarte ușor, dacă e nevoie.
Procesor Intel Core i5-6400, LGA1151, 4 nuclee, Frecventa 2.7 GHz, Turbo 3.3 GHz, Cache L3 6MB, 14 nm, Intel HD Graphics 530 [Skylake]
Placa de baza ASRock H110M-DGS, Socket 1151
Sursa Sirtec-High Power Element BRONZE HPQ-500BR-H12S, 500W
Memorie Kingston ValueRAM 8GB DDR4 2133 MHz CL15 Dual Rank
Carcasa Zalman Z3 Plus (Neagra)
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
Ady boy a zis
Bună ziua,
Am rugamintea să mă luminați cu câteva sfaturi. Plănuesc să-mi achiziționez câteva componente pt gaming, însă sunt un pic zăpăcit de atâtea produse ce există pe piață (plăci video în primul rând). Pt placa de bază nu ar fi problemă să-mi aleg ceva și singur, dar totuși sfatul din partea dumneavoastră în privința asta poate fi mai credibil pentru mine. Dunt hotărât asupra CPU-ului, un i5-6600k, dar de restul nu sunt așa sigur (placă video, placă de bază, cooler CPU, sursă, RAM (ddr4)). De periferice, mediu de stocare și carcasă nu am nevoie. Mai menționez că bugetul în care aș vrea să mă încadrez ar fi de 3000 lei. Nu este problemă dacă depășesc peste, dar nu cu mult. Altă dorință pt mine ar fi ca placa video să nu fie un monstru la consum de curent. Sper că nu vă dau mare bătaie de cap.
Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Plăcile video nu mai consumă atât de mult, cel puțin, nu ca înainte. 🙂 3000 de lei pentru întreg sistemul sau fără procesor?
Ady boy a zis
Buna ziua,
3000-3500. Cu procesorul inclus in sumă. Am uitat să mai menționez că îmi place şi „zgomotul redus” :). Daca ar fi „inclus” şi ăsta, ar fi ideal.
Marius Cucu a zis
Păi la 6600k cooler-ul stock nu este chiar ok. Nu face față la temperaturile calculatorului.
Stabilim un magazin sau vă pricepeți la asamblare și căutăm componentele cele mai ieftine de la magazinele principale?!
Ady boy a zis
Buna ziua,
Nici nu mă gândeam să rămân la cooler stock :). Da, nu ar fi problemă la asamblare pt că mă pricep eu. Magazinul nu contează, doar cu componente care să formeaze un ansamblu echilibrat să mă ajutati.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Pai el si placa video ar putea fi zgomotoase. In rest… nu are cine sa fie zgomotos. Pe langa acest lucru, mai nou, placile video stau fanless. Dupa ce trec de 60 de grade incep si ventilatoarele sa faca un pic de zgomot.
Ca racire pentru procesor eu ti-as recomanda modelul asta de la Scythe sau chiar versiunea 4 ce a aparut recent.
Daca nu faci overclock, totusi eu ti-as recomanda o configuratie ca cea de mai jos, daca faci overclock, mai putem schimba un pic „datele problemei”.
Ady boy a zis
Bună,
Mulțumesc foarte mult pentru sfaturi. Voi tine cont cu siguranță.
Ce are acel cooler care l-ati recomandat în comparație cu alte coolere de aceeași categorie și dimensiuni?
Marius Cucu a zis
Are eficiența de răcire foarte bună, e în top 5 în categoria sa de buget. Totuși, e destul de mare.
selly a zis
salut as vrea si eu sa stiu care placa video ie mai buna
1.amd radeon r7 200 series
2.GeForce GT 730 DDR3, 2GB/128bit
sunt un incepator in domeniu it asa ca rog un raspuns !!
Marius Cucu a zis
Care AMD? Sunt mai multe astfel de modele. Tu mi-ai pus acolo doar seria placii video.
victor-claudiu a zis
Salut. Am incercat sa schitez mai jos o configuratie de sistem, pe care te rog sa te uiti si sa-mi spui ce parere ai, iar la pozitiile unde am mai multe variante sa-mi zici care ar fi mai potrivita.
1. Procesor: i5 4690;
2. Placa de baza: ASUS H97-PRO sau ASUS H97-PLUS ;
3. Memorii: 4 GB CL10 sau CL9 – astept propuneri.
4. SSD: 120-128 GB: a) Samsung 850 PRO 2.5″ 128GB SATA3 MZ-7KE128BW sau
b) Samsung 850 EVO Basic 2.5″ 120GB SATA3 MZ-75E120B/EU;
5. Hard disk(HDD): Western Digital Caviar Black 500 GB;
6. Sursa: deoarece nu stiu ce putere este necesara intregului sistem, am urmatoarele variante pornind de la 550 W si pana la 650 W
A) Sirtec – High Power Element Smart 550W ;
B) Chieftec A-90 Series GDP-550C 550W ;
C) Sirtec – High Power Element BRONZE 600W ;
D)Thermaltake Smart SE 630W ;
E) Sirtec – High Power Element Smart 650W ;
F) Chieftec A-90 Series GDP-650C 650W .
7. Carcasa: A) Cooltek Antiphon Airflow .
B) Carcasa Fractal Design Core 2300.
8. Plac video – astept sugestii.
Marius Cucu a zis
Aș merge pe C la sursă, în principiu, dar ar fi interesant să edem un buget pentru placa video să vedem exact ce alegem.
victor-claudiu a zis
salut,
La SURSA pe C, adica ‘Sirtec – High Power Element BRONZE 600W’?
Placa de baza: ASUS H97-PRO sau ASUS H97-PLUS ?
Memorii: 4 GB CL10 sau CL9 – te rog propuneri (cele mai bune).
SSD: Samsung 850 PRO 128GB SATA3 sau EVO Basic 120GB SATA3 ?
Carcasa: Cooltek Antiphon Airflow sau Fractal Design Core 2300 ?
Buget in jur de 3000 lei, plus/minus cateva sute de lei.
Multumesc anticipat pe raspuns!
pentru placa video strict nu stiu ce sa zic, oricum sa nu depaseasca 1000 lei.
victor-claudiu a zis
Salut,
revin din nou cu rugamintea de a-mi preciza urmatoarele:
SURSA PC ‘Sirtec – High Power Element BRONZE 600W’ este cea mai buna din variantele enumerate de mine in mesajele anteriore?
Placa de baza: care e mai buna (si de ce, care sunt atuurile fata de cealalta) ASUS H97-PRO sau ASUS H97-PLUS ?
Memorii: vreau 4 GB cu CL10 sau CL9 – te rog propuneri (cele mai bune).
SSD: Samsung 850 PRO 128GB SATA3 sau EVO Basic 120GB SATA3 ?
Carcasa: Cooltek Antiphon Airflow sau Fractal Design Core 2300 ?
Pentru placa video strict nu stiu ce sa zic, oricum in jur de 1000 lei – te rog recomandari.
Multumesc!
ciprian a zis
Da este ok configuratia de sistem referitor la placa video mie imi place n vidia,oricum mai starng ceva bani sa-mi fac o configuratie acceptabila,ma gandesc la un GT 750 128 Biti.
Multumesc
MARIUS a zis
Buna Ziua!As avea nevoie de ajutor din partea dumneavoastra pentru o configuratie calculator nou (buget maxim 950 lei) pentru vizionare filme full hd si internet browsing!Detin monitor LED FULL HD,tastatura,mouse.
Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Bună ziua. Ați reușit să faceți achiziția?
ceausui a zis
Placa de baza GIGABYTE GA-H81M-DS2V acest model este momentan pe PC personal
ce fel de placa video este compatibila cu aceste model sau modele asemanatoare de placi de baza
as dori sa o folosesc la jocuri dar moderat si nici jocuri de ultima generatie ceva intre 300 si 750 ron
multumesc
Marius Cucu a zis
Ce procesor ai? Ce sursă de alimentare?!
ceausui a zis
un intel core i5-4440 cpu 3.10GHz (4 CPUs) 3.1 GHz
sursa (pc este sigilat) atat am reusit sa aflu input220v/4A/50HZ
alte detalii nu le am momentan
multumesc
Marius Cucu a zis
Nu este un tabel pe lateralul sursei? Ai posibilitatea să o pozezi?
ceausui a zis
nu am ce sa pozez doar ce am scris
mai am marca carcasei scrisa si atat
este program care ar putea sa imi arata puterea sursei sau tipul ei
eu pe net am cautat asa ceva dar nu am gasit
multumesc
Marius Cucu a zis
Niciunul nu este exact. Poți încerca cu Speccy sau HWmonitor.
ceausui a zis
oricum o sa imi schimb si sursa dar as vrea sa stiu pentru ce placa de baza si procesor am acuma pe pc cam ce placa video pana intre 400 si 700 ron as putea sa imi achizitionez multumtesc
ceausui a zis
intel core i5-4440 cpu 3.10GHz (4 CPUs) 3.1 GHz procesor
gigabyte H81M-DS2V placa de baza
multumesc
Cos. a zis
Salut,Marius Cucu. As dori sa imi ,,construiesc” un PC de la 0…in afara de periferice..si as dori sa fie pentru gaming ! Bugetul este de 2.500 LEI . As fii foarte recunoscator daca m-ai putea ajuta cu o configuratie pentru a putea rula ultimele jocuri…evident,daca e posibil.
Marius Cucu a zis
Cu sau fara monitor? Te descurci la asamblare?!
Cos. a zis
Fara monitor,am uitat sa specific. La asamblare ma descurc.Multumesc.
Marius Cucu a zis
Atunci este ok să alegem cele mai ieftine componente de la magazine diferite sau alegem, dar dintr-o parte?!
Cos. a zis
De la Altex daca se poate. Multumesc.
Iulian a zis
Stimate domnule Marius Cucu.
Sunt de formatie inginer, dar, desi am trecut de jumatate de secol de existenta , din pacate cunostintele mele despre partea de hard a calculatoarelor sunt in cel mai bun caz modeste. Incerc sa achizitionez un PC nou , facand o medie intre nevoile mele de lucru in proiectare ( lucrez curent proiecte 2 si 3D pe AutoCAD ), si dorinta pustiului meu in varsta de 11 ani de a juca cele mai noi jocuri, la o rezolutie a imaginii si o viteza de derulare a aplicatiei bune sau macar acceptabile. Am inteles ca sunt diferente mari de calitate si de fiabilitate a componentelor care nu sunt neaparat corect reprezentate de pretul acestora, producatori diversi , unii de traditie, altii relativ nou aparuti . Am inteles ca cerintele de procesor si placa video sunt diferite pentru CAD si Gaming…Pot investi in PC ( strict unitatea ) maxim 3000 de RON.
Va rog , in masura in care este posibil, sa-mi sugerati o configuratie care sa tina cont de factorii sus-mentionati. Va multumesc. Cu stima Ing. Iulian Rimbu
Marius Cucu a zis
CAD-ul nu este un program foarte solicitant, iar în 3000 de lei chiar iese o configurație foarte ok. O să mă axez mai mult pentru jocuri pentru că, hardware, va fi potent pentru CAD. Spuneți-mi dacă vă descurcați cu asamblarea și dacă există vreun magazin preferat, poate un card de cumpărături… ceva de genul. 🙂
CyberRed a zis
Ce parere aveti despre aceste componente? aveti vre-o sugestie?
Procesor Intel Skylake, Celeron Dual-Core G3900 2.8GHz box
Placa video Sapphire Radeon R7 250 512SP Edition 2GB DDR3 128-bit bulk
Placa de baza GIGABYTE GA-H110M-S2H
Memorie Patriot Viper 4 Series 8GB DDR4 2400MHz CL15 Dual Channel Kit
SSD ADATA Premier Pro SP550 Series 120GB SATA-III 2.5 inch
Marius Cucu a zis
Este un sistem light, bine construit. Nu prea cred eu in Celeron, dar în 1300 de lei nu prea poți să te încadrezi spre altceva.
marius a zis
Buna seara, va rog sa ma ajutati si pe mine pt ca nu mai stiu CE as fac…am cumparat urmatoarele componente pt in cal. decent : placa baza asrock h110m-hdv ,CPU i3 6100,4gb ddr4 2133mhz cl15 Kingston,placa video Asus gtx750ti-ph 2gb ddr5 128bit ,HDD 1 tb caviar blue 7200rpm sata3/64mb,dvd-rw Asus 24x sata ,sursa sirtec 80+ bronze ,500 w. Surpriza a fost ca primesc BSOD cand incep sa joc ceva indifferent ce Windows folosesc :7,8.1 sau 10
Credeti ca sunt ceva incompatibilitati si ce credeti ca ar trebui as fac ?
Marius Cucu a zis
Salut.
doar în momentul în care te joci sunt probleme? Ce scrie în BSOD? Ceva legat de memorie?
marius a zis
Da,de cele mai multe ori cand ma joc (csgo de exemplu) si de fiecare data scrie altceva … :si ceva legat de memorie si ceva legat de bios ,de erori etc
Marius Cucu a zis
Trebuie luat pas cu pas să vedem ce e incompatibil. Componentele sunt compatibile între ele, dar pot fi probleme.
Îmi poți da link cu memoria RAM pe care ai achiziționat-o?
marius a zis
Memorie desktop KINGSTON ValueRAM KVR21N15S8/4, 4GB DDR4, 2133MHz, CL15
Marius Cucu a zis
Este trecut in lista de specificatii.
Descarca acum CPU Z si la ultimul TAB ai STRESS CPU. Inainte sa il stresezi descarca si Speccy si hai sa vedem daca temperaturile au vreun rol sau daca da vreun BSOD cand e stresat.
marius a zis
Pana la urma am rezolvat problema cu un update la bios .merci oricum !
Filip Gabriel a zis
Salut, vreau sa imi compun un pc bunicel singur de la 0, nu sunt prea priceput in asta si am ales cateva componente care cred eu ca sunt bune, am nevoie sa stiu daca e bine ce am ales si daca sunt compatibile una cu alta,m-ai ajuta foarte mult. Carcasa am cumparat-o deja: Carcasa Deepcool Tesseract BF black. celelalte componente ar fi:
Placa de baza ASUS B85M-GAMER, Socket 1150;
Procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz;
Placa video ASUS GeForce® GTX 750 Ti OC, 2GB GDDR5, 128-bit;
Memorie HyperX Savage Red 8GB, DDR3, 1600MHz, CL9;
Sursa nJoy Titan 600, 600W Real Power, PFC Activ;
Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow V300, 120GB, 2.5″;
HDD Toshiba DT01ACA 500GB, 7200rpm, 32MB cache, SATA III.
Multumesc, astept un comentariu.
Marius Cucu a zis
NU e chiar rău dar SSD-ul și HDD-ul nu sunt wow. Nici sursa nu e tocmai ok. Ce buget ai disponibil și cam când dorești să faci achiziția?!
Filip Gabriel a zis
Din cate am vazut prin comentariile altora de sursa sunt multumiti si am zis sa cumpar mai bine de 600w sa fiu sigur ca nu am probleme, SSD-ul il vreau mai mic. Doresc sa instalez windowsul si cateva aplicatii pe el.., iar pe HDD restul . M-am gandit sa aloc un buget de 250 lei maxim pentru SSD. in jur de 200 pentru HDD, nu cred ca am nevoie de 1 tera. si pentru sursa 250. Componentele vreau sa le achizitionez in maxim 3 luni din salariu.. :)). Daca sti ceva mai bun si de lunga durata in banii acestia as fi bucuros sa primesc o recomandare. Procesorul stiu ca e bun, placa de baza are 4 sloturi pentru RAM si la RAM m-am gandit sa cumpar deocamdata doar o placuta de 8 gb. Ar fi varianta sa iau aceleasi placute de 4 gb in numar de doua, este vreun avantaj la doua placute de 4gb =8 sau 1 de 8? asa cum doresc sa cumpar? pe viitor mai pot pune cate una de 8 in celelalte..Si placa video e ok? nu vreau sa cheltuiesc foarte mult pentru ea..maxim 700 RON. Mersi!
Marius Cucu a zis
La memoria RAM mergi pe o plăcuță, la HDD mergi pe unul de 1 TB. Diferența este de 20-30 de lei între 500 de GB și 1 TB.
SSD-urile, mai toate sunt ok…
Filip Gabriel a zis
Ok, mersi pentru sfat, observ ca raspunzi doar dimineata, asta inseamna ca ziua o ai ocupata. Mersi ca te-ai uitat putin peste ce ti-am scris din putinul tau timp liber. O sa merg pe o placuta de RAM si 1TB hdd, ssd il las acelasi. Intre timp ma mai documentez despre placa video sa vad daca am ales bine.
Marius Cucu a zis
Păi lumea mai trebuie șă muncească. Sunt schimbul 2 de fiecare dată, automat timpul meu liber este dimineața. 🙂
Daniel a zis
Am si eu o problema
Am o placă de bază și vreau să îi pun o placă video
Dar nu stiu placa de baza cu ce placa video e compatibila,nu mă pricep
Pe placa de baza scrie PCI iar ramul e ddr2
Dacă nu îi iau si o placă de bază și onplaca video
Dar nu stiu unde sa ma uit la compatibilitatea lor
Marius Cucu a zis
Descarcă CPU Z sau Speccy și află ce placă de bază ai. Ai aici un mic tutorial.
catalin a zis
Te salut, foarte bun articolul.
Nu ma pricep la ales componentele unui pc atat incat sa imi pot cumpara unul pe componente, si voiam sa te rog sa imi dai o mana de ajutor in cazul in care ai ceva timp liber. Ma gandesc sa imi acjizitionez un pc de pe https://www.amazon.co.uk/. limita ar fi undeva la 500£. Ulterior l-as folosi pentru gaming, ceva desene in CAD, putina programare, editare foto si video, filme… Iti multumesc pentru articol si iti doresc o zi buna!
Marius Cucu a zis
Cu sau fără monitor. Există buget separat pentru monitor? 500 de lire înseamnă cam 6-700E? 🙂
Catalin a zis
600 cu tot cu monitor.
catalin a zis
imi poti da o parere despre acesta unitate? https://www.amazon.co.uk/GAMING-Graphics-1600MHz-Vantage-Windows/dp/B00SL74K3W/ref=lp_428651031_1_6?s=computers&ie=UTF8&qid=1467431115&sr=1-6
multumesc.
ivascu a zis
buna seara as dori sa imi spuneti daca aceste componente sunt compatibile,daca sistemul este echilibrat,multumesc;
Hard disk Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Sursa Chieftec iArena GPA-500S, 500W bulk
Placa de baza ASRock B150A-X1
Placa video GIGABYTE GeForce GTX 750 Ti OC2 WindForce 2X 2GB DDR5 128-bit
Procesor Intel Skylake, Core i3 6098P 3.60GHz box
Carcasa Segotep AND Black-Red
DVD-Writer Samsung SH-224GB/BEBE black bulk
Marius Cucu a zis
Nu e rău, dar eu aș muta bugetul de pe DWD RW spre sursă.
ivascu a zis
multumesc ,o sa tin cont se sfatul unui specialist