Gândesc un pic diferit când văd scumpiri. Adică deh, trebuie să fii tâmpit să crezi că vrei scumpiri, însă, mi-am setat creierul să funcționeze pe modul: băi, dacă azi e scump aici, mâine ori dispare, ori toate celelalte prețuri ajung în zonă. E o perioadă de tranziție până prețurile ajung să fie pe aceeași linie cu salariile.
Deocamdată, e inflație și toată lumea jonglează cu prețurile. Oricât am vrea noi, salariile nu se duc sus în aceeași direcție. O criză are, însă, mai multe conotații.
Am fost la shaormerie. Ceva turci au deschis în Ploiești o cârciumă destul de OK și nu scapi de 8 euro, adică 38-40 de lei pentru o shaorma la farfurie. OK, e mare, te saturi, ai și sosuri d-alea. Nebunie!
Mai ieri am fost în piață dacă tot nu e opțiune Freshful. V-am ascultat. Ei bine, acolo mi-a atras atenția o dubă care era identică cu una pe care cei de la Philips o aveau în față la IFA acum ceva ani… când n-aveau bani să intre la eveniment.
Și când te uiți la piață… îți arunci un ochi și pe prețurile de la burgeri, nu?!
Tot 7-8 euro, adică între 35-40 de lei, în funcție de ce burger doreai. Era truckfood, mă gândesc că oamenii efectiv au ieșit pe timpul săptămânii în locația aia cât să scoată un minim de profit, altfel nu îmi dau seama care era ideea. Adică aveau prețuri de festival… fără un festival, ba chiar erau doar „to go”.
Mi s-a părut scump pentru o piață din Ploiești. Poate că înțelegeam dacă era București.
Sigur că da, e o perioadă de tranziție. Pe măsură ce află lumea cu cât s-au ridicat pensiile, o să tot existe și ceva inflație.
Dar da, ajungem tot mai aproape de vest ca prețuri. Ba chiar e posibil să îi depășim pe alocuri.
Daniel a zis
Eu am ramas azi masca cand am aflat pretul la hribii culesi din padure. 45-60 lei pe kg. Bah baiete… nu dau in veci banii astia pe niste ciuperci. As fi inteles daca erau produsi ca nah, sunt cheltuieli, etc etc. Dar asa? Pai la banii aia imi iau vita/somon/proteine de top/etc….
Si stii care e chestia? Ca daca lumea da banii aia atunci si altii considera ca e pretul normal si ridica si ei pretul. Bai nu…eu nu sunt dispus sa platesc oricat.
Pai eu, la produsele mele, nu stiu daca am marit preturile cu 5% in ultimul an…desi am primit majorari de la furnizori mai mari. Dar am zis ca impart marirea si suport si eu o parte. Macar sa mearga treaba. Dar sa o arunc la client pe toata si dupa aia sa ma plang ca nu sunt vanzari ar fi fost de porc…
Marius Cucu a zis
Și acolo bătea vântul și lucea un pic… Mă refer la burgeri. Era vad, dar clar nu e publicul potrivit.
Pe de altă parte, shaormeria rupe. E și OK, turcii se pricep.
Sunt domenii și domenii, deh!
Adrian Bolocan a zis
@Daniel Culmea că au fost hribi din belșug anul ăsta, din câte am înțeles. Totuși noi, începători fiind, am umblat vreo 3 ore pentru 1.3 kg de hribi. Pentru consum, nu pentru comerț.
Daniel a zis
Am aflat si eu zilele trecute ca au fost hribi multi.
Eu pot trai foarte bine si fara ciuperci salbatice si sa cumpar din magazin pleurotus sau de alea albe cand am vreo pofta. Sau fara ciuperci, doar cu carne. 😁
Marius Cucu a zis
Mie mi se pare tare, dar nu mă pricep și as vrea să rămân viu. 🥳
ice4you a zis
Numai tu stii ce ai vrut sa scrii in articolul asta. De la bogatie pe scumpiri, la economie pe sarakie, de la tranzitia de la burgeri la shaorma, ciuperci si dube de la Philips … bine ca e bine in rest. :))
Marius Cucu a zis
Tocmai te-am invitat în Ploiești la un burger de 40 de lei într-o piață, lângă gogoși de 5 lei. E mai clar?!
ice4you a zis
Nu.