S-au tot făcut modificări legislative în ultima perioadă. Se pare că, de la 1 octombrie IFN-urile vor avea o limită maximă de dobânzi pentru împrumuturi.
De-a lungul timpului, v-am spus că n-am prea avut contact cu băncile. Am avut 2 credite mari și late. Unul pentru mașină, unul pentru al 2 lea calculator.
N-am vrut nici în ruptul capului să îmi iau credit pentru casă. Sigur, a fost conjunctura de așa natură încât să pot să îmi permit să iau cu banii jos. Acum 5-6 ani de zile calculele erau ca ai mei să renoveze una dintre casele de la țară și să se retragă la liniște. S-au potrivit calculele, da, da.
Eh, creditul pentru mașină mi-a fost de ajuns încât să înțeleg că un credit îl faci pentru nevoie. Nu pentru plăcere.
Și chiar dacă n-aveam mintea de acum, la vremea aceea, am reușit să facem credit cu rate fixe în moneda în care luau ai mei salariul. Chiar scădea un pic la final rata.
La calculator am făcut-o în paralel. Pur și simplu, mi-am băgat nasul cu șurubelnița în calculator și l-am făcut scrum. Eram disperat d-atunci așa că… marea majoritate a banilor erau deja destinați mașinii și altor lucruri așa că ne-am tras rate și la calculator.
Ne-a prins criza cu rate destul de grele pentru noi și de atunci am zis că voi lua strict ce îmi voi permite și când îmi voi permite. Acoperiș am, restul se muncesc. Nu muncesc, nu am. Nu există trebuie.
Există oameni, însă, ce investesc constant în credite. O poți numi investiție când faci un credit la un IFN?
Aveam un coleg de serviciu ce se împrumuta mereu la mine. Nu doar la noi, ci și la băieții care te sună ca să te ajute dacă ai nevoie de o refinanțare sau de o consiliere în administrarea datoriilor. Da, cică există și d-ăștia.
Eh, pe băiatul ăsta l-am împrumutat cu un salariu de-al lui. Ieftin, bun, fără dobânzi. După 2 ani de zile… când a plecat de la job, mi-am văzut și eu banii. Măcar omul a fost ok și-am înțeles că a avut o situație mai delicată.
Dar am și nesimțiți cu care am rupt legătura tocmai pentru că au făcut pierduți niște bani. De pe airbnb, din Franța.
Însă e un test bun ca să vezi ce fac unii pentru bani.
Înțeleg foarte bine că sunt situații în care trebuie să apelezi la un împrumut pe termen scurt la fel cum înțeleg să îți ajuți apropiații, dacă se poate.
Dacă ești în situația de a face un credit:
- nu transforma IFN-urile în credite pe termen lung.
- pune în balanță faptul că banii pe care i-ai împrumutat astăzi pot fi mai scumpi mâine sau și mai scumpi poimâine. Mișto creditele alea în franci, de exemplu.
Uitându-mă pe site-ul Ferratum am găsit câteva informații:
- Creditul gratuit – cu sume cuprinse între 200-1400 Lei, numai la primul împrumut, dar cu condiția fiind să fie rambursat la scadență
- Creditarea responsabilă – în momentul în care solicită creditul să fie siguri că îl pot rambursa la timp (bazându-se pe salariu sau venituri din alte surse, de exemplu). Sa nu solicite aceste împrumuturi pentru mofturi sau renovări ce ii pot costa foarte mult.
- Rambursarea anticipată – clienții nu sunt informați asupra faptului că nu există comisioane de rambursare anticipată și, dacă plătesc mai devreme creditul (aici includ creditele ce au comisioane, deci clienții nu sunt la primul împrumut) se fa recalcula suma datorata în funcție de perioada în care au beneficiat de bani. De exemplu, dacă un client împrumută 5000 lei pe un an și se hotărăște sa ramburseze întreaga suma peste 3 luni, i se va calcula costul creditului doar pentru cele 3 luni.
Adrian a zis
Eu iau de la prieteni, doar știi. :)) Eu prefer să iau de la un prieten, deși nu îmi place deloc să împrumut – mă simt foarte mic atunci – deoarece pur și simplu nu-s angajat și nu cred că ar avea cineva încredere să dea așa, însă cred că e și faptul că au dobânzi șamd, cu toate că am luat și de la un amic cu dobândă, dar numai pentru că am vrut eu să dau mai mult înapoi, în semn de apreciere.
Cosmin Dumitru a zis
Credit. Prietenii nu intotdeauna sunt „prieteni”, macar nu stie nimeni ce faci tu, sau daca ai nevoie de bani.
ice4you a zis
Gandire cocalarist/TFLista … de genul: important e sa arat ca am, neimportant ca fac foamea la credite, ca in burta nu „ma vede” dusmanii! :))))))
Pe de alta parte, Mariuse amice, nu ai fost destul de clar ce inseamna imprumut la prieteni! 🙂 La mine exista o limita clara: maxim 200EU si doar in situatii exceptionale, pentru oameni exceptionali … pentru restul exista Mastercard. 😀
Marius Cucu a zis
Am împrumutat și 2500e 🙂
ice4you a zis
Ai prieteni misto! 😀 Sincer, o suma atat de mare as fi dispus sa o imprumut doar pe termen foarte scurt si doar DACA as avea garantia ca ii si vad inapoi! In viata asta a mea am fost tepuit la greu de unii care au profitat de buna mea intentie, am zis sa imi vad de treaba, pe modelul:
„Cand ii dai se bucura, cand ii ceri se supara!”
Asa ca … decat sa imi fac dusmani pe banii mei am zis ca mai bine pass! 😀
Marius Cucu a zis
Sub o luna a fost. Știam în mare ce venituri urmează să fie. 🙂
Vasile a zis
:)) Era una mai misto, de la Ion, parca asa: Cand’i dai i fata vaca, cand’i ceri i moare scroafa!
ice4you a zis
Sub o luna, inteleg … dar nu cred ca ai da totusi oricui banii astia si tot exceptie a fost! 😉
Marius Cucu a zis
Evident. 🙂
Sorin a zis
Împrumutînd la prieteni, nu neapărat poţi să rămîi fără bani, dar de multe ori poţi să rămîi fără… prieteni ! Evident, totul pînă la o limită decentă… si „pentru restul există Mastercard” !
Vasile a zis
Cel mai mult imi plac recomandarile de la Provident, de exemplu: Vacante pe bani putini :))))
Luati cu incredere DAE 142%, iei un leu si dai un pol ? rate saptamanele, fabulos, camata autorizata.
Tin sa subliniez ca e parerea mea personala si mi-o asum, asta asa sa nu fie probleme!
Anonim a zis
Fiecare dintre variante are avantajele ei, deci depinde ce conteaza cel mai mult pentru tine. In general, romanii tind sa se imprumute de la prietenii, dar dezvanatajul lor este ca nu au sume mari de bani de dat. De-aia IFN-urile sunt mai bune la acest capitol.