Anul ăsta am reușit să testez toate mari brandurile de televizoare prezente la noi. Noutatea a fost că am testat Samsung și chiar au fost ceea ce trebuie, pe partea de televizoare. Bine, știam că sunt OK pe flagship, dar până nu te joci mai mult de câteva minute cu un model de la ei, nu prea poți să emiți pretenții.
Televizoare OLED, în 2021, au lansat 4 branduri pe piața locală. Eu am reușit să testez:
Practic, am avut acces atât la noul panoul pus la treabă de Sony, la varianta EVO propusă de LG(chiar dacă pentru foarte scurt timp), la varianta modificată de Panasonic, dar și la cei care stau la masa bogaților, de anul ăsta, Philips. Zic asta pentru că au pus și ei dotări precum: Filmmaker Mode și compatibilitate cu Calman.
În fiecare an, mai puțin anul special 2020, s-au făcut teste blind cu televizoarele OLED. Echipe de calibratori și pasionați au luat cele 4 modele de mai sus(la Philips au luat modelul de top, Philips OLED 936) și le-au calibrat și pus într-o cameră pentru a vedea conținut pe ele și a le face teste.
Dacă în anii trecuți reușeam să urmăresc ceea ce fac oamenii ăștia, anul ăsta pur și simplu n-am reușit să deschid Youtube-ul pentru a urmări direcția.
Partea care mă bucură cel mai tare, după ce am testat și eu modelele despre care vorbesc ei(mai puțin Philips-ul de top) este că, trăgând linie, am ajuns și eu la aceleași concluzii. Pentru mine este o validare a muncii depuse anul ăsta.
Sigur, la astfel de analize, trebuie să iei în considerare și factorul preț sau chiar consum, ba chiar sistem de operare și utilizare. Evident, sunt lucruri subiective, așa că n-au putut să traseze linii în direcția asta.
La întâlnirea blind au fost și oameni de la Philips, dar și pasionați de televizoare de pe avforums. Unul chiar s-a ales cu un televizor OLED.
Condițiile de testare sunt povestite mai jos:
- au testat modul calibrat
- au testat modul necalibrat(acolo unde-s peste 95% dintre utilizatori)
- au acoperit logo-uri și orice punct de identificare
Toată acțiunea începe de la minutul 12.
Apropo de asta, Philips a avut prezență oficială acolo, dar nu prea au fost premiați. Învață!
Vincent de la HDTV Test a făcut și el câteva teste. Evident, a avut acces la LG G1 și Philips 936. La noi se vând prea puțin, așa că prea greu reușesc să pun mâna pe așa ceva. Față de mai sus, ei sunt calibratori, nu doar oameni pregătiți de pe forum. Dar concluziile sunt asemănătoare și explicate. Aici a intrat pe fir și noul Samsung NEO QLED și ideile sunt mai jos:
În final, deși nu este vorba despre OLED, iată cum arată un microLED de 110′. Spectacol, chiar dacă nu a reușit camera să capteze toate detaliile. Poate la anul reușesc să văd și eu pe viu așa ceva.
Hmm. Dubios. Sony sa bata Panasonic?
La cat de apropiate sunt scorurile, Panasonic JZ2000 ar fi oricand o alegere net superioara (VRR, panel clar mai bun, posibilitati de calibrare precisa)
Nu le-am avut în paralel, dar Sony a rupt anul ăsta. Panasonic n-a fost o surpriză, după ce am testat HZ2000. Oricum, diferențe mici.
Din cate am citit, JZ2000 are partea de „gaming” implementata mai bine (ALLM, VRR, etc) in rest panoul fiind la fel cu HZ2000
Când l-am avut eu la test partea de VRR nu era gata, a venit printr-un update ulterior. Avantajele sau dezavantajatele de a pune primul mâna pe tehnologia nouă.
Or fi ele bune, top 5, dar prețurile alea sunt pentru emiri de Dubai. Ferească sfântu, 17.000 lei un televizor ?
Nu chiar. Am avut și televizoare de 10 mii euro la test. ? Sunt modele premium, strict pentru a vedea evoluția pieței, pentru entuziaști.
Pentru „entuziaști” cu portofele mari de le poartă în spate în rucsac sau platinum card, gold card . Sunt mari, frumoase, clare, au aplicații noi dar …… unu ca mine n-ar da banii ăștia nici dacă ar câștiga azi la loto 6/49, de chitră ce sunt cu mine.
buna ziua ! ma intereseaza un tv pana in 3000 ron si daca lg50nano813pa va rog o parere si o alternativa.Multumesc!
Păi modelul ăsta e din România? Eu îl văd disponibil în Ungaria.
Si-atunci ce cauta LG 50NANO813PA?
Aparent, nu era indexat în Google sau n-am dat de el. Nu caut individual la magazine. 🙂
Care e mai bun dintre 50nano813pa sau 55nano863na si ce inseamna terminatia pa si na. Multumesc
LG 55nano863na știe mai multe codecuri pentru HDR, e mai luminos, are procesor mai bun, e mai OK pe ansamblu. Terminațiile acelea indică țara, anul producerii, culoarea televizorului.
Multumesc!
Buna seara domnule Marius . Am o întrebare. Care este viitorul in televizoare. Qledul sau Nanoledul un pariu. Va mulțumesc aștept răspunsul dvs
Niciunul dintre cele de mai sus. MicroLED e viitorul, mai ales pentru display-uri mari.