Furtul de fotografii există. Mai ieri era un fotograf care și-a găsit pozele pe OLX. Dacă o poză pentru un articol să zicem că o mai înțelegi, o poți înlocui rapid, când te duci la un eveniment și dai de un nene care face poze cu „ajutorul furtului portofoliului altcuiva de pe internet” este un pic cam grav. Evident, e și vina omului care caută cel mai ieftin fotograf și nu cere un portofoliu. Nu știu, la noi chiar s-a format un stil, unii documentează diferit, practic te duci la fotograful ăla pentru anumite criterii. Când te duci pe OLX să cauți fotograf probabil că îți asumi și o eventuală țeapă. Mai ales într-o industrie atât de „fiscalizată” ca asta. Tragere la răspundere ca la cei din Spania cărora fotograful a fost nevoit să le plătească refacerea nunții nu cred că va fi curând la noi.
Sony a dat un comunicat prin care nu înțeleg decât că voiau să amintească de faptul că Sony A7IV există pe piață și are sistem de copyright.
Am primit comunicatul în română, l-am cerut pe cel în engleză și nimic altceva:
Sony a anunțat disponibilitatea tehnologiei sale foto integrate în cameră pentru protecție împotriva falsificării, dedicată utilizatorilor corporate. Folosind semnături digitale procesate în momentul captării fotografiei, tehnologia Sony permite detectarea oricărei modificări aduse unei imagini, protejând-o astfel împotriva utilizării frauduloase.
Noul mod de semnare anti-falsificare de la Sony asigură crearea și transmiterea securizată a imaginilor bazate pe metode criptografice, pe măsură ce nevoia fundamentală de certificare a imaginilor nemodificate și sigure crește în multe aplicații, în mai multe industrii.
Această tehnologie este aplicabilă în special pentru pașapoarte și pentru verificarea documentelor de identitate, dar merge mai departe fiind utilă în abordarea manipulării imaginilor în domeniile media, medical și legal. Pentru sectoarele asigurărilor și construcțiilor, această tehnologie va oferi o bază sigură pentru inspecția și înregistrarea daunelor.
Dacă tot am Sony A7IV am zis că trebuie să caut și eu opțiunea. Logica mea ar fi că fotografia aceea ar trebui să fie JPEG sau HEIF și să nu fie manipulată deloc. Altfel, din moment ce este RAW, iar tu exporți fotografia aceea automat îi vei schimba și metadatele.
Petre a zis
Si care-i noutatea ca n-am prea inteles ? A gasit Sony o metoda de a se promova cu o chestie care exista cam de mult timp pe toate aparatele foto ?
Se gasesc chiar softuri care sterg sau schimba metadatele, iar pana cand se ajunge in instanta si se cere o verificare facuta de niste specialisti autorizati e cale lunga.
Cea mai la indemana metoda de „lupta” impotriva hotilor e sa-i faci de ras pe site-urile sau retelele unde descoperi furaciunea.
Am avut o astfel de experienta cu o imagine cu care niste unii de la o filiala locala a unui partid pulitic si-au facut propaganda. Dupa doua zile am reusit sa-i conving sa o sterga.
Marius Cucu a zis
Păi de asta am postat. Nici eu nu am înțeles comunicatul, nu văd principiile de funcționare și nu știu cum ar putea să fie valabil ce zic ei în comunicare.
dam167 a zis
Nu se aplică la ce faci tu. Ăla e un sistem care ar garanta că niște imagini sunt originale și n-au suferit modificări, cum bine au dat exemplul pașapoartelor.
Multe imagini sunt luate direct cu print screen, pentru că sunt site-uri unde nu poți copia direct imaginile. Iar dacă se face PS nu mai contează ce metadata sau semnături digitale ai pe acolo.
Aia cu imaginile din portofoliu e gravă, dar trebuie să ai resurse să mergi în instanță pentru a cere daune, pentru că mă gândesc că trebuie să identifice poliția persoana în cauză din ce primește de la OLX.