Bine, aș putea să dau mai mult sfaturi despre partea video că cu ea am început. Evenimente(mă refer strict la nunți/ botezuri), pe foto, am avut foarte puține și doar la cunoscuți. Dar de cele mai multe ori am făcut „upselling” spre coleg pe foto și video. Am experimentat și treaba la 2 camere în ultima vreme și nu e deloc funny să montezi după.
Da, mă trag din televiziune, iar jobul a fost de a coordona oameni(regizor de emisie), să nu ia operatorii același cadru(într-o traducere simplistă). Dar pentru asta îți trebuie, evident, coordonare, intercom, ce doriți voi. La evenimentele de genul, mai ales dacă sunt puțini invitați: nimeni nu are. Mie mi-ar fi ciudat să vorbesc la biserică, peste preot. Așa că trebuie multă coordonare ca să nu te trezești cu același cadru. Dar nici nu coordonezi 5-6 persoane simultan, trebuie să nu dai peste cel de la foto sau video. Să nu încurci!
În fine, în ultima vreme eu am montat mai tot ce am filmat. Repet, traseul meu a fost: am învățat editare video, am învățat să filmez, apoi am învățat să pozez. Ca să îmi îmbunătățesc viziunea, strategia, am învățat colorizare. N-am fost niciodată un om creativ, nu mă uitam la TV, nu mă pasionau lucrurile astea, am luat-o de la 0. Acum sunt oameni care îmi zic că fac poze bune. Nu consider asta, dar mereu mi-a plăcut să evoluez.
Aș vrea să trag niște idei despre evenimente, dacă sunt din ce în ce mai puține. Nu de alta, dar eu am preferat să îmi văd de somnul meu, să nu pierd vremea la evenimente, să nu pierd nopțile.
Am experimentat, dar am avut alternativă și am preferat să dorm liniștit. Dar poți vorbi din experiență, nu?
Și știu că sunt mulți care mai întreabă, mai ales în privat de cum faci anumite poze. Așa că vreau să punctez câteva ceva inclusiv pentru cei care caută om pentru eveniment, să vadă și cealaltă parte, nu doar o sumă pe un contract.
6 lucruri pe care trebuie să le iei în seamă
- Trebuie sa te vinzi bine daca vrei sa fii plătit in concordanta cu abilitățile/resursele pe care le pui pe masa, iar pentru începători e aproape imposibil.
- Ai nevoie de un portofoliu dacă vrei să pleci pe drumul asta. Aici fie iei nunti moka sau semimoka de pe grupuri de mirese și te recomanzi pe acolo, fie iți faci staging (efectiv angajezi oameni sa se îmbrace in țoale de nunta si ii pozezi și îți faci „experiența” pe ei). Sau la prieteni, dar hei, vezi că ei te simt imediat dacă ești începător. Să nu strici o relație pentru asta.
- Trebuie sa tratezi ca un business pasiunea caci daca o faci ca un hobby nu o sa reușești prea multe, nu vei avea drive. Fă un plan de business, costuri, cheltuieli și un soi de predictibilitate pentru câteva luni, poate chiar sezoane. Pe termen scurt nu îți vei da seama de mare lucru. Vei vedea daca rentează si daca e ok pt tine sa continui. Fotografia de nunta nu se face doar în ziua nunții, aia e 10%, restul înseamnă administrare, contabilitate, editare si promovare. Nu uita și de întâlnirile cu mirii.
- Trebuie sa fii un bun cunoscător al omului și să fii conștient că vei lucra cu omul stresat, nervos. Gândește-te că un copil de 24-25 de ani organizează primul lui eveniment mare. Expus la rude. Trebuie să iți știi bine valoarea si sa nu te lași prea ușor calcat in picioare, în fotografia de nunta mare parte din clienții uzuali sunt „eu am plătit, eu dictez”, iar pana ajungi sa ii filtrezi pe cei pe stilul tau poate dura ani.
- Trebuie sa fii flexibil. Nuntile alea misto sunt pe ici pe colo și implica deplasare pentru trash the dress etc. Da, toată lumea vrea evenimente fără tradiții, dar o să alergi după tot felul de idei, de-a lungul timpului.
- Organizează-ti prioritățile bine si vezi daca merita sa fii absent weekendurile de vară. Eu am muncit în televiziune și am fost călit. Nu am avut Crăciun, nu am avut revelion, nu am o problemă dacă voi munci de ziua mea de naștere și așa mai departe. Pe de altă parte, compromisul ăsta m-a făcut să descopăr călătoriile low cost. Când eu merg departe de turmă prind și experiențe mai faine și, de cele mai multe ori, mai ieftine. Dar apropo de asta, mă bucur că încă montez materiale și lumea s-a schimbat de după pandemie. Nu se mai livrează la 2 săptămâni, ci ne-am mutat la 3-4 luni de zile. Oricum, nimeni nu se uită pe material atât de repede, iar tu ai timp să editezi/ montezi mai bine.
În încheiere aș vorbi un pic și despre cursuri. Ei bine, eu nu le recomand din prima zi, poate doar o documentare temeinică pe Youtube sau pe bloguri. Lucrurile de bază trebuie să existe: mă refer la cunoașterea echipamentului, iar abia după trebuie mers la cursuri cu oameni pe care îi consideri mai buni decât tine. Mie mi se pare că ăștia ar fi pașii. Dacă nu găsiți să faceți un curs, poate să vă lipiți ca al 2 lea om de cineva cunoscut din zonă. Altfel acumulezi din experiență. Eu am avut un curs de o săptămână pe velier, în 2019, și mi-a schimbat percepția despre fotografie.
Observați că nu am vorbit deloc despre costuri. Fotografia este frustrantă, competițională, scumpă. Toate acestea sunt strâns legate. Pe lângă faptul că este competiție foarte mare deja foarte mulți oameni au echipament din ce în ce mai scump, de mii, zeci de mii de euro. Setați-vă așteptările realist, nu e vorba doar de un aparat foto second hand sau de 2 obiective. Sunt o grămadă de accesorii de care ai nevoie, în timp.
Adaugă un comentariu