Sor-mea, de ceva ani de zile, a stat numai în Huawei. A trecut de la iPhone la Samsung, ca mai apoi să se ducă direct în gura Huawei-ului. Nu mai țin minte exact dacă a prins P30 Pro, dar pe următoarele, fără servicii Google le-a rulat și-a fost mulțumită, foarte mulțumită de ele.
Ei bine, v-am povestit experiența de acum câteva zile când efectiv aplicația pentru sensorul de sănătate a dat fail. Nu funcționează decât pe S22 Ultra și pe S23 Ultra.
Orice altă aplicație de pe Huawei a funcționat până acum: de la bănci până la sincronizarea cu ceasul și tot ce mai făcea ea pe telefon. Ăsta a fost momentul în care s-a produs declick-ul: schimbăm pe Samsung, nu avem încotro.
Eu am insistat să meargă pe S23 Ultra dat fiind faptul că telefonul are autonomie bună, cameră OK, tot ce trebuie. A mers pe OLX și-a reușit să dea la schimb Huawei pe Samsung. Sigur, în contextul în care P50 Pro-ul era deja cu o generație mai veche, iar Samsung S24 Ultra se lansează tocmai acum, schimbul nu a fost neapărat în avantajul ei. Dar urgența e urgență.
Chiar și așa, discuția a fost un pic în contradictoriu și faptul că întotdeauna s-a axat pe telefoane best buy, nu neapărat pe cele premium din toate punctele de vedere.
Nu înțelegea de ce costă peste 4000 de lei un telefon de top. De ce să dea atât?! Asta în condițiile în care chiar are nevoie de un telefon care să facă poze de portret cât se poate de bune, adică este o unealtă cu care face bani în mod direct și indirect.
Da, de anul trecut am observat că midrange-ul este suficient pentru mai toți care vor un telefon simplu, să facă o poză decentă în vacanță, chiar una de noapte, însă doar dacă ești pasionat de poze, dacă vrei neapărat cel mai bun hardware poți să mergi pe flagship. În rest, au evoluat atât de mult lucrurile încât nu ai nevoie să spargi mereu banii.
Bine, vă zic toate astea acum când am făcut actualizare la android 14 la Sony, iar după câteva luni simt că agață interfața.
Totuși, am făcut multe paranteze: unde vă situați? Cât ați cheltui pe un telefon? În rate sau…?
Chera Robinson a zis
Fix cât am dat pe s23 ultra anul trecut, 6300 ron 🙂
Mai mult, eu personal, consider ca nu se merita sa dai pe un telefon.
Când am văzut ca s24 ultra care are un downgrade pe partea de camere(vezi nenumăratele teste), costa 6700 lei, am zis pas clar.
Din păcate toți producătorii s au culcat pe o ureche și considera ca e ok sa faci telefoane scumpe fără a aduce nimic în plus.
Marius Cucu a zis
Downgrade-ul ar fi la zoom 10x, însă per ansamblu, e cameră mai ok de la primele impresii. O să îl iau și eu la teste curând, însă ce am văzut înainte de lansare nu e rău deloc.
Postolachi Dumitru a zis
Dacă nu vrei să epatezi găsești telefoane la preț care se învârt în jurul bornei de 1.000 de lei, plus sau minus în funcție de ce campanii promoționale sunt, care fac pentru majoritatea utilizatorilor fix ceea ce face un telefon de 1.000 de euro.
Dar dacă vrei să epatezi bagi mâna adânc în buzunar sau apelezi la un card de credit care oferă minim 12 rate fără dobândă și ai rezolvat problema.
Singurul neajuns la telefoanele acestea de buget este faptul că e posibil să nu mai primești niciodată vreo actualizare de Android sau, în cel mai bun caz, primești maxim o actualizare și… vorba francezului: c’est la vie…
Uite doar un exemplu, i-am luat lui fii-miu Motorola G52 cu vreo 800 de lei și e super încântat și mulțumit de el… îi merge orice joc, toate aplicațiile pe care le folosește rulează fin… fotografii face decent…
Stefan a zis
În primul rand trebuie spus ca telefonul a ajuns în ziua de astăzi o extensie a noastră în toate activitățile de zi cu zi.
Bineînțeles ca este foarte important și ce faci cu el dar, dacă îl folosești multe ore pe zi, de la plăceri (poze, video, games, socializare, etc) pana la afaceri (munca, mailuri, editare documente, plăti, rezervări, etc), și toate în condiție de mare viteza, este normal sa iei ce este mai bun și se pliază pe cerințele tale.
De exemplu la mine, am evoluat de la Alcatel 512 în urma cu 20 de ani, la Samsung midrange cu lag sacaitor, la One Plus extraordinar pe rapiditate și gaming, la IPhone 15pro unde am găsit tot ce îmi trebuie astăzi pentru cartela personala și cea de munca în același timp, de multe ori înlocuind cu succes tot ce fac de obicei pe laptop.
In aceste condiții am investit cei 6500lei fără să-mi para prea rău (atâta timp cat nu sunt salariile pe trei luni, și nu mori de foame după), mai ales ca planul este să-l țin minim 2 ani.
Oricum este de departe cel mai scump telefon al meu, anteriorul era un OP 7T cu 2300 lei.
Daca insa esti la începutul carierei și ai mai puține de făcut cu el, un flagship killer (OP, Huawei, Xiaomi) este ceea ce-ți trebuie și probabil îți poți permite fără sa faci foamea.
Filozofia mea a fost întotdeauna sa investești în aceste gadgeturi exact cat le folosești. Dacă toată ziua conduci pe drumurile din România și distante lungi, ai nevoie de una puternica și cu confort ridicat; dacă te uiți frecvent la filme acasă, ai nevoie de un televizor mai mare, poate Oled, poate și soundbar; dacă combini gaming cu editare, cu business, cu nevoia de fiabilitate mare, te îndrepți către un laptop cu specificații mari, placa video dedicata și brand renumit.
Altfel, un midrange poate fi suficient pentru orice utilizare medie sau ocazionala.
fabi a zis
4000 lei, atat am dat pe S23+ 512GB. Nu as fi dat mai mult si nu as da mai mult de 4000 in momentul asta
Anghelus Adrian a zis
O recomandare pentru un telefon decent în jurul la 2000 RON, fără ecran curbat, are cineva?
Mulțumesc.
fabi a zis
Samsung A54
Nicu a zis
Samsung A54 este chiar și 1400 lei. Îți rămân bani și pentru niste căști bine
Eugen a zis
Google pixel
Nu ai probeme fe actualizari sistem de operaresi merge mai ok decat multe de 4-5000
billy a zis
Am auzit o amica care si-a luat un Pixel 7 care are probleme cu partea de telefonie.
Adica ce este de baza la un telefon. Stiu ca este in reteaua Digi. E o chestie generala pentru Pixel? Asa cum tot se vaita lumea de Asus Zenfone 9.
Marius Cucu a zis
Asus ZenFone 9 am testat și e foarte ok pe telefonie. Ce-i drept, nu mai țin minte dacă suporta VOLTE sau VOWIFI la Digi.
La Pixel aceeași discuție, in rest, au rezolvat cu restul bugurilor. Am scris și eu la un moment dat despre ei.
Eugen a zis
Eu le folosesc de la nexis 5 cred si nu am avut probleme mai degraba reteaua cred ca e peoblema cand e.
Ma rog evident ca parerile sunt multiple.
Dant a zis
Pentru convorbiri, whats up, youtube si mail mai mult de 1500 lei consider ca nu merita. Prefer sa il schimb anual. Poze fac rar deci nu ma intereseaza camera.
Prefer sa dau 6000 lei pe un laptop si sa fac browsing-ul si restul de acolo decat de pe telefon.
Marius Cucu a zis
Testez acum honor 6 lite si e bestial pentru 1800 de lei. Sigur ii mai scade prețul in timp, iar pt astea e absolut OK.
ionică a zis
In functie de ce vrei sa faci cu el si la ce te ajuta, nu te mai uiti la cat costa. 😉
Amortizat in urmatorii ani, la fel si MacBook-ul.
Cosmin a zis
Cam are dreptate Ionica. Depinde ce faci cu el.
Pheno a zis
Citesc comentariile si nu am cum sa nu fiu de acord cu motivatiile reale care duc spre alegerea unor gadgeturi utile si multifunctionale.
Pentru mine, un telefon a fost, este si va fi si in continuare, doar un mijloc de comunicare audio si nimic mai mult, indiferent de performantele sau valoarea lui de piata. Pentru alte activitati utilizez desktop-uri, TV-uri, camere foto/video, SSd-uri externe. etc.
Ca sa ma fac mai bine inteles, acum in 2024, folosesc acelasi telefon ca in urma cu 7-8 ani si anume, Lenovo Vibe B, iar pentru mine este mai mult decat suficient. Se aude, ma aude bine, nu-si pierde semnalul, iar astea sunt motivele pentru care n-am avut nevoie sa-l inlocuiesc. Apropos de vechime, are bateria originala cu care a venit din fabrica. E drept ca nu mai tine mai mult de 1-2 zile, dar nu ma inspaimanta asta, fiindca cele mai performante telefoane au cam aceeasi autonomie. Ca sa raspund la intrebarea postarii, cred ca telefoanele ar trebui sa aiba preturi modice, indiferent de numele sau renumele firmelor producatoare.
dam167 a zis
Telefon mobil Nokia 106, dual sim, 90 lei; Samsung E1205, 100 lei; Motorola e13, 400 lei. Care e problema?
vali a zis
in ultimii ani am avut s7, s9 si acum s20 din 2021, super multumit de ele. cel mai scump a fost s20 ultra cu 990 de euro. cam 1 mie de euro e maxim cat as da, si acum astept s24 sa mai scada sa il iau
billy a zis
Am un Huawei P20 luat in 2020 cu 1000 lei. Pentru nevoile mele este suficient.
Parca la poze as vrea mai multa calitate, in rest, merge ca in prima zi.
Ma gandesc sa il schimb, dar singura varianta pentru mine ar fi Asus Zenfone 9 sau 10. Vreau un telefon de dimensiuni reduse, pentru mine e un criteriu important. Pacat ca preturile sunt inca mari (peste 3000 lei) si din cate vad prin review-uri au probleme pe partea de telefonie mai ales in reteaua Digi. Mai astept.
Stefan a zis
Pentru nevoile mele cumpăr telefoane cu prețuri cuprinse intre 2000 și 2500 de lei. Momentan sunt fan Xiaomi.
Am renunțat la Apple și Samsung pentru ei… consider că au prețuri mult prea mari comparativ cu calitatea și fiabilitatea produselor.
ice4you a zis
Apeluri clasice, un mic browsing, watssapp, mail, un mic comentariu pe blog, waze din cand in cand, mai un „point and shoot” fara mari asteptari, … adica, cam tot ce trebuie sa faci pe un rahat de telefon. Pentru astea, maxim 1.000 lei, odata la minim 5 ani.
Constantin a zis
Maxim 2000 de lei as da pe un telefon. Pentru ce fac eu cu telefonul, un midrange de 1500-2000 e de ajuns.
Am un Pixel model mai vechi (4a) pe care am dat 1800 lei si l-am ales si pentru dimensiunile sale reduse. Sunt multumit de el „nu bate, nu troncane” nu am probleme de telefonie, bateria nu e foarte grozava, dar stiam asta dinainte sa il achizitionez.
Stefan a zis
Salut.
Eu am folosit Huawei pana la 20Pro dupa care am trecut la Samsung A50,A52,A54 si acum am trecut la OPPO A98 5g (la 1700 lei si 1300 la oferta de BF) Sunt foarte multumit de el deocamdata dupa aproximativ 1 an de utilizare. Raportul pret-calitate mi se pare super OK.
Marius Cucu a zis
Care e diferența dintre A98 și A54?! Mie mi se pare că joacă în aceeași ligă.
Stefan a zis
Cred ca pretul (cca 1350 OPPO vs cca 1650 SAmsung) si stocarea 256Gb vs 128Gb (la pretul standard)
Ananas a zis
Pentru că mult pozat, de vreo 5 ani merg pe Huawei (P30 pro minunat,acum P50 Pro, super bun și el). Până nu pică bateria, nu îl mai schimb. P30-ul a ajuns în familie.
Dacă nu ești preocupat de foto sau video, în ziua de azi, orice telefon peste 2000 de lei sunt bani aruncați. Pentru că prețurile mari la telefoane sunt date de camerele foto.
Marius Cucu a zis
P60 Pro e… avion fata de P50 la fotografie. In rest, același „probleme”.
Ananas a zis
@Marius, nu contest, dar 5000 lei sunt 5000 lei. 🙂
Marius Cucu a zis
Sh e mai omenesc. Cred că pe la 2500 se scoate.🥺
dam167 a zis
Cel mai mult am dat 6700 lei pe un telefon (iPhone 13 PM) acum 2 ani, până atunci am luat terminale cu abonament. Am vrut modelul de vârf pentru ecran și baterie și da, mi se pare totuși scump. Nu regret achiziția, dar asta nu-l face ieftin, pentru mine cumva merită. Nu are rost să impun un prag anume, peste 2-3 ani când o să caut altul mă uit în buzunar și în magazine și voi alege ceva.
Dacă lucrurile rămân așa, probabil tot iPhone voi căuta, prefer un model mai ieftin (SE) sau chiar recondiționat decât ceva mai scump cu Android. Dacă telefonul meu ar păți ceva azi și mâine ar trebui să iau altul, aș lua un iPhone 14 Plus.
eBogdan a zis
Au urcat preturile astea ceva de speriat… eu unul cash nu ma vad dand mai mult de 2500 Lei.
Adrian Bolocan a zis
Nu cred că aș depăși 2000/2500 RON.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Pentru mine telefonul este o unealtă, am de mulți ani un P20 Lite, i-am spart de 2…3 ori ecranul și l-am înlocuit la un service din cartier (câte 200 lei).
Nu îmi place să dau banii inutil pe telefoane sau calculatoare.
Nu mai știu, cred că-l am de 5…6 ani și-l mai țin.
Când o să-l înlocuiesc o să iau ceva de pe Flip.
Nu-mi place să arunc banii inutil, așa fac și la computere.
După ce am „stors” cât am putut dintr-un laptop Samsung luat prin 2013, mi-am luat acum un desktop foarte bun de la server-config.ro cu un monitor de la calculatoareok.ro
Cu Linux Mint merge perfect, folosesc Linux de mai mulți ani.
Banii nu cresc în copaci. 🙂 Poți să faci cu ei lucruri mult mai utile decât să îi cheltuiești de gadgeturi la care nu folosești nici jumătate din posibilități. Desigur, asta se aplică în cazul meu, nu doresc să generalizez.
Perfu a zis
Maxim 1000 de lei si banii cash nu rate , credite si alte chestii din astea
Cucurigu a zis
Am s21.de.2 ani ai ceva. Luat de bf. Cred că am dat 3000.ron pe el. Banii pe o săptămână de munca la vremea aia. Mai mult nu dau pe un telefon.
finch a zis
3500 e cam limita, mai sus nu merg. Nu am brand preferat, iau ce e mai bun atunci cînd am nevoie. Am inceput cu Xiaomi, am sărit la Nokia, am ajuns la OnePlus, următorul e un ZTE Nubia. Camerele foto sunt importante pentru mine, iar Samsung și Apple sunt out of budget și out of liking. Nu suport aceste branduri. Pe lîngă performante mai contează și aspectul. Aglomerarea camerelor într-o insulă rotunda nu-mi place.
Preturile sunt date de snobismul utilizatorilor. 1000-1200€ pentru un device ce poate scăpa pe jos și distruge într-o fracțiune de secundă nu pare ceva ok. Înțeleg miniaturizare, costuri de dezvoltare, dar atiția bani pentru 220 grame de materiale, cît pentru 25kg de tv … Ceva nu da la calcul.
dam167 a zis
25 kg de TV nu fac (dpdv al funcționalității) cât alea 220 g – e destul de simplu zic eu. Ca să nu mai zic că ai comparat cele mai scumpe telefoane, deși găsești terminale de la 400 de lei în sus. În rest, poți strica multe într-o fracțiune de secundă, doar pentru că n-ai grijă de un obiect nu înseamnă că trebuie să fie ieftin.
Prețurile sunt date de snobismul utilizatorilor? prostiile aste de telefoane fac parte din cele n gadgeturi (sau obiecte în general) de pe piață. Tot din snobismul utilizatorilor sunt unele biciclete mai scumpe ca unele mașini mașini (noi)?