A fost ceva conferință, recent, despre televizoare. N-am mai scris nimic despre asta că e fix ceea ce s-a vorbit anterior. Clasic, în ultima vreme pe aici. Eh, s-a vorbit despre fiabilitate și despre cât de mult reușesc televizoarele să reziste în timp.
Cutume precum, pe vremea mea, televizorul cu tub reușea să mă țină 20 de ani de zile cred că nu mai țin. Pe de altă parte, de la plasme încoace culorile se consumă, se șterg în timp. E evident lucrul ăsta, fie că vorbeam de plasmă, de LCD-LED, de OLED, microLED și ce-o mai fi.
Eu folosesc, în mare, televizorul pentru cast. Fac hotspot de pe telefon și cam aia e. Hai și un Netflix, dar prea puține ore pe lună.
Până acum nu mi-a crăpat niciun televizor de voie bună. De la niciun brand. Și am avut de la Etron până la LG, Sony, Philips.
Eh, oamenii la conferință, cei care vând televizoare zi de zi au spus asta: între 6 și 8 ani de zile se ține un televizor în casă, iar după perioada asta se gândesc să cumpere altceva. Ori să îl înlocuiască, ori să mai cumpere încă unul.
Pe de altă parte, dacă ne uităm la tehnologii, cumva acolo suntem. De pe un an pe altul nici nu are rost să faci upgrade.
Voicu Liviu a zis
Bună dimineata!
Am un LG cu tub dinainte de 1998, Sony Bravia cam din 2005-2006, Samsung smart FHD din 2014, toate funcționează fără să fi avut nevoie de reparații vreodată. Oare acum calitatea aparatului, complexitatea tehnologică sau doar uzura morală fac fiabilitatea așa scazută? Sau e și dorința de a ne bucura de progresul tehnologiei și nevoia lor de a vinde???
Marius Cucu a zis
Cred că e un mixt. Dacă ne uităm la diagrama celor de la Samsung Display există o ciclicitate pentru dezvoltare.
Probabil că televizoarele acelea sunt funcționale, dar e clar că au venit tehnologii noi și, cu timpul au început să aibă probleme.
În plus, mai sunt și factori externi ca soarele. Până la urmă, și o mașină dacă o ții în parcare și bate soarele în ea… o să se degradeze culoarea. Așa și cu LED-urile, de exemplu.
Dar tare mi-e că le-au făcut încât să le „consumăm” tot mai mult. De asta și UE a reglementat partea cu right to repair, și-o luau în cap producătorii, inclusiv de televizoare.
Pato Basil a zis
Pe motiv de fiabilitate, nu agreez Samsung. Am avut TV și s-a stricat imediat ce a ieșit din garanție, reparat de 2 ori a mers vreo 5 ani ( în total).
Avem un LCD Teletech cam din 2004, merge brici.
Marius Cucu a zis
Tare mi-e că e treabă general valabilă. La orice brand se întâmplă asta, nu doar la Samsung. Samsung are ghinionul sau… norocul să vândă cel mai mult în România. E normal să fie mai multe probleme la ei.
Altfel, da, din ce am recomandat oamenilor, o singură amică a avut problemă cu un Samsung, a picat la 3 săptămâni de la achiziție, dar i l-au rezolvat în garanție.
alin a zis
Doar ce le-a ieșit TV-ul alor mei din garanție și a început să moară display-ul. Tot un Samsung.
Pato Basil a zis
Eu din cauza la TV, am fugit și de telefoane, nevasta mă bătea la cap pentru mașină de spălat dar am luat Bosch…poate că ghinion, dar a fost de ajuns o experiență.
@ Alin, nasol moment.
ice4you a zis
Toate Samsung’urile pe care le stiu pe la prieteni de ai mei au fost demult ingropate de LG’ul meu pe care acum l’am dat la fii’mea dupa ce si ei ii murise tot un Samsung luat acum vreo 4 ani in ciuda insistentelor mele sa „nu”. :))) Televizoare mai prastii la fiabilitate n’am vazut, prin service dominau de departe si inaintea la toate chinezariile posibile si imposibile.
@Marius: nu tine vrajala aia cu „se vand multe si de aia multe probleme!” In topuri nu sunt niciodata luate in calcul brandurile mai mult sau mai putin obscure care domina piata vanzarilor si care, culmea sau nu, sunt suficient de fiabile cat sa tina ani buni de zile, sa nu mai zic ca aproape toate se repara foarte usor si foarte ieftin lucru ce le dubleaza perioada de exploatare. 🙂
Costin a zis
Cu cit cresc plingerile de acest fel raportate de clienti, cu atit staff-ul Samsung premiaza mai copios echipa de proiectanti ! 😀
ice4you a zis
Bingo! :))))
alin a zis
Bunica a avut un teletech cu tub care i-a murit abia anul trecut după două resuscitări la reparatorul local.
Pato Basil a zis
Întrebarea de când îl avea! Al nostru, de la părinți are 15+ ani
Ufff cu tub, acum am înțeles deci vreo 20+ de ani (banuiesc că e color, dacă l-a ținut până recent)
Pepi a zis
Daca vorbim de fiabilitate am și acuma dus la bunici un Goldstar cumpărat prin 1992 CRT de 51cm și max 40 canale la care nu vor să renunțe cu toate că „papă” 80w.
Iulian a zis
Din punctul meu de vedere fiabilitatea unui TV se reduce la ce poate să-mi aducă mie beneficii/timpul de garanție. La TV nu mă uit mai deloc, poate doar la filme o dată pe an, așa că fiabilitatea scade sub 1%, în cazul meu.
Pheno a zis
Multi utilizatori nu cauta performanta ci design, fiindca ei sunt consumatori, nu specialisti. Viata unui televizor va dura atata timp cat ii permite proprietarul sa existe, adica pana in momentul “marilor schimbari”. Cine vrea varf de gama, trebuie sa tina pasul cu noile tehnologii, iar cum acestea se schimba in permanenta, sa-si schimbe tot in permanenta, tehnologia veche de o zi, cu cea noua de maine. In acest fel, unii dintre utilizatori vor fi mereu in trend.
Perfu a zis
Viata unui televizor poate fii variata si asta poate sa depinda si de utilizator . Un utilizator care va stinge si va arpinde televizorul mereu , e clar ca acel dispozitiv nu va avea o viata lunga
ice4you a zis
Ce legatura are pornitul si opritul des al unui televizor modern cu durata lui de viata? Teoria asta e de pe vremea lu’ mam’mare cand erau televizoarele pe lampi a caror pornire si oprire repetata scurta viata lampilor precum si a tubului catodic de la CRT’uri care era bombardat la fiecare pornire, dar de atunci au trecut vreo 50 de ani. Azi mai toate televizoarele stau oricum in „standby”, as indrazni sa spun ca mai degraba de aici li s’ar trage o oarecare uzura desi e infima, cea mai mare se trage de la numarul orele de utilizare efectiva a panel’ului ca ala e calcaiul lui Ahile.
Expert MS a zis
Mai este o chestie pe care nu o stiu multi. Fabrica regleaza luminozitatea ecran pe 100% ducand ledurile la lcd-uri din baretele de led din spatele ecranului la peste 3V si scurtand viata TV ului cu minim 30 %. Luminozitatea se tine pe maxim 65% asa duc cu minim 30 % mai mult. Tinand ledurile pe maxim 2.8v. A doua chestie importanta este montarea unei prize protectie ZUBR cu reglaj tensiune maxim si minim tensiune in priza in care este TV ul. Maximul reglat pe 255 Volti si minimul reglat pe 207 Volti. Timp de recuplare reglat la maxim 18 secunde.Asa ii dublati viata. Valabil si pt alte electrocasnice si electronice sau centrale termice… Cu montare priza protectie ZUBR.
Marius Cucu a zis
Corectă treaba cu luminozitatea. De asta se și recomandă calibrarea. Ca de exemplu, eu țin monitorul undeva pe la 30%. Aceeași situație și la TV, doar că acolo e în jur de 50-60% procentul pentru că nu stau atât de aproape.
ExpertMS a zis
LG, Panasonic si Sony restul pocnitori ….dpdv fiabilitate . La panasonic le excludem pe cele (turkis Vestel inside).Personal recomand LG . Led
In cazul defectarii ledurilor de la baza display se pot dezlipi si inlocui cu bara de led LG made.in Coreea.Nu orice „ciuri buri” stie sa deslipeasca bara led fara sa fisureze display. Dupa iesire din garantie recomand inlocuirea stecherului cu un stecher ATRA de.la Dedeman cu protectie la supratensiune ( are un varistor inauntru). Asa 10 ani nu sunt probleme.Dupa 10 ani, uzura morala este prea mare si nu mai conteaza nimic.