La noi în familie e regulă: nu se atinge nimeni de cozonaci, maică mea îi face pentru toată lumea. Cu nervi, cu de toate, dar ies cum trebuie. D-ăia moldovenești, cu gust de casă. Autentic, ca să zic așa.
Am mai nimerit de câteva ori câțiva direct de la fabrică, făcut separat față de ceea ce se ambalează prin supermarket-uri, însă nu se compară cu cel făcut în casă.
N-am stat niciodată să calculez cât costă, dar am văzut de fiecare dată cât timp se pierde făcând. Nu, nu m-am atins eu de el, dar știu cine păzește cuptorul. Anul ăsta ar trebui să fie primul în care facem la electric. Cuptorul pe gaz de la ai mei e foarte mișto până pornește ventilatorul și simți că decolează. Mulțumesc Electrolux și Altex că ați trimis un cuptor așa de bun și prost eu că l-am folosit după ce a ieșit din garanție pentru prima dată.
Cu tot timpul pierdut, care, de fapt, îl trecem la timp petrecut în familie, cozonacii ies mișto.
Am urmărit zilele trecute cum un coleg de breaslă a dat 195 de lei pe 1.5kg de cozonac.
40 de euro pe un cozonac. În România. București.
Din moment ce s-a plâns de el, probabil nici n-a fost cel mai reușit.
Costin a zis
In urma cu aproximativ 7-8 ani, avind ceva treaba prin Obor in hala noua am vazut un cozonac nemaivazut pina atunci: un soi de bulgare format din rahat, nuca, si stafide in care faina parea doar condiment. N-am dat importanta pretului, aveam alte prioritati.
Dar totusi obsedat de ineditul cozonac, am rugat-o pe maica-mea sa dea o fuga si sa-mi cumpere unul ceea ce femeia a si facut, in ajun de craciun prezentindu-se cu el.
Frumos foc, mare si gros, dar cind mi-a spus c-a platit 135 lei pe el, aproape ca mi-a stins bucuria sarbatorilor.
Mi-amintesc ca mai in gluma, mai in serios, am amenintat-o c-o sa i-l platesc in rate.
Zilele trecute am trecut iarasi prin Obor insa de data asta cu toate ca cozonacii mi s-au parut inferiori celui din anii trecuti preturile… pleaca de la 75 lei/kg si pot ajunge pina la 100.
Dar din ce vad se poate si mai bine. Pentru cistigatorii extragerii speciale de la Loteria Romana, choco-muse mi se par cei mai potriviti…
Daniel Bis a zis
Rar mai gasesti cozonaci „adevarati” … si aia la preturi de caviar
Marius Cucu a zis
La 40 de euro cozonacul… meh.
Pheno a zis
Ce sa facem? Pe criza asta mondiala, unii dintre noi daca n-avem paine, mancam si cozonac.
Marius Cucu a zis
Pâinea îngrașă. Cozonacul are zahăr. Numai probleme în viață.
Costin a zis
Si piinea-i tot zahar…
Marius Cucu a zis
Dacă îi adaugi tu, da.
Costin a zis
Stimabile, faina nu-i un carbohidrat primar ? Cu indice glicemic mare ?
Deci e tot zahar chiar daca ceva mai putin dulce decit cozonacul. 😉
Iolanda a zis
Pfff, eu fac mai nou Babka. Dar cozonac cum e cel de casă, am mâncat numai de la Capșa și a fost 60 lei/kg.
Eu fac cu cremă de nucă și cremă de mac.
Cozonacii cu nucă din comerț au 3 nuci întregi sau jumătăți împrăștiate în tot cozonacul. Eu când spun cozonac cu nucă, înțeleg cozonac cu cremă de nucă fiartă în lapte.
Marius Cucu a zis
Nu mă baga în detalii, dar cred că așa mi-ar plăcea să am și eu un cozonac. N-am auzit până acum de Babka, dar din poze arată cum trebuie.
Daniel Bis a zis
Mai terminati … ca mi s-a umflat parchetul de la cat am salivat 🙂
Marius Cucu a zis
Eu deja negociez să se pună mai multă ciocolată, să pară ca cel din poză.
Iolanda a zis
Babka este delicios și se face în 2 etape. Azi faci coca și mâine îl pui la cuptor. Peste noapte aluatul stă la frigider. Nu transpiri cu frământatul ca la cel clasic și iese o bunătate. Eu îl fac cu ciocolată.