Am cotizat anual și chiar din mână atunci când nu am avut de plată la pensie. Să fie continuitate, am zis.
Mai ales că am avut ani frumoși în presă în care fie eram trecuți pe 4 ore, fie eram trecuți doar pe drepturi de autor. Legi mișto au fost pe vremuri, mai ales pe local.
Pe firmă nu prea poți scăpa de pensie și sănătate. Sau nu beneficiezi de ele. Mai mult, de anul trecut s-au dublat taxele astea. Multă vreme nu am fost asigurat, însă am îmbătrânit și nu mai vreau o experiență ca anul trecut. Plus că vreau cardul ăsta, dacă tot bântui pe afară mai mereu.
Întotdeauna am încurajat plata taxelor. Mi s-a părut normal. Mai ales pensia și sănătatea, taxe de care beneficiezi în mod direct. Chiar am o glumă cu ai mei: să fie sănătoși, să le mâncăm pensia. Părinții mei sunt la țară de vreo 3 ani de zile, sănătoși în mare măsură, se ocupă de animale și își trăiesc bătrânețea. Sunt aproape sustenabili, dar și așa s-ar descurca suficient de bine și în oraș.
Însă, când crești și crești pe termen lung anii de pensionare zău că le dau dreptate celor din Franța cu protestele lor. Efectiv, îți taie elanul.
Sigur că e bine să ai pensie, să cotizezi la ea, dar să și ajungi să te bucuri de ea. Să beneficiezi de ea.
Enache Adrian a zis
Corect ar fi ca dupa indeplinirea stagiului complet de cotizare,35 ani, sa te poti pensiona oricand, asta ar fi de bun simt si corect….dar daca tre sa platim noi pensiile speciale inseamna ca noi nu trebuie sa mai apucam pensie, asta e trendul, plateste fraiere ca iau baietii destepti banii.
Marius Cucu a zis
Mi se pare o temă atât de falsă cea pentru pensii speciale. Ca procent din PIB înseamnă un 0,6-0.7, e fix nimic raportat la câte combinații se fac la noi. Da, e OK să se regleze și zona aia pentru viitorii speciali(cei care sunt acum nu pot fi dați la o parte), dar mult prea mult tam-tam…
Enache Adrian a zis
Tine cont de faptul ca pensiile speciale se platesc de la o varsta sub 50 ani pentru beneficiarii lor. Deci 20-30 ani ca aia nu au munca grea sa moara tineri si au bani sa se ingrijeasca.Ei nici macar nu au cotizat atata timp la pensie.
Costin a zis
Sa se aseze toti la o (lunga) coada ca sa-l pupe-n (MS)DOS pe Dragnea ce i-a miluit cu pensionarea la o frageda virsta.
Florian a zis
0.6-0.7% din PIB, dar pe care il încasează un numar foarte mic de persoane din procentul pensionarilor și care, vorba lui Adrian, s-au pensionat foarte devreme fără să contribuie prea mare lucru la buget. În plus, toți pensionarii ăștia special s-au reangajat de obicei la stat.
Marius Cucu a zis
Păi dacă sunt speciale înțeleg că nu au cotizat deloc.
Iolanda a zis
Problema este că trebuie să cumulezi în timp, pentru că pensiile vor fi din ce în ce mai mici.
Enache Adrian a zis
Problema si mai mare e ca nu prea mai ai nici cum sa acumulezi….legal vorbesc, bancile nu-ti ofera nimic, sa investesti in metale pretioase e riscant si oricum nu ofera plus valoare decenta, sa investesti in companii e si riscant si putin productiv, poate stie cineva in ce sa investesti azi ca sa merite si sa-ti ofere si siguranta zilelor de batranete.
Marius Cucu a zis
Se poate investi semi pasiv în companii, cu ajutorul ETF-urilor. Dar îți trebuie un pic de timp să aloci în direcția asta.
Perioada asta de inflație a fost foarte bună pentru titluri de stat, dar după ce va scădea inflația trebuie orientat spre bursă sau alte zone nu la fel de sigure.
Enache Adrian a zis
Eu nu stiu exact ce sunt ETF-urile (o sa ma interesez), dar cata siguranta ofera stii sa-mi spui? Daca sunt ceva fonduri de investitii, astea apar si dispar ca ciupercile.
Marius Cucu a zis
Sunt pe mai multe categorii, ca la fonduri mutuale, în principiu se raportează la S&P 500. Practic, dacă S&P 500 va fi pe + o să fii și tu pe +. https://www.justetf.com/en/how-to/sp-500-etfs.html
Enache Adrian a zis
Deci ciuperci.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă-s neapărat ciuperci, nu prea poți să fii pe + dacă toată piața pică. Logica mea n-ar funcționa altfel.
Enache Adrian a zis
Nu e vb. de + sau – e vb. de a mai exista sau nu dupa 10 ani , de exemplu. Eu asa am scris initial, fondurile astea apar si dispar ca ciupercile, sau nu stii sa citesti?
Marius Cucu a zis
Hai să păstrăm un ton civilizat al discuției, te rog. 🙂
Bursa este de prin ~1850 și în linii mari, pe orizont de 10-20 de ani mereu a fost pe creștere, cumva corelat cu rata inflației. Dacă pică tot sistemul, înseamnă că se găsește altceva la un moment dat. EFT-urile sunt colecție de firme, fonduri de investiții, banii se duc în altă parte. Cum am zis mai sus, un soi de fonduri mutuale.
Sunt o grămadă de canale de Youtube despre investiții care discută despre asta mai explicit. Trebuie doar informare.
Enache Adrian a zis
Bursa exista, dar fondurile apar si dispar ca ciupercile, inca o data reiterez ceea ce cred, tu bagi banii in fondul Y si el dispare dupa 6 ani pe un plus continuu sa zicem, ce-ai facut? Sa pastram un ton civilizat, care e partea care nu o intelegi in ceea ce scriu eu?
Marius Cucu a zis
https://mischu.eu/faq-etf/ citește la FAQ. Fie e mâncat de ceilalți, fie primești banii înapoi la cursul zilei, probabil cu un soi de comision, în funcție de broker.
Tonul este un pic agresiv, ca să fiu plastic. Nu încerc să îți vând ceva sau să te conving de ceva. Eu pentru asta mă informez în perioada asta. Nu dețin adevărul absolut, ci am prezentat o alternativă 🙂
Enache Adrian a zis
Ce se întâmplă dacă firma emitentă desfințează ETF-ul meu?
Acest lucru se întâmplă destul de des în cazul ETF-urilor exotice care sunt axate pe piețe mici. În acest caz există două posibilități: fie ETF-ul desfințat se unește cu un alt ETF care investește în aceleași active, fie activele sunt vândute și primești banii înapoi la cursul zilei.
Ce se întămplă dacă emitentul ETF-ului dă faliment?
În acest caz sunt vândute activele și primești banii la cursul zilei. Activele dintr-un ETF nu aparțin emitentului. Prin alegerea unui emitent serios ca iShares, Vanguard, SPDR, Invesco evitați aceste bătăi de cap.
Ce se întâmplă dacă brokerul unde am ETF-ul dă faliment?
La fel ca la punctul precedent, activele nu aparțin brokerului. În cazul unui faliment activele pot fi transferate la un alt broker sau lichidate la cursul zilei. Și în acest caz alegerea unui broker serios cu o istorie nepătată poate reduce aceste griji.
Buuuun am citit, si concluzia e ca primesti banii inapoi, bun, dar ca sa se intample asta vei avea de muncit, ca nu sta nimeni sa aiba grija ta. Probabil va fi un labirint, iti urez succes maxim, eu nu bag nici 1 Ron in asa ceva, si FNI-ul, sau cum naiba se numea, zicea ceva de genul: dormi linistit…….
Nu ne mai invatam minte, suntem blestemati…unii.
Si da , poate sunt un pic agresiv, dar nu pentru ca vreau sa te injur ci pentru ca vreau sa-ti deschid ochii.
Marius Cucu a zis
Nu vreau să greșesc, dar mi se pare că fiecare fond trebuie să aibă niște sume asigurate, ca niște fonduri de garantare. S-ar putea să fie ca la sistemul de asigurări.
Brokeri sunt mulți, taxe sunt la fel destul de multe. Deh, sistemul perfect nu există. Dar nah, dacă știe cineva ceva mai bun, mă bag și eu. 🙂
Singurul sfat este să nu bagi în fonduri mutuale, am testat eu, am ieșit gaură cu vreo 1000 de lei la ING.
Enache Adrian a zis
Nu e vb. ca nu exista un sistem perfect, vorba e ca nu exista nici macar un SISTEM ECHITABIL, corect, care sa nu te fure, si cam aici inchei, ca am scris destul, sa aveti o viata asa cum v-o doriti si cum v-o construiti!
Costin a zis
Se pare ca EFT-urile n-ar fi cea mai ok varianta de investitii. Cred ca detinerea si inchirierea unei locuinte ar fi cea mai sigura cale de a-ti mai rotunji pensia.
Asta doar daca esti dispus sa te limitezi la asigurarea alimentatiei si a medicatiei inerente virstei. Insa daca faci parte din specia obisnuita cu fructe de mare zilnice, trufe si cafeluta sorbita la Monte Carlo, chiar n-am idei.
Oricum intreaga finanta planetara e chitita sa ne ia banii prin orice mijloace.
Marius Cucu a zis
Eu încă n-am închiriat, dar sunt cu ochii pe tot ceea ce înseamnă oportunități din zona asta. Raportat la cât investești, nu prea îți scoți banii. Randamentul pe chirii e undeva la 5-6% după ce tragi linie cu cheltuielile, iar amortizarea banilor nu se face atât de ușor. Pe mine mă încurcă faptul că vin foarte mulți investitori și se construiește foarte mult.
Ca de exemplu, în Ploiești e piața ciudată tare, foarte multe apartamente neînchiriate, mai ales în centrul orașului.
Dar dacă te uiți la graficul de la S&P500 este crescător în 90% dintre cazuri. Evident că plătești și comisioane și taxe la stat, dar asta o faci la orice venit, nu?!
Costin a zis
…’vin foarte mulți investitori și se construiește foarte mult’ – stai linistit. Preturile apartamentelor sunt prohibitive iar creditarea… mai convenabil e sa te vinzi ca sclav iar stapinul sa-ti asigure toate cele. Nu ca acuma ar fi foarte mare diferenta…
Pheno a zis
In afara de veteranii de razboi, atati cati au mai ramas, nu merita nimeni pensie speciala. Numai Dumnezeu e special, iar noi nu suntem nici macar sfinti sau zei. Ai muncit, primesti pensie normala dupa contributivitate si vechime, daca nu, nu. Cat ai muncit, atat primesti. Legea pensiilor trebuie modificata. Trebuie ca dupa indeplinirea stagiului complet de cotizare de 35 ani, sa te poti pensiona la cerere, dar nu mai tarziu de 65 de ani. De exemmplu, daca muncesti de la 17-18 ani (+35 ani contributivitate) ar trebui sa poti iesi la pensie la 52-53 de ani, nu la 65 de ani, adica sa mai muncesti inca 12-13 ani, fiindca asa vor niste idioti. De asemenea trebuie desfiintata iesirea la pensie la 45 de ani pe motive ciudate (militare) si intrarea in normalitate. Cumulul de pensii cu salariile trebuie interzis. La fel, cumulul de pensii. Cat priveste pensiile private, fiecare alege ce sa faca cu banii lui.
Andrei Bucur a zis
Au inceput cu femeile spunand ca e ok sa fie egalitate fara discriminari. Dar eu cred ca vor trece si la barbati.
Cand mi se termina creditul la 60 de ani aveam o chestie aiurea, acum ca am reusit un efort si am mai dat bani, se termina la 48 de ani, psihic e altceva.
Dar totusi, fac acum 36 de ani si mai am 29 pana la pensionare….dupa 15 deja lucrati…
Enache Adrian a zis
Subscriu la tot ce a scris Pheno, asa ar fi corect si de bun simt, doar ca p…almasii tre sa-i plateasca pe baietii destepti care au pensie la 48 ani si mai si lucreaza ca bagatori de seama. Principiul contributivitatii ca durata si suma este singurul corect. Dupa ce ne-au bagat pe gat un pilon doi de pensie acu vor sa-l ia si pe ala, intr-un stat normal cu o societate normala, fondul de pensii sta acolo si e eventual investit in investitii sigure, la noi , nu , fondul de pensii a fost de mult secat si acu se straduiesc sa plateasca pensiile din ce platesc angajatii, dar stupoare, la salarii mici sunt contributii mici, daaaa, totusi trebuie satisfacuta clientela politica, si atunci… ultima solutie, ii pensionam la 70 ani ca sa nu mai apuce sa ia vreo pensie fraierii.
Iulian M a zis
Normal, doar suntem mai sănătoși și apți de muncă după ce mâncăm atâtea alimente cu E-uri și inhalăm aer poluat, vom trăi “mai mult” deci, mi se pare logic să crească :-))
Enache Adrian a zis
Nu stiu ce varsta ai Iulian M dar daca ajungi pe la 50 o sa-ti dispara zambetul ala care l-ai pus acolo.
Daniel Bis a zis
Eu nu imi pun prea multa baza in pensie, dar sa fie acolo in caz de urgenta.
Atata timp cat pot sa misc macar un deget … pe tastatura, o sa muncesc din pasiune.
In privinta sigurantei de maine, prefer o combinatie intre:
– active: apartament in Bucuresti, casa in Bragadiru si casa de vacanta (casa la tara mai exact :))
– pasive: obligatiuni si … in curand actiuni (ma bate gandul sa investesc ceva in actiuni la Hidroelectrica acum la listare)
– cash: suficient sa o duc lejer cativa ani fara sa ridic un deget
Prefer sa fie cat mai simplu, fara complicatii, riscuri minime si cu apreciere in timp.
Daca aveti alte idei … va rog sa imi deschideti ochii
Marius Cucu a zis
Stai, nu vorbim de azi, sunt asigurat și eu pentru câțiva ani buni, e vorba de perioada în care n-o să mai poți.
Daniel Bis a zis
Cand nu mai pot, nu mai pot si o sa consum din „grasimea” acumulata
Iolanda a zis
Daniel Bis, cred că ai încurcat activele cu pasivele. Tot ce înseamnă imobil neînchiriat este pasiv, consumă bani (impozite, întreținere, utilități). Obligațiunile, unitățile de fond sunt active pentru că îți aduc bani. De fapt sunt imobilizări financiare.
În cazul în care închiriezi casa de vacanță în regim hotelier, ea îți va aduce un venit și o vei încadra la active.
Daniel Bis a zis
Din punct de vedere contabil un imobil este un activ imobilizat corporal.
Eu ma refeream la tipuri de investitie:
– active, trebuie sa depui un efort ca sa iti aduca un venit (chiar si daca locuiesti in imobil, suma platita pe „chirie” se intoarce tot in buzunarul tau :))
– pasive, nu trebuie sa depui nici un efort ca sa iti aduca un venit
Dar si punctul tau de vedere este corect.
Perfu a zis
La ce legi dau astia , cate taxe ne impun nu o sa mai apuce multi varsta de pensionare din pacate
Enache Adrian a zis
Ba da, smecherii, iar tu o sa le platesti pensiile nesimtite, pun pariu ca peste 5-10 ani o sa zica ca se iese la pensie la 70 ani, nu smecherii, fraierii. In Franta e scandal pentru 2 ani in plus la varsta de pensionare, la noi mucles, nimeni nu realizeaza cat de trista e situatia.