Am scris destul despre energia electrică și schimbarea furnizorului în ultimul an. Dar vorba aia cu fă ce zice popa cred că se aplică și la mine. Cu 2 contracte încă nu am trecut pe piața liberă, dar sunt contracte mici, de maxim 20-30 de lei pe lună. Pe celelalte am rămas la Electrica pentru comoditate deși știu că Hidroelectrica are oferta mai bună pentru clienții casnici. Odată cu terminarea nebuniei probabil că voi trece pe la Digi Energy, ca să le pun banii în cont și să nu-mi mai bat capul. Le pun banii în cont pe an și aia e. Bine, involuntar am făcut asta și la Electrica, dar la o casă cu consum 0 în ultimii ani. Mi-au băgat pe gât o factură de ~450 de lei până am ajuns să le dau citirea.
Revenind!
Erau discuții legate de schimbarea furnizorului de energie și de faptul că aceștia se pot muta oricând, chiar dacă fac contracte pe o lună sau un an. De fapt, cred că nu erau legiferate treburile astea.
Acum, înainte de sărbători, a venit o lege care să corecteze asta, așa că dacă veți dori să reziliați anticipat, s-ar putea să plătiți o taxă de reziliere.
Textul de lege zice asta:
- comision de încetare a contractului – comisionul sau penalitatea impusă clienților finali de către furnizori sau de către participanții la piață implicați în agregare la încetarea unui contract de furnizare de energie electrică sau de servicii;
- comision pentru schimbare – comisionul sau penalitatea impusă pentru schimbarea furnizorilor sau a participanților la piață angajați în agregare, inclusiv comisionul de încetare a contractului, care este impus direct sau indirect clienților
Întreaga lege este disponibilă aici.
Într-un fel, e normal să se întâmple asta. Dacă semnezi contract pe un an de zile e bine să fie respectat atât de X, cât și de Y. Așa cum au fost amendați Restart Energy și alții pentru denunțarea contractelor, așa vor fi și cu clienții care se mută anticipat. Rămâne de văzut care și cât vor fi comisioanele de reziliere. Ca recomandare, ar fi bine să fiți foarte atenți la paragraful de reziliere din contractele pe care urmează să le semnați.
Ioan Mihai a zis
Mă gândesc de câteva zile să fac contracte la hidroelectrica pentru bunici. La mine am făcut deja contractul cu electrica. Momentan pare să fie în regulă.
Marius Cucu a zis
Din ce am înțeles nu prea poți plăti online la ei decât prin transfer bancar și e haos la contractare.
Când se vor digitaliza va fi mai simplu, cred!
La Electrica am semnat online documentele, extrem de simplu. Plata o fac lunar, dar măcar pot să o fac din același cont pentru toate contractele.
Costin a zis
La contractarea cu Hidroelectrica, cuvintul haos e un biet si insignifiant eufemism.
De 4 luni le-am trimis intreaga documentatie solicitata, pina acuma nici un semn.
Marius Cucu a zis
Pe ce mail le-ai dat documentația?
Costin a zis
Cel clasic, in extrem de rarele clipe cind l-am prins functional.
Ca-n rest imi dadea cu 404…grizzly, de parca ursii americani ar fi vinovatii 😀
Marius Cucu a zis
Folosește [email protected] sau [email protected].
Costin a zis
Al 2-lea.
Culmea este ca mi-au confirmat receptia documentatiei trimise insa la ce folos?
Marius Cucu a zis
Ah. Eh, ce mai contează încă 3-4 luni. 😀
Vasi a zis
Toate au explodat. La electrica m-au anunțat de luna trecută că noul abonament îmi va dubla factura. Dar având în vedere că criza asta e la nivel mondial, pe cine mai sperie o taxă în plus ?
Sergiu a zis
Am facut contractul cu Hidroelectrica in sediul din Cluj Napoca al acestei institutii. Dupa 7 zile de la depunerea actelor am semnat contractul si de la 1 ian a intrat in furnizare. Foarte rapid! Indexul se transmite la un robot pe baza de CLC, factura o platesc cu btpay sau la paypoint. Deocamdata super multumit. La vechiul furnizor aveam 420 lei mwh , la Hidroelectrica am 250. Merita !
Gilda a zis
Nu inteleg cum vine asta, 420 lei mwh. Ai putea fi mai explicit, te rog? Eu pricep mai repede daca imi spui exact ce fel de contract e, pentru client casnic, presupun; respectiv numarul de kW consumati de tine (ex.100 kW in luna cutare) pt.care ai platit suma de X lei la furnizorul vechi si suma de Y lei la Hidroelectrica. Contractul prevede un pret pentru abonament si unul pentru kiloWatt? La Enel spre exemplu, abonamentul zilnic va fi din aprilie de aproximativ 0,244 lei, iar pretul unui kW va fi de aproximativ 0,950 lei, din cate imi amintesc.
Multumesc.
Cornel Barbu a zis
Contractul meu la”enel energie muntenia” expira pe 12.05.2022.Noua oferta primita de la ei pt”enel simplu anual”este cu de 3,5 ori mai mare(1.303 lei/kWh fara accize si taxe de la 0.365 lei/kWh in contractul vechi).Al doilea contract(enel fix on line)sare de la 0.262/kWh+abonament de 0.25 lei/zi LA 1.07 lei/kWh + abonam.0.49 lei/zi.EVIDENTca voi pleca de la ei cu orice risc.Enough is enough!
Pheno a zis
Stie cineva ceva despre DIGI Energy? Conditii contractuale, tarife? Factura (dubla) pe care am primit-o de la Enel, ma determina sa schimb furnizorul de servicii. Vad ca Hidroelectrica este preferata si vreau sa stiu ce ma sfatuiti sa fac? Mentionez ca locuiesc in Bucuresti. Exista si alte variante mai rezonabile?
Marius Cucu a zis
Am verificat eu. Sunt foarte scumpi fata de anul trecut. Pentru 150 de kw îmi zice undeva la 200 de lei.
Vasi a zis
Exact ca la mine la Electrica, pentru 150 KW mi-au zis că voi plăti 208 lei.
Marius Cucu a zis
Mai exact: Valoarea estimată în RON, TVA inclus este de 226,45 lei.
Ana a zis
https://client.hidroelectrica.ro/contractare . Hidroelectrica a simplificat povestea. Si eu am asteptat vreo 3 luni si nu s-a concretizat contractul cu ei, anul trecut . Chiar azi , din curiozitate, am intrat din nou pe site-ul lor si am accesat contractarea on line- noutate . Super simplu, dupa vreo 10 minute de la completare, am primit pe email toata documentatia semnata si completata . Astept cele 21 zile pana la transfer . Cu stima
Marius Cucu a zis
Într-adevăr. În articolul dedicat celor de la Hidroelectrica am specificat deja asta. Am făcut și eu procedura, să vedem după 21 de zile ce se întâmplă.
Pheno a zis
Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.
Florin a zis
Cine poate consuma așa puțin. La mine ar fi rația pe 2 luni.
Ciibanu a zis
Hidroelectrica începe sa se miște repede. După 7 zile de când am completat și trimis documentația pe noua lor platforma online, azi au venit și au citit contorul (citire suplimentara mi-a spus domnul care citea contorul) pentru trecerea la noul furnizor. O sa revin cu detalii despre factura, preturi…. Etc
Marius Cucu a zis
Probabil a trecut hype-ul de când cu plafonarea, iar oamenii nu s-au mai mutat foarte mult. Sau poate chiar i-a ajutat sistemul ăla online.
Totuși, la citire cred că sunt cei de la distribuție.