Cochetez cu rețelele și internetul încă de la 16 ani când am pus la bătaie un Pentium 2 pentru o rețea locală. Atunci erau rețelele de cartier, așa că mai toți ne făceam rețele rudimentare, ca să fie ieftin să împărțim internetul. Pe atunci nu era simplu să configurezi un server, să pui limite, așa că proiectul a fost un eșec după 2-3 ani de zile, de când UPC/ Digi au venit puternic.
Pentru a putea înțelege ce înseamnă LAN trebuie să mergem un pic mai adânc. Cu alte cuvinte, LAN este prescurtarea de la Local Area Network, fix ce avea aveam în acea perioadă, în cartier. Evident, rețeaua asta locală era între noi, puteam să avem un server de Counter-Strike, să ne jucăm în rețea foarte simplu. În termeni de specialitate acesta se mai numește intranet. Probabil că veți găsi acești termeni la serviciu sau oriunde aveți o rețea locală.
De ce sunt bune rețelele locale?
Pentru faptul că securitatea este mult mai bună, iar timpii de răspuns sunt mult mai mici decât orice altă soluție. Evident, aici intervin și switch-urile, routerele, huburile și toate interconectările.
Un alt avantaj al acestora ar fi dezvoltarea rapidă. De exemplu, dacă acum vorbim despre gigabit pe internet, iată că pe local discuția se duce la viteze de 10 ori mai mari. Infrastructura locală, mică, se dezvoltă mult mai raid.
Ca să ieșim la internet aveam nevoie de un provider și de o rețea WAN, mai exact Wide Area Network. Termenul acesta va fi des întâlnit în meniurile routerelor.
WAN îți oferă acces la internet, în timp ce LAN este strict pentru lucrurile interne.
Poți folosi switch-uri cu management sau nu, poți folosi huburi sau chiar software pentru managementul infrastructurii. Depinde cât de mare este rețeaua locală.
Adaugă un comentariu