Mai toată ziua am stat și m-am uitat pe ce poate noul Panasonic în materie de autofocus și cât de bun este cu adevărat.
Și am mers din aproape în aproape, am plecat de la ambasadori și am ajuns la utilizatori normali și la utilizatori de Sony. Ridic și eu mâna ca utilizator de Sony.
Ca orice om care s-a mai jucat cu un Panasonic și care a mai testat câte ceva am zis: dar aveți un sample și în România?!
„Da, vom avea undeva prin februarie, pentru 2 săptămâni.” Adică, sample-ul ăla ar trebui să meargă la ambasadori și presă. Da, sigur vor ieși materiale frumoase și de data asta.
De fapt și de drept, cred că problemele sunt la nivel de decizie la Panasonic și cred că ceva se întâmplă în Europa, nu și în SUA.
Pe tot Youtube-ul american am văzut că s-a făcut USA trip și toți au plecat cu câte un Panasonic acasă și toată linia de obiective fixe de la ei.
Adică în Europa(de est) nu lași un sample în fiecare țară, dar faci PR în SUA.(sunt convins, totuși, că în vest vor fi mai multe sample-uri). Zic asta strict ca să înțelegeți că nu vom avea nicio șansă cu conținut de genul, nu avem noi acces la produse ca în țările dezvoltate.
Pe de altă parte, e cea mai bună strategie pe care puteau să o adopte. Iei toți influencerii, le dai camerele pe mână să îți facă un pic de conținut cu ele. Conținut aproape gratuit, din punctul meu de vedere.
N-am nicio idee de cât sunt cotațiile prin SUA, dar la 3000-4000 de euro cât a fost pachetul de PR nu cred că se atingeau de canalele acelea imense.
Cum ziceam, am urmărit zeci de recenzii, am descoperit creatori noi pe care nu îi cunoșteam. Ce înseamnă o piață mare, concurențială.
Cred că am reușit să îmi fac o impresie destul de bună despre aparat vizionând recenzii. Bine, repet, am mai testat Panasonic și eu, nu e chiar produs necunoscut pentru mine, dar piața lor e mult mai matură, efectiv, din 50-100 de creatori de conținut găsești tot ce ai nevoie despre aparat, din toate punctele de vedere. În unele cazuri înțeleg și conținutul aproximativ asemănător. Oriunde sunt grupulețe de oameni, toată lumea discută despre anumite buguri sau îmbunătățiri. E ușor să pleci acasă cu ideile X sau Y. S-a mai întâmplat și pe la noi.
Altfel, semnalizează și ei că au fost duși în Japonia cu jumătate de gură. La ei este o lege care îi obligă să folosească disclaimer. Nu mi-a influențat în vreun fel părerea, mai degrabă m-am uitat să văd dacă e ambasador Sony sau Panasonic.
Aș vrea să văd la un moment dat și la noi acel disclaimer, că dacă ești profesionist nu poți posta conținut doar despre obiectele care îți plac în mod deosebit sau pe care le-ai cumpăra. E o poveste asta că recomanzi doar ce folosești, nu văd de ce n-ai putea să compari echipamentul tău Sony cu ceva de la Canon sau Nikon. Și e evident că n-o să cumperi Canon doar pentru a face comparații.
Dacă lumea se concentrează pe anumite mărci sau tipuri de produse o să se ajungă la acel brand loyalty extrem, fără să mai fie comparații pe bune. Discuția asta e importantă la echipamentul audio, de exemplu, dacă te obișnuiești cu Denon ajungi să consideri că ăla e cel mai bun echipament.
Și dacă sunt produse pentru review-uri ajung foarte târziu la noi. Cei ca noi, obișnuiți cu engleza și internetul, o să vadă tot ce e de văzut când publică americanii și peste 6 luni când ajung la noi prea puțini o să mai fie interesați. Sony a dat tonul la marketing-ul bazat pe buzz (au creat impresia că toată lumea de pe piață folosește Sony) și, deși aș vrea să fie echilibru și să iasă toți la rampă, n-aș vrea ca bugetele să se ducă numai în promovare.
Gadget.ro pune disclaimer la orice mișcare. La fiecare recenzie anunță și numărul de zile pentru care stă la ei. Mie mi se pare obositor și unii chiar îl percep ca scuză, nu ca informare. Eu marchez inclusiv treaba asta. Sincer, nu am deschiderea atât de mare, nu a venit Samsung să îmi explice cum să fac pozele sau nu a venit să îmi corecteze greșelile din articol. Sau nu vin ei să zică, de ce ai scris că nu ține bateria în recenzie?
Piața s-a mai maturizat, ori chiar discuțiile anterioare au făcut ca lucrurile să fie ceva mai libere. Ori sunt eu în interior și acum văd lucrurile diferit. Cert este că mi-am dat seama că agresivitatea pe care o aveam acum ceva ani era greșită, asta pentru că îmi dădeam seama în câteva luni că poate chiar pot greși în ceea ce zic. Sau poate că există și perspective diferite pentru o recenzie, o părere care poate influența foarte mult.
Cât despre strategii, Sony a jucat cartea bună. Au avut produs okeiș, au fost primii, au apăsat pe pedală. În Europa, cel puțin în Est, sunt 0 pe marketing. Nu 0. Minus!
Altfel, de când am trecut pe Sony, de când am investit atât în lentile și m-am obișnuit cu sistemul chiar nu aș mai băga ochii pe altceva. Mă refer strict ca migrare. Iar ca teste, deh, la camere foto cu atât de multe opțiuni e dificil să lucrezi cu altceva rapid. Implicit, te enervezi și le arunci. Mai ales, când e hit and run, mai ales când faci proiecte strict pentru client. Nu poți să duci fără știi limitele camerei, să dai gherle sau să te rupi la editare.
Și intervine cercul vicios: nu sunt bani de alocat, nu stai să testezi mare lucru. Și din moment ce nici sample-uri nu ai… cu atât mai puțin bugete de proiecte. Uite așa vor fi discrepanțe în zona asta și ușor, ușor, nu vom mai avea nimic local la genul ăsta de branduri. Ne vom uita la ce fac americanii și vestul și aia e.
Legat de produse primite, da, pe foto e clar un dezinteres local. Fiind toată piața mică nici nu îi interesează. Dar dacă tot ai prezență, de ce nu lași măcar un sample?! A trecut pandemia și gata, se închide robinetul de sample-uri.
Oricum, anul trecut am fost la o întâlnire cu niște Canoniști. Sper să reușesc să aduc și niște recenzii pe blog despre ei, nu doar despre Sony. Acum vom vedea și ce vizionări vor fi. Dacă nu va prezenta interes, deh, rămânem la panouri radiante.
Ah, apropo de veniturile de afară. Sigur, e o nișă ciudată, dar… eu zic că e bine. La noi e vorba de sute de euro sau poate mii, acolo unde ai peste 100k abonați. Cumva, îți permiți să faci mai mult. Uite aici un link.