La început am crezut că este o glumă, apoi… m-am gândit că este o eroare. Din toată nebunia asta cu scumpirea produselor parcă e un pic cam mult pentru un astfel de serviciu. Cât să crească salariile ca să reușești să îți permiți comoditatea de a instala un aer condiționat?
Bine că e toată lumea în concediu.
Ați găsit undeva mai ieftin?
Costin a zis
Aici sunt mai multe de discutat.
Daca esti o firma mica ce traieste strict din montaje + ceva service ulterior, e de inteles. Ai un singur sezon, in rest faci foamea. Si-atunci poti cere preturi mari pentru servicii rapide si de foarte buna calitate. Evident, pentru cei ce-si pot permite.
Romanu’ nu-si pune aere ca sa se incalzeasca iarna, nici nu-i foarte eficient.
Firmele mari… cu totul alta mincare de peste. Avind contracte ferme de mentenanta cu institutii publice si / sau private mai pot lasa ceva-ceva din pret insa pot sa te si amine pina-si fac timp pentru tine.
Pina la urma depinde si cit de mult esti dispus sa astepti.
Daca-i canicula persisitenta, e greu.
Marius Cucu a zis
Până anul trecut prețul nu sărea de 500-550 de lei. Acum prețurile au crescut mult… Mult prea mult. Să dai 1500-1600, hai 2000 pe un aer și să mai dai încă jumătate pe instalare, straniu!
Costin a zis
In perioada 2000-2003 am lucrat si-n bransa asta. Pe vremea aia orice instalare standard costa 100$. Adica aproape cit aparatul. Prin instalare standard intelegindu-se 3 metrii de taseu frigorific si instal. electrica aferenta.
Iar pretul montajului crestea proportional cu distantele suplimentare. E foarte clar ca nu era pentru toata lumea.
Nu mai zic de tehnicieni instalatori care primeau cam 70-100 lei de caciula de la fiecare client. Nu era o regula insa la 3-5 instalari pe zi se faceau bani frumosi. In sezon plecam dimineata la munca si reveneam acasa inainte de miezul noptii.
De asta zic, 2-3 luni munceai pe ruptelea dupa care traiai din osinza.
Bine, in extrasezon trageam retele structurate voce date + instalari sisteme anti efractie / incendiu.
Altfel nu se putea trai de la un an la altul doar din a.c.
Marius Cucu a zis
Pe vremea aia existau pompe de vid în caz că prelungeai traseul?
Costin a zis
Absolut. Fiecare echipa avea cite o pompa Atlas Copco. Iar tehnologia prevede vidarea traseului frigorific indiferent de lungimea lui, poate sa fie si de juma’ de metru. Iar timpul de stationare in vid nu mai mic de 15′ la -1 atm.
Cei care golesc aerul din instalatie prin ‘spalrea’ cu freonul din compresor nu-s decit niste bieti cofetari ramasi pe drumuri si reprofilati in frigotehnisti…
Marius Cucu a zis
Tocmai de asta am întrebat, mai sunt oameni care caută să instaleze, măcar să îi punem în temă. 🙂
Iolanda a zis
Problema este că au crescut prețul la serviciile de instalare, dar angajaților nu le-au crescut lefurile.
Marius Cucu a zis
Da, eu o văd tot ca o criză economică. 1-2 ani în care salariile vor sta pe loc și apoi, ușor, ușor va fi din ce în ce mai bine, apoi iar după 10-12 ani se vor găsi crize de rezolvat. Ciclic.
Costin a zis
Romania este un tarim de basm! Facturile cresc intr-un an cit salariile-n 7 !
Marius Cucu a zis
Păi vezi, e fix ce-am zis eu. Asta e criza a prețurilor, ușor, ușor punem pauză pe consum 1-2 ani, apoi 3-4 revenire și alți 3-4 de boom și-o luăm de la capăt.
Bogdan a zis
In 8 iunie am cumparat si instalat un Vivax Mirror de 12.000 BTU cu ajutorul importatorului si pentru instalare am platit 598 de lei.
In momentul acela era cu 13% mai putin ca la Emag. Aparatul propriu-zis l-am cumparat si pe acele cu un pret mai bun decat cel de pe Emag. In aceeasi zi cu cea in care l-am achizitionat Emag-ul a crescut pretul aparatului cu 250 de lei.
Pare ca am facut o afacere buna atunci. La preturile de acum fata de cele de aproape o luna in urma cred ca am facut o super afacere.
Marius Cucu a zis
Sunt prețuri de sezon, dar tot e foarte mult!
Bogdan a zis
Toate preturile au explodat in timp ce veniturile au ramas aceleasi, asta in cel mai fericit caz. Cred ca ce este mai rau abia acum incepe.
Cred ca spre finalul anului totul va sta mult mai rau.
Marius Cucu a zis
Păi inflația se duce spre 15%. La anul statistica zice că va fi la fel. Cine știe ce va fi după?
Costin a zis
Ideea este alta si anume aceea de a actiona preventiv. Daca cineva locuieste in zona predispusa la canicule persistente, ar face bine sa se gindeasca la solutia de racorire din timp si nu atunci cind nu mai poate dormi de sudoarea care i se scurge in urechi. Sau in ochi, depinde pe ce rina a adormit 😉
De asta incerc sa-mi conving cunostintele, a.c. se pune iarna-primavara iar c.t. vara ! 😀
Marius Cucu a zis
Eh, aici unde sunt eu s-au pus, preventiv niște pomi. Sunt prea puține zilele în care pornesc aparatul de aer condiționat.
ionică a zis
În 2019 am plătit 450 lei, iar din ce am auzit cam 800-1000 e prețul acum. Desigur, când au băieții timp :)))
Marius Cucu a zis
Ah, păi nu vezi că e pe interval?
Claudiu a zis
Cam 1000 lei am platit si eu/unitate la Aer Express. Vreo 800 lei pret standard, dar am avut un montaj dificil cu scara si a mai costat ceva.
Partea buna e ca am comandat aparatele duminica, miercuri le-am avut instalate si au lucrat bine.
Marius Cucu a zis
Uh? Aer express mi-a sugerat site-ul ăsta. Probabil caut prea mult pe Google despre vacanțe.
Marius a zis
Ca idee, prețurile cresc sau scad, produsul se scumpește sau ieftinește, deci prețurile nu se pot scumpi.
Marius Cucu a zis
Oho, ce formulare am avut într-un articol cu un singur paragraf. Am corectat!
Marius a zis
E mai bine așa.
Costin a zis
Apropos de aerul conditionat, mi-am amintit de-o schita reusita :
Invidia
Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.
Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi – tot cu blugi.
Nu-i nimic – ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza. Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon. Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel. Si-a luat si un 4×4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.
A mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. Noi – tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan. Vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile.
Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast. In fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodyguard si piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic, citind Richard III. A urmat o a doua vila – la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia – la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de iubire a lui Liiceanu.
Ne-am simtit cu mult mai bine.
L-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia cu o portie de Caragiale. L-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomaraswamy, Cartea lui Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.
Asa a trecut ceva mai mult timp… Vecinul isi lua case, masini, iahturi, femei. Noi raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel,Berdiaev. Lupta era stransa, dar echilibrata. In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de DNA. Am rasfoit atunci fericiti Apocalipsa. Dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar.
Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.
Si atunci ne-a cuprins invidia…
Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului si sa fii condus de toti tampitii?
Dan Puric
ice4you a zis
Ieftin. In Bucuresti anul trecut se invartea in jurul a 1.000 de lei, loc pe lista de asteptare.
Marius Cucu a zis
Meam, înseamnă că nu am mai fost eu conectat la prețuri.