După ce a trecut Black Friday v-am povestit că m-au prostit cu o mașină de făcut pâine. Au trecut mai bine de 3 luni de atunci așa că am că este bine să tragem și-o mică linie pentru mașină.
Mai exact consumul de electricitate. Are 700 W și aveam emoții la început.
Au venit 3 facturi de la curentul electric așa că o să pun consumul din ultimele 6 luni. Singurele noi consumabile din casă au fost mașina de făcut pâine și un espressor pe care deja se pune praful. Doar la câteva zile îl folosim, în rest… cafeaua din oraș e mai bună. Cică :).
Folosim mașina de făcut pâine 4 persoane și, de multe ori, se mai bagă și sor’mea să facă. Adică 6 guri pe-un Tefal Nutribread PF311E38.
Pe noi 4 ne duce o zi o pâine de genul, iar din 2 în 2 zile se mai adăugă încă o tură de făcut.
Programul, dacă nu mă înșel, pe care îl folosim cel mai des face pâinea în 2 ore și 50 de minute.
Nu am făcut decât la început câteva pâini, să văd care este metoda și să le pot explica celor bătrâni, dar nu e greu deloc. Pui gramajul corespunzător și el face treaba.
Mă întreba un prieten dacă stau eu să amestec alimentele. Nup. Le torni acolo, în ordinea de pe rețetă și atât.
De restul se ocupă mașina.
Nu e chiar silențioasă atunci când face blatul, se aude un pic cam tare când amestecă. Dar e treabă de câteva minute și… te obișnuiești cu asta. Dacă o lași în bucătărie poți să zici că se joacă un pic mai tare copiii vecinilor.
Pâinea iese chiar gustoasă și dacă o mănânci caldă este posibil să te faci cât un porc. E mișto că poți programa totul: lași alimentele de dimineață și poate porni cu 3 ore înainte să vii acasă. Găsești pâinea caldă. Eu am 2 pensionari pe post de bucătari… așa că nu am folosit funcția decât pentru a vedea dacă funcționează.
În poză se observă graficul perfect, mașina de făcut pâine nu trece de 600wați/h, iar la final avem un cost de ~2 lei pe pâine. Pâine de 1kg.
În linii mari, consumul de curent este neglijabil. Șă zicem că e cu 20 de lei mai mult, lunar. Poate chiar 25 de lei. Dar știu că pun alimentele pe care le doresc, de calitatea pe care o doresc, îmi bag semințenii și ceea ce vreau eu p-acolo.
Sorin a zis
Zi-ne şi nouă ce seminţe foloseşti, ceva „reţete secrete”, că pe mine cel puţin m-ai făcut tare curios. Şi fiică-mea mai face pîine, în cîte 2 tavi în cuptor şi este adevărat că are un cu totul alt gust: un gust adevărat de pîine. De maşină de pîine nu sînt curios, nu dau bani pe aşa ceva, deocamdată nu prezintă interes, dar reţetele DA !
Poftă bună !!
Marius Cucu a zis
Nimic special nu pun. Am încercat o dată cu ceapă, am încercat cu cartof, cu semințe decojite. Asta au încercat ai mei.
Acum, c-am rămas singuri, eu și cu mașina ne înțelegem de minune. Pe rețeta originală, a mașinii de făcut pâine, ne trântea drojdie granulată. De ceva timp facem cu d-asta normală, la pachet. Iese foarte ok.
Când ți-e foame și pâinea e pe final o aștepți cu bale. 😀
Eu am dat banii pentru că trebuia să-i cheltuiesc. Dar nu regret deloc că n-am mai mâncat pâine din comerț de aproape jumătate de an…
Dorin a zis
Oare ce varianta este mai rentabila, din punct de vedere financiar ma refer, painea facuta in casa sau cea cumparata de la magazin. Din punct de vedere al gustului, nu cred ca se discuta..:)
Miuta a zis
……dar din punct de vedere a „ceeace mananci”, nu te gandesti ?!
ionică a zis
Numai mananc paine ?
Marius Cucu a zis
Eh, aș mânca non stop orice altceva dacă n-aș mânca și pâine.
Oricum, de când cu pâinea făcută acasă… ori e mai sățioasă, ori mâncăm mai puțină. 🙂
Malin a zis
Eu zic ca o astfel de investitie nu trebuie sa fie neaparat profitabila din punct de vedere financiar pentru ca e relativ greu de compensat un pret stabilit de productia in masa cu unul dictat de productia locala. Inainte de toate trebuie amortizat costul masinii, apoi consumabilele si resursele.
Totusi exista posibilitatea ca painea pe care o mananci acasa sa fie mult mai sanatoasa. Asta depinde si de ingrediente in fond 😀
Marius Cucu a zis
Fără să se creadă că e troll, eu sper ca în viitorul apropiat și făina și toate cele să le achiziționez de la țară, de la oamenii d-acolo.
Nu e neapărat sigur că totul este 100% făcut ok, dar măcar renunțăm la conservanți și toate bălăriile băgate de producători.