Se întâmplă lucruri tari pe partea de laptopuri, cel puțin așa se vede de la distanță, de la CES 2020.
Bine, multe dintre ele sunt strict concepte și, probabil, nu vor apărea vreodată de piață.
Dar faptul că au ajuns ca display-urile să fie pliabile lucrurile vor merge în direcția asta tot mai mult. Partea ciudată este că oamenii încă încearcă să revigoreze tabletele, să le „îmbrace” diferit.
În plus, am văzut că sunt din ce în ce mai subțiri. Sper să mă lipesc de unul, anul ăsta. Totuși, până ajung modele noi pe piața românească… mai durează.
Am primit pe mail un comunicat al celor de la MSI ce mi-a atras atenția. Oricât de slab aș fi eu în editare, un monitor OLED face diferența. Mi-amintesc că la Londra, băieții de la Dolby aveau monitoare profesionale, iar ca output, prin placă de captură, pe vremea aceea, un Panasonic GZ2000. Se vedea genial, mai ales conținutul HDR.
Eh, MSI-ul ăsta n-are OLED, dar face marketing pe mini LED. Recunosc că eu făceam confuzie până recent între miniLED și microLED. Aparent, sunt 2 tehnologii diferite, microLED are ceva limitări pe care miniLED nu le are. Vedem care va fi viitorul.
Partea mai puțin ok, din punctul meu de vedere, pentru modelul de la MSI, este faptul că este de 17′.
Sunt ferm convins că n-o să ajungă la 1000 de nits modelul, dar cu siguranță se va vedea mult mai ok față de ce avem acum pe piață. Ca idee, Asus-ul pe care l-am returnat recent nu trecea de 250 de nits.
Am înțeles că până în Q2 va apărea și în România. Sper să ajungă la test și p-aici și să taie un pic de el, să ajungă pe la 15.6′, cel mult. Ba chiar fac marketing și pe 8k. Meh, abia se editează decent 4k, ce să mai vorbim de 8k?! Eu aproape am pus în cap sistemul meu cu 20 de surse în Davinci.
Asus, ca de obicei, au dat-o în luminițe. Nu știu care e ideea cu noua serie, dar dacă au vrut altceva, nu prea le-a ieșit, din punctul meu de vedere.
Lenovo au vrut să iasă un pic din tipar și să scoată un convertibil. Nu e o idee chiar rea, dar să stai să desprinzi tastatura… meh.
Acer a făcut mișcare interesantă cu PEN-ul acela. Eu unul sunt mai clasic, nu prea înțeleg treaba cu touchscreen-ul. Până acum, orice laptop cu touchscreen a fost slab pe partea de culori. Nu știu dacă aș folosi un pen pe termen lung, mi se pare mai comod cu un mouse. Bine, cei care desenează… cred că sunt mai fericiți cu așa ceva.
Dell, pe zona de premium, fac chestii foarte tari, dar nu prea putem să ne atingem de ele. Eu unul, ce-am testat, din zona entry și medium level nu prea m-au convins, inclusiv prețul.
Dar XPS 13 e wow.
HP merge mai departe cu Spectre. Nu știu de ce ai alege un astfel de convertibil, eu unul nu sunt fan.
Sper ca producătorii să facă o răcire suficient de ok pentru ceea ce înseamnă Intel, AMD și NVIDIA. De când am testat modelele cu Ryzen 3 chiar mi s-au părut mai mult ca decente. Acum pândesc orice model care va ieși pe piață cu seria 4, de la AMD.
AMD a lansat generație nouă de procesoare, iar Intel s-a jucat și ea cu generația a 10 a. Sigur că există dueluri, dar marketshare-ul și arată că AMD începe să câștige tot mai mult teren. Pe partea de desktop cu siguranță sunt acolo, pe laptop… să vedem ce știe, mai ales că Ryzen 7 4800U ar fi primul procesor de la AMD pe 7 nanometri.
Practic, vor avea 3 categorii de procesoare: U(ultra-thin), H(gaming), Pro(ultra-thin business). Cele cu H vor avea 45W, cele din seria U vor fi de 15W.
Ce mi-a plăcut mai mult a fost faptul că au anunțat cei de la AMD că vor integra tot mai multe branduri. Adică vor da startul concurenței. Pe generația 3 a au fost prea puține modele disponibile, cel puțin cât am urmărit piața de la noi.
AMD a prezentat graficul de mai sus în care compară generația a 10 a de procesoare, cea pe 10 nanometri, de la Intel, cu generația a 4 a de la AMD.
Ba chiar au făcut și comparații cu procesoarele de 45W.
Totodată, Intel a răspuns cu promisiunea de a lansat seria H din generația 10. Să vedem cât de mult vor da drumul la robinet. Fac și ei marketing pe mai multe core-uri și thread-uri, dar și pe faptul că vor atinge 5 GHz. Să vedem ce înseamnă asta în termeni de performanță.
Îmi place ce se întâmplă pe zona de laptopuri, că începe să fie concurență reală, că aleargă AMD cot la cot cu Intel. Sper să ajungă să fie și integrări tot mai bune de la producătorii de laptopuri și să avem iar serii ok.
Florin a zis
Pentru mine, orice laptop ar fi, daca nu are si port RJ45 e degeaba! Niciodata nu o sa cumpar un laptop fara mufa de retea RJ45. Nu ma intereseaza adaptoare si cacaturi, vreu pe laptop. Restul e poveste.
Marius Cucu a zis
O să ai 5G pe laptop și-o să transferi cu viteza luminii.
Florin a zis
Nu e vorba de viteza, e vorba de conectare la diferite echipamente.
Marius Cucu a zis
Păi trebuie să apară modele cu terabit. 🙂 Pe desktop se mută, pe laptop mai e un pic. Pe business nu va dispărea, pe ultrabook-uri deja e tot mai rar portul. 🙂
Florin a zis
Motiv pentru care voi ramane cu laptopurile vechi pe care le am, care TOATE au mufa de retea/port RJ45.
Producatorii de laptopuri nu sunt interesati de banii mei, vor doar sa faca profit cat mai mare economisind vreo 3 dolari pe laptop prin renuntarea la un cacat de mufa si-un modul de retea ieftin. Asa ca, le-am pregatit o surpriza: ma chis pe laptopurile lor fara port de retea!, de la mine n-o sa vada nici un ban.
Vreau sa verific un switch, un router (fara wifi!), ce fac cu 5G-ul mi-l bag in cur?
dam167 a zis
Nu că nu sunt interesați de banii tăi, doar că pe majoritatea nu ne mai interesează RJ45. Și nu-i vorba numai că ne-am obișnuit ca laptopurile să nu-l mai aibă, ci îl folosim foarte rar. Iar dacă îl folosești foarte rar nu-i mare bubă să ai un adaptor pentru un port pe care îl folosești zilnic la altceva. Uite, de exemplu Marius nici n-a înțeles ce vrei să faci cu el pentru și dacă ai un server pentru editare/randare/stocare/etc. tot n-ai nevoie să te legi la el cu un laptop.
Toată lumea urlă la producătorii de laptopuri, dar de care fac accesorii cu conectori vechi nu zice nimeni. Inclusiv la căști, unde nu e greu să pui un lighning sau un usbc pentru modelele care oricum sunt legate la digital. Am înțeles cu toții că mai toată lumea ascultă muzică de pe telefoane, dar aparent e mai logic să ai un port suplimentar analogic decât să scoți direct digital. Și nu mă refer la căștile de 500+ euro, că la alea ai nevoie oricum de amplificator ca să le pui în valoare.
Marius Cucu a zis
Inițial, am crezut că e un troller, ca apropo la articolul ăsta, apoi mi-am dat seama că e serios. 😀 A murit serial-ul, au murit multe de-a lungul timpului. Evoluție, într-un fel sau altul.
dam167 a zis
Nu moare conectorul, cei ce fac mentenanță la servere și/sau în comunicații au nevoie de port, dar sunt puțini față de restul utilizatorilor. Plus că oricine e înverșunat pe 1 port are impresia că portul ăla putea fi adăugat oricând, că de ce nu, e loc în laptop. La fel cu adaptoarele, cară toți mouși și încărcătoare, dar n-au loc de un cablu sau un adaptor.
Chestia e că mulți nu vor să schimbe conectori sau SD-ul ăla care știm toți că e prost.
Marius Cucu a zis
Anul ăsta se vorbea de conectori SD ceva mai rapizi. Nici nu mai știu exact pe care am citit, cred că pe MSI-ul ăsta de care vorbesc în articol. Chiar mă gândeam că n-am cum să testez foarte bine pentru că n-am carduri chiar așa rapide. Adică ok, trag 4k, 25fps, dar n-am viteze extraordinare pe carduri pentru că le văd consumabile. Transfer la sfârșit de eveniment sau, mai nou, încă mai am chestii din decembrie pe ele, de când am luat carduri mai mari. Poate doar dacă aș trage foto, sport, să am nevoie de mai mult.
Florin a zis
@dam167, nu stiu cati ani ai, dar invata de la mine o chestie, o sa-ti prinda bine pe viitor: nu-ti da niciodata cu presupusul despre o anumita situatie daca tu personal nu ai fost pus in aceea situatie!
Te-as vedea pe tine cum te-ai descurca urcat undeva sus, intr-o pozitie incomoda si de multe ori cu un echilibru precar pe o scara, ori in spatii foarte inguste, cu un laptop de dimensiuni mari pe care sa-l tii in mana stanga in timp ce cu dreapta trebuie sa lucrezi ba pe laptop, ba pe alte echipamente, si cu un adaptor USB-RJ45 care atarna din portul USB al unui laptop (mai ales USB-C) si de care spanzura un cablu de retea de cativa metri care trage adaptorul in jos si risti sa-ti rupa mufa USB… Sa nu mai zic ca nu poti avea 100% incredere intr-un adaptor!, ori fix asta e foarte important, atunci cand esti mai grabit si mai stresat sa fii sigur 100% ca portul tau de retea functioneaza si nu-ti da batai de cap.
In acest moment folosesc 2 laptopuri de 10 inch (din acelea din care nu se mai fabrica de ani de zile – unul e de backup pt situatii critice) si totul e perfect mai putin faptul ca, fiind modele de vreo 1 deceniu, se misca ca naiba… si mi-as fi dorit ceva mai nou, mai puternic, insa cu display de pana in maxim 13 inch. Ia imagineaza-ti cam cate companii de tech sunt in lume si cam cati angajati lucreaza in domenii ca retelistica, interventii-mentenanta, service, etc… Doar RDS-ul de la noi are 12000 de angajati, dintre care jumatate sunt pe tech., mai pune restul companiilor din Romania (Vodafone, Orange etc), include-le si pe alea mici, de provincie, care ofera suport si mentenanta pe teren (sunt cu sutele!, fostele magazine de calculatoare care au evoluat si ofera servicii complete de mentenanta, instalare, etc)… si lista poate continua. Apoi fa calculul cam cate-or putea fi in toata lumea asta…
Marius Cucu a zis
Florin, ai și tu dreptatea ta, am plâns și eu după RJ45 la ZenBook nu pentru treburi de depanare, ci pentru că transfer foarte multe fișiere și pe WiFi aștepți cu orele.
Altfel, de ce nu un cablu UTP mai lung?!
Florin a zis
„Altfel, de ce nu un cablu UTP mai lung?!”
@Marius, reciteste al 2-lea paragraf din comentariul meu de mai sus.
alexje a zis
wow.. n-am mai urmarit evolutia laptopurilor de mult timp. Imi plac MSI-urile, mai ales alea de sar de 2000€ de prin magazine. Momentant, duce Lenovo-ul meu cu i7 4700MQ 2.40GHz bine de tot, mai ales dupa ce i-am pus display mat si SSD. Oricum, l-am fortat doar in vreo doua jocuri, printre care Far Cry 4, ca pe urmatorul nu l-am mai vrut. Atunci m-am si oprit cu jocurile.
Cand o bubui asta, imi iau un MSI fain sa-l fortez pe youtube 😀
Marius Cucu a zis
Am primit azi, la test, un msi. Arată bine, bine. Sper sa scriu câteva rânduri înainte să plec. La prima vedere e foarte tare, bine nu egalează pe cel din articol.
dam167 a zis
@Florin: E aproape ironic cum îmi spui mie să nu-mi dau cu presupusul, dar ai făcut o estimare dubioasă ca să-mi arăți că sunteți mulți în toată lumea care nu puteți lucra cu adaptoare. Când scriam comentariul m-am gândit fix la o echipă de la Vodafone care mi-au montat fibră la un moment dat (aveau Lenovo băieții, apropo).
A scos Vaio la un moment dat un laptop cu toate porturile posibile, iar dacă avea un succes răsunător îl vedeai pe toate drumurile – cumpără-l pe ăla. Ca să nu mai spun că acolo pe stâlp n-o să duci laptopuri cu plăci video dedicate, alea sunt pentru complet alți utilizatori. Poate nu m-am urcat pe scară să mă leg la vreun echipament, dar nici tu n-ai încercat să-ți faci o imagine de ansamblu despre modul în care folosește lumea mai nou lumea laptopurile. E ușor să fii înverșunat că vai, fix pentru ce fac eu nu-mi fabrică nimeni chestii, dar nu așa funcționează lumea.
Florin a zis
@dam167, estimarea mea este probabila si vaga dar nu cred ca „dubioasa”. E adevarat ca nu am cifre si nu stiu cati tehnicieni IT sunt pe lumea asta, tinand cont insa de „avantul tehnologic” din ultimul deceniu pot doar sa presupun ca sunt multi, foarte multi. Eu ma raportez la ce vad in bula mea… in Romania. Si sunt multi! Si toti au „probleme existentiale” de acest gen (cu echipamentele din dotare).
Problema este la producatori, care pe motiv de „maximizare a profitului” (stiu cum functioneaza lumea) au renuntat la o componenta ieftina dar care este esentiala pentru o parte semnificativa dintre utilizatori, iar cand spun „semnificativa” ma refer la faptul ca (si sunt convins de asta!) nu doar acesti tehnicieni IT au nevoie de/sau si-ar dori un port RJ45 pe laptop ci si alti utilizatori. Exemplu e Marius, care nu este tehnician IT dar a afirmat ca si lui i-ar placea mai mult sa aiba un RJ45 pe laptop decat sa nu-l aiba. Ca vorba romanului „lasa sa fie acolo, ca nu se stie niciodata…”
Sony Vaio nu a avut succes sa rupa tocmai pentru ca se adreseaza unui segment de public nu foarte larg, respectiv celor cu bani mai multi, Sony Vaio nu este din categoria laptopurilor „normale”, e ceva mai mult decat atat, e mai scump (si nu neaparat mai bun, e mai „de fitze” ca sa zic asa). Pe urma, orice laptop si orice telefon ai vrea sa cumperi, de la orice producator, toate sunt facuta dupa „aceeasi reteta”. Exemplu (exagerez un pic, dar o fac ca sa ma fac mai bine inteles): iese pe piata vreun producator mai cunoscut cu un „nou” model „revolutionar” de laptop, de 16.3 inch si fara touchpad? Hop, anul viitor toti producatorii scot pe piata laptopuri de 16.3 fara touchpad. A scos un destept portul RJ45? Ok, anul viitor l-au scos toti. Si tot asa…
dam167 a zis
Problema lui Marius se rezolvă cu un adaptor sau thunderbolt. Majoritatea laptopurilor au avut acel port doar pentru că rețelele wireless nu mergeau ca lumea, iar ulterior unii producători l-au păstrat ca să… nu știu. Întâmplarea face ca eu unul să nu-l folosesc niciodată fix pe un Sony Vaio – sigur nu ți-ar fi folosit nici ție un laptop de 15” în spații mici sau la înălțime. Dacă e „să fie acolo” putem adăuga și un VGA/DVI, dar sunt convins că majoritatea preferă un laptop mai subțire și un adaptor o dată pe an când ai nevoie de acele porturi.
Oamenii nu sunt proști, iar dacă producătorii ar fi vândut ceva ce nu putea fi folosit nu s-ar fi cumpărat, dar văd că e percepția asta că luăm toți și ne chinuim să le folosim ca să… nu știu, ne place nouă să ne chinuim. Ce n-ai luat tu în calcul e că tehnicienii nu cumpără prea des acele laptopuri și ar da faliment producătorii dacă ar sta după ei. Nu că știu eu mai bine, dar aș da credit corporațiilor, că doar au echipe întregi de oameni care studiază ce merită să facă și ce nu.
Pentru noi ăștia care avem nevoie de grafică, laptopurile care zici că sunt normale sunt proaste – ecrane sub orice critică, probleme mari la drivere și în general calitate proastă. De asta nu mă interesează că un laptop de 2500 de lei are cititor SD și ethernet când vine cu dezavantajele enumerate anterior, a căra un adaptor după mine nu mi se pare un mare compromis. Ironia e că avem adaptoare și la desktop datorită standardelor diferite (DVI, HDMI, display port, mini display port), dar când un producător de laptopuri scoate un port nimeni nu poate căra un adaptor în poșetă.
Pro Cleaning a zis
Interesant aticolul tocmai ce cautam sa achizitionez un laptop pentru office, am sa iau in calcul cele spuse mai sus. Multumesc.