Am evitat să scriu zilele astea orice legat de protestul pentru magazine pentru că, efectiv, am obosit. De ce să îmi bat capul, mai ales că multe s-au zis, de-a lungul timpului.
Mă leg tot de Gran Canaria pentru că mi-a plăcut ce am văzut acolo. Da, știu, clima îi ajută foarte mult să facă lucruri, dar cum am scris și aici oamenii au făcut din rahat bici. Sunt de apreciat.
Uitați cum arăta infrastructura lor, cum se chinuiau pe vremuri cu apa?!
Noi am avut ani buni în care ne-am bătut joc de lucruri. E clar că lucrurile acum încep să se miște. Sunt un pic mai idealist și vreau să cred că după ce se termină proiectele mari de infrastructură poate vom face și noi mai multe și cu restul. Măcar acum sunt lucruri palpabile, chiar dacă nu absorbim nici pe jumătate banii de la UE. Dar pur și simplu cred că sunt incapabile instituțiile, nu că e rea voință.
Dacă ai vorbi cu un populist ar trebui ca mâncarea să fie ieftină, angajații să aibă salarii mari, case gratuite de la stat, iar mâncarea bio 100%. Aș zice câteva lucruri cu mult bip aici, dar nu așa funcționează viața.
În linii mari, s-au mai făcut lucruri, dar nu e suficient. Strict legat de protestul vieții: dacă eu mă duc la piață nu pot plăti cu cardul, am numai samsari care vor să îmi dea țeapă și prefer să intru într-un supermarket ca să fie lucrurile mai simple, să fiu sigur că nu îmi bagă cineva jumătate de kilogram de prune stricat și să observ acasă.
Da, pățit. Și față de mulți aerieni: am vândut varză în piață în viața asta cât n-au cumpărat ei. Dar știți ce, varza aia cultivată avea azot pe vremea aia. Dădeam o mână la fir. Știe cineva dacă era suficient, dacă făcea rău?! De crescut și dulce era. Stăteau băcăuanii la coadă la noi. Dacă era chiar bio fiind cultivată de noi?! Nici noi nu știm la ani distanță, doar n-a fost vreunul inginer agronom: „așa se făcea”. Asta înainte de UE și regulile care au intervenit după.
La țară încă avem terenurile, dar în arendă date. Știe cineva de ce oamenii de acolo cultivă separat produsele pentru ei față de cele pentru vânzare?! Doar zic!
În hypermarket-uri treaba e absolut asemănătoare. Eu n-am încredere în calitatea 1 din Turcia. Nu am încredere că cineva controlează roșia aia și nu o tratează cu fel de fel de tâmpenii.
Mănânc pe cât se poate de mult și „buruieni”, dar nu am așteptări foarte mari.
Boicotarea supermarket-urilor
Mă leg un pic de introducere și de Gran Canaria. Am văzut un lanț întreg de supermarket-uri local: SuperDino. Magazine de colț, magazine mai mari, hypermarket. Bine, citesc pe Wikipedia că au și ei fonduri de investiții în spate, dar sunt și antreprenori locali implicați.
Decât să boicotăm, nu mai bine încercăm să rezolvăm problemele de acolo?! Sau să se facă niște depozite frigorifice așa cum au alte țări? Că noi n-avem producție non stop ca Gran Canaria sau Tenerife.
Pe mine nu mă interesează atât de mult de cine patronează business-ul pentru că am înțeles că fără un fond de investiții nu prea poți să te extinzi. Și mai dau un exemplu local: La Cocoș. Au încercat să se extindă, au închis vreo 2 locații, ca mai apoi să ia un fond de investiții în spate ca să poată lupta cu restul, iar acum până și Auchan și mulți alții au preluat strategia lor.
Ideea e că, oricât au vrut ei, nu prea le-a ieșit fără bani, fără susținere externă. Și dacă m-aș duce la calitatea produselor… am dat frecvent pe acolo, multe produse sunt made în China și calitatea e discutabilă.
Da, sunt probleme și ambele extreme trebuie să le recunoască. Dar cred că totul se rezolvă prin dialog și… poate reglementarea statului, acolo unde chiar e posibil.
Bravo!
„… Știe cineva de ce oamenii de acolo (de la țară) cultivă separat produsele pentru ei față de cele pentru vânzare?! Doar zic!”
Dacă aveți chef și de un material de o oră:
![](//img.youtube.com/vi/wTN0Q5o4Scc/hqdefault.jpg)
Eu cumpăr destul de multe din piață, dar…mă uit la mâinile celor care vând. 90% din ei sunt samsari. Păi unde găsești tu portocale la producători români sau banane sau în perioada asta căpșuni. Unde găsești la piață detergent, periuțe de dinți „dacice” (apropo de clipul lui Găinușă)?
Am și 2 magazine de cartier în zonă, unde prețurile sunt duble față de cele din supermarket și în multe cazuri nu primești bon fiscal. Despre ce vorbim?
Ce mă deranjează este agresivitatea „suveraniștilor” care nu te lasă să ai părerea ta.
Nu e vorba doar de suveraniști, greșeli s-au făcut din ambele părți. Bine, multe au plecat de la fake news-uri și apoi s-a întrat într-o bulă nesfârșită.
Eu nu îmi mai bat capul și efectiv evit discuțiile. Dacă las un link cu ceva documentat, OK, dacă nu, trec mai departe.
Singura frustrare este cea legată de oameni OK, cu pretenții, care s-au radicalizat. Dar despre ăia am avut articol separat.
Doamna Iolanda a facut cel mai bun comentariu. Intr-adevar in supermarket-uri preturile sunt mai mici decat cele fixate de samsarii din piete, care nu te lasa nici macar sa-ti alegi marfa, asa cum o poti face in supermarket-uri. Cred ca boicotul ar fi trebuit sa se indrepte spre piete, nu spre supermarket-uri si mai cred ca ar trebui sa se reinstituie mercurialul prin toate pietele.
Eu oricum am „zarzavagioaicele” mele în piață. Știu că își rup spatele muncind.
Dădeai cu azot? Eu nu știu ce te mai chinuiai căci 78% din atmosfera terestră e azot 🙂
Poate vorbești de nitratul de amoniu, acela care a făcut boom la Mihăilești și pe undeva pe la Beirut.
Cică excesul de fertilizare cu nitrat de amoniu înseamnă nitriți și nitrați prezenți în plantele astfel obținute.
Mai departe despre nitrați și nitriți… citește o carte…